Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 8:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 19  Następna strona
 Adwentyści Dnia Siódmego 
Autor Wiadomość

mcfunthomas witaj
Wybacz ale nie będę się powtarzał i na wszystkie podzielone przez ciebie wypowiedzi nie będę się powtarzał
Cytuj:
Pan doktor się pomylił. Moralność a DEKALOG ... to nie pokrywa się w 100 %. Świętowanie jakiegoś dnia ze wzgl. na jakąś czynność...gdzie tu moralność?

Pan doktor otrzymał od popirza J.P.II złoty medal za swoją ksiązkę za to że wykazał w niej na podstawie archiwów KRK Ze to KRK zmienił swietowanie soboty na niedzielę .i udowodnił że Piśmie Ś.nie ma mowy o zmianie soboty na niedzielę przez apostołów czy Jezusa .Ta że jeszcze raz powtarzam że ty jako protestant przejołeś nauki KRK dotyczące swietowania niedzieli.A sabat wchodzi w skład 10 przykazań wyrytych na kamiennych tablicach. 8)
Cytuj:
A czy Szabat był wcześniej świętowany, przed wyjściem z Egiptu? Dowodów brak...więc nie tędy droga

Jeśli dla ciebie to że Bóg poświecił siódmy dzień przy stworzeniu i odpoczął w nim ,poswięcił ,oraz to że Abracham przestrzegał przykazań Bożych .Kain gdy zabił Abla też wiedział że popełnił grzech .Wiec były wtedy przykazania .Pisałem o tym .Jeśli dla ciebie to nie sa dowodt to wybacz :(
Cytuj:
Cóż, rzekłbym: brak polemiki nie oznacza braku problemu...brak dowodu nie jest żadnym dowodem. Nie powiem! (omg)
Ale ja widzę w Biblii sprawę "przejścia" ze STAREGO do NOWEGO SZABATU i ładnie to wyjaśniłem i opisałem. I czekam na reakcję, polemikę.

Nie znasz narodu Żydowskiego :x
Cytuj:
Te dni postu mogły mieć związek z Szabatem, o czym wyżej krótko napisałem. Co do Prawa Bożego - Paweł nigdy go nie zrównywał z DEKALOGIEM. Nie powiem! (omg) Po prostu nie ma na to dowodu.

Nie czytałeś tego co pisałem albo udajesz że nie rozumiesz
:-D
Cytuj:
Musiał święcić Sabat. Pan Jezus wypełnił CAŁE PRAWO. I moralne i ceremonialne. Smile Nie tędy droga. Wink

Widzę że dla ciebie życie Jezusa tego który ustanowił te prawa ,tego który wypałniał to prawo sie nie liczy .Ty masz swoje własne PRZYKAZANIA tak jak wiele innych kosciołów .Niektóre mają dwa ,niektóre 8 inne 9 ,jeszcze inne wcale """"CO TAM JEZUS on miał swoje przykazania a my swoje :-D
Cytuj:
Powiadomił ich m.in. swoim zmartwychwstaniem. Wink

Gdzie ich powiadomił .NIe pisz głupot bracie :-D
Cytuj:
W każdym razie Ewangeliści piszą już o Nowych Szabatach.

Co za brednie ,gdzie to piszą że mam świecić niedzielę ,nie wiesz co piszesz :-D
romulus napisał:
Bóg pobłogosławił, poświęcił i odłączył dzień sabatu (Rdz.2:1-2). O błogosławieństwie położonym na tym dniu przekonali się wszyscy, którzy go zakosztowali. Znam setki chrześcijan, którzy zaczęli święcić siódmy dzień tygodnia, ciesząc się tym błogosławieństwem. Natomiast nie znam żadnego chrześcijanina (choć każda reguła ma swe wyjątki), który zamieniłby święcenie siódmego dnia tygodnia na inny dzień.
Mecfuntomas napisał Ja natomiast znam wielu chrześcijan cieszących się błogosławieństwem świętowania Nowego Szabatu
Cytuj:
Kochany tą wypowiedzia przyznajesz że na początku stwozenia był już sabat i swietował go Adam i EWa
Natomiast w innej wypowiedzi piszesz tak
A czy Szabat był wcześniej świętowany, przed wyjściem z Egiptu? Dowodów brak...więc nie tędy droga
Cytuj:
Kochany nie tędy droga nie zmieniaj swych myśli albo nie próbuj kłamać .Wczesniej wykazałem że masz zmienne podejście do swych wypowiedzi :-D
Całe Prawo Mojżeszowe jest dobre i sprawiedliwe. Wink To samo można napisać o przymierzu z Noem, czy też z Abrahamem...
Cytuj:
Ja nie żyję pod prawem Mojzeszowym ja żyję pod prawem Boskim .Pod prawem z kamiennych tablic napisanych przez samego Boga :-D
A dzisiejsi faryzeusze robią udrękę z szabatu zabraniając ludziom pracować właśnie w Szabat mówiąc: są inne dni, pracujcie w nie, a nie w Szabat! Zmień sobie grafik pracy, zmień pracę, zmień służbę! Masz odpoczywać w literalną sobotę i już. Gdzie tu moralność..? Ja tu widzę martwą ceremonię jednego z siedmiu dni. Za życia Jezusa to nie był jeszcze czas na ostre zniesienie/odrzucenie szabatu sobotniego, tak samo jak nie był to czas na ostre zniesienie/odrzucenie niewolnictwa czy wielożeństwa...itp
Cytuj:
Szkoda że masz takie podejscie :-D
Ależ masz rację. DEKALOG z SYNAJU jest właśnie dla Żydów. Prawo Ducha, które mam w sercu w pewien sposób odwołuje się do Dekalogu z Synaju, ale nim nie jest. To jest inne prawo... to jest takie proste.
Cytuj:
Takie proste ale trudne do zrozumienia dla niektórych :-D
romulus napisał:
Cytat:
APOLOGETA przemilczał tę sprawę?
Myślę że uważał że dla niego jest to tak samo nie istotne .Bo poco się zagłębiać w czsy odległe jak wystarczy czas w którym zył Jezus ""Bóg''On chyba najlepiej wiedział który to jest dzień Very Happy
Naprawdę się rozumiemy, czy myślimy o dwóch różnych rzeczach? Ja piszę o rozbitkach, którzy tracą rachubę czasu, a Ty mi piszesz, że Jezus chyba najlepiej wiedział który to jest dzień. Co Ty wypisujesz. Nie wychodzi Ci to uciekanie od problemu. APOLOGECIE też nie wyszło.
Cytuj:
NIe uciekam od problemu .Mie rozbitkowie nie interesują dla tego że ty ta wypowiedzią chcesz pokazać że sobota dzisiejsza nie jest tą sobotą co świecił Mojżeśz czy Adam .Ja natomiast piszę ci o Jezusie Bogu ,on świecił ten sam sabat który ja obecnie swiece .Wiec poco mam sobie zaprzatac głowę jakimiś rozbitkami.Widzę że dla ciebie Jezus nie jest osobą kompetentna co do dnia który mamy świecic :-D
I tu znowu trzeba rozumieć czym jest prawo miłosierdzia i ofiary[quote]
Dobrze to ujołeś ale żeby to wypełnić to trzeba wiedzieć co jest prawem moralnym a co ceremonialnym ,aby przestrzegać przykazań DKALOGU który jest nie nazedziem ale drogą do Chrystusa.Dzieki niemu wiemy jak mamy postepować pozdrawiam ;-)

N sie 17, 2008 9:58

Bracie romulusie. Popraw swój powyższy post, bo posypało Ci się cytowanie, a ja mam średnią przyjemność w bawieniu się w detektywa analizującego kto co i kiedy napisał. Od tego właśnie jest przycisk Podgląd, by nie wysyłać sieczki.

Pozdrawiam

Wt sie 19, 2008 1:05

Wybacz ale nie będę się powtarzał i na wszystkie podzielone przez ciebie wypowiedzi pisał to co już wcześniej opisałem
Cytuj:
Pan doktor się pomylił. Moralność a DEKALOG ... to nie pokrywa się w 100 %. Świętowanie jakiegoś dnia ze wzgl. na jakąś czynność...gdzie tu moralność?

Pan doktor otrzymał od Papirza J.P.II złoty medal za swoją książkę za to że wykazał w niej na podstawie archiwów KRK Ze to KRK zmienił swietowanie soboty na niedzielę do czego się sam przyznaje .i udowodnił że w Piśmie Ś.nie ma mowy o zmianie soboty na niedzielę przez apostołów czy Jezusa .Tak że jeszcze raz powtarzam że ty jako protestant przejołeś nauki KRK dotyczące swietowania niedzieli a co za tym idzie przyjołeś pogańskie święto Rzymskie DZIEN Słońca.A sabat wchodzi w skład 10 przykazań wyrytych na kamiennych tablicach . 8)
Cytuj:

Jeśli dla ciebie to że Bóg poświecił siódmy dzień przy stworzeniu i odpoczął w nim ,poswięcił ,oraz to że Abracham przestrzegał przykazań Bożych .Kain gdy zabił Abla też wiedział że popełnił grzech .Wiec były wtedy przykazania .Pisałem o tym .Jeśli dla ciebie to nie sa dowodt to wybacz :(
Cytuj:
Cóż, rzekłbym: brak polemiki nie oznacza braku problemu...brak dowodu nie jest żadnym dowodem. Nie powiem! (omg)
Ale ja widzę w Biblii sprawę "przejścia" ze STAREGO do NOWEGO SZABATU i ładnie to wyjaśniłem i opisałem. I czekam na reakcję, polemikę.

Cytuj:
Te dni postu mogły mieć związek z Szabatem, o czym wyżej krótko napisałem. Co do Prawa Bożego - Paweł nigdy go nie zrównywał z DEKALOGIEM. Nie powiem! (omg) Po prostu nie ma na to dowodu.

Cytuj:
Musiał święcić Sabat. Pan Jezus wypełnił CAŁE PRAWO. I moralne i ceremonialne. Smile Nie tędy droga. Wink

Widzę że dla ciebie życie Jezusa tego który ustanowił te prawa ,tego który wypałniał to prawo sie nie liczy .Ty masz swoje własne PRZYKAZANIA tak jak wiele innych kosciołów .Niektóre mają dwa ,niektóre 8 inne 9 ,jeszcze inne wcale """"CO TAM JEZUS on miał swoje przykazania a my swoje :-D
Cytuj:

Cytuj:

Co za brednie ,gdzie to piszą że mam świecić niedzielę ,nie wiesz co piszesz :-D
romulus napisał:
Bóg pobłogosławił, poświęcił i odłączył dzień sabatu (Rdz.2:1-2). O błogosławieństwie położonym na tym dniu przekonali się wszyscy, którzy go zakosztowali. Znam setki chrześcijan, którzy zaczęli święcić siódmy dzień tygodnia, ciesząc się tym błogosławieństwem. Natomiast nie znam żadnego chrześcijanina (choć każda reguła ma swe wyjątki), który zamieniłby święcenie siódmego dnia tygodnia na inny dzień.

