ATEIŚCI KWESTIONUJĄ LOGIKĘ
Autor |
Wiadomość |
Paschalis
|
filippiarz napisał(a): Oczywiście, że klasyczna logika jest prawdziwa i wartościowa Dla mnie i dla ciebie tak, ale nie dla wszystkich. Przejrzyj sobie co niektórzy ateusze w tym wątku piszą. filippiarz napisał(a): - tak samo jak wszystkie inne logiki
To akurat niemożliwe. Logiki nieklasyczne powstały jako alternatywa dla klasycznej. Jeśli masz logikę odrzucającą podstawowe aksjomaty klasycznej to musi ona przedstawiać inną wartość poznawczą czy rozumową.
_________________ www.onephoto.net
|
Cz sie 21, 2008 19:39 |
|
|
|
 |
danbog
|
Logika to struktura otaczającej nasz rzeczywistości i nas samych .
Kwestionowanie logiki , to kwestionowanie własnego myślenia [ które ma tylko postać logiczną - moim zdaniem ] , a więc także stanowi kwestionowanie własnego istnienia [ jako istoty myslącej ] .
Jeśli ktoś kwestionuje logike , to jest poprostu idiotą .
Logika stanowi pewną strukturę , cechujacą wszystko co nas otacza .
Każdy są o otaczającej nas rzeczywistości musi spełniać kryterium logiczności .
Logika jest więc warunkiem koniecznym [ choć niewystarczającym ] prawdziwości sądów .
Dlaczego niewystarczającym ?
Dlatego , że logika to "mechanizm" "mielący" dane .
Wynik tego mielenia zależy od sposobu mielenia [ logiki ] , oraz od rodzaju mielonych danych [ założeń ] .
Założenia zaś mogą być uzasadnione obserwacjami [ doznaniami ] , lub nie .
Jeśli w "tryba" logiki wrzucimy śmieci , to na wyjściu totrzymamy także śmieci - tyle że logicznie zmielone .
Ateiści nie kwestionują więc logiki , tylko dane które wierzący usiłują logicznie "obrabiać" .
Cóż z tego , że ktoś przedstawi piękną i logiczną bajkę , jeśli brak jest podstaw do uznania tej bajki za rzeczywistość .
Ba, nawiet więcej - logika otaczającej nas rzeczywistości [ wiekszości doznań ] uniemożliwia uznanie tej bajki za rzeczywistość .
Pozdrawiam .
_________________ -p => [ p => q ]
|
Pt sie 22, 2008 9:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nadal nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie, która z poniższych opcji jest bardziej logiczna
Ja wiem, że i jedna i druga opcja może być bardzo logiczna.
Ale ja się pytam która jest bardziej logiczna ?
Nie wstydźcie się, dałem dwa przykłady, wybierzcie jeden:
A która opcja jest bardziej logiczna ?
1. Jeżeli coś widać, to to jest. A jeżeli nie widać to tego nie ma.
2. Jeżeli czegoś nie widać to to jest, bo nie wszystkich rzeczy, których nie widać nie ma.
1, czy 2 ?
|
Pt sie 22, 2008 11:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I drugi zestaw pytań. Pierwszy będzie 1,2, a drugi a),b)
a) Jeżeli coś widać to to jest
b) Jeżeli czegoś nie widać to tego nie ma
Co jest bardziej logiczne a), czy b)
|
Pt sie 22, 2008 11:31 |
|
 |
filippiarz
|
Paschalis napisał(a): filippiarz napisał(a): Oczywiście, że klasyczna logika jest prawdziwa i wartościowa (...) tak samo jak wszystkie inne logiki To akurat niemożliwe. Logiki nieklasyczne powstały jako alternatywa dla klasycznej. Jeśli masz logikę odrzucającą podstawowe aksjomaty klasycznej to musi ona przedstawiać inną wartość poznawczą czy rozumową. Logika to logika - wszystkie są tym samym - logiką - różnią się tylko aksjomatami i zależnościami. Aztec napisał(a): Ale ja się pytam która jest bardziej logiczna ?
Nie wiem na jakiej zasadzie coś może być mniej lub bardziej logiczne - wyrażenia są po prostu albo logiczne, albo nie.
Dlatego w obu przypadkach obie odpowiedzi są logiczne.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Pt sie 22, 2008 14:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
filippiarz napisał(a): Nie wiem na jakiej zasadzie coś może być mniej lub bardziej logiczne - wyrażenia są po prostu albo logiczne, albo nie. Dlatego w obu przypadkach obie odpowiedzi są logiczne.
