ssaki a popęd do... Boga.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 ssaki a popęd do... Boga.
W tym wątku chcę się zastanowic nad problemem/fenomenem - czym jest popęd człowieka do Boga? Jedni ludzie mają ten popęd silny, inni nie.
Np. pierwotni ludzie mają go silny, a później się on zatraca najczęściej.
Czy można jednak wysnuć tezę - im bogatszy człowiek tym dalej do Boga?
Kiedyś tak było. Generalnie dziś jednak można powiedzieć - im więcej wynalazków, tym dalej od Boga. Czy to może być prawda?
|
Pn sie 18, 2008 7:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Słusznie zauważyłaś.
Im ludzie mniej oświeceni, mniej wykształceni, tym popęd do boga silniejszy.
Im bardziej ucywilizowani, tym ten pęd mniejszy.
Im ludzie mniej oczytani, analfabeci, itp. tym więcej cudów, duchów, itp.
Im ludzie bardziej wykształceni tym tego wszystkiego mniej.
Nie wiem jak to się dzieje, ale na południu Polski, możemy odnaleźć tysiące, jak nie dziesiątki tysięcy kapliczek i krzyży przydrożnych.
Powstałe w latach 1800-1950.
Gdybym chciał wziąć 1/4 tego okresu, czyli 1950-2000r. To kapliczek powstało może tylk 1% tego co w okresie poprzednim.
Jeżeli chciałbym wziąć okres 2000-2008, to z kapliczkami jest coraz gorzej.
No ale zawsze możemy powiedzieć, że skoro są stare, to po co budowac nowe
Jest takie przysłowie, że:
"Ciemnota ludu, gwarancją cudu"
Ale to chyba nieprawda? ... 
|
Pn sie 18, 2008 9:00 |
|
 |
Karol18
|
Jest gdzieś napisane w Bibli tylko nie pamiętam gdzie że prostaczkowie są umiłowani Bogu czy jakoś tak. Przepraszam za ewentualny błąd ale to by po części coś wyjaśniło.
|
Pn sie 18, 2008 11:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
No - bo prostaczkowie wierzą, a jak już ludzie zaczynają myśleć... zależy gdzie, ale już były II wojny światowe więc...
Niemniej jednak uważajcie ze śmianiem się z cudów.
Są naprawdę takie przypadki, że to się nie mieści w głowie.
Ja ostatnio (?) powiedzmy - słyszałam o cudzie, że w rodzinie lekarskiej ktoś umierał na białaczkę. I nastąpił całkowity odwrót po ...mszy w jakimś wielkim sanktuarium czy gdzieś tam. Już było po pacjencie dla lekarzy, a nastąpił odwrót całkowity i dopiero babcia tego chłopaka powiedziała po jakimś czasie, że dała na mszę za niego tam a tam. I co wy na to?
Tak słyszałam.
|
Pn sie 18, 2008 14:04 |
|
 |
Karol18
|
Ale przecież nie jest powiedziane że prostaczkowie nie myślą. Niekiedy swoją prostą mądrością życia potrafią przewyższyć tych z "elit".
Cytuj: Ja ostatnio (?) powiedzmy - słyszałam o cudzie, że w rodzinie lekarskiej ktoś umierał na białaczkę. I nastąpił całkowity odwrót po ...mszy w jakimś wielkim sanktuarium czy gdzieś tam. Już było po pacjencie dla lekarzy, a nastąpił odwrót całkowity i dopiero babcia tego chłopaka powiedziała po jakimś czasie, że dała na mszę za niego tam a tam. I co wy na to? Tak słyszałam.
Antyklerykał powie - kościelne kłamstwo na potrzebę wiary.
Wierzący powie - Boży cud który zmusi do przemyśleń
Szukający powie - ciekawa sprawa.
Tak to się toczy 
|
Pn sie 18, 2008 14:23 |
|
|
|
 |
movsd
|
 Re: ...
Nie bardzo rozumiem czemu akurat ssaki, a nie ludzie po prostu.
florafauna napisał(a): Niemniej jednak uważajcie ze śmianiem się z cudów. Są naprawdę takie przypadki, że to się nie mieści w głowie. Ja ostatnio (?) powiedzmy - słyszałam o cudzie, że w rodzinie lekarskiej ktoś umierał na białaczkę. I nastąpił całkowity odwrót po ...mszy w jakimś wielkim sanktuarium czy gdzieś tam. Już było po pacjencie dla lekarzy, a nastąpił odwrót całkowity i dopiero babcia tego chłopaka powiedziała po jakimś czasie, że dała na mszę za niego tam a tam. I co wy na to?