Mecfuntomas napisał Ja natomiast znam wielu chrześcijan cieszących się błogosławieństwem świętowania Nowego Szabatu Kochany tą wypowiedzia przyznajesz że na początku stwozenia był już sabat i swietował go Adam i EWa

Natomiast w innej wypowiedzi piszesz tak A czy Szabat był wcześniej świętowany, przed wyjściem z Egiptu? Dowodów brak...więc nie tędy droga

Kochany nie tędy droga nie zmieniaj swych myśli albo nie próbuj kłamać .Wczesniej wykazałem że masz zmienne podejście do swych wypowiedzi :-D

Cytuj:
Całe Prawo Mojżeszowe jest dobre i sprawiedliwe. Wink To samo można napisać o przymierzu z Noem, czy też z Abrahamem...
Ja nie żyję pod prawem Mojzeszowym ja żyję pod prawem Boskim .Pod prawem z kamiennych tablic napisanych przez samego Boga ono jest niezmienne :-D
Cytuj:
A dzisiejsi faryzeusze robią udrękę z szabatu zabraniając ludziom pracować właśnie w Szabat mówiąc: są inne dni, pracujcie w nie, a nie w Szabat! Zmień sobie grafik pracy, zmień pracę, zmień służbę! Masz odpoczywać w literalną sobotę i już. Gdzie tu moralność..? Ja tu widzę martwą ceremonię jednego z siedmiu dni. Za życia Jezusa to nie był jeszcze czas na ostre zniesienie/odrzucenie szabatu sobotniego, tak samo jak nie był to czas na ostre zniesienie/odrzucenie niewolnictwa czy wielożeństwa...itp
Cytuj:
Ależ masz rację. DEKALOG z SYNAJU jest właśnie dla Żydów. Prawo Ducha, które mam w sercu w pewien sposób odwołuje się do Dekalogu z Synaju, ale nim nie jest. To jest inne prawo... to jest takie proste.
Cytuj:
romulus napisał:
Cytat:
Myślę że uważał że dla niego jest to tak samo nie istotne .Bo poco się zagłębiać w czsy odległe jak wystarczy czas w którym zył Jezus ""Bóg''On chyba najlepiej wiedział który to jest dzień Very Happy
Mecofuntohas napisał Naprawdę się rozumiemy, czy myślimy o dwóch różnych rzeczach? Ja piszę o rozbitkach, którzy tracą rachubę czasu, a Ty mi piszesz, że Jezus chyba najlepiej wiedział który to jest dzień. Co Ty wypisujesz. Nie wychodzi Ci to uciekanie od problemu. APOLOGECIE też nie wyszło.

NIe uciekam od problemu .Mnie rozbitkowie nie interesują dla tego że ty ta wypowiedzią chcesz pokazać że sobota dzisiejsza nie jest tą sobotą co świecił Mojżeśz czy Adam .Ja natomiast piszę ci o Jezusie Bogu ,on świecił ten sam sabat który ja obecnie swiece .Wiec poco mam sobie zaprzatac głowę jakimiś rozbitkami.Widzę że dla ciebie Jezus nie jest osobą kompetentna co do dnia który mamy świecic :-D
Cytuj:
I tu znowu trzeba rozumieć czym jest prawo miłosierdzia i ofiary

Dobrze to ujołeś ale żeby to wypełnić to trzeba wiedzieć co jest prawem moralnym a co ceremonialnym ,aby przestrzegać przykazań DKALOGU który jest nie nazedziem ale drogą do Chrystusa.Dzieki niemu wiemy jak mamy postepować pozdrawiam

Wt sie 19, 2008 8:00

romulus napisał(a):
mcfunthomas witaj
Wybacz ale nie będę się powtarzał i na wszystkie podzielone przez ciebie wypowiedzi pisał to co już wcześniej opisałem
OK. Ja tym razem zrobię dość podobnie. Krótko skomentuję Twój post.

romulus napisał(a):
Cytuj:

Pan doktor otrzymał od Papirza J.P.II złoty medal za swoją książkę za to że wykazał w niej na podstawie archiwów KRK Ze to KRK zmienił swietowanie soboty na niedzielę do czego się sam przyznaje .i udowodnił że w Piśmie Ś.nie ma mowy o zmianie soboty na niedzielę przez apostołów czy Jezusa .
I Ty w to wierzysz? Jak sprawdzić, czy się nie myli? Znasz teksty źródłowe tych informacji? Czytałeś tę książkę? Czy każde papieskie udekorowanie medalem przyjmiesz za dowód w jakiejś sprawie? Teorię ewolucji też...bo papież ją przyjął w jakiejś tam formie i swoimi słowami założył tej teorii medal na pierś?

Ludzie potrafią się przyznawać do czegoś czego sami nie rozumieją. A ja mam dowody, że ów pan doktor się myli. To tyle.

romulus napisał(a):
Tak że jeszcze raz powtarzam że ty jako protestant przejołeś nauki KRK dotyczące swietowania niedzieli a co za tym idzie przyjołeś pogańskie święto Rzymskie DZIEN Słońca.
Bzdura.

romulus napisał(a):
A sabat wchodzi w skład 10 przykazań wyrytych na kamiennych tablicach . 8)
Oczywiście. Więc je sobie przestrzegaj. Ja nie muszę. Żyję w innym Przymierzu.

romulus napisał(a):
Cytuj:

Jeśli dla ciebie to że Bóg poświecił siódmy dzień przy stworzeniu i odpoczął w nim ,poswięcił ,oraz to że Abracham przestrzegał przykazań Bożych .
Abraham znał DEKALOG? Jakieś uzasadnienie?

Moje jest takie: wciskanie Abrahamowi DEKALOGU to anachronizm i brak znajomości historii ludzkości. Wybór należy do Ciebie.

romulus napisał(a):
Kain gdy zabił Abla też wiedział że popełnił grzech .Wiec były wtedy przykazania.Pisałem o tym .Jeśli dla ciebie to nie sa dowodt to wybacz :(
Pisałeś jakieś tam dziwne rzeczy. Przykazania Boże to nie to samo co DEKALOG. Kain miał przykazania w sercu i nie wiadomo ile ich było. Wciskanie Kainowi DEKALOGU to anachronizm i brak znajomości historii ludzkości. Wybór należy do Ciebie.

romulus napisał(a):
Cytuj:

Częściowo znam. A Ty znasz w całości? Jeśli tak to czapki z głów...tylko czemu masz takie podejście do DEKALOGU jakie masz, skoro znasz ten naród...

romulus napisał(a):
Cytuj:

Ani jedno ani drugie.

romulus napisał(a):
Cytuj:

Jezus przestrzegał całego Prawa. No ale CO TAM JEZUS on miał swoje przykazania a Ty swoje.

romulus napisał(a):
Cytuj:

Udowodnij, że to głupoty, skoro mi to zarzucasz...

romulus napisał(a):
Cytuj:

Wiem co piszę. Udowodnij, że to brednie, skoro mi to zarzucasz.

romulus napisał(a):
romulus napisał:

Mecfuntomas napisał Ja natomiast znam wielu chrześcijan cieszących się błogosławieństwem świętowania Nowego Szabatu Kochany tą wypowiedzia przyznajesz że na początku stwozenia był już sabat i swietował go Adam i EWa
Oj, chyba Błądzisz. Nic takiego nie wynika. Pokaż jak z tego wynika, że to przyznaję.

romulus napisał(a):
Natomiast w innej wypowiedzi piszesz tak A czy Szabat był wcześniej świętowany, przed wyjściem z Egiptu? Dowodów brak...więc nie tędy droga

A ja to wykazanie posłałem na dno.

romulus napisał(a):
Cytuj:
Ja nie żyję pod prawem Mojzeszowym ja żyję pod prawem Boskim.
Czyli to nie to samo? No to ja też żyję pod prawem Boskim.

romulus napisał(a):
Pod prawem z kamiennych tablic napisanych przez samego Boga ono jest niezmienne :-D
Dekalog to prawo Mojżeszowe. Jego jądro, serce, esencja.

romulus napisał(a):
Cytuj:
Czemu?

romulus napisał(a):
Cytuj:
Proszę jaśniej.

romulus napisał(a):
Cytuj:
romulus napisał:
Cytat:
Mecofuntohas napisał Naprawdę się rozumiemy, czy myślimy o dwóch różnych rzeczach? Ja piszę o rozbitkach, którzy tracą rachubę czasu, a Ty mi piszesz, że Jezus chyba najlepiej wiedział który to jest dzień. Co Ty wypisujesz. Nie wychodzi Ci to uciekanie od problemu. APOLOGECIE też nie wyszło.

NIe uciekam od problemu .Mnie rozbitkowie nie interesują dla tego że ty ta wypowiedzią chcesz pokazać że sobota dzisiejsza nie jest tą sobotą co świecił Mojżeśz czy Adam .
Jasny dowód na Twój brak zrozumienia problemu rozbitków. Ja o niebie, Ty o chlebie. Nie dogadamy się, bo nie czytasz ze zrozumieniem tej sprawy.

romulus napisał(a):
Ja natomiast piszę ci o Jezusie Bogu ,on świecił ten sam sabat który ja obecnie swiece .Wiec poco mam sobie zaprzatac głowę jakimiś rozbitkami.Widzę że dla ciebie Jezus nie jest osobą kompetentna co do dnia który mamy świecic :-D
Jezus święcił i inne dni, których Ty nie święcisz. Cóż za podejście...brata z belką w oku.

Najważniejszym dniem w tygodniu jest Niedziela z przyczyn wiadomych. Bez zmartwychwstania daremna jest nasza wiara i daremne świętowanie, daremne szabatowanie.

romulus napisał(a):
Cytuj:
I tu znowu trzeba rozumieć czym jest prawo miłosierdzia i ofiary

Dobrze to ujołeś ale żeby to wypełnić to trzeba wiedzieć co jest prawem moralnym a co ceremonialnym ,aby przestrzegać przykazań DKALOGU który jest nie nazedziem ale drogą do Chrystusa.Dzieki niemu wiemy jak mamy postepować pozdrawiam
DEKALOG jest drogą do Chrystusa. Kto jest w Chrystusie nie jest w drodze do Niego. Jest już Nowym Stworzeniem. I świętuje Nowe wyjście z Egiptu. Kto ma uszy niechaj słucha co mówi mcfunthomas do Kościoła.

Powtórzę cytat, po którym prześliznąłeś się gładko i dość cicho.
Na temat ceremonialności nieco zmieniłem swoje zdanie, jako że wcześniej nie do końca rozumiałem co ADŚ przez to rozumie. Dziś rozumiem nieco więcej czym jest. W każdym razie
mcfunthomas napisał(a):
Poza tym, jak widzę sprawa rozgrywa się głównie na poziomie praw moralnych i ceremonialnych. OK. Wyjdźmy od tej strony:

Wszystkie przykazania prócz czwartego - dot. Szabatu - nie są ceremonialne, tylko moralne. Choć i w nich można by zobaczyć pewną dozę ceremonialności. Ale o tym poniżej. Świętowanie soboty, czyli odpoczywanie dokładnie w kalendarzową sobotę po sześciu dniach pracy jest właśnie sprawą ceremonialną. Gdyby to było prawo moralne, to nie odnosiłoby się do konkretnego dnia. Moralność to kwintesencja czegoś, coś uniwersalne, niezależne od pewnych czynników. Moralność tego przykazania brzmi: pracuj 6 dni, bo tak Twój organizm jest stworzony, że co siedem dni musisz odpocząć; inaczej się wykończysz.
Moralność tego prawa to: jeśli musisz pracować w sobotę, to odpoczywaj kiedy indziej, bo jestem Bogiem miłosiernym, nie potrzebuję takiej ofiary, tylko Twojego serca. Pragnę byś święcił mnie jak najczęściej.

Sobota jest szczególnym dniem w sensie takim, że świętujesz fizyczne stworzenie świata czy może wyjście z niewoli egipskiej? Ja w tym nic złego nie widzę - naprawdę. Z mojego punktu widzenia można świętować dowolną ilość dni. Dziwi mnie tylko, że ludzie wolą świętować to co "pospolite" (powstanie fizycznego, zniszczalnego świata i fizyczne wyjście z niewoli), a nie to co "święte" (otwarcie drzwi do nowego, niezniszczalnego duchowego świata i duchowe wyjście z duchowej niewoli). Powołanie do życia ducha człowieka (stworzenie nowego adama) to coś więcej niż powołanie do życia jego ciała (stworzenie pierwszego adama). Wyrwanie z niewoli grzechu to coś więcej niż wyrwanie z niewoli egipskiej. Jeśli świętujesz sobotę, to tym bardziej powinieneś świętować niedzielę. ;-) Nie jestem zwolennikiem teorii, że Bóg stwarzał świat dokładnie tydzień (7x24godz.) i ten ostatni dzień nazwał kalendarzową sobotą. Jednak dla utrudnienia, mogę sobie założyć, że Bóg uczynił cały świat w 7 literalnych dni i ten ostatni jest dziś sobotą. Nie zmienia to faktu mojego zrozumienia, a wręcz może pomóc z zrozumieniu ceremonialności przestrzegania Szabatu.

