Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 21:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Następna strona
 Słowo, które dostałam... - rozważania 
Autor Wiadomość

Dlatego Pan sam da wam znak: Oto Panna pocznie i porodzi Syna, i nazwie Go imieniem Emanuel.

Tak sobie myślę... Jak dziwny - trudno dostrzegalny znak Bóg wymyślił...

Panna pocznie i porodzi syna. Niezwykłe - ale przecież tej niezwykłości nie widać. "Zwykłość" jest dużo częściej spotykana - i zasługuje na śmierć...

Mógł wymyślić każdy inny znak. Niebo i ziemia mogły zmienić kolor, mogły zacząć sypać się gwiazdy, mogło zajść albo nie zachodzić słońce, Jordan mógł odwrócić swój bieg... Wybrał coś tak zwyczajnego.

Codzienność jest znakiem?

N gru 19, 2004 9:35

Na to rzekła Maryja: «Oto Ja służebnica Pańska, niech Mi się stanie według twego słowa!» Wtedy odszedł od Niej anioł.

Niech mi się stanie wg twego słowa. Wbrew moim planom. Wbrew zagubieniu. Wbrew świadomości niebezpieczeństwa.

Boże, spraw żebym w drobniejszych przecież sprawach chciała pełnić Twoją wolę...

Pn gru 20, 2004 6:23

Oto oczy Pana nad tymi, którzy się Go boją, nad tymi, co ufają Jego łasce, aby ocalił ich życie od śmierci i żywił ich w czasie głodu. Niech nas ogarnie łaska Twoja, Panie, według ufności pokładanej w Tobie!

Boże, miej mnie w swojej opiece - wg miłości Twojej, a nie wg mojej kulawej ufności... I buduj tę ufność we mnie.

Niech nas ogarnie łaska Twoja, Panie. Niech przyniesie siłę, radość, pokój i miłość. We mnie i między nami.

Wt gru 21, 2004 7:38

Wtedy Maryja rzekła:
"Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy. Bo wejrzał na uniżenie Służebnicy swojej. Oto bowiem błogosławić mnie będą odtąd wszystkie pokolenia, gdyż wielkie rzeczy uczynił mi Wszechmocny.
Święte jest Jego imię - a swoje miłosierdzie na pokolenia i pokolenia [zachowuje] dla tych, co się Go boją. On przejawia moc ramienia swego, rozprasza [ludzi] pyszniących się zamysłami serc swoich. Strąca władców z tronu, a wywyższa pokornych. Głodnych nasyca dobrami, a bogatych z niczym odprawia. Ujął się za sługą swoim, Izraelem, pomny na miłosierdzie swoje - jak przyobiecał naszym ojcom - na rzecz Abrahama i jego potomstwa na wieki"

Jak daleko mi do uwielbienia.
Boże, który zawsze ujmujesz się za nami, naucz mnie Ci dziękować. Naucz mnie Cię wysławiać. Ty, który tych pysznych i władców nie potępiasz - ale niszczysz ich plany, by odnaleźli prawdziwe Dobro - daj mi w bezradności, bólu i rozpaczy zawsze widzieć Ciebie. Pozwól uwierzyć w Twoją miłość...
.

Śr gru 22, 2004 7:58

Oto Ja wyślę anioła mego, aby przygotował drogę przede Mną, a potem nagle przybędzie do swej świątyni Pan, którego wy oczekujecie, i Anioł Przymierza, którego pragniecie. Oto nadejdzie, mówi Pan Zastępów.

Uwaga - idzie! Wszyscy stoją i czekają. Od tego są osoby przygotowujące duże wizyty, by droga była pusta i prosta, a wszyscy dokładnie wiedzieli: już idzie! A nie od powtarzania z uporem: przyjdzie. Kiedy - niedługo. Ale kiedy dokładnie? Nie wiadomo... E, tam, jakby było wiadomo że poczekam nie dłużej niż godzinę - kilka dni...