Rachunek prawdopodobieństwa tłumaczy takie rzeczy.
Ja bym chciał zobaczyć jak komuś odrasta noga - wtedy bym uwierzył.
|
Pn sie 18, 2008 14:38 |
|
 |
Karol18
|
movsd napisał(a): Nie bardzo rozumiem czemu akurat ssaki, a nie ludzie po prostu. florafauna napisał(a): Niemniej jednak uważajcie ze śmianiem się z cudów. Są naprawdę takie przypadki, że to się nie mieści w głowie. Ja ostatnio (?) powiedzmy - słyszałam o cudzie, że w rodzinie lekarskiej ktoś umierał na białaczkę. I nastąpił całkowity odwrót po ...mszy w jakimś wielkim sanktuarium czy gdzieś tam. Już było po pacjencie dla lekarzy, a nastąpił odwrót całkowity i dopiero babcia tego chłopaka powiedziała po jakimś czasie, że dała na mszę za niego tam a tam. I co wy na to?
Rachunek prawdopodobieństwa tłumaczy takie rzeczy. Ja bym chciał zobaczyć jak komuś odrasta noga - wtedy bym uwierzył.
Gdybyś zobaczył to raczej byś się dowiedział ;P
|
Pn sie 18, 2008 14:42 |
|
 |
WIST
|
A to zabawne Aztec bo wszyscy księża i biskupi siłą rzeczy są wykształceni oczytani.
A co do tych kapliczek to sam sobie odpowiedziałeś, nie wziąłeś niestety pod uwagę uwarunkowąń historyczno-społecznych.
Intrguje mnie jednak jedna rzeczy florafauna? Co Ty tak w tytułach używasz słowa ssak?
|
Pn sie 18, 2008 15:23 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Z tymi kapliczkami to chyba nie tak , kiedyś stawiało się ich dużo , ale dzisiaj zato stawia się więcej Kościołów , a wiadomo że do Kościoła wejdzie więcej wiernych niż do kapliczki .
|
Pn sie 18, 2008 16:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
Nie rozumiem - dlaczego ktoś się dziwi, że piszę "ssaki".A co mam pisać "ptaki", "gady", "płazy", "ryby" może? Jesteśmy ssakami i już.
|
Pn sie 18, 2008 16:37 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
No , ja bym jednak upierał się , że jesteśmy bardziej gadami .
|
Pn sie 18, 2008 16:40 |
|
 |
movsd
|
florafauna napisał(a): Nie rozumiem - dlaczego ktoś się dziwi, że piszę "ssaki".A co mam pisać "ptaki", "gady", "płazy", "ryby" może? Jesteśmy ssakami i już. Cytuj: Systematyka człowieka Domena eukarioty Królestwo zwierzęta Podkrólestwo tkankowce Nadtyp wtórouste Typ strunowce Podtyp kręgowce Nadgromada czworonogie Gromada ssaki Podgromada ssaki właściwe Szczep łożyskowce Nadrząd euarchonta Rząd naczelne Podrząd Haplorrhini Infrarząd antropoidy Nadrodzina małpy wąskonose Rodzina człowiekowate Podrodzina Homininae Rodzaj człowiek
Równie dobrze mógłbyś sobie wybrać Podtyp kręgowce albo Szczep łożyskowce...
|
Pn sie 18, 2008 16:55 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
movsd napisał(a): Systematyka człowieka : Domena eukarioty Królestwo zwierzęta Podkrólestwo tkankowce Nadtyp wtórouste Typ strunowce Podtyp kręgowce Nadgromada czworonogie Gromada ssaki Podgromada ssaki właściwe Szczep łożyskowce Nadrząd euarchonta Rząd naczelne Podrząd Haplorrhini Infrarząd antropoidy Nadrodzina małpy wąskonose Rodzina człowiekowate Podrodzina Homininae Rodzaj człowiek movsd ale ciąg dalej: Podrodzaj - Co będzie ?
|
Pn sie 18, 2008 17:08 |
|
 |
movsd
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): ale ciąg dalej: Podrodzaj - Co będzie ?
Podrodzaju nie ma, ale jest Gatunek. Obecnie występuje tylko jeden gatunek człowieka: człowiek rozumny (Homo sapiens sapiens)
Dawniej występowały też inne gatunki, np: Homo erectus, Homo habilis czy Homo sapiens idaltu.
|
Pn sie 18, 2008 17:19 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
movsd napisał(a): (Homo sapiens sapiens) Dlaczego dwa razy sapiens , przeciez to wygląda już śmiesznie ?
|
Pn sie 18, 2008 17:25 |
|
|
|