Co do innych przykazań, Jezus również pokazał czym jest moralność w nich zawarta. Dlatego ośmieliłem się stwierdzić, że w sumie nie przestrzegam DEKALOGU. Mogę nawet pójść dalej i zauważyć, że i pozostałe przykazania DEKALOGU nie są tak do końca czysto moralne, tylko są suchymi przepisami. Mógłbym się pokusić, że są w jakiejś mierze ceremonialne. Mam na myśli to, że Jezus pokazał czym jest ich prawdziwa moralność. W Ew. wg. św. Mateusza jest kilka przykładów na ten temat, choćby sprawa przykazania: NIE ZABIJAJ, czy też NIE CUDZOŁÓŻ. Tak więc owa ceremonialność to przestrzeganie przykazań wg. martwej litery Prawa.
Na co zareagowałeś jedynie stwierdzeniem:
Cytuj:
Ja świętuję to co jest święte.Bug pobłogosławił siódmy dzień i poświecił :-D
Świętujesz to, co jest przestarzałe. Wracasz do punktu wyjścia, zamiast wykazać mój błąd. Ja Twój wykazałem i pozostaje on w mocy dopóki go nie obalisz.

BTW: Ile świąt obchodzisz? Tych ustanowionych przez Boga w ST?

Pozdrawiam

Śr sie 20, 2008 2:36

Dzięki za instruktarz odnośnie podglądu w poscie ,gdybyś mógł prosiłbym abyś mi jeszcze podał jak można zacytować twój post i mój w jednym cytacie tak aby one się odróżniały :-D
Cytuj:
I Ty w to wierzysz? Jak sprawdzić, czy się nie myli? Znasz teksty źródłowe tych informacji? Czytałeś tę książkę? Czy każde papieskie udekorowanie medalem przyjmiesz za dowód w jakiejś sprawie? Teorię ewolucji też...bo papież ją przyjął w jakiejś tam formie i swoimi słowami założył tej teorii medal na pierś?

Oczywiście że wierzę .Książka nosi tytuł Od soboty do niedzieli.Osobiście jej nie czytałem ale przeczytam na pewno.Oglądałem i słuchałem jego wykład na DWD.Wszystko co napisałem jest prawdą.to samo słyszałem z jego ust .
Ponadto zacytuję innych znanych katolickich i protestanckich teologów.
Napisał je Apologeta ty je czytałeś przypomnę ci je;

KATOLICKIE AUTORYTETY W SPRAWIE ŚWIĘCENIA ZMIANY PRZYKAZAŃ ORAZ NIEDZIELI:

1. Kardynał James Gibbons napisał: „Możecie przeczytać Biblię od księgi Rodzaju po Apokalipsę, i nie znajdziecie ani jednej linijki autoryzującej świętość niedzieli. Pismo Święte nakazuje święcenie soboty, dnia którego my nie święcimy.”

2. W imieniu tegoż kardynała Jamesa Gibbonsa napisał jego kanclerz C. F. Thomas: "Oczywiście, kościół katolicki twierdzi, że zmiana sabatu na niedzielę była jego dziełem. I ten czyn jest znakiem jego kościelnej mocy i autorytetu w sprawach religijnych."

3. Wybitny apologeta katolicki, autor licznych książek, biskup Luis de Segur napisał: "Przestrzeganie niedzieli, która jest dla protestantów jedynym dniem odpocznienia, nie tylko nie ma uzasadnienia w Biblii, lecz jest w jawnej sprzeczności z jej literą, nakazującą odpoczynek w sabat, którym jest nasza sobota. To święty kościół katolicki, na mocy danej mu przez Jezusa Chrystusa, przeniósł odpoczynek na niedzielę".

4. Wybitny teolog katolicki ks.prof. Franciszek Spirago napisał w Katechizmie: „Nie naruszając istoty przykazania, poczynił w nich Kościół następujące zmiany formalne. Drugie przykazanie, dotyczące czci obrazów, złączył z pierwszym, natomiast dziesiąte przykazanie Boże rozdzielił na dwa osobne przykazania.... Nakaz święcenia sabatu przemienia Kościół na nakaz święcenia niedzieli.”

5. W Polsce można zdobyć książkę, która nosi imprimatur Kurii Rzymskiej pt. "Od soboty do niedzieli" (dr. Samuele Bacchiocchi), która dogłębnie analizuje proces odejścia od soboty ku niedzieli, a jednocześnie analizuje wszystkie wczesne źródła w tej sprawie. Praca ta nie zostawia cienia wątpliwości, że chrześcijanie w czasach apostolskich święcili sobotę.

PROTESTANCKIE AUTORYTETY W SPRAWIE ŚWIĘCENIA NIEDZIELI:

1. Anglikanie: „Niedziela („dies solis” w rzymskim kalendarzu, czyli „dzień słońca”, ponieważ był poświęcony słońcu), pierwszy dzień tygodnia, został zaadoptowany przez wczesnych chrześcijan jako dzień nabożeństwa. (...) W Nowym Testamencie nie ma żadnego nakazu święcenia niedzieli, nie ma też żadnej rady dotyczącej takiej praktyki” (Encyclopedia of Religious Knowledge). „Czy w Nowym Testamencie znajduje się jakiś nakaz zmiany cotygodniowego dnia odpoczynku z soboty na niedzielę? Nie, nie ma żadnego.” (Manual of Christian Doctrine).

2. Baptyści: „Było i jest przykazane, aby święcić dzień sabatu, ale ten dzień sabatu nie jest niedzielą (...). Można powiedzieć, z czymś w rodzaju triumfu, że sabat został przeniesiony z siódmego na pierwszy dzień tygodnia (...). Gdzie jednak możemy znaleźć zapis o takiej zmianie? Nie w Nowym Testamencie, absolutnie nie. Nie ma żadnego biblijnego potwierdzenia zmiany instytucji sabatu z siódmego na pierwszy dzień tygodnia” (dr Edward T. Hiscox, The Baptist Manual).

3. Kalwini: „Chrześcijański sabat [niedziela] ani nie bierze się z Pisma Świętego, ani nie był nazywany sabatem przez pierwszych chrześcijan” (Dwight’s Theology, t. IV).

4. Metodyści: „Weźmy sprawę niedzieli (...). Nie ma ani jednego wersetu mówiącego o tym, że pierwsi chrześcijanie święcili ten dzień, albo mieli przenieść sabat na ten dzień” (Harris Franklin Rall, Christian Advocate, 2 lipca 1942).

5. Luteranie: „Święcenie dnia Pańskiego [niedzieli] nie opiera się na żadnym z przykazań Bożych, lecz na autorytecie Kościoła” (Augsburskie Wyznanie Wiary).

Czyż wszyscy się mylą a ty masz rację .
:x
Cytuj:
romulus napisał:
Tak że jeszcze raz powtarzam że ty jako protestant przejołeś nauki KRK dotyczące swietowania niedzieli a co za tym idzie przyjołeś pogańskie święto Rzymskie DZIEN Słońca.
Mecfusthomas
Bzdura.

Nie bzdura tylko prawda :-D

Cytuj:
romulus napisał:
A sabat wchodzi w skład 10 przykazań wyrytych na kamiennych tablicach . Cool

mecofustomas

Oczywiście dla wielu jest to łatwiejszy sposób na życie ziemskie ,ale czy wystarczy na życie wieczne jeśli w obj.Jana jest napisane tak12/17
Cytuj:
(17) I zawrzał smok gniewem na niewiastę, i odszedł, aby podjąć walkę z resztą jej potomstwa, które strzeże przykazań Bożych i trwa przy świadectwie o Jezusie oraz 14/12
Tu się okaże wytrwanie świętych, którzy przestrzegają przykazań Bożych i wiary Jezusa.

Gdy Jezus przyjdzie wtedy się okarze czy chodzi tu o 10 przykazań czyli całośc dekalogu ,czmoże 9,8 lub 2 jak to niektórzy twierdzą :nauka:
Cytuj:
Moje jest takie: wciskanie Abrahamowi DEKALOGU to anachronizm i brak znajomości historii ludzkości

Jeśli Adam znał przykazanie o sobocie i miał też inne przykazania ,co dla mnie jest tak zrozumiałe jak 2x2=4,to tym bardziej Abracham znał przykazania na co podalem wcześniej teks Biblijny i nie będę sie powtarzał :-D
Cytuj:
Pisałeś jakieś tam dziwne rzeczy. Przykazania Boże to nie to samo co DEKALOG. Kain miał przykazania w sercu i nie wiadomo ile ich było. Wciskanie Kainowi DEKALOGU to anachronizm i brak znajomości historii ludzkości. Wybór należy do Ciebie.

Kochany a czy dekalog w sercu czymś się różni od przykazań z Synaju
A przykazania są niezmienne ,wieczna ustawa miedzy Bogiem a człowiekiem :nauka:
Cytuj:
Ani jedno ani drugie.

Jaka szkoda :-D
Cytuj:
romulus napisałWidzę że dla ciebie życie Jezusa tego który ustanowił te prawa ,tego który wypałniał to prawo sie nie liczy .Ty masz swoje własne PRZYKAZANIA tak jak wiele innych kosciołów .Niektóre mają dwa ,niektóre 8 inne 9 ,jeszcze inne wcale """"CO TAM JEZUS on miał swoje przykazania a my swoje

mecofuntomas napisał
Cytuj:
Jezus przestrzegał całego Prawa. No ale CO TAM JEZUS on miał swoje przykazania a Ty swoje.

Nie powtarzaj po mnie CO TAM JEZUS i jego przykazania bo ja je przestrzegam a ty nie.
Po drugie ciągle piszesz że Jezus przyszedł wypełnić całe prawo ,że przyszedł i przestrzegał wszystkich przykazań .
A jednocześnie jego uczniowie rwali kłosy w sabat a on nie .Czyli Jezus umywał ręce od grzechu a uczniom swoim kazał grzeszyć .
Gorszej bzdurt nie można wymyślać aby tylko nie przestrzegać przykazań Bożych w całości :x
Cytuj:

To ty mi udowodnij że powiadomił ich swoim zmartwystaniem że sabat został zniesiny na korzyść dnia słońca ,bogini słońca :-D
Cytuj:
romulus napisał:
Cytat:

Co za brednie ,gdzie to piszą że mam świecić niedzielę ,nie wiesz co piszesz Very Happy
mecofunthomas

Jeszcze raz pisze pokarz mi choć jeden werset w Piśmie w którym jest jasno napisane że mamy świecić niedzielę tak jak pisze np tu.a jest ich wiele

Pamiętaj o dniu sabatu, aby go święcić. (9) Sześć dni będziesz pracował i wykonywał wszelką swoją pracę, (10) ale siódmego dnia jest sabat Pana, Boga twego: Nie będziesz wykonywał żadnej pracy ani ty, ani twój syn, ani twoja córka, ani twój sługa, ani twoja służebnica, ani twoje bydło, ani obcy przybysz, który mieszka w twoich bramach. (11) Gdyż w sześciu dniach uczynił Pan niebo i ziemię, morze i wszystko, co w nich jest, a siódmego dnia odpoczął. Dlatego Pan pobłogosławił dzień sabatu i poświęcił go. :o
Cytuj:
Oj, chyba Błądzisz. Nic takiego nie wynika. Pokaż jak z tego wynika, że to przyznaję.

Być może po prostu nie udzieliłeś odpowiedzi na całość :-D

Cytuj:

Twoja sprawa ale czy na dno ? :x

Cytuj:
Romulus napisał Ja nie żyję pod prawem Mojzeszowym ja żyję pod prawem Boskim.
Mecofunthomas napisał Czyli to nie to samo? No to ja też żyję pod prawem Boskim.

