Czy Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi jak przyjdzie?
| Autor |
Wiadomość |
|
saxon
|
Konserwatysta napisał(a): http://www.ignatianum.edu.pl/centrum/txt/madel_jp2_prawa_czlowieka.htm To tylko jeden przykład. 
W kontekście toczącej się rozmowy - poproszę o wskazanie fragmentu w podanym linku, który świadczy o tym, że Jan Paweł II stawia człowieka ponad Boga
|
| Pt gru 17, 2004 7:36 |
|
|
|
 |
|
Konserwatysta
|
Cytuj: Dobro wspólne wymaga zatem poszanowania i dowartościowania osoby oraz jej podstawowych praw, jak też poszanowania i krzewienia praw narodów w znaczeniu uniwersalnym. Na ten temat Sobór Watykański II mówi: « Z coraz ściślejszej, rozszerzanej stopniowo na cały świat współzależności wynika, że dobro wspólne (...) staje się dziś coraz powszechniejsze, a co za tym idzie, obejmuje także prawa i obowiązki, które odnoszą się do całego rodzaju ludzkiego. Wobec tego wspólnota winna brać pod uwagę potrzeby i uzasadnione dążenia innych grup, a co więcej, dobro wspólne całej rodziny ludzkiej ».7 Dobro całej ludzkości, również dla przyszłych pokoleń, wymaga prawdziwej współpracy międzynarodowej, w którą każdy naród winien wnieść swój wkład.8
http://www.wiara.pl/tematcaly.php?curr_ ... 1103278079
To najnowszy z portalu Wiara. 
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
| Pt gru 17, 2004 19:15 |
|
 |
|
jo_tka
|
Cytat z orędzia JP II.
W którym miejscu to orędzie stawia człowieka ponad Bogiem?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Pt gru 17, 2004 19:42 |
|
|
|
 |
|
Konserwatysta
|
Jeżeli Papież nie mówi prawie nic o Bogu, to ma Go gdzieś. 
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
| Pt gru 17, 2004 19:45 |
|
 |
|
jo_tka
|
A ja myślałam dotąd, że Bogu służy się nie słowem, a przede wszystkim czynem...
Cytuj: Łk 6:46-49 Czemu to wzywacie Mnie: Panie, Panie, a nie czynicie tego, co mówię? Pokażę wam, do kogo podobny jest każdy, kto przychodzi do Mnie, słucha słów moich i wypełnia je. Podobny jest do człowieka, który buduje dom: wkopał się głęboko i fundament założył na skale. Gdy przyszła powódź, potok wezbrany uderzył w ten dom, ale nie zdołał go naruszyć, ponieważ był dobrze zbudowany. Lecz ten, kto słucha, a nie wypełnia, podobny jest do człowieka, który zbudował dom na ziemi bez fundamentu. [Gdy] potok uderzył w niego, od razu runął, a upadek jego był wielki. I jeszcze - jeśli pozwolisz: Cytuj: Mt 25:34-46 Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata! Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść; byłem spragniony, a daliście Mi pić; byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie; byłem nagi, a przyodzialiście Mnie; byłem chory, a odwiedziliście Mnie; byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie. Wówczas zapytają sprawiedliwi: Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym i nakarmiliśmy Ciebie? spragnionym i daliśmy Ci pić? Kiedy widzieliśmy Cię przybyszem i przyjęliśmy Cię? lub nagim i przyodzialiśmy Cię? Kiedy widzieliśmy Cię chorym lub w więzieniu i przyszliśmy do Ciebie? A Król im odpowie: Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili.
Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom! Bo byłem głodny, a nie daliście Mi jeść; byłem spragniony, a nie daliście Mi pić; byłem przybyszem, a nie przyjęliście Mnie; byłem nagi, a nie przyodzialiście mnie; byłem chory i w więzieniu, a nie odwiedziliście Mnie. Wówczas zapytają i ci: Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym albo spragnionym, albo przybyszem, albo nagim, kiedy chorym albo w więzieniu, a nie usłużyliśmy Tobie? Wtedy odpowie im: Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili.
I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Pt gru 17, 2004 19:55 |
|
|
|
 |
|
saxon
|
Konserwatysta napisał(a): Jeżeli Papież nie mówi prawie nic o Bogu, to ma Go gdzieś. 
Konserwatysto - jak do tej pory tolerowałem Twoje "występy" na tym forum, lecz tym razem miarka się przebrała.
Wobec powyższego stwierdzenia ze spokojnym sumieniem mogę stwierdzić, że jesteś zwykłym oszczercą, manipulatorem i prostakiem. Bo tylko ktoś taki z uśmiechem na twarzy może stwierdzić, że Papież ma Boga "gdzieś" - i to opierając się na takich podstawach.
Kuriozalny i niepojęty jest fakt zacytowania mikroskopijnego fragmentu wypowiedzi Papieża spośród takiego ogromu słów, które wypowiedział i napisał - i postawić zarzut, że za mało tam o Bogu.
