Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 02, 2025 22:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 śłub kościelny, ewentualnie powrot do KrK 
Autor Wiadomość

Post śłub kościelny, ewentualnie powrot do KrK
Witam
Kiedys wypislaem sie z Kosciola Krk (Kosciol rzymsko katolicki), jednak dziewczyna upiera sie na slub koscielny (jestem w stanie sie poswiecic). Z godnie z prawem kanonicznym potrzebna jest "tylko" zgoda ordynariusza aby zawrzec taki zwiazek. nie myle sie?

a jesli nie..., powrot do Krk jest jest za zgoda ordynariusza?

Prosba o pomoc...
pozdrawiam
Marcin

Pn sie 18, 2008 21:37
I trza się było wypisywać? Trzeba było myśleć wcześniej ;)
A nie możecie wziąć ślubu mieszanego? Będzie kościół, biała sukienka i cała ta oprawa, na której zależy Twojej wybrance.

Szczerze mówiąc jak by mi ktoś stawiał takie warunki i nie zgodził się na ślub mieszany, to bym się nie zdecydowała na ślub z takim człowiekiem. Brak szacunku dla przekonań kochanej osoby świadczy albo o braku wyobraźni, albo o skrajnym egoizmie, ale w każdym razie o niczym dobrym.

Wt sie 19, 2008 21:13

Będzie kościół, biała sukienka i cała ta oprawa, na której zależy Twojej wybrance.

Spytam prowokacyjnie: a może jej zależy na czymś innym?? :P
co do reszty posta to się zgadzam :D

Wt sie 19, 2008 21:44
Spytam prowokacyjnie: a może jej zależy na czymś innym??

Raczej nie sądzę, skoro chce zmusić swojego przyszłego męża do publicznego kłamstwa, a w najlepszym wypadku nie będzie jej to przeszkadzało... Nie powiesz mi, że zależy jej na bliskości Boga, choć podczas ślubu będzie miała świadomość, że druga jej połówka kłamie w żywe oczy? Można mieć nadzieję, że to nie próżność a głupota, ale tak czy siak...

Wt sie 19, 2008 22:03

Można na 2 sposoby. Albo powracając do kościoła (i wtedy już występować też jako osoba wierząca), albo nie powracając ale też nie umniejszając tym sposobem samej formule ślubu kościelnego występując jako strona niewierząca (nawet przysięga, i to nawet przed Bogiem, jest tylko zwyczajnie osoba przysięgająca nie wyraża w swoich słowach do niego odwołania w postaci "tak mi dopomóż" czy cośtam, no i rzecz jasna nie uczestniczy w niektórych "elementach" z oczywistych przyczyn). To chyba tyle. Od formalnej strony sprawa raczej nie jest mi znana. Nie wiem co musisz załatwić by podejść do każdej z tych opcji (ślub mieszany raczej nie jest problematyczny, a powrót do wiary nie wiem).

Śr sie 20, 2008 21:48

Pomijając że "powrót do wiary" tylko dla ułatwienia spraw papierkowych byłby oszustwem, niezależnie od wiary.

Procedura małżeństwa wierzący/niewierząca i odwrotnie nie jest jakoś skomplikowana. Podpisujesz wcześniej wymienione deklaracje a o zgodę ordynariusza występuje proboszcz i to formalność. Dla ciebie to żadna dodatkowa komplikacja.

Cz sie 21, 2008 14:40

Zdaje się, że będziesz musiał jedynie zadeklarować, że nie będziesz czynił żonie żadnych przeszkól w wychowywaniu waszych dzieci w katolicyzmie. Prezydent Kwaśniewski jako ateista brał właśnie taki ślub ze swoją żoną.

Cz sie 21, 2008 17:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]