Sam zaprzeczasz że żyjesz pod 10 przykazaniami ,wiec nie żyjesz pod prawem Bożym .Bo jeśli kto uchybi w jednym jest winien wszystkiego :-D
Cytuj:

Napisane Boskim Palcem . :-D

Cytuj:
Szkoda że masz takie podejscie Very Happy
Czemu?

Studiuj bardziej pismo :-D
Cytuj:
romulus napisał:
Cytat:
Takie proste ale trudne do zrozumienia dla niektórych Very Happy
Proszę jaśniej.

Dekalog z synaju jest dla nas wszystkich .Jest to to samo co mamy w sercu .A Jezus ten który dał to nam na górze Synaj przyszedł i pokazał nam jak mamy żeć .Pokazał nam swoim życiem ""Ze przykazania jego nie są uciazliwe" ale niektórzy bronia się za wszelką cenę aby ich nie przestrzegać :-D
Cytuj:
Jasny dowód na Twój brak zrozumienia problemu rozbitków. Ja o niebie, Ty o chlebie. Nie dogadamy się, bo nie czytasz ze zrozumieniem tej sprawy.

No na pewno się nie dogadamy .Odpowiedz mi na to pytanie czy Jezus który przestrzegał sabatu i jest to przez badaczy historii jak i pisma udowodnione że jest to ta sama sobota co obecnie nie jest dla ciebie dowodem.Więc mnie rozbitkowie którzy stracili rachubę czasu nie interesują :-D
Cytuj:
romulus napisał:
Ja natomiast piszę ci o Jezusie Bogu ,on świecił ten sam sabat który ja obecnie swiece .Wiec poco mam sobie zaprzatac głowę jakimiś rozbitkami.Widzę że dla ciebie Jezus nie jest osobą kompetentna co do dnia który mamy świecic Very Happy
Jezus święcił i inne dni, których Ty nie święcisz. Cóż za podejście...brata z belką w oku.

My rozmawiamy o sabacie a nie o innych świetach .Nie zmieniaj ciągle tematu gdy nie wiesz co odpowiedzieć. :x
Cytuj:
DEKALOG jest drogą do Chrystusa. Kto jest w Chrystusie nie jest w drodze do Niego. Jest już Nowym Stworzeniem. I świętuje Nowe wyjście z Egiptu. Kto ma uszy niechaj słucha co mówi mcfunthomas do Kościoła.

Zyj długo bo jeśli umrzesz to tą wiedzę zabierzesz ze sobą i nikt o tym nie bedzie wiedział bo tylko ty to wiesz :o

Cytuj:
Na co zareagowałeś jedynie stwierdzeniem:
Cytat:
Ja świętuję to co jest święte.Bug pobłogosławił siódmy dzień i poświecił Very Happy
Świętujesz to, co jest przestarzałe. Wracasz do punktu wyjścia, zamiast wykazać mój błąd. Ja Twój wykazałem i pozostaje on w mocy dopóki go nie obalisz.

Bracie błędu mojego nie wykazałeś a ja nie mam ochoty od nowa to samo wałkować .Prawo jest wieczne i przykazania są wieczne .Dziwi mnie bardz dlaczego większości przeszkadza akurat 4 przykazanie o którym Bóg napisał pamietaj.Bo wiedział ze ludzie o nim zapomną. Ono ma jednak ważniejszą rolę do spełnienia przy powtórnym przyjściu Jezusa >Myślę że w waszym kościele czytacie PROROCTWA :-D
Cytuj:

Ja sie ciebie nie pytam ile ty świąt oprócz niedzieli przejąłeś od KRK
Rozmawiamy o sabacie
Jeśli gdzieś źle napisałem twoje logo to sorry .

Śr sie 20, 2008 10:36

romulus napisał(a):
mcfunthomas witaj

Dzięki za instruktarz odnośnie podglądu w poscie ,gdybyś mógł prosiłbym abyś mi jeszcze podał jak można zacytować twój post i mój w jednym cytacie tak aby one się odróżniały :-D
Pomyślę, i o ile nie zapomnę to napiszę na pw. W razie czego przypominaj mi się. ;) Właściwe cytowanie to takie lekkostrawne programowanie wyglądu tekstu. Jeśli miałeś kiedyś do czynienia z programowaniem to moje tłumaczenie powinno pójść łatwej.

romulus napisał(a):
Cytuj:

Oczywiście że wierzę .Książka nosi tytuł Od soboty do niedzieli.Osobiście jej nie czytałem ale przeczytam na pewno.Oglądałem i słuchałem jego wykład na DWD.Wszystko co napisałem jest prawdą.to samo słyszałem z jego ust .
Ponadto zacytuję innych znanych katolickich i protestanckich teologów.
Napisał je Apologeta ty je czytałeś przypomnę ci je;
Ja też nie czytałem więc nie wiem o co mu chodzi. Ja jednak mam dowody w Biblii na Nowy Szabat. Cytowani przez Ciebie teologowie są w tej sprawie albo ślepi, że tego nie widzą, albo ja ich nie rozumiem. Jeśli są ślepi, to nie moja wina. Powodem może być to, że czytają żydowską Biblię greckim mózgiem.

Wybacz, ale ich podejście może mi przypominać w pewnym sensie Twoje. Jak ktoś nie chce zobaczyć czym jest i jaki jest język Biblii, to nie zobaczy. Kiedy zapragniesz popatrzeć na Biblię oczami i sercem hebrajskim wiele tajemnic się objawi. Wiem to z własnego doświadczenia. I Bogu dziękuję, bo właśnie dzięki Jego Duchowi nie raz zobaczyłem to co chcieli przekazać autorzy ST i NT. A że Duch lubi grać na nastrojonej harfie umysłu, to druga sprawa.

A teologowie i autorytety...no cóż, widocznie nie każdy z nich lubi się wgłębiać w mentalność i kulturę hebrajską... Wolą patrzeć na martwą literę na papierze i wołać: tak jest napisane! Nie ważne staje się ani tło ani kontekst. Ważne są tylko te dwa wyrazy: Pamiętaj o...

romulus napisał(a):
Ci co nie widzą nie mają racji. Rację mają ci, co widzą.

romulus napisał(a):
Cytuj:
romulus napisał:
Mecfusthomas
Bzdura.
Nie bzdura tylko prawda :-D
A jednak nie.

romulus napisał(a):
Cytuj:
romulus napisał:

mecofustomas
Oczywiście dla wielu jest to łatwiejszy sposób na życie ziemskie ,ale czy wystarczy na życie wieczne jeśli w obj.Jana jest napisane tak12/17
Cytuj:
(17) I zawrzał smok gniewem na niewiastę, i odszedł, aby podjąć walkę z resztą jej potomstwa, które strzeże przykazań Bożych i trwa przy świadectwie o Jezusie oraz 14/12
Tu się okaże wytrwanie świętych, którzy przestrzegają przykazań Bożych i wiary Jezusa.

Gdy Jezus przyjdzie wtedy się okarze czy chodzi tu o 10 przykazań czyli całośc dekalogu ,czmoże 9,8 lub 2 jak to niektórzy twierdzą :nauka:
1. Ja nie muszę czekać. Wiem to już dziś.
2. Zwrot PRZYKAZANIA jest w Biblii wieloznaczny; tak więc nie zawsze jest tożsamy z wyrazem DEKALOG. Rzekłbym nawet, że bardzo rzadko.

romulus napisał(a):
Cytuj:
Moje jest takie: wciskanie Abrahamowi DEKALOGU to anachronizm i brak znajomości historii ludzkości

Jeśli Adam znał przykazanie o sobocie i miał też inne przykazania ,co dla mnie jest tak zrozumiałe jak 2x2=4,to tym bardziej Abracham znał przykazania na co podalem wcześniej teks Biblijny i nie będę sie powtarzał :-D
Mi też się nie chce powtarzać. Twoje błędne założenia prowadzą do błędnych wniosków.

BTW: 2x2 nie zawsze=4

romulus napisał(a):
Cytuj:

Kochany a czy dekalog w sercu czymś się różni od przykazań z Synaju
A przykazania są niezmienne ,wieczna ustawa miedzy Bogiem a człowiekiem :nauka:
O jakim Ty dekalogu w sercu piszesz. Kochany, nie załamuj mnie. Nakręcasz się fałszywymi założeniami coraz bardziej. Nie dziwota że masz problem ze zrozumieniem tej sprawy.

romulus napisał(a):
Cytuj:
Ani jedno ani drugie.

Jaka szkoda :-D
życie...

romulus napisał(a):
romulus napisał(a):
romulus napisałWidzę że dla ciebie życie Jezusa tego który ustanowił te prawa ,tego który wypałniał to prawo sie nie liczy .Ty masz swoje własne PRZYKAZANIA tak jak wiele innych kosciołów .Niektóre mają dwa ,niektóre 8 inne 9 ,jeszcze inne wcale """"CO TAM JEZUS on miał swoje przykazania a my swoje

mecofuntomas napisał
Cytuj:

Nie powtarzaj po mnie CO TAM JEZUS i jego przykazania bo ja je przestrzegam a ty nie.
Będę powtarzał gdy uznam to za stosowne. Ty też nie wszystkie przykazania przestrzegasz. Jezus przestrzegał CAŁE PRAWO MOJŻESZOWE. A Ty? Jezus miał też inne przykazania, nie tylko DEKALOG.

romulus napisał(a):
Po drugie ciągle piszesz że Jezus przyszedł wypełnić całe prawo ,że przyszedł i przestrzegał wszystkich przykazań .
A jednocześnie jego uczniowie rwali kłosy w sabat a on nie .Czyli Jezus umywał ręce od grzechu a uczniom swoim kazał grzeszyć .
Nie kazał i nie umywał. Może nie był głodny w tym momencie i nie rwał. Nie będę gdybał i spekulował.

On ich bronił jak na rabina przystało.

romulus napisał(a):
Gorszej bzdurt nie można wymyślać aby tylko nie przestrzegać przykazań Bożych w całości :x
Ja nic nie wymyślam, tylko staram się zrozumieć dane słowa Pisma. Jeśli się mylę w zrozumieniu to pokaż. Pomyślę i odpowiem.

romulus napisał(a):
Cytuj:

To ty mi udowodnij że powiadomił ich swoim zmartwystaniem że sabat został zniesiny na korzyść dnia słońca ,bogini słońca :-D
Nie udowodnię Ci tego, że Jezus zniósł sabat na korzyść dnia słońca, bogini słońca... bo to nie prawda.

