argumenty na nieistnienie Boga
Autor |
Wiadomość |
movsd
|
Seweryn napisał(a): movsd napisał(a): Seweryn napisał(a): A czy możliwe jest z naukowego punktu widzenia powstanie wszechświata z niczego bez przyczyny? Tak. Więc podaj link gdzie nauka jasno stwierdza , że to możliwe i przedstaw kogo wyróżniono za to epokowe odkrycie nagrodą Nobla? Przedstaw słowny opis nauki tego odkrycia.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_wybuch
|
Cz sie 21, 2008 22:37 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Znalazłem tam taki cytat czy chodzi ci o to? Cytuj: Leon Max Lederman, jeden z największych autorytetów tematu, napisał: Nie wiemy nic o wszechświecie, aż do momentu, gdy osiąga on dojrzały wiek bilionowej trylionowej części sekundy - to jest, pewnego bardzo krótkiego czasu po stworzeniu w Wielkim Wybuchu. Kiedy czytasz lub słyszysz cokolwiek na temat narodzin wszechświata, to ktoś to zmyśla. Jesteśmy w sferze filozoficznych rozważań. Tylko Bóg wie co stało się na Samym Początku."[1]
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz sie 21, 2008 22:48 |
|
 |
movsd
|
Cały czas ci tłumaczę, że nie wiemy co było na początku. Są jedynie hipotezy, np fluktuacja pierwotnego pola. Żeby wiedzieć więcej musimy mieć szerszą teorię.
|
Cz sie 21, 2008 23:02 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Cały czas ci tłumaczę, że nie wiemy co było na początku. Są jedynie hipotezy, np fluktuacja pierwotnego pola. Żeby wiedzieć więcej musimy mieć szerszą teorię.
To skąd wiesz, że nie był to Stwórca ?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz sie 21, 2008 23:05 |
|
 |
movsd
|
Seweryn napisał(a): movsd napisał(a): Cały czas ci tłumaczę, że nie wiemy co było na początku. Są jedynie hipotezy, np fluktuacja pierwotnego pola. Żeby wiedzieć więcej musimy mieć szerszą teorię. To skąd wiesz, że nie był to Stwórca ?
Bo hipotezę Stwórcy wymyślili dzicy tysiące lat temu. Poza tym nie spotkaliśmy się jeszcze z żadnym zjawiskiem, którego wytłumaczeniem miało by być działanie stwórcy.
|
Cz sie 21, 2008 23:08 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Bo hipotezę Stwórcy wymyślili dzicy tysiące lat temu.
Skąd pewność ,że wymyślili ?
|
Cz sie 21, 2008 23:15 |
|
 |
Seweryn
|
movsd napisał(a): nie spotkaliśmy się jeszcze z żadnym zjawiskiem, którego wytłumaczeniem miało by być działanie stwórcy.
Niektórzy twierdzą że miało to miejsce. Natomiast nie spotkalismy się z żadnym zjawiskiem, którego wytłumaczeniem miało by być powstanie wszechświata z niczego.
|
Cz sie 21, 2008 23:19 |
|
 |
movsd
|
Seweryn napisał(a): movsd napisał(a): Bo hipotezę Stwórcy wymyślili dzicy tysiące lat temu. Skąd pewność ,że wymyślili ?
Bo nikt jak dotąd nie przedstawił sensownego dowodu na to że było inaczej. Jak już wyżej wspominałem Biblia mnie nie przekonuje, a rzekome objawienia nie mają dla mnie wartości - chce dowodów, chcę wsadzić palec w ranę jak niewierny Tomasz - wtedy uwierzę.
|
Pt sie 22, 2008 1:53 |
|
 |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Seweryn napisał(a): movsd napisał(a): Bo hipotezę Stwórcy wymyślili dzicy tysiące lat temu. Skąd pewność ,że wymyślili ? Bo nikt jak dotąd nie przedstawił sensownego dowodu na to że było inaczej. Jak już wyżej wspominałem Biblia mnie nie przekonuje, a rzekome objawienia nie mają dla mnie wartości - chce dowodów, chcę wsadzić palec w ranę jak niewierny Tomasz - wtedy uwierzę.
Jaki masz sensowny dowód na to że to Columb odkrył Amerykę?
