Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Po co Bogu teolodzy? 
Autor Wiadomość

Dodam jeszcze, że uczeni w Piśmie z czasów Jezusa nie rozpoznali w Nim Mesjasza, mimo iż byli oblatani w proroctwach.

Ale nie popadałbym w przesadę w drugą stronę, czyli w przeświadczenie, że sam mogę wszystko bezbłędnie zrozumieć, a Kościół czy teolodzy są do niczego niepotrzebni.

I jak już podajemy swoje dewizy, to od siebie poleciłbym "słuchaj każdego, nie wierz nikomu" ;)

Pt sie 22, 2008 13:31

Z tego co mi się wydaje, to protestanci odrzucili teologów i każdy może sobie sam interpretować Pismo Św. Do czego to doprowadziło? Do wielkiego podziału protestantów, ba każda grupa ma inną wykłądnie, a obecnie jest płacz, bo się pogubili - patrz anglikanie i ostatnie spotkanie biskupów ;/

Ponadto jeden z obecnych przy tym temacie odwoływał siędo Islamu i korany w jakimś innym temacie. A jak jest tam? Czy nie ma tam równieżdowolnego interpretowania Koranu? I do czego to doprowadziło? Do tego, że ekstremiści wywołują tzw. "Świętą Wojnę" - która z Koranem nie ma nic wspólnego.

Ciekawi mnie, że tak wielu z Was powołuje się na Biblię w tym temacie, a w innych wkłądacie ją w sąsiedztwie z bajkami. Skoro nie wierzycie, że jest to Słowo Boże - to trudno, ale bądźcie konsekwentki w swoim wyborze.

Po co teologowie? Właśnie po to, aby mogli wyjaśnić pisma. Właśnie po to, aby nie wkładać Biblii między bajki, ale aby móc wyjaśnić to wszystkim, którzy tego pragną.

Nikt nie zabrania czytać Pisma Świętego, ale nie wszystkie daleko idące wnioski są poprawne - a niestety to się często zdarza - np. Świadkowie Jehowy - starają sie udowodnić na podstawie wyjętych z konkekstu zdań, że to oni mają racje.

Zastanawią mnie te ataki na całym forum. Czy poprostu zazdroście wiary innym? To, że oni wierzą? Że są obdarzeni sensus fidei? Rozumiałbym te ataki, gdyby szła za nimi chęć poznania Prawdy, ale jest to czysty atak, który polega na znalezieniu argumentu - nie koniecznie dobrego, i przedstawieniu go, tak aby zrobic zamieszanie.

Pt sie 22, 2008 13:33

Własne interpretowanie w całkowitym oderwaniu od oficjalnej nauki Kościoła może się źle skończyć. O ile mi wiadomo, to już w pierwszych wiekach ludzie tego nie rozumieli i interpretowali naukę Chrystusa oraz to co o Nim słyszeli i czytali po swojemu i wychodziły cuda wianki jak antytrynitarze negujący Trójcę, ludzie stawiający Jezusa niżej niż Ojca, a Ducha Św. jeszcze niżej, negujący osobowość Ducha Św, itd.

Dlatego trzeba interpretować Biblię w łączności z oficjalnym nauczaniem Kościoła i wtedy nie powinno to powodować złych skutków, a wręcz przeciwnie.

Ale pozwól, że sama Biblia Ci to samo wyjaśni:

2 P 1:20
To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia.

2 P 3:16
Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę.

Jezeli jest tak jak mowisz to jakie jest to nauczanie i interpretowanie Biblii przez Koscol? Pokaz mi jeden list lub ksiege zinterpretowana wiersz po wierszu, rozdzial po rozdziele.
Dlaczego? bo takowe nauczanie nie istnieje i nie dziwie sie ludziom ze na wlasna reke proboja dojsc prawdy u zrodla. Po prostu nie sa karmieni w Kosciele chlebem ktorym jest Slowo Boze. A co do fragmentu ktory zacytowales to chyba jedyny fragment urzywany przez Kosciol by zniechecic do czytania Biblii. Niestety nie mozna cytowac jednego czy dwoch wierszy zupelnie wyrwanych z kontekstu jako dowodu na to ze ma sie racje. Przeskoczyles z 1P 1:20 do 2P 3:20 te dwa wiersze mowia o czyms zupelnie innym bo inny jest podmiot.