Chm... Widzę, że nie łapiesz.
Mówisz, że nie rozumiesz jak coś może być mniej lub bardziej logiczne.
Czyli poniższe trzy twierdzenia są równie logiczne ?
1. Biblia wspomina o Bogu, to oznacza, że on istnieje naprawdę.
2. Koran wspomina o Allachu, to oznacza, że on istnieje naprawdę.
3. Mitologia wspomina o Zeusie, to oznacza, że on istnieje naprawdę.
Napisałeś powyżej "Nie wiem na jakiej zasadzie coś może być mniej lub bardziej logiczne - wyrażenia są po prostu albo logiczne, albo nie."
Więc czy te trzy wyrażenia są wszystkie logiczne, wszystkie nielogiczne, czy tylko niektóre logiczne a niektóre nie ? A może jedne są mniej logiczne a drugie bardziej ? 
|
Pt sie 22, 2008 14:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sewerynie!!!!!!
Super!!
Urządziłeś sobie prawdziwą parodię ze wszystkich ludzi na forum niby logiki i nauki, nieuznających Objawienia.
Tu niby są naukowi a z drugiej strony nie wierzą w to że 2 + 2 = 4
Bo jak twierdzą co jest logiczne to nie jest prawdziwe. Mamy dwa patyczki, dodają dwa i .....
i co?
I logika mówi że powinno być 4 ale wiesz, jeśli ta logika miała by doprowadzić do tego że należało by uznać istnienie Boga to wolę powiedzieć że jest to 5 i twierdzić że nie ma "dowodów" na to że jest to 4.
A dlaczego? Bo dwód składa się z logicznego ciągu prowadzącego do poznania danej rzeczy.
Np: wiemy że na ziemi jest grawilacja, która powoduje że wszystko spada w dół.
Jeśli tak to wszystko co nie jest przez nic unoszone i znajduje się nad ziemią powinno spadnąc.
Tak więc czy jest to prawda?
Zobaczymy: biorę długopis który leży obok komputera patrze i....
spadło.
No więc jest to rzecz udowodniona.
Sami widzicie że dowód składa się z logiki.
Jesli więc nie uznaje się logiki nie uznaje się żadnych rozsądnych argumentów, czyli innymi słowy:
ateiści są na forach nieprzekonywalni i zejdą nawet na drogę fałszu byle by tylko się nie poddać w dyskusji.
No tak Sewerynie masz rację sam widzisz ...
Ale teraz mam bojowe zadanie dla ateistów. Jeżeli uwarzają że to co napisałem jest nieprawdą to proszę niech wymyślą jakiś logiczny przykład i pokażą nam że jest on niepradziwy.
Jeżli zdałacie przedstawić coś logicznego i pokażecie że jest to nieprawda to uznam że logika ma błędy, ale dopuki nie zobaczę coś logicznego i głupiego zarazem nie uwierzę że coś takiego jest.
|
Pt sie 22, 2008 15:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O podobną rzecz prosił Paschalis w pierwszym poście.
Pojęcia logiczne są apiorycznie prawdziwe. I wymieniony Kant Immanuel tylko to potwierdza.
Dobry dziekan nie wywiązał się jednak z tego zobowiązania bo nie potrafi odpowiedzieć na te zażuty.
Niechże nam przedstawi jakiś ateista logiczny dowód i udowodni że jest on nieprawdziwy.
Jeśli to zdołacie dokonać to faktycznie logika może być zwodnicza, ale skoro nikt nie może pokazać że to co logiczne jest nieprawdziwe to nie macie prawa sądzić że logika jest fałszywa!
Jeśli logika wskazuje na istnienie Boga to Bóg jest! Jeśli wy próbujecie zaprzeczyć logicznemu rozumowaniu to przytoczcie przykład logicznego i błędnego rozumowania zarazem i pod tym samym względem!
Rzucacie słowa na wiatr a pokrycia nie macie!
|
Pt sie 22, 2008 15:49 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Sebastian88 napisał(a): Niechże nam przedstawi jakiś ateista logiczny dowód i udowodni że jest on nieprawdziwy.
Ale co, to wszyscy ateiści logikę kwestionują? To jakiś ateistyczny obowiązek,czy jak?
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Pt sie 22, 2008 16:32 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Sebastian88
Twoja logika nazywana jest intuicjonistyczna jestes przekonany,ze Bog istnieje bo tak pisza Apostolowie i Biblia. Ja sie z tym nie zgadzam poniewaz dla mnie oba te zrodla sa tendencyjne a wiec prawdobpodobnie bledne. Oczywiscie to nie znaczy, ze myslisz nielogicznie.
2+2=4
Bylo kiedys haslo "2+2=5 w PKP". Logiczne.
Inna moja odpowiedz wyladowala nieopacznie w "Ci co stracili wiare a Ateisci", jesli chcesz przeczytaj.
|
Pt sie 22, 2008 20:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sebastian88 napisał(a): Jeżli zdałacie przedstawić coś logicznego i pokażecie że jest to nieprawda to uznam że logika ma błędy, ale dopuki nie zobaczę coś logicznego i głupiego zarazem nie uwierzę że coś takiego jest.
Nie wiem dokładnie o co ci chodzi, bo strasznie kręcisz. Ale spróbuję przedstawić taki przykład:
Iliada i Odyseja wspominają o Troi, Atenach i górze Olimp, i o tym, że wszędzie tam przebywali chwilowo bogowie greccy.
Logiczne jest, że te miejsca faktycznie istnieją. Więc powinno być również logiczne że istnieją bogowie greccy.
A czy ja mógłbym prosić abyście przeczytali te trzy punkty:
1. Biblia wspomina o Bogu, to oznacza, że on istnieje naprawdę.
2. Koran wspomina o Allachu, to oznacza, że on istnieje naprawdę.
3. Mitologia wspomina o Zeusie, to oznacza, że on istnieje naprawdę.
Jak byście odpowiedzieli ?
Czy poniższe trzy twierdzenia są:
1. wszystkie logiczne,
2. wszystkie nielogiczne,
3. jedne logiczne drugie nie, dlaczego ?
|
So sie 23, 2008 23:39 |
|
 |
danbog
|
Aztec !
Cytuj: Jak byście odpowiedzieli ?
Niewiem jaki jest cel twojego pytania .
Czy chcesz zmusić wierzących do myślenia , czy chcesz poznać odpowiedź ?
Niewiem zatem , czy odpowiedzieć , czy nie .
Pozdrawiam .
_________________ -p => [ p => q ]
|
N sie 24, 2008 13:54 |
|
 |
Seweryn
|
Aztec napisał(a): A czy ja mógłbym prosić abyście przeczytali te trzy punkty: 1. Biblia wspomina o Bogu, to oznacza, że on istnieje naprawdę. 2. Koran wspomina o Allachu, to oznacza, że on istnieje naprawdę. 3. Mitologia wspomina o Zeusie, to oznacza, że on istnieje naprawdę.
Jak byście odpowiedzieli ? Czy poniższe trzy twierdzenia są: 1. wszystkie logiczne, 2. wszystkie nielogiczne, 3. jedne logiczne drugie nie, dlaczego ?
1) To nie polega tylko na wspominaniu ,bo gdyby tak było to krasnale istnieją bo baśnie o nich wspominają .
Jest wiele innych powodów, podam jeden.
Różnica polega na tym, że istnieje konieczność np. wytłumaczenia powstania wszechświata ,a perspektywa powstania z niczego nie jest zbyt racjonalna . Trzeba by najpierw udowodnić , że dzieje się to bez przyczyny, a jak udowodnisz, że coś powstało bez przyczyny , a nie np. z siły której nauka jeszcze nie zna. Przecież nauka nie odkryła jeszcze wszystkiego co jest do odkrycia .
Więc pisanie, że coś powstaje z niczego i w dodatku bez przyczyny jest oznaką nie wiedzy w tej kwestii .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N sie 24, 2008 14:57 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Seweryn napisał(a): . istnieje konieczność np. wytłumaczenia powstania wszechświata
Bynajmniej. Taka konieczność istnieje wtedy, gdy upierasz się, że wszechświat "powstał" i "kiedyś" go nie było.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
N sie 24, 2008 15:03 |
|
 |
Seweryn
|
WaszJudasz napisał(a): Seweryn napisał(a): . istnieje konieczność np. wytłumaczenia powstania wszechświata Bynajmniej. Taka konieczność istnieje wtedy, gdy upierasz się, że wszechświat "powstał" i "kiedyś" go nie było.
Wszechświat jest materialny . Jeśli by nie powstał , to znaczy, że go nie ma.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N sie 24, 2008 15:06 |
|
|
|