Rozumiem, że nie wierzysz bo wiara w Boga wymaga wiary w rzeczy niezwykłe . Logiczne jest ,że nadprzyrodzona moc to coś niezwykłego ,bo jesli moc ta była by zwykłą to nie byłaby nadprzyrodzona a wtedy tym bardziej byś nie uwierzył, że dotyczy Boga.
Ale rozumiem wierzysz w to co możesz zobaczyć i dotknąć, a to jakieś 0,0000000000000000000000000000001 procent wszechświata.
|
Pt sie 22, 2008 19:19 |
|
 |
Sareneth
|
Sewerynie pytanie do ciebie. Tobie chodzi o wiarę w Boga w 3 osobach itd.?
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Pt sie 22, 2008 19:34 |
|
 |
movsd
|
Seweryn napisał(a): Jaki masz sensowny dowód na to że to Columb odkrył Amerykę? Jest różnica pomiędzy odkrywaniem Ameryki (czymś nie nadprzyrodzonym) i czarowanie (chodzenie po wodzie - naprzyrodzone). Zrozum, że twoja religia nie jest praktycznie w ogóle udokumentowana, nic w niej nie jest pewne - jedna Biblia nie jest dowodem. A na to że AMerykę odkrył Kolumb są setki pism sporządzanych nie tylko ludzi przez niego zatrudnianych, ale przez skrybów królewskich którzy finansowali jego wyprawę. Nie porównuj hieroglifów egipskich dowodzących istnienia bóstw z realną dokumentacją. Seweryn napisał(a): Ale rozumiem wierzysz w to co możesz zobaczyć i dotknąć, a to jakieś 0,0000000000000000000000000000001 procent wszechświata.
Teleskopem można sięgnąć na nawet na odległość 13 mld świetlnych lat by dojrzeć najstarsze kwazary - Boga tam nie znaleziono.
|
Pt sie 22, 2008 19:55 |
|
 |
Rafaello2
|
movsd napisał(a): Teleskopem można sięgnąć na nawet na odległość 13 mld świetlnych lat by dojrzeć najstarsze kwazary - Boga tam nie znaleziono.
Coś mi się widzi że popełniasz jeden błąd: zakładasz że Bóg, jeśli istnieje, jest częścią tego Wszechświata. Że da się w jakiś sposób zaobserwować naszymi zmysłami.
Bóg przecież może być (i raczej jest) poza zdolnością naszego postrzegania. Nie wiesz czy ten Wszechświat jest wszystkim co istnieje, czy może istnieje coś o wiele więcej. My jesteśmy częścią tego Wszechświata i nie jesteśmy w stanie poznać czy istnieje coś co wychodzi poza ramy tego Wszechświata.
To tak jak z działaniami na liczbach wymiernych: jeśli używasz tylko czterech działań podstawowych (+, -, *, /), to choćbyś nie wiem jak kombinował, wynikiem tych działań będzie zawsze liczba wymierna. Ktoś mógłby zatem stwierdzić że nie istnieje nic poza liczbami wymiernymi, bo nie da się nic poza nimi "osiągnąć".
|
Pt sie 22, 2008 20:29 |
|
 |
movsd
|
Rafaello2 napisał(a): Nie wiesz czy ten Wszechświat jest wszystkim co istnieje, czy może istnieje coś o wiele więcej. My jesteśmy częścią tego Wszechświata i nie jesteśmy w stanie poznać czy istnieje coś co wychodzi poza ramy tego Wszechświata.
Postulowanie istnienia Boga tylko dlatego, że możliwe że jest coś poza wszechświatem jest sprzeczne z regułą Ockhama - to mnożenie bytów ponad miarę. Nie widać Boga - nie ma Boga, taka jest moja filozofia. Tylko mi teraz nie mówcie o prądzie i powietrzu itp, bo je widać, tylko nie oczami.
|
Pt sie 22, 2008 20:45 |
|
 |
Sareneth
|
Czy ktoś (ateista, katolik, innowierca) potrafi podać choć jeden niepodważalny dowód istnienia waszego Boga?
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Pt sie 22, 2008 20:54 |
|
 |
WIST
|
Boga też widać, tylko nie oczami.
|
Pt sie 22, 2008 20:58 |
|
|
|