Pt sie 22, 2008 13:34

Biblia jest dla wszystkich ludzi? Czy dla wszystkich, ale nie dla babci?
Bo babcia i tak nie zrozumie :(

Biblia jest dla wszystkich ludzi, każdy może ją czytać, ale jeśli będzie interpretował w oderwaniu od Kościoła (czytaj: będzie interpretował w sposób sprzeczny, jawnie zaprzeczając nauczaniu Kościoła), to będzie ją interpretował źle. Można czytać i interpretować Biblię jeśli trzyma się oficjalnego nauczania Kościoła założonego przez Boga - Jezusa Chrystusa.

Powtarzam: to wszystko jest napisane w Biblii, więc jakiej odpowiedzi jeszcze szukasz?

To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia.

Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę.

Pt sie 22, 2008 13:38
Zobacz profil WWW

Dlaczego? bo takowe nauczanie nie istnieje i nie dziwie sie ludziom ze na wlasna reke proboja dojsc prawdy u zrodla.

Ja jeszcze dodam do tego, że ci ludzie wg Kościoła Katolickiego są heretykami.
Bo próbują czytać Biblię.
I (to jest śmieszne) próbują interpretować.
Bez pomocy teologów :shock: :x

Pt sie 22, 2008 13:45

Jezeli jest tak jak mowisz to jakie jest to nauczanie i interpretowanie Biblii przez Koscol?

Interpretacja nie jest podana w książce pod tytułem "Interpretacja Biblii wiersz po wierszu". Nie jest coś takiego potrzebne! Wystarczy mieć świadomość nauczania Kościoła.
I właśnie dlatego można czytać Biblię, bo ona bardzo dużo mówi o moralności, co można odnieść do każdego życia w indywidualny sposób (przestrzegając jednak tych samych reguł moralnych).

Hunter napisał(a):
Po prostu nie sa karmieni w Kosciele chlebem ktorym jest Slowo Boze.

Są.

Hunter napisał(a):
A co do fragmentu ktory zacytowales to chyba jedyny fragment urzywany przez Kosciol by zniechecic do czytania Biblii.

Kościół nie zniechęca do czytania Biblii, wręcz namawia. Problem jednak, że własna interpretacja może być bardzo mylna jeśli nie jest oparta na czymś pewnym.

Hunter napisał(a):
Niestety nie mozna cytowac jednego czy dwoch wierszy zupelnie wyrwanych z kontekstu jako dowodu na to ze ma sie racje.

To przeczytaj kontekst:
kontekst 2 P 1:20:
"Mamy jednak mocniejszą, prorocką mowę, a dobrze zrobicie, jeżeli będziecie przy niej trwali jak przy lampie, która świeci w ciemnym miejscu, aż dzień zaświta, a gwiazda poranna wzejdzie w waszych sercach. To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia. Nie z woli bowiem ludzkiej zostało kiedyś przyniesione proroctwo, ale kierowani Duchem Świętym mówili /od Boga/ święci ludzie."

kontekst 2 P 3:16
"Dlatego, umiłowani, oczekując tego, starajcie się, aby /On/ was zastał bez plamy i skazy - w pokoju, a cierpliwość Pana naszego uważajcie za zbawienną, jak to również umiłowany nasz brat Paweł według danej mu mądrości napisał do was, jak również we wszystkich listach, w których mówi o tym. Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę. Wy zatem, umiłowani, wiedząc o tym wcześniej, strzeżcie się, abyście dając się uwieść błędom tych, którzy nie szanują praw Bożych, własnej stałości nie doprowadzili do upadku. Wzrastajcie zaś w łasce i poznaniu Pana naszego i Zbawiciela, Jezusa Chrystusa! Jemu chwała zarówno teraz, jak i do dnia wieczności! Amen. "

Hunter napisał(a):
Przeskoczyles z 1P 1:20 do 2P 3:20

Przeczytałeś to co napisałem, czy sam napisałeś sobie liczby?
"2 P 1:20" i "2 P 3:16 "

Pt sie 22, 2008 13:50
Zobacz profil WWW

Ja jeszcze dodam do tego, że ci ludzie wg Kościoła Katolickiego są heretykami.
Bo próbują czytać Biblię.