Jakże pokrętne jest to wnioskowanie, które prowadzi do wniosku, że Papież stawia wyżej człowieka od Boga - nie poparte żadnym, konkretnym cytatem, w którym Papież takie słowa by wypowiedział.
W związku z powyższym, a także na skutek "unkiów" stosowanych przez Ciebie w rozmowach, brak czytania tego co piszą rozmówcy lub też świadome pomijanie zadawanych przez nich, a niewygodnych dla Ciebie pytań - od tego momentu Twoja osoba i Twoje posty będą traktowane szczególnie na tym forum. A oznacza to tyle, że to co czasami uchodzi innym (gdy od czasu do czasu im się zdarzy) - w Twoim przypadku będzie powodem usuwania postów.
|
| Pt gru 17, 2004 20:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
saxonie
Podzielam Twoja opinie....chcialbym jednak "wytlumaczyc" Konserwatyste.
W swietle tego co napisal w ostatnim swoim poscie mozna przypuszczac, ze:
1. NIE POTRAFI CZYTAC
Co dyskwalifikuje go w przedbiegach
2. NIE ROZUMIE CO CZYTA
Co dyskwalifikuje go jako wtórnego analfabete i klasyfikuje do powrotu do szkoly podstawowej i nauki "czytania ze zrozumieniem"
(Konserwatysto polecam ci zapoznanie sie z podstawami:
http://www.dzieci.bci.pl/strony/malyczlowiek/czyt2.html )
3. JEST ZINDOKTRYNOWANYM SEKCIARZEM
W tym wypadku jest potrzebna pomoc ze strony wykwalifikowanych specjalistow ( najlepiej w dziedzinie psychiatrii)
4. JEST PERFIDNYM OSZUSTEM
Tutaj juz nawet lekarz nie pomoze........
pozdrowka
|
| Pt gru 17, 2004 23:40 |
|
 |
|
Tyrael
|
Taka moja osobista uwaga - Konserwatysta , udziela ( udzielal sie ) na forum katolik.pl (jako Katolik)- jego posty to czysta kopia tego co tu prezentuje - te same banialuki nie poparte zadnymi argumentami - ostatnio zaczelismy go po prostu masowo ignorowac wiec widac przeniosl sie tutaj.
| Pt gru 17, 2004 23:44 |
|
 |
|
Konserwatysta
|
A nie przyszło Wam do głowy oskarżyć mnie o współpracę z diabłem, jak zrobili to faryzeusze z Panem Jezusem? 
|
| So gru 18, 2004 15:57 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Czy tylko faryzeusze?
"Zapomniałeś" rzucane przez Ciebie oskarżenia p-ko: "papież i cała ferajna" - a przepraszam, oni nie współpracują, oni są wcieleniem szatana.
Pogubiłeś się totalnie.
Radzę zatrzymać się i wziąć głęboki oddech - to zwykle pomaga.
|
| So gru 18, 2004 19:56 |
|
 |
|
Konserwatysta
|
Alus napisał(a): Czy tylko faryzeusze? "Zapomniałeś" rzucane przez Ciebie oskarżenia p-ko: "papież i cała ferajna" - a przepraszam, oni nie współpracują, oni są wcieleniem szatana.
Lekka przesada. Oni są jego ofiarami. 
|
| So gru 18, 2004 20:06 |
|
 |
|
saxon
|
Konserwatysta napisał(a): A nie przyszło Wam do głowy oskarżyć mnie o współpracę z diabłem, jak zrobili to faryzeusze z Panem Jezusem?  Zgodnie z zapowiedzią wypowiedź ta powinna zostać wycięta, ponieważ jednak pojawiły się już do niej komentarze ograniczę się jedynie do stwierdzenia, że gdyby ktoś chciał zniżyć się do tego poziomu odpowiedziałby pytaniem na pytanie: Cytuj: A nie przyszło Ci do głowy powiesić się jak Judasz, który zdradził Jezusa?"
|
| So gru 18, 2004 20:19 |
|
 |
|
Tyrael
|
Konserwatysta napisał(a): A nie przyszło Wam do głowy oskarżyć mnie o współpracę z diabłem, jak zrobili to faryzeusze z Panem Jezusem?  szatan podobno jest bardzo intelignety i przebiegly.... czego brak twoim postom...
| N gru 19, 2004 2:04 |
|
 |
|
Konserwatysta
|
Więć cieszę się, że nie mam z diabłem punktów wspólnych.
Natomiast inteligencji nie brakuje uczonym, egzegetom, hierarchii etc. 
|
| N gru 19, 2004 14:11 |
|
 |
|
wiking
|
Konserwatysto a skad to porownanie Ciebie z Jezusem Chrystusem?
|
| Pn gru 20, 2004 10:31 |
|
|
|