Dowód (na poziomie języka) przejście ze Starego do Nowego Szabatu jest w opisie zmartwychwstania. Wystarczy zajrzeć do oryginału.
Ale to właśnie greckie słowo "sabat", które znajduje się w Mateuszu 28.1, tak naprawdę nas zaskakuje. Język grecki pokazuje nam, iż werset ten w rzeczywistości brzmi tak: "A na końcu sabatów [liczba mnoga], gdy już świtało na pierwszy z sabatów [a nie dzień tygodnia]..." To drugie słowo "sabatów" jest identycznym greckim słowem jak pierwsze słowo "sabatów". (Harold Camping - Niedziela, Dzień Pański)

W grece KOINE był już wówczas osobny zwrot na wyraz tydzień. Pokazuje to Septuaginta.

romulus napisał(a):
Cytuj:
romulus napisał:
Cytat:
Co za brednie ,gdzie to piszą że mam świecić niedzielę ,nie wiesz co piszesz Very Happy
mecofunthomas

Jeszcze raz pisze pokarz mi choć jeden werset w Piśmie w którym jest jasno napisane że mamy świecić niedzielę
Przykład powyżej. Prócz przykładów na poziomie wersetów są przykłady na poziomie całej Biblii (porównanie przymierzy). O tym ostatnim pisałem nie raz. Ponieważ wciąż go deprecjonujesz nie podając porządnego uzasadnienia, nie pokazując gdzie niby tkwi błąd w moim rozumowaniu, wymigując się przed podejściem do ceremonialności przykazania o SZABACIE, ten post jest ostatnim moim postem o takiej długości. A co się z tym wiąże, o tak wnikliwej analizie Twoich postów i argumentów. Kolejne będą inne - o ile będż. Łatwo zauważysz różnicę w ilości i jakości.

romulus napisał(a):
...tak jak pisze np tu.a jest ich wiele

Pamiętaj o dniu sabatu, aby go święcić. (9) Sześć dni będziesz pracował i wykonywał wszelką swoją pracę, (10) ale siódmego dnia jest sabat Pana, Boga twego: Nie będziesz wykonywał żadnej pracy ani ty, ani twój syn, ani twoja córka, ani twój sługa, ani twoja służebnica, ani twoje bydło, ani obcy przybysz, który mieszka w twoich bramach. (11) Gdyż w sześciu dniach uczynił Pan niebo i ziemię, morze i wszystko, co w nich jest, a siódmego dnia odpoczął. Dlatego Pan pobłogosławił dzień sabatu i poświęcił go. :o
Przykład Twój tyczy części Prawa Mojżeszowego, które mnie nie obowiązuje. Obowiązują mnie te przykazania, które mam w sercu, wypisane Duchem Św.

romulus napisał(a):
Cytuj:

Być może po prostu nie udzieliłeś odpowiedzi na całość :-D
Tak więc wyciągasz pochopne wnioski, które są fałszywe. :-D

romulus napisał(a):
Cytuj:

Twoja sprawa ale czy na dno ? :x
Tak.

romulus napisał(a):
Cytuj:
Romulus napisał Ja nie żyję pod prawem Mojzeszowym ja żyję pod prawem Boskim.
Mecofunthomas napisał Czyli to nie to samo? No to ja też żyję pod prawem Boskim.

Sam zaprzeczasz że żyjesz pod 10 przykazaniami ,wiec nie żyjesz pod prawem Bożym .Bo jeśli kto uchybi w jednym jest winien wszystkiego :-D
Cytuj:
Napisane Boskim Palcem . :-D
Naprawdę nie rozumiesz że Prawo Boże to nie to samo co DEKALOG? Że nie można ich stosować zamiennie? Na przykład: Prawo Mojżeszowe jest Prawem Bożym, ale Prawo Boże nie jest Prawem Mojżeszowym. Prosta reguła wynikania.

Prawo Ducha też jest napisane Boskim palcem i to w dodatku nie na kamieniu tylko na sercu. I nie jest to DEKALOG z Synaju. Jest Nowe Przymierze i Nowe Przykazania. Częściowo się pokrywają, w pewnej płaszczyźnie...i nic poza tym.

romulus napisał(a):
Cytuj:
Szkoda że masz takie podejscie Very Happy
Czemu?
Studiuj bardziej pismo :-D
Wzajemnie. :-D I zacznij tak jak ja w zeszłym roku: wg. biblijnej retoryki. A nie jakichś spadkobierców myślicieli greckich...

Ciekawe jak daleko zajedziemy rozmawiając takimi tekstami. No ale nic to; ja tylko zacząłem pisać tak jak Ty. Może wówczas na własnej skórze zobaczysz absurd takiej dyskusji...

romulus napisał(a):
Dekalog z synaju jest dla nas wszystkich.
Dla tych co nie chcą Nowego Przymierza...czyli nie dla wszystkich w takim układzie.

romulus napisał(a):
Jest to to samo co mamy w sercu.
Nie w moim. Nie pisz więc: MAMY W SERCU.

romulus napisał(a):
A Jezus ten który dał to nam na górze Synaj przyszedł i pokazał nam jak mamy żyć.
Na Synaju było Przymierze z cielesnym Izraelem. Nie pisz więc DAŁ TO NAM. Ja nie wchodzę w ten układ ze Starym Przymierzem. Wolę Nowe.

romulus napisał(a):
Pokazał nam swoim życiem ""Ze przykazania jego nie są uciazliwe" ale niektórzy bronia się za wszelką cenę aby ich nie przestrzegać :-D
Dobrze że pokazał i mówił o JEGO PRZYKAZANIACH, a nie o DEKALOGU Z Synaju....gdzie nawet za zbieranie drewna i przygotowywanie posiłku była kara...

romulus napisał(a):
Cytuj:
No na pewno się nie dogadamy .Odpowiedz mi na to pytanie czy Jezus który przestrzegał sabatu i jest to przez badaczy historii jak i pisma udowodnione że jest to ta sama sobota co obecnie nie jest dla ciebie dowodem.
Dowodem na co? Na sprawę rozbitków? Nie, nie jest.

romulus napisał(a):
Więc mnie rozbitkowie którzy stracili rachubę czasu nie interesują :-D
Rozbitkowie z wozu, adwentyście lżej. :-D

romulus napisał(a):
My rozmawiamy o sabacie a nie o innych świetach .Nie zmieniaj ciągle tematu gdy nie wiesz co odpowiedzieć. :x
Święta też były osobiście ustalone i poświęcone przez Boga. Nie zmieniam tematu, tylko pokazuję Ci przez ten przykład brak konsekwencji Twojego rozumowania.

romulus napisał(a):
Cytuj:

Zyj długo bo jeśli umrzesz to tą wiedzę zabierzesz ze sobą i nikt o tym nie bedzie wiedział bo tylko ty to wiesz :o
Stosowanie argumentu ilościowego to kolejna porażka argumentującego...ale odpowiem Ci wg. tej głupoty, bo czasem trzeba, jak poucza Pismo.

Tak więc: Nie jest to moja prywatna wiedza. Tak wierzą i widzą chrześcijanie różnych denominacji. Kolejne fałszywe założenia z Twojej strony, mające na celu utrzymanie się na powierzchni. Daremnie. ;-)

romulus napisał(a):
Bracie błędu mojego nie wykazałeś a ja nie mam ochoty od nowa to samo wałkować.
Wykazałem. I też nie mam ochoty wałkować tego w kółko.

romulus napisał(a):
Prawo jest wieczne i przykazania są wieczne .Dziwi mnie bardz dlaczego większości przeszkadza akurat 4 przykazanie o którym Bóg napisał pamietaj.Bo wiedział ze ludzie o nim zapomną.
Prawo Mojżeszowe jest wieczne...tak samo jak kodeks Hammurabiego. Oba tyczyły określonego czasu i miejsca. Nikt nie ma zamiaru tego zmieniać. Bogu "przeszkadzał" cały DEKALOG. Dlatego zawarł Nowe Przymierze. Nowe Przymierze to i Prawo Nowe. Tak było, jest i będzie.

romulus napisał(a):
Ono ma jednak ważniejszą rolę do spełnienia przy powtórnym przyjściu Jezusa
Oczywiście, bo znów się zacznie składanie ofiar ze zwierząt i święta nowiu?

romulus napisał(a):
Myślę że w waszym kościele czytacie PROROCTWA :-D
Też. Dlatego właśnie ważne jest żeby czytać dokładnie.

romulus napisał(a):
Cytuj:
Ja sie ciebie nie pytam ile ty świąt oprócz niedzieli przejąłeś od KRK
Rozmawiamy o sabacie
1. A ja się pytam by zobaczyć czy jesteś konsekwentny w swoim rozumowaniu.
2. Moje świętowanie Niedzieli nie jest katolickie. Twoje świętowanie soboty pochodzi z Synaju, ale nie świętujesz jej po żydowsku.

romulus napisał(a):
Jeśli gdzieś źle napisałem twoje logo to sorry .
A po co pisać taki długi i trudny nick (zwany przez Ciebie logiem)?
PORADA: kopiuj i wklej - najlepsza metoda. ;-)

Pozdrawiam

Cz sie 21, 2008 3:26

Cytuj:
Właściwe cytowanie to takie lekkostrawne programowanie wyglądu tekstu. Jeśli miałeś kiedyś do czynienia z programowaniem to moje tłumaczenie powinno pójść łatwej.

nigdy tego nie robiłem :-D

Cytuj:
Ja też nie czytałem więc nie wiem o co mu chodzi. Ja jednak mam dowody w Biblii na Nowy Szabat. Cytowani przez Ciebie teologowie są w tej sprawie albo ślepi, że tego nie widzą, albo ja ich nie rozumiem. Jeśli są ślepi, to nie moja wina. Powodem może być to, że czytają żydowską Biblię greckim mózgiem.

Wybacz, ale ich podejście może mi przypominać w pewnym sensie Twoje. Jak ktoś nie chce zobaczyć czym jest i jaki jest język Biblii, to nie zobaczy. Kiedy zapragniesz popatrzeć na Biblię oczami i sercem hebrajskim wiele tajemnic się objawi. Wiem to z własnego doświadczenia. I Bogu dziękuję, bo właśnie dzięki Jego Duchowi nie raz zobaczyłem to co chcieli przekazać autorzy ST i NT. A że Duch lubi grać na nastrojonej harfie umysłu, to druga sprawa.

A teologowie i autorytety...no cóż, widocznie nie każdy z nich lubi się wgłębiać w mentalność i kulturę hebrajską... Wolą patrzeć na martwą literę na papierze i wołać: tak jest napisane! Nie ważne staje się ani tło ani kontekst. Ważne są tylko te dwa wyrazy: Pamiętaj o...

Wybacz ale jak zwykle omijasz sedno odpowiedzi pan doktor na podstawie archiwów i Biblii udowadniają że niedziela została wprowadzona dopiero od poł II wieku ne.Więc nie jest to nauka Biblijna tylko zmiana została wprowadzona przez KK Pozostali teologowie się do tego przyznają .zobacz jakie ty masz podejście do Biblii :-D
Cytuj:
romulus napisał:
mecofunthomas
Ci co nie widzą nie mają racji. Rację mają ci, co widzą[/quote

Na pewno :-D
Cytuj:
Cytat:
romulus napisał:

mecofustomas
Cytat:

Gdy Jezus przyjdzie wtedy się okarze czy chodzi tu o 10 przykazań czyli całośc dekalogu ,czmoże 9,8 lub 2 jak to niektórzy twierdzą Uczę się

Mefousthomas
1. Ja nie muszę czekać. Wiem to już dziś.
2. Zwrot PRZYKAZANIA jest w Biblii wieloznaczny; tak więc nie zawsze
jest tożsamy z wyrazem DEKALOG. Rzekłbym nawet, że bardzo rzadko.

Zwrot Przykazania Dekalog nie jest wieloznaczny tylko niektórzy nie potrafią to zrozumieć :-D
Cytuj:
Mi też się nie chce powtarzać. Twoje błędne założenia prowadzą do błędnych wniosków.

Nie bedę cię wyprowadzał z błędu
Cytuj:
O jakim Ty dekalogu w sercu piszesz. Kochany, nie załamuj mnie. Nakręcasz się fałszywymi założeniami coraz bardziej. Nie dziwota że masz problem ze zrozumieniem tej sprawy.

nakręciłeś sie sam :-D
Cytuj:
Będę powtarzał gdy uznam to za stosowne. Ty też nie wszystkie przykazania przestrzegasz. Jezus przestrzegał CAŁE PRAWO MOJŻESZOWE. A Ty? Jezus miał też inne przykazania, nie tylko DEKALOG

Nie będę tego ciągnął Ja przestrzegam przykazań Bożych ale co ja będę pisał :-D
Cytuj:
romulus napisał:

mecofuthomas
Nie kazał i nie umywał. Może nie był głodny w tym momencie i nie rwał. Nie będę gdybał i spekulował.

On ich bronił jak na rabina przystało.

To jest to że nie rozumie się co się czyta .według twojego tłumaczenia tych słów umywał ręce to co robili nieraz żydzi w stosunku do służby .

Twoje tłumaczenie Bibli to są ciągłe spekulacje więc nie rozumiem dla czego piszesz że nie będziesz spekulował :-D
Cytuj:
romulus napisał:
Gorszej bzdurt nie można wymyślać aby tylko nie przestrzegać przykazań Bożych w całości Nie powiem! (omg)
Ja nic nie wymyślam, tylko staram się zrozumieć dane słowa Pisma. Jeśli się mylę w zrozumieniu to pokaż. Pomyślę i odpowiem.

