Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 14:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 jak księża traktują dzieci urodzone martwe 
Autor Wiadomość

Czy masz jeszcze jakieś wątpliwości??

Tak, do uogólnień w rodzaju "takie sytuacje się zdarzają i to bardzo często".
Szczególnie tego "bardzo często". To że niektórzy księża w podobnych sytuacjach nie potrafią okazać właściwej wrażliwości i traktują je formalnie, choć zgodnie z kościelnymi przepisami, nie świadczy że wszyscy. Nie uprawnia to również do wyciągania wniosków o całym Kościele, Wierze, kwestionowania nauczania kościoła, dogmatów wiary itd.
Tyle, i tylko tyle.

Pt sie 08, 2008 10:50
Zobacz profil WWW

Olka - Msza mogłaby być odprawiona w intencji rodziców zmarłego dziecka.

I urząd i Kościół powinien potrafić się w takiej sytuacji odnaleźć, nawet jeśli dziecko miało 17 tygodni. Można tylko powiedzieć, że przykro, że masz takie doświadczenia...

Stanisław, cau_kownik, proszę o trochę panowania nad słowem...

Pt sie 08, 2008 11:08
Proszę aby wzajemne "uprzejmości" wymieniac sobie na PW, a tutaj wypowiadać się tylko w kwestii, której dotyczy wątek.

So sie 09, 2008 10:32
Czy ksiądz powinien żądać pieniędzy za mszę odprawianą w intencji dzieci urodzonych martwymi, a jeżeli tak to dlaczego ?

Wt sie 19, 2008 10:56
Zacznijmy od tego, że - jak to już było wyjaśnione w tym wątku - księża nie odprawiają Mszy Św. w intencji Dzieci, które urodziły się martwe. Jeśli zaś chodzi o pobieranie opłat za odprawienie Mszy, to - przynajmniej w mojej rodzinnej parafii - funkcjonowało kiedyś "co łaska", ale teraz zmienił się tam proboszcz i są już ustalone minimalne kwoty - 50zł za Chrzest, 100zł za ślub itp. Tak więc, jak widać, zależy to od księdza.

Wt sie 19, 2008 22:48

Jeśli zaś chodzi o pobieranie opłat za odprawienie Mszy, to - przynajmniej w mojej rodzinnej parafii - funkcjonowało kiedyś "co łaska", ale teraz zmienił się tam proboszcz i są już ustalone minimalne kwoty - 50zł za Chrzest, 100zł za ślub itp. Tak więc, jak widać, zależy to od księdza.

Gdy się za coś nie płaci to się tego nie ceni. Dajmy na to, gdyby za możliwość pisywania na forum trzeba było płacić, to mniej tu byłoby przelewania pustego w próżne. Ubyłoby żartownisiów, prowokatorów, wylewania osobistych fobii i żalów, fałszywych uogólnień.
Warto by administracja forum Wiara.pl przyjrzała się takiemu rozwiązaniu.
Tak sobie myślę.

Śr sie 20, 2008 7:55
Zobacz profil WWW

Zacznijmy od tego, że - jak to już było wyjaśnione w tym wątku - księża nie odprawiają Mszy Św. w intencji Dzieci, które urodziły się martwe. Jeśli zaś chodzi o pobieranie opłat za odprawienie Mszy, to - przynajmniej w mojej rodzinnej parafii - funkcjonowało kiedyś "co łaska", ale teraz zmienił się tam proboszcz i są już ustalone minimalne kwoty - 50zł za Chrzest, 100zł za ślub itp. Tak więc, jak widać, zależy to od księdza.

Jakieś tu pomieszanie terminologiczne. Mowa o opłatach za mszę, czy za chrzest lub ślub? To są przecież różne rzeczy!
Nadto trzeba ustalić, czy są to OPŁATY za coś, czy raczej ofiary nas utrzymanie duchownych z OKAZJI czegoś. To wielka różnica!

Śr sie 20, 2008 8:09
Ja pod pojęciem ofiara rozumiem dowolny datek, natomiast jak coś jest już z góry narzucone, to jest to opłata. Za Msze w czyjejś konkretnej intencji, w tym kościele pewnie jest nieco niższa stawka minimalna ustalona. Stanisław, a czy myślisz, że ludzie, którzy korzystają z bezpłatnej pomocy, mniej ją cenią?? Gdyby tak było, to nie funkcjonowałoby coś takiego, jak wolontariat. Tak sobie myślę:))).

Śr sie 20, 2008 