Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 24, 2025 6:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Chrzescijanka i Ortodoks 
Autor Wiadomość

Post Chrzescijanka i Ortodoks
chodzi mi jedno pytanie po glowie....
Mam cudownego mezczyzne za ktorego chcialabym wyjsc w
za maz.
Ja jestem chrzescijanka a on ortodoksem.
Czy jest mozliwosc zawarcia zwiazku malzenskiego w kosciele bez wyzekania sie swej wiary???
Moj narzeczony chce zosac katolikiem dla mnie, lecz cz to jest konieczne by wziac slub?????

Śr lip 23, 2008 12:00

Nie jest, ale dzieci trzeba wychować w wierze chrześcijańskiej ;)

Śr lip 23, 2008 12:21
Co masz na mysli pisząc "ortodoks"? Prawosławnego? Prawosławni to tez chrzescijanie.

Śr lip 23, 2008 13:05

Jeżeli jest prawosławny to jest możliwość przystąpienia do sakramentu małżeństwa również bez konwersji na katolicym. Ważne jest, żeby strona niekatolicka świadomie zobowiązała się do tego, co będzie przysięgać: m.in. że w duchu katolickim będzie wychowywać dzieci. Ważne jest też rozumienie tego sakramentu "po katolicku" - ale różnicy tu nie ma z prawosławiem. Dla nich małżeństwo jest nierozerwalne.

Cz lip 24, 2008 13:15

ortodoks to etymologicznie "prawowierny", "prawdziwie wierzący".

A więc macie problem bo Ty jesteś chrześcijanką (=uczennicą Chrystusa), a on prawdziwie wierzy (w domyśle - w Chrystusa)?

Nie macie innych problemów? :o

Pn sie 11, 2008 20:37

Jeśli to jedna i ta sama sprawa to jak się ma pytanie o istnienie konieczności wyrzeczenie się wiary do konwersji na katolicyzm?

Pn sie 11, 2008 20:59

A co to jest ortodoks, jakaś nowa wiara?

Jeśli to jedna i ta sama sprawa to jak się ma pytanie o istnienie konieczności wyrzeczenie się wiary do konwersji na katolicyzm?
Również się zastanawiam :) To żadna nowa wiara, to po prostu chrześcijaństwo. Ortodoksyjne chrześcijaństwo wyznaje w swoim Credo wiarę w istnienie Kościoła katolickiego, a samych członków uznaje za ortodoksyjnych katolików. Jednak prawdą jest, że doktryna tego Kościoła różni się z doktryną katolicyzmu, więc może rzeczywiście aby zostać wyznawcą doktryny katolicyzmu, trzeba takiemu katolikowi konwertować? :lol:

Pn sie 11, 2008 21:19

Wy się tu nie śmiejcie, tu trzeba płakać... :?

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pn sie 11, 2008 21:23

Masz rację Mrówko niestety :( Sam byłem w takiej sytuacji i... nie dałem rady. Choć różnica wiary nie była jedyną to jednak twierdzenie, że "miłość wszystko zwycięży" należy wypowiadać bardzo ostrożnie. Od siebie mogę powiedzieć tylko tyle, że jestem wściekły na ludzi Kościoła, że dali się dawno dawno temu podzielić, czego rezultatem jest cierpienie wielu istnień ludzkich, w tym moje. Czy to była moja wina, że pokochałem kobietę innego wyznania? Miłości się nie da trzymać na uwięzi...

Pn sie 11, 2008 21:34

Masz pretnsje do tamtych ludzi, ale co Tobie i jej przeszkadzało być razem? Czy nie te same przyczyny które sprowadziły podział?

Pn sie 11, 2008 22:27

Masz pretnsje do tamtych ludzi, ale co Tobie i jej przeszkadzało być razem? Czy nie te same przyczyny które sprowadziły podział?
Może masz rację. Zachód i Wschód to dwa inne światy. Ale kiedyś mogły współistnieć. Gdybyśmy mieli XI wiek, myślę, że różnice nie byłyby tak duże. W toku historii powiększyły się obejmując zbyt wiele dziedzin życia niestety.

Znam tego typu pary, które wzięły ślub. W małżeństwie jak wiadomo chodzi o kompromisy. W 80% tych par na kompromisie najbardziej cierpiała wiara w rodzinach, które budowali. A ja nie chciałem iść na kompromis w kwestii wiary...

Pn sie 11, 2008 22:37

Rozumiem, nawet popieram że nie chciałeś iśc na kompromis, ale to musiało wstrząsnąć Tobą. Wybacz, nie było moim zamiarem naskakiwać na Ciebie.

Natomiast nie odniosłem się do drugiej rzeczy, mówiąc szczerze skojarzyło mi się z Judaizmem. Natomiast nadal do końca nie rozumiem o co chodzi. A także ciekawią mnie różnice, a po pobieżnym sprawdzeniu nic nie znalazłem.

Pn sie 11, 2008 22:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]