Mylnie tłumaczysz ten tekst ale nie bedę powtazać

Cytuj:
romulus napisał:
Cytat:
romulus
To ty mi udowodnij że powiadomił ich swoim zmartwystaniem że sabat został zniesiny na korzyść dnia słońca ,bogini słońca Very Happy

mecofunthomas
Nie udowodnię Ci tego, że Jezus zniósł sabat na korzyść dnia słońca, bogini słońca... bo to nie prawda.

Dowód (na poziomie języka) przejście ze Starego do Nowego Szabatu jest w opisie zmartwychwstania. Wystarczy zajrzeć do oryginału.
Ale to właśnie greckie słowo "sabat", które znajduje się w Mateuszu 28.1, tak naprawdę nas zaskakuje. Język grecki pokazuje nam, iż werset ten w rzeczywistości brzmi tak: "A na końcu sabatów [liczba mnoga], gdy już świtało na pierwszy z sabatów [a nie dzień tygodnia]..." To drugie słowo "sabatów" jest identycznym greckim słowem jak pierwsze słowo "sabatów". (Harold Camping - Niedziela, Dzień Pański)

Ja przed sobą mam Nowy Testamant tłumaczony przez biblistów 11 kościołów .Najnowszy przekład i tam pisze tak:

A gdy skończył się szabat pierwszego dnia tygodnia o świcie Maria Magdalena i inna Maria poszły aby obejżeć grób.

Więc nie gdybaj ani nie rób spekulacji
I przyznaj że swiecisz dzień słońca :-D
Cytuj:
Przykład powyżej. Prócz przykładów na poziomie wersetów są przykłady na poziomie całej Biblii (porównanie przymierzy). O tym ostatnim pisałem nie raz. Ponieważ wciąż go deprecjonujesz nie podając porządnego uzasadnienia, nie pokazując gdzie niby tkwi błąd w moim rozumowaniu, wymigując się przed podejściem do ceremonialności przykazania o SZABACIE, ten post jest ostatnim moim postem o takiej długości. A co się z tym wiąże, o tak wnikliwej analizie Twoich postów i argumentów. Kolejne będą inne - o ile będż. Łatwo zauważysz różnicę w ilości i jakości.

Nie bedę opisywał czegoś co już opisywałem A skoro jest to dla ciebie nie dostatecznie jasne to musisz sie zwrucić do swoich tłumaczy którzy tak dobrze wykładają Pisma , bo ja niestety inaczej nie potrafie Mozesz sie czuć nawet wygranym ,mnie to nie interesuje ,bo mi na tym kto tu wygrywa nie zależy ,bo nie są to rozgrywki piłkarskie .
Cytuj:
romulus napisał:
...tak jak pisze np tu.a jest ich wiele

Pamiętaj o dniu sabatu, aby go święcić. (9) Sześć dni będziesz pracował i wykonywał wszelką swoją pracę, (10) ale siódmego dnia jest sabat Pana, Boga twego: Nie będziesz wykonywał żadnej pracy ani ty, ani twój syn, ani twoja córka, ani twój sługa, ani twoja służebnica, ani twoje bydło, ani obcy przybysz, który mieszka w twoich bramach. (11) Gdyż w sześciu dniach uczynił Pan niebo i ziemię, morze i wszystko, co w nich jest, a siódmego dnia odpoczął. Dlatego Pan pobłogosławił dzień sabatu i poświęcił go. WoooW
Przykład Twój tyczy części Prawa Mojżeszowego, które mnie nie obowiązuje. Obowiązują mnie te przykazania, które mam w sercu, wypisane Duchem Św.

Proszę bardzo dla ciebie to nie jest przykazanie .Nie musisz go przestrzegać
Cytuj:
romulus napisał:
Cytat:
No na pewno się nie dogadamy .Odpowiedz mi na to pytanie czy Jezus który przestrzegał sabatu i jest to przez badaczy historii jak i pisma udowodnione że jest to ta sama sobota co obecnie nie jest dla ciebie dowodem.
Dowodem na co? Na sprawę rozbitków? Nie, nie jest.

Tu nie chodzi o rozbitków Moje pytnie brzmiało czy sobota którą święcił Jezus jest to ta sobota co obecnie :-D
Cytuj:
romulus napisał:
Więc mnie rozbitkowie którzy stracili rachubę czasu nie interesują Very Happy
Rozbitkowie z wozu, adwentyście lżej. Very Happy

Jezus nie był jakimś rozbitkiem któremu sie czas pomieszał wiec nie pisz głupot i odpowiedz na pytanie.
Cytuj:
romulus napisał:
My rozmawiamy o sabacie a nie o innych świetach .Nie zmieniaj ciągle tematu gdy nie wiesz co odpowiedzieć. Nie powiem! (omg)
Święta też były osobiście ustalone i poświęcone przez Boga. Nie zmieniam tematu, tylko pokazuję Ci przez ten przykład brak konsekwencji Twojego rozumowania.
Piszę jeszcze raz nie zmieniaj tematu który był w dyskusji

Pt sie 22, 2008 14:37

romulus napisał(a):
Cytuj:
Właściwe cytowanie to takie lekkostrawne programowanie wyglądu tekstu. Jeśli miałeś kiedyś do czynienia z programowaniem to moje tłumaczenie powinno pójść łatwej.

nigdy tego nie robiłem :-D
OK, pogadamy o tym na pive'ie.

romulus napisał(a):
Wybacz ale jak zwykle omijasz sedno odpowiedzi pan doktor na podstawie archiwów i Biblii udowadniają że niedziela została wprowadzona dopiero od poł II wieku ne.
Podali fałszywy dowód, bo nie zauważyli, że w Biblii jest o wprowadzeniu świętowania niedzieli Przez samego Jezusa i że wszyscy czterej Ewangeliści o tym wspominają.

romulus napisał(a):
Więc nie jest to nauka Biblijna tylko zmiana została wprowadzona przez KK Pozostali teologowie się do tego przyznają .zobacz jakie ty masz podejście do Biblii :-D
Złe? Twoje ogólniki mnie nie ruszają, bo znam teologów co się nie przyznają, gdyż nie mają zamiaru kłamać. Zobacz jakie oni i Ty macie podejście do Biblii...

Analogia: Skoro nie znaleźli jakiegoś starożytnego miasta, to go nie było i nie ma. Tak? Co to za głupie podejście?

romulus napisał(a):
Cytuj:
romulus napisał:
mecofunthomas
Ci co nie widzą nie mają racji. Rację mają ci, co widzą
Na pewno :-D
To jest uśmiech zgody czy drwiny?

romulus napisał(a):
Zwrot Przykazania Dekalog nie jest wieloznaczny tylko niektórzy nie potrafią to zrozumieć :-D
I co, mam podać namiary, że się mylisz? Czy sam się przyznasz do błędu?

romulus napisał(a):
Cytuj:
Nie bedę cię wyprowadzał z błędu
Dobrze, że się do tych błędów przyznajesz. Tyle, że zaprzeczasz sobie. Po co?
A jeśli to kolejna próba drwiny, to znów bez uzasadnienia. Tak Bóg chce, byś się zachowywał? Wątpię.

romulus napisał(a):
Cytuj:

nakręciłeś sie sam :-D
Więcej nie będę się nakręcać Twoimi fałszywymi założeniami.

romulus napisał(a):
Twoje tłumaczenie Bibli to są ciągłe spekulacje więc nie rozumiem dla czego piszesz że nie będziesz spekulował :-D
Nie zrozumiałeś o co mi chodziło.

romulus napisał(a):
Ja przed sobą mam Nowy Testamant tłumaczony przez biblistów 11 kościołów.Najnowszy przekład i tam pisze tak:

A gdy skończył się szabat pierwszego dnia tygodnia o świcie Maria Magdalena i inna Maria poszły aby obejżeć grób.
A ja mam oryginał przed sobą z dwóch źródeł i tak nie pisze jak to owi tłumacze przetłumaczyli. Guzik mnie obchodzi ich niewiedza dot. wyrazu TYDZIEŃ. Jednego tłumacza już pytałem o to, ale mnie lekko olał.

romulus napisał(a):
I przyznaj że swiecisz dzień słońca :-D
Nakręcaj się dalej... Dodaj jeszcze takie słowa:
I przyznaj że jesteś Żydem, bo jesteś obrzezany.

romulus napisał(a):
Tu nie chodzi o rozbitków Moje pytnie brzmiało czy sobota którą święcił Jezus jest to ta sobota co obecnie :-D
O tym drugim już pisaliśmy. Od pierwszego uciekasz jak od ognia.

romulus napisał(a):
I będziesz tak pisał dalej, bo nie rozumiesz co to jest analogia i jak się ją wykorzystuje w dyskusji. A taki sposób dyskutowania jest znany od tysięcy lat. Może zechcesz nadrobić zaległości, zamiast pusto cwaniakować i niesłusznie posądzać mnie o zmianę tematu. ;-)

Pozdrawiam

Pn sie 25, 2008 1:24

witam

Cytuj:
romulus napisał:
Wybacz ale jak zwykle omijasz sedno odpowiedzi pan doktor na podstawie archiwów i Biblii udowadniają że niedziela została wprowadzona dopiero od poł II wieku ne.

mcfunt.nap.
Podali fałszywy dowód, bo nie zauważyli, że w Biblii jest o wprowadzeniu świętowania niedzieli Przez samego Jezusa i że wszyscy czterej Ewangeliści o tym wspominają.

Podaj mi w którym miejscu w czterech ewangeliach Jezus powiedział że mamy święcić niedzielę .Tylko nie rób''' spekulacji i nie gdybaj '''

:o

Cytuj:
romulus napisał:
Więc nie jest to nauka Biblijna tylko zmiana została wprowadzona przez KK Pozostali teologowie się do tego przyznają .zobacz jakie ty masz podejście do Biblii Very Happy

mcfu.nap.
Złe? Twoje ogólniki mnie nie ruszają, bo znam teologów co się nie przyznają, gdyż nie mają zamiaru kłamać. Zobacz jakie oni i Ty macie podejście do Biblii...

To nie są ogólniki tylko dowody .
A podejście moje to Bóg oceni :-D

Cytuj:
romulus napisał:
Zwrot Przykazania Dekalog nie jest wieloznaczny tylko niektórzy nie potrafią to zrozumieć Very Happy

mcfu.nap.
I co, mam podać namiary, że się mylisz? Czy sam się przyznasz do błędu?

Bóg osadzi kto podjął dobrą drogę :-D

Cytuj:
Dobrze, że się do tych błędów przyznajesz. Tyle, że zaprzeczasz sobie. Po co?
A jeśli to kolejna próba drwiny, to znów bez uzasadnienia. Tak Bóg chce, byś się zachowywał? Wątpię

Nie rozumiesz co napisałem ,i do niczego sie nie przyznaje :-D

Cytuj:
Więcej nie będę się nakręcać Twoimi fałszywymi założeniami.

nie musisz :-D

Cytuj:
mcfun,nap.

Cytuj:
romulus napisał:
Ja przed sobą mam Nowy Testamant tłumaczony przez biblistów 11 kościołów.Najnowszy przekład i tam pisze tak:

mcfu.nap
A ja mam oryginał przed sobą z dwóch źródeł i tak nie pisze jak to owi tłumacze przetłumaczyli. Guzik mnie obchodzi ich niewiedza dot. wyrazu TYDZIEŃ. Jednego tłumacza już pytałem o to, ale mnie lekko olał.

Odnosnie powyzszego mam dodatkowe pytanie czy w waszym kościele macie swoje tłumaczenie Pisma czy może jest to wasza nauka ,Bo w żadnym tłumaczeniu czegoś podobnego nie wyczytałem.

Myślę że ty znasz grecki :-D

Cytuj:
romulus napisał:
I przyznaj że swiecisz dzień słońca Very Happy

mcfu.nap
Nakręcaj się dalej... Dodaj jeszcze takie słowa:
I przyznaj że jesteś Żydem, bo jesteś obrzezany

Nie będę cię nakrecal pomału kończę ta dyskusje :-D
Cytuj:
romulus napisał:
Tu nie chodzi o rozbitków Moje pytnie brzmiało czy sobota którą święcił Jezus jest to ta sobota co obecnie Very Happy

mcfu.nap

Bracie od niczego nie uciekam .Sformułuje to pytanie inaczej .
Czy według ciebie Jezus był rozbitkiem i pomylił mu się czas .

Ponadto Jezus jest Bogiem i swiecił sobote podczas swojego życia ziemskiego i jest to ta sama sobota co obecnie na co podałem dowody ,chyba że według ciebie to nie są dowody i ty masz swoje zdanie na ten temat

Cytuj:
romulus napisał:
\
mcfu.nap
I będziesz tak pisał dalej, bo nie rozumiesz co to jest analogia i jak się ją wykorzystuje w dyskusji. A taki sposób dyskutowania jest znany od tysięcy lat. Może zechcesz nadrobić zaległości, zamiast pusto cwaniakować i niesłusznie posądzać mnie o zmianę tematu. Wink

Bracie dlaczego obcinasz mój tekst kóry brzmiał tak;;;
Cytuj:
Jezus nie był jakimś rozbitkiem któremu sie czas pomieszał wiec nie pisz głupot i odpowiedz na pytanie.

Wiec odpowiedz na pytanie zadane powyżej

Pt sie 29, 2008 9:06

Podaj mi w którym miejscu w czterech ewangeliach Jezus powiedział że mamy święcić niedzielę .Tylko nie rób''' spekulacji i nie gdybaj '''

Podałem wcześniej na niebiesko; pozostali ewangeliści piszą o tym w analogicznych miejscach. Część chrześcijan jest na etapie porównywania przekładów. Dociekliwsi sięgają po oryginał z opracowaniem. :-D

romulus napisał(a):
romulus napisał(a):
mcfu.nap.
To nie są ogólniki tylko dowody
Ciekawe jak wygląda dowód, że nie ma na coś dowodów...a ktoś inny je podaje jak na dłoni...tej hebrajskiej. :-D

romulus napisał(a):
A podejście moje to Bóg oceni :-D
Moje też. :-D

romulus napisał(a):
Bóg osadzi kto podjął dobrą drogę :-D
Bóg jest DROGĄ. :-D

romulus napisał(a):
Odnosnie powyzszego mam dodatkowe pytanie czy w waszym kościele macie swoje tłumaczenie Pisma czy może jest to wasza nauka ,Bo w żadnym tłumaczeniu czegoś podobnego nie wyczytałem.
Ja to wyczytałem niedawno. Autora podałem. NT po grecku mam w domu w dwóch "wersjach".
W kościele do którego chodzę korzysta się z różnych tłumaczeń i wersji Biblii. Własnego tłumaczenia nie mamy. :-D

romulus napisał(a):
Myślę że ty znasz grecki :-D
Uczę się od jakiegoś czasu...więc troszkę znam i spokojnie potrafię odróżnić grecki wyraz oznaczający szabat od zwrotu oznaczającego tydzień. :-D

romulus napisał(a):
Nie będę cię nakrecal pomału kończę ta dyskusje :-D
Czuj się wolny w tej decyzji. :-D

romulus napisał(a):
Cytuj:
romulus napisał:
Tu nie chodzi o rozbitków Moje pytnie brzmiało czy sobota którą święcił Jezus jest to ta sobota co obecnie Very Happy

mcfu.nap

Bracie od niczego nie uciekam .Sformułuje to pytanie inaczej.
Czy według ciebie Jezus był rozbitkiem i pomylił mu się czas.
Jak widzę, dalej nie rozumiesz problemu rozbitków. :-D

romulus napisał(a):
Ponadto Jezus jest Bogiem i swiecił sobote podczas swojego życia ziemskiego i jest to ta sama sobota co obecnie na co podałem dowody ,chyba że według ciebie to nie są dowody i ty masz swoje zdanie na ten temat

romulus napisał(a):
Cytuj:
romulus napisał:
\
mcfu.nap
I będziesz tak pisał dalej, bo nie rozumiesz co to jest analogia i jak się ją wykorzystuje w dyskusji. A taki sposób dyskutowania jest znany od tysięcy lat. Może zechcesz nadrobić zaległości, zamiast pusto cwaniakować i niesłusznie posądzać mnie o zmianę tematu. Wink

Bracie dlaczego obcinasz mój tekst kóry brzmiał tak;;;
Cytuj:
Nic nie obciąłem. Zacytowałem całe Twoje zdanie po moim cytacie. :?

romulus napisał(a):
Wiec odpowiedz na pytanie zadane powyżej
Sobota którą święcił Jezus jest to ta sobota co obecnie. I co z tego? :-D

A moje brzmią:
1. Czy świętujesz te same dni co Jezus i Apostołowie. A było w tamtych czasach "parę" świąt?

2. Czy jest coś ważniejszego dla chrześcijan niż zmartwychwstanie Jezusa? (patrz 1 Kor 15,13-14)
a) Jeśli tak to co i dlaczego?
b) Jeśli nie, to czemu by tego jakoś nie uświęcić?

3. Skoro w sobotę świętuje się cielesne/widzialne powstanie życia oraz cielesne/widzialne wyzwolenie z niewoli, to jaki dzień najlepiej koresponduje z duchowym/niewidzialnym powstaniem życia oraz duchowym/niewidzialnym wyzwoleniem z niewoli? :-D

Pozdrawiam

Pt sie 29, 2008 23:51

witaj

Cytuj:
Podałem wcześniej na niebiesko; pozostali ewangeliści piszą o tym w analogicznych miejscach. Część chrześcijan jest na etapie porównywania przekładów. Dociekliwsi sięgają po oryginał z opracowaniem. Very Happy

Powiem tak, jak dla mnie to w żadnej ewangelii nie ma o tym mowy . :-D
Cytuj:

Po drugie nie powiedział tego Jezus gdyż z tego co jest opisane to Jezus był w grobie .
Po trzecie gdyby Jezus chciał to powiedzieć to jeszcze przez 40 dni przebywał na ziemi i nie wspominał o tym słowem
Po czwarte apostołowie też nigdzie o tym nie wspominają

Ale postaram sie to sprawdzić czy można w ten sposób przetłumaczyć to zdanie ,czy istnieje taka możliwość :-D

Cytuj:
Ciekawe jak wygląda dowód, że nie ma na coś dowodów...a ktoś inny je podaje jak na dłoni...tej hebrajskiej. Very Happy

Nie obraź sie ale twoje dowody to są dla mnie jk pisałeś spekulacje :-D

Cytuj:
romulus napisał:
A podejście moje to Bóg oceni Very Happy
Moje też. Very Happy

tum sie zgadzamy :-D
Cytuj:
romulus napisał:
Bóg osadzi kto podjął dobrą drogę Very Happy
Bóg jest DROGĄ. Very Happy

tu też :-D
Cytuj:
Ja to wyczytałem niedawno. Autora podałem. NT po grecku mam w domu w dwóch "wersjach".
W kościele do którego chodzę korzysta się z różnych tłumaczeń i wersji Biblii. Własnego tłumaczenia nie mamy. Very Happy

Sprawdzałem w internecie ale nie ma tłumaczonej wersji
Dla mnie to jest blef :-D
Cytuj:
Uczę się od jakiegoś czasu...więc troszkę znam i spokojnie potrafię odróżnić grecki wyraz oznaczający szabat od zwrotu oznaczającego tydzień. Very Happy

No to widzę że jesteś lepszy od wszystkich tłumaczy jacy kiedykolwiek tłumaczyli Biblie ,oj przepraszam poza tym co go znalazłes w internecie
Nie wiedziałem że rozmawiam ze swiatowej sławy tłumaczem greckiego :-D :-D :-D
Cytuj:
Jak widzę, dalej nie rozumiesz problemu rozbitków. Very Happy

Jezus Bóg nie był rozbitkiem :-D
Cytuj:
Sobota którą święcił Jezus jest to ta sobota co obecnie. I co z tego? Very Happy

Więc nie potrzebni są rozbitkowie w dyskusji. :-D
Cytuj:
1. Czy świętujesz te same dni co Jezus i Apostołowie. A było w tamtych czasach "parę" świąt?

Swięce to o czym Jezus wspominał :-D
Cytuj:
2. Czy jest coś ważniejszego dla chrześcijan niż zmartwychwstanie Jezusa? (patrz 1 Kor 15,13-14)

Nie .Jest to bardzo wazne :-D
Ale nie zwalnia mnie to z przestrzegania przykazań w całości Nawet dalej w 1Kor.15 (56) A żądłem śmierci jest grzech, a mocą grzechu jest zakon;

W całej Biblii pisze o przestrzeganiu przykazań i nie wiem dla czego moiałbym opuścić akurat czwarte przykazanie :-D
Ty możesz opuszczać ja nie :-D

So sie 30, 2008 20:12

romulus napisał(a):
Cytuj:
Podałem wcześniej na niebiesko; pozostali ewangeliści piszą o tym w analogicznych miejscach. Część chrześcijan jest na etapie porównywania przekładów. Dociekliwsi sięgają po oryginał z opracowaniem. Very Happy

Powiem tak, jak dla mnie to w żadnej ewangelii nie ma o tym mowy . :-D
Bo masz na myśli tłumaczenia, a nie kopie w KOINE. :-D

romulus napisał(a):
Cytuj:
Po drugie nie powiedział tego Jezus gdyż z tego co jest opisane to Jezus był w grobie.
A ja powiedziałem, że Jezus to powiedział? :-D

romulus napisał(a):
Po trzecie gdyby Jezus chciał to powiedzieć to jeszcze przez 40 dni przebywał na ziemi i nie wspominał o tym słowem
Skąd wiesz co powiedział przez te 40 dni? Masz zapis wszystkich Jego wypowiedzi? :-D

romulus napisał(a):
Po czwarte apostołowie też nigdzie o tym nie wspominają
Wspominają, niektórzy. :-D

romulus napisał(a):
Ale postaram sie to sprawdzić czy można w ten sposób przetłumaczyć to zdanie ,czy istnieje taka możliwość :-D
Proszę bardzo. :-D

romulus napisał(a):
Cytuj:
Ciekawe jak wygląda dowód, że nie ma na coś dowodów...a ktoś inny je podaje jak na dłoni...tej hebrajskiej. Very Happy
Nie obraź sie ale twoje dowody to są dla mnie jk pisałeś spekulacje :-D
A to już Twoj opinia. :-D Szkoda, że nie rozumiesz czym jest hebrajska retoryka i nie znasz choćby podstaw KOINE...

romulus napisał(a):
Cytuj:
W kościele do którego chodzę korzysta się z różnych tłumaczeń i wersji Biblii. Własnego tłumaczenia nie mamy. Very Happy
Sprawdzałem w internecie ale nie ma tłumaczonej wersji
Dla mnie to jest blef :-D
????

romulus napisał(a):
Cytuj:
Uczę się od jakiegoś czasu...więc troszkę znam i spokojnie potrafię odróżnić grecki wyraz oznaczający szabat od zwrotu oznaczającego tydzień. Very Happy
No to widzę że jesteś lepszy od wszystkich tłumaczy jacy kiedykolwiek tłumaczyli Biblie ,oj przepraszam poza tym co go znalazłes w internecie
Ironia jest tu zbędna i nieuzasadniona. To taka zasłona dymna? :-(

romulus napisał(a):
Cytuj:
Jak widzę, dalej nie rozumiesz problemu rozbitków. Very Happy
Jezus Bóg nie był rozbitkiem :-D
Jak widzę, dalej nie rozumiesz problemu rozbitków. :-D

romulus napisał(a):
Cytuj:
Sobota którą święcił Jezus jest to ta sobota co obecnie. I co z tego? Very Happy
Więc nie potrzebni są rozbitkowie w dyskusji. :-D
Jak widzę, dalej nie rozumiesz problemu rozbitków.

romulus napisał(a):
Cytuj:

Swięce to o czym Jezus wspominał :-D
Aha, ale tego co świętował, to już nie?

romulus napisał(a):
Cytuj:

Nie .Jest to bardzo wazne :-D
Ale nie najważniejsze?

romulus napisał(a):
Ale nie zwalnia mnie to z przestrzegania przykazań w całości Nawet dalej w 1Kor.15 (56) A żądłem śmierci jest grzech, a mocą grzechu jest zakon;

W całej Biblii pisze o przestrzeganiu przykazań i nie wiem dla czego moiałbym opuścić akurat czwarte przykazanie :-D
Ty możesz opuszczać ja nie :-D
Żyjesz pod Starym i pod Nowym Przymierzem jednocześnie. Dla mnie to duchowa schizofrenia. O takim podejściu jest w Dziejach i listach Pawła. W pewnych moich poprzednich postach też...