Nadejdzie Ten, którego oczekujecie... Czy i kogo oczekuję...?

Cz gru 23, 2004 7:54

Post Nie na temat
Jesteśmy pustynią, jesteśmy zgliszczem - Maranatha
Jesteśmy wiatrem, nikt nas nie słyszy - Maranatha

Niebiosa, deszcz z góry spuśćcie, o chmury Świętego ześlijcie
o ziemio, otwórz się ziemio i Zbawiciela daj

Dzięki Ci Boże za pieśni - które pozwalają krzyczeć... i uczą w tym krzyku wołać do Ciebie...

Cz gru 23, 2004 22:01

Niech będzie uwielbiony Pan, Bóg Izraela, że nawiedził lud swój i wyzwolił go, i moc zbawczą nam wzbudził w domu sługi swego, Dawida: jak zapowiedział to z dawien dawna przez usta swych świętych proroków, że nas wybawi od nieprzyjaciół i z ręki wszystkich, którzy nas nienawidzą; że miłosierdzie okaże ojcom naszym i wspomni na swoje święte Przymierze - na przysięgę, którą złożył ojcu naszemu, Abrahamowi, że nam użyczy tego, iż z mocy nieprzyjaciół wyrwani bez lęku służyć Mu będziemy w pobożności i sprawiedliwości przed Nim po wszystkie dni nasze.

A i ty, dziecię, prorokiem Najwyższego zwać się będziesz, bo pójdziesz przed Panem torując Mu drogi; Jego ludowi dasz poznać zbawienie [co się dokona] przez odpuszczenie mu grzechów, dzięki litości serdecznej Boga naszego. Przez nią z wysoka Wschodzące Słońce nas nawiedzi, by zajaśnieć tym, co w mroku i cieniu śmierci mieszkają, aby nasze kroki zwrócić na drogę pokoju. [Łk 1:68-79]

Przyjdź, Panie...
I przemień to, co smutne, gasnące, bezsilne. Przemień w radość, nadzieję i miłość...

Pt gru 24, 2004 8:23

Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.

Boże, Ty jesteś Słowem. Stwórcą... Ty jesteś wierny. Twoje słowo oznacza Prawdę. Pasterze poszli zobaczyć słowo. Dla nich to był fakt...

Boże, Ty Słowem stwarzasz. Spraw, żeby w moim sercu zawsze było Twoje Słowo. Bez Ciebie, Twojej łaski, nie potrafię Ci wierzyć...

So gru 25, 2004 9:11

[To wam oznajmiamy], co było od początku, cośmy usłyszeli o Słowie życia, co ujrzeliśmy własnymi oczami, na co patrzyliśmy i czego dotykały nasze ręce – bo życie objawiło się.

Życie się objawiło. W Tobie jest życie. To co poza to powolne umieranie, umieranie z początku niezauważalne...

Chcę żyć w Tobie, daj mi wytrwanie, Chryste...

Pn gru 27, 2004 8:04

Symeon zaś błogosławił Ich i rzekł do Maryi, Matki Jego: "Oto Ten przeznaczony jest na upadek i na powstanie wielu w Izraelu, i na znak, któremu sprzeciwiać się będą. A Twoją duszę miecz przeniknie, aby na jaw wyszły zamysły serc wielu".

Aby na jaw wyszły zamysły serc wielu... Dziwne uzasadnienie czyjegokolwiek cierpienia. Bo jak - tylko po to, żeby myśli stały się czynami, żeby to co ukryte stało się jawne? Tylko po to tak straszne cierpienie?

Dlatego nie przeszkadzasz, Chryste, złu, które mnoży się na świecie? Dlatego Biesłan, dlatego wojny, dlatego każdy poraniony, skrzywdzony człowiek? Aby na jaw wyszły zamysły serc wielu?

Bo tylko odkryte może zostać uleczone? Bo tylko spotkanie z własną nienawiścią, z własnym wstydem, z własnym bólem daje światło? Szansę uzdrowienia?

