Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 19:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Kościół dobry czy zły 
Autor Wiadomość

. Poczytaj nieco więcej - choćby w archiwalnych numerach Gazety Wyborczej, paradoksalnie czasem jej autorzy zdobywali się na szczerość - o tym kto trzymał władzę ekonomiczną w międzywojennej Polsce, a wszystko będzie jasne.

Kochany archiwalne numery to były w domu rodzinnym ale m.in. Rycerza Niepokalanej - te przedwojenne. Nie mam ich zostały komuś przekazane, coś niecoś w pamięci zostało. Ale chyba nie owładzy ekonomicznej tu rozmawiamy teraz, choć chętnie podyskutuję o tym w innym wątku.

Śr sie 06, 2008 21:40

Kochany archiwalne numery to były w domu rodzinnym ale m.in. Rycerza Niepokalanej - te przedwojenne. Nie mam ich zostały komuś przekazane, coś niecoś w pamięci zostało. Ale chyba nie owładzy ekonomicznej tu rozmawiamy teraz, choć chętnie podyskutuję o tym w innym wątku.

Kochany, skoro mylisz antysemityzm z antyjudaizmem wuwarunkowaym ekonomicznie i wywodzisz z tego wnioski na cały kościół to wyjaśniłem.
A artykuły o których wspomniałem pewnie są dostępne w necie, wystarczy poszukać. Jeśli nie, to archiwalne wydania Gazety Wyborczej znajdziesz w byle bibliotece publicznej lub redakcjach samej Gazety. Odrobinę wysiłku a ileż korzyści!

Cz sie 07, 2008 9:09
Zobacz profil WWW
Znałam osobiście świętego zakonnika kapucyna, on śluby ubóstwa respektował tak rygorystycznie, że poza habitem, bielizną i drobnymi rzeczami osobistymi, nie posiadał nic...nawet torba podróżna była własnością zakonu.
Oczywiście nie był jakimś radykalnym ascetą - często siadał z nami do stołu przy jakich rodzinnych uroczystościach, lubił dobre, smaczne jedzenie, kochał muzykę, więc z zazchwytem słuchaliśmy jego śpiewu - miał piekny głos, (od kilku lat toczy sie jego proces beatyfikacyjny)
Ale znam także duchownych pławiących sie z w luksusach....."..lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowe mógł oprzeć" (Łk 9,58)
Oczywiście nie zabierą ze sobą - bo i my też nic nie zabierzemy - chodzi o styl, formę życia doczesnego.....umiłowanie luksusu ścieśnia bramę "ucho igielne".

Cz sie 07, 2008 9:20

Ale znam także duchownych pławiących sie z w luksusach...

Widocznie wiedzą ze nie ma ani ucha igielnego ani innych opowieści o dobrych bytach:)

Cz sie 07, 2008 11:02

Cz sie 07, 2008 11:36

Chyba że wiedzą że przynajmniej od 2000 lat nie ma żadnego innego przejścia niż z pozycji stojącej do leżącej w trumnie.

Cz sie 07, 2008 12:13

Chyba że wiedzą że przynajmniej od 2000 lat nie ma żadnego innego przejścia niż z pozycji stojącej do leżącej w trumnie.

No to się mogą srogo zawieść.
A może teraz coś na temat?

Cz sie 07, 2008 12:48
Zobacz profil WWW

Uprzejmie informuję, że w mojej ocenie poziom dygresji powoli zaczyna sięgać księżyca ;-) Proponowałabym powrót do tematu.

Cz sie 07, 2008 13:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3