Pozdrawiam

N sie 31, 2008 4:21

mcfunthomas napisał

Cytuj:
Bo masz na myśli tłumaczenia, a nie kopie w KOINE. Very Happy
Oczywiscie :-D
Cytuj:
A ja powiedziałem, że Jezus to powiedział? Very Happy

Napisałeś tak ;;
Cytuj:
w Biblii jest o wprowadzeniu świętowania niedzieli Przez samego Jezusa i że wszyscy czterej Ewangeliści o tym wspominają.

CZyli napisałeś tak "Jest wprowadzenie świętowania niedzieli Przez samego Jezusa "
CZy to nie to samo .Przecierz był w grobie to jak mógł wprowadzić niedziele :-D
Cytuj:
Skąd wiesz co powiedział przez te 40 dni? Masz zapis wszystkich Jego wypowiedzi? Very Happy

Jest to ważne i gdyby miał zmienić sabat na niedzielę na pewno by o tym powiedział i było by to jasno opisane :-D

Cytuj:
Wspominają, niektórzy. Very Happy

Zaden nie wspomina aby była zmiana soboty na niedzielę :-D
Cytuj:
Very Happy Szkoda, że nie rozumiesz czym jest hebrajska retoryka i nie znasz choćby podstaw KOINE...

Wiem co to jest hebrajska retoryka :-D

Cytuj:
Ironia jest tu zbędna i nieuzasadniona. To taka zasłona dymna? Sad

Naprawde jestem pełen podziwu za taki tłumaczenie pisma :-D

Cytuj:
romulus napisał:
Cytat:
romulus napisał
Więc nie potrzebni są rozbitkowie w dyskusji. Very Happy
mcfunthomas napisał

Ja rozumiem .Wypowiedz którą podałeś z innego forum brzmiała tak:

Cytuj:
Zresztą, sami Żydzi likakrotnie przerywali święcenie szabasu choćby w czasie niewoli babilońskiej, czy okupacji greckiej, więc jeśli w trakcie poszukiwań rozposzonych społeczności izrelskich spotkają jakąś grupę, która "wyemigrowała" przed powrotem z niewoli babilońskiej, to ta grupa może święcić szabas innego dnia, niż reszta Izraela.
Wyobraź sobie teraz, że na statku płynie katolik i Żyd. Statek się rozbija i wszyscy toną z wyjątkiem tych dwóch, których może wyrzuca na brzeg nieprzytomnych w samych piżamach, bez zegarków. Nie wiedzą jak długo byli nieprzytomni. Godzinę, dwie, może trzy dni. A nadal chcą zachowywać przykazania. Pytanie, którego dnia dla każdego z nich wypadnie dzień odpoczynku? Siódmego! Szabas i niedziela wypadną im razem.

Chodziło ci o to że obecna sobota nie jest tą sobotą.
Ja ci napisałem że obecna sobota jest tą samą co święcił Jezus i co jest w Pismie opisana i to potwierdziłeś .
Zresztą na samym poczatku sugerowałeś że obecna sobotą nie jest tą sobotą co kiedyś żydzi święcili .
Więc nie pisz że nie rozumie problemu rozbitków.
Nie są mi oni potrzebni
Cytuj:
Żyjesz pod Starym i pod Nowym Przymierzem jednocześnie. Dla mnie to duchowa schizofrenia. O takim podejściu jest w Dziejach i listach Pawła. W pewnych moich poprzednich postach też..

Nie ja żyję pod nowym przymierzem :-D

N sie 31, 2008 17:08

romulus napisał(a):
Witam
mcfunthomas napisał

Cytuj:
Bo masz na myśli tłumaczenia, a nie kopie w KOINE. Very Happy
Oczywiscie :-D
A to w takim razie już nie mój problem. :-D

romulus napisał(a):
Cytuj:
A ja powiedziałem, że Jezus to powiedział? Very Happy

Napisałeś tak ;;
Cytuj:
w Biblii jest o wprowadzeniu świętowania niedzieli Przez samego Jezusa i że wszyscy czterej Ewangeliści o tym wspominają.

CZyli napisałeś tak "Jest wprowadzenie świętowania niedzieli Przez samego Jezusa "
CZy to nie to samo .Przecierz był w grobie to jak mógł wprowadzić niedziele :-D
Nie, to nie to samo. Wprowadzić a powiedzieć to dla mnie nie to samo. Można coś wprowadzić bez słów. :-D
BTW: Wprowadzenie nastąpiło w dzień zmartwychwstania. Czy Jezus pozostał wówczas dalej w grobie? :-D

romulus napisał(a):
Cytuj:
Skąd wiesz co powiedział przez te 40 dni? Masz zapis wszystkich Jego wypowiedzi? Very Happy
Jest to ważne i gdyby miał zmienić sabat na niedzielę na pewno by o tym powiedział i było by to jasno opisane :-D
Skoro swoją misją pokazał czym jest wyjście z niewoli grzechu i czym jest Nowe Stworzenie... :-D
Skoro piszą o tym apostołowie i ewangeliści... :-D

romulus napisał(a):
Cytuj:
Wspominają, niektórzy. Very Happy
Zaden nie wspomina aby była zmiana soboty na niedzielę :-D
Macie oczy ale nie widzicie...

romulus napisał(a):
Cytuj:
Very Happy Szkoda, że nie rozumiesz czym jest hebrajska retoryka i nie znasz choćby podstaw KOINE...
Wiem co to jest hebrajska retoryka :-D
No to wykorzystaj jej znajomość by zrozumieć np. sprawę uczniów z Emaus...że o "mówieniu bez słów" nie wspomnę...
BTW: podaj mi proszę osoby, od których się o tej retoryce dowiedziałeś, lub może lepiej jakie pozycje na ten temat czytałeś. Chętnie poszerzę swoją wiedzę, bo pewnie nie znam tego co Ty, a ja Ci podam swoje "namiary". Taka szczera wymiana informacji. :-D

romulus napisał(a):
Cytuj:
Ironia jest tu zbędna i nieuzasadniona. To taka zasłona dymna? Sad
Naprawde jestem pełen podziwu za taki tłumaczenie pisma :-D
No to masz dość wysublimowany sposób wyrażania podziwu. Przypomnę go:
Cytuj:
Ponieważ np. nie jestem światowej sławy...więc twierdzę, że Twoje słowa są brzydkim szyderstwem. Zresztą, Twoje słowa mówią same za siebie. Szyderstwa wytłuściłem. Niedobrze mi się robi... :wc:

romulus napisał(a):
mcfunthomas napisał(a):
Ja rozumiem .Wypowiedz którą podałeś z innego forum brzmiała tak:
Cytuj:
Zresztą, sami Żydzi likakrotnie przerywali święcenie szabasu choćby w czasie niewoli babilońskiej, czy okupacji greckiej, więc jeśli w trakcie poszukiwań rozposzonych społeczności izrelskich spotkają jakąś grupę, która "wyemigrowała" przed powrotem z niewoli babilońskiej, to ta grupa może święcić szabas innego dnia, niż reszta Izraela.
Wyobraź sobie teraz, że na statku płynie katolik i Żyd. Statek się rozbija i wszyscy toną z wyjątkiem tych dwóch, których może wyrzuca na brzeg nieprzytomnych w samych piżamach, bez zegarków. Nie wiedzą jak długo byli nieprzytomni. Godzinę, dwie, może trzy dni. A nadal chcą zachowywać przykazania. Pytanie, którego dnia dla każdego z nich wypadnie dzień odpoczynku? Siódmego! Szabas i niedziela wypadną im razem.
Chodziło ci o to że obecna sobota nie jest tą sobotą.
Ja ci napisałem że obecna sobota jest tą samą co święcił Jezus i co jest w Pismie opisana i to potwierdziłeś .
Zresztą na samym poczatku sugerowałeś że obecna sobotą nie jest tą sobotą co kiedyś żydzi święcili .
Więc nie pisz że nie rozumie problemu rozbitków.
Nie są mi oni potrzebni
Na początku tak się zastanawiałem, czy kalendarz ma swoją ciągłość. Czy sugerowałem że obecna sobotą nie jest tą sobotą co kiedyś Żydzi święcili? Coś nie kojarzę. Skoro tak uważasz to podaj moje słowa, które wg. Ciebie są sugerowaniem; wyjaśnimy. ;-)

Dalej twierdzę i coraz bardziej widzę, że nie rozumiesz sprawy rozbitków. Podałem cytat z innego forum pod rozwagę. Wybiorę z niego raz jeszcze fragment (już bez cytowania) i czekam - po raz ostatni - na Twoją odpowiedź. Jeśli nie odpowiesz konkretnie, uznam to za perfidną ignorancję, ucieczkę od problemu.

Tak więc załóżmy, że jest np. XIX wiek naszej ery. Wyobraź sobie teraz, że na statku płynie katolik i Żyd. Statek się rozbija i wszyscy toną z wyjątkiem tych dwóch, których może wyrzuca na brzeg nieprzytomnych w samych piżamach, bez zegarków. Nie wiedzą jak długo byli nieprzytomni. Godzinę, dwie, może trzy dni. A nadal chcą zachowywać przykazania. Pytanie, którego dnia dla każdego z nich wypadnie dzień odpoczynku? Albo dokładniej: jak o tym się przekonają, jak "namierzą" ten dzień? Skąd będą pewni, że świętowany przez nich dzień, wypada w ten sam dzień tygodnia, który świętują w tym czasie w Europie? :-D

romulus napisał(a):
Cytuj:
Żyjesz pod Starym i pod Nowym Przymierzem jednocześnie. Dla mnie to duchowa schizofrenia. O takim podejściu jest w Dziejach i listach Pawła. W pewnych moich poprzednich postach też..
Nie ja żyję pod nowym przymierzem :-D
I pod tym z Synaju równocześnie... czyli schizofrenia duchowa... bo przestrzeganie DEKALOGU z Synaju jest życiem pod tym przymierzem, bo DEKALOG jest nierozerwalnie związany z przymierzem synajskim. NIE MOŻNA sobie brać DEKALOGU bez przyjęcia całego przymierza. Każdy Żyd to potwierdzi, łącznie z Jezusem i Apostołami. :-D A że Jezus to niejednokrotnie to potwierdzał, to czemu się do tego nie stosujesz? Dlaczego wybiórczo podchodzisz do słów Jezusa na temat Prawa Mojżeszowego? :-D

Pozdrawiam

Pn wrz 01, 2008 3:37

Zapomniałem napisać, że czekam też na odpowiedź na poniższe pytanie, które *pominąłeś/wyciąłeś/zignorowałeś/przeoczyłeś.

* - niepotrzebne skreślić. :-D

Cytuj:
3. Skoro w sobotę świętuje się cielesne/widzialne powstanie życia oraz cielesne/widzialne wyzwolenie z niewoli, to jaki dzień najlepiej koresponduje z duchowym/niewidzialnym powstaniem życia oraz duchowym/niewidzialnym wyzwoleniem z niewoli? :-D

Pozdrawiam

Pn wrz 01, 2008 4:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 19  Następna strona