Bo ja jestem zdolna zabijać... I wiem, że bez Ciebie zrobię to znów?

Bo Ten jest przeznaczony na upadek i powstanie wielu... Nie na a) upadek lub b) powstanie... To zdanie nie dzieli ludzi na dwie grupy. Na upadek - by móc powstać... Szczęśliwa wina...

I obym była w tej grupie...

Śr gru 29, 2004 10:57

Była tam również prorokini Anna, córka Fanuela z pokolenia Asera, bardzo podeszła w latach. Od swego panieństwa siedem lat żyła z mężem i pozostała wdową. Liczyła już osiemdziesiąty czwarty rok życia. Nie rozstawała się ze świątynią, służąc Bogu w postach i modlitwach dniem i nocą. Przyszedłszy w tej właśnie chwili, sławiła Boga i mówiła o Nim wszystkim, którzy oczekiwali wyzwolenia Jerozolimy.

tyle lat służyc Bogu... nie zajmować się niczym innym.... bo tak naprawdę nic więcej człowiekowi nie jest potrzebne do szczęścia - tylko On

post i modlitwa... przez kilkadziesiąt lat....

Cz gru 30, 2004 9:39

Dzieci, nie dajcie się zwodzić nikomu; kto postępuje sprawiedliwie, jest sprawiedliwy, tak jak On jest sprawiedliwy.

Kto postępuje... nie ten, kto mówi, choćby najpiękniej.
A jak ja postępuję? Jakie są moje uczynki - mojego serca, tych niewypowiedzianych słów, w końcu tych jawnych - widocznych?

Kto postępuje sprawiedliwie, jest sprawiedliwy...

Wt sty 04, 2005 8:35

A jeśli nasze serce oskarża nas, to Bóg jest większy od naszego serca i zna wszystko.

Jedyny, któremu nie trzeba niczego tłumaczyć. Zastanawiać nad słowami, nad definicją, nad sposobem przekazania sedna sprawy. On wie. Tak po prostu, lepiej ode mnie.

Tak ciężko czasem coś wytłumaczyć. Znaleźć słowa, które w kimś drugim wywołają "prawidłowy dźwięk", choćby zbliżony do tego, który czuję, czasem nawet sama nie rozumiejąc i nie potrafiąc nazwać.

I jak trudno czasem uwierzyć, że Bóg naprawdę wie i rozumie...

Śr sty 05, 2005 8:06

Gdy zaś Jezus narodził się w Betlejem w Judei za panowania króla Heroda, oto Mędrcy ze Wschodu przybyli do Jerozolimy i pytali: "Gdzie jest nowo narodzony król żydowski? Ujrzeliśmy bowiem jego gwiazdę na Wschodzie i przybyliśmy oddać mu pokłon". Weszli do domu i zobaczyli Dziecię z Matką Jego, Maryją; upadli na twarz i oddali Mu pokłon. I otworzywszy swe skarby, ofiarowali Mu dary: złoto, kadzidło i mirrę.

Gdzie jest król? A tutaj! - powiedział ktoś wskazując na noworodka z matką w ubogim domu... Zaskoczenie? Niewiara? Wybuch śmiechu?

Upadli na twarz i oddali mu pokłon. A potem ofiarowali to co mieli najlepszego...

Dostrzegam Cię, Chryste - w zwykłych wydarzeniach, w ludziach, w Chlebie... Pozwalasz się dostrzec. Ale co Tobie oddaję? To co najlepsze, czy to co mi zbywa?

Cz sty 06, 2005 8:56

Przykazanie zaś Jego jest takie, abyśmy wierzyli w imię Jego Syna, Jezusa Chrystusa, i miłowali się wzajemnie tak, jak nam nakazał.

Jakie to proste. Tylko kilka słów - i zawiera wszystko. Tylko tyle...
Tylko dlaczego tak trudno, dlaczego tracę siły?

Pt sty 07, 2005 7:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Następna strona