To co piszesz (że ludzi za to, że czytają Biblię) są uważani za heretyków jest demagogią, kłamstwem i oszczerstwem.

Zapamiętaj jeszcze raz: każdy może czytać Biblię. Nie używaj jakiejś demagogii, że Twoja babcia nie może czytać Biblii, bo to jest nieprawdą. Nazywaj rzeczy po imieniu.

Pt sie 22, 2008 13:52
Zobacz profil WWW

Aaaale co ma piernik do wiatraka? Gdzie tu była mowa o jakiś proroctwach? PO CO WKLEJASZ CYTAT, KTÓRY NIE DOTYCZY TEMATU?

Cytuj:

No moja babcia nie jest douczona. I na własną zgubę czyta Słowo Boga :nauka:

To ja tylko poproszę o cytat o nieomylności Papieża i nie odzywam się już.

Pt sie 22, 2008 13:56

Dlaczego są w Biblii sprawy trudne? Dlaczego nie jest taka, żeby każdy mógł ją sam zrozumieć, skoro jest tak ważna?

Pt sie 22, 2008 14:07

To co piszesz (że ludzi za to, że czytają Biblię) są uważani za heretyków jest demagogią, kłamstwem i oszczerstwem.

Przepraszam, źle się wyraziłem.
Chodziło mi o to, że (prosty przykład) tacy protestanci sa wg KK heretykami, bo "niby żle" interpretują Biblię. Temu nie zaprzeczysz?

Cytuj:
Zapamiętaj jeszcze raz: każdy może czytać Biblię. Nie używaj jakiejś demagogii, że Twoja babcia nie może czytać Biblii, bo to jest nieprawdą. Nazywaj rzeczy po imieniu.

Nie używam demagogii.
Odpowiedz na to pytanie:
Każdy mógł czytać Biblię?

Pt sie 22, 2008 14:20

jumik napisał(a):

Aaaale co ma piernik do wiatraka? Gdzie tu była mowa o jakiś proroctwach? PO CO WKLEJASZ CYTAT, KTÓRY NIE DOTYCZY TEMATU?

Nie rozumiesz co to jest proroctwo.

"W czasach, w których przyszło nam żyć — pełnych niepewności, sensacji, fałszywych wiadomości, dwuznaczności, manipulacji, kłamstwa i relatywizmu — warto zastanowić się, czym tak naprawdę jest proroctwo. Najczęściej kojarzy się ono z przepowiadaniem przyszłości, z przewidywaniem wydarzeń, które mają nastąpić. Wielu ludziom słowo „proroctwo” przywodzi na myśl wróżkę, jasnowidza" ( http://www.opoka.org.pl/biblioteka/H/HN ... kly-1.html )

Proroctwo to po prostu ujawnienie woli Boga - nie musi (ale może) dotyczyć przyszłości i przyszłych zdarzeń. Działalność proroków to nie mówienie "zdarzy się to i to", tylko mówienie innym tego co Bóg od nich chce, ujawnianie woli Boga (która może także, ale niekoniecznie, dotyczyć przyszłości).

Całe Pismo jest natchnione przez Boga, więc wyraża Jego wolę. Dlatego możemy mówić o proroctwie Pisma.

fanmroczka napisał(a):
To ja tylko poproszę o cytat o nieomylności Papieża i nie odzywam się już.

"Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie." (Mt 16, 18-19)

Nieomylność Kościoła:

"Kościół jest nieomylny w podawaniu zasad wiary i moralności.

Swą nieomylność czerpie z Chrystusa, który jest jego głową. Gwarantem nieomylności Kościoła jest nieustannie obecny w Kościele i który prowadzi do całej prawdy, a bramy piekielne nie przemogą go.

Chrystus jest głową Kościoła: (Ef 1:22; 5:23; Kol 1:18),

Kościół jest ciałem Chrystusa: (Ef 1:22-23; Kol 1:18),

chrześcijanie są ciałem Chrystusa - Kościołem: (Rz 12:4-5; 1 Kor 6:15; 1 Kor 10:17),

bramy piekielne nie przemogą Kościoła: (Mt 16:18),

Jezus nie powiedział wszystkiego: (J 16:12),

Duch wszystkiego nauczy i przypomni: (J 14:26),

Duch prowadzi Kościół do całej prawdy: (J 16:13),

Duch będzie w Kościele na zawsze: (J 14:16-17),

Kościół jest filarem i podporą prawdy: (1 Tm 3:15).
"
http://www.effatha.org.pl/apologetyka/nieomylnosc.htm

Pt sie 22, 2008 14:25
Zobacz profil WWW

Pytanie fanmroczki jest bardzo ciekawe.

Dlaczego są w Biblii sprawy trudne? Dlaczego nie jest taka, żeby każdy mógł ją sam zrozumieć, skoro jest tak ważna?

Dokładnie o to mi w tym wątku chodzi, ale jak zwykle wątek schodzi na boczne tory.
Nikt nie odpowiedział sensownie na moje tytułowe pytanie:

PO CO BOGU TEOLOGOWIE?

Pt sie 22, 2008 14:26

jumik napisał(a):

Przepraszam, źle się wyraziłem.
Chodziło mi o to, że (prosty przykład) tacy protestanci sa wg KK heretykami, bo "niby żle" interpretują Biblię. Temu nie zaprzeczysz?

Nie wiem czy są określani mianem "heretycy". Chodzi jednak o to, że faktycznie - źle interpretują. Odrzucają prymat Papieża (Jego nieomylność i prowadzenie), nieomylność Kościoła, a także interpretują sami, co (jak pokazują te cytaty) może prowadzić do zguby.

Ale nie zrozum mnie źle - nie chcę powiedzieć, że każdy protestant pójdzie do piekła - nie wyrokuję czegoś takiego.

fanmroczka napisał(a):
Każdy mógł czytać Biblię?

Kiedyś podchodzono do tego chyba bardziej restrykcyjnie (pewnie przez ilość sekt i przeinaczeń oraz zagrożeń), ale obecnie jak najbardziej Kościół zachęca do czytania Biblii.

Pt sie 22, 2008 14:30
Zobacz profil WWW

Bogu nie potrzebni są teolodzy. Teolodzy potrzebni są ludziom.

Dlaczego? Ponieważ pisma, które powstały setki lat temu w zupełnie odmiennej kulturze o zupełnie innej mentalności są dość trudne w odbiorze. Tak więc przydaje się ktoś kto dzięki swojej wiedzy jest w stanie pomóc.

Pt sie 22, 2008 14:35

Nieomylność Kościoła:

"Kościół jest nieomylny w podawaniu zasad wiary i moralności.

Swą nieomylność czerpie z Chrystusa, który jest jego głową. Gwarantem nieomylności Kościoła jest nieustannie obecny w Kościele i który prowadzi do całej prawdy, a bramy piekielne nie przemogą go.

Chrystus jest głową Kościoła: (Ef 1:22; 5:23; Kol 1:18),

Kościół jest ciałem Chrystusa: (Ef 1:22-23; Kol 1:18),

chrześcijanie są ciałem Chrystusa - Kościołem: (Rz 12:4-5; 1 Kor 6:15; 1 Kor 10:17),

bramy piekielne nie przemogą Kościoła: (Mt 16:18),

Jezus nie powiedział wszystkiego: (J 16:12),

Duch wszystkiego nauczy i przypomni: (J 14:26),

Duch prowadzi Kościół do całej prawdy: (J 16:13),

Duch będzie w Kościele na zawsze: (J 14:16-17),

Kościół jest filarem i podporą prawdy: (1 Tm 3:15).
"
http://www.effatha.org.pl/apologetyka/nieomylnosc.htm

jumik, albo Ty jesteś ten tego, albo nawet bramy piekielne nie przemogą Twojej ignorancji w temacie.

ja nie pytam, czy Koscół jest omylny, czy nieomylny, tylko dawaj mi tu cytaty z PŚ, gdzie jest napisane, że papież (może byc nawet św. Piotrek) ex catedra (czy jak to się tam pisze) się NIE MYLI!

Pt sie 22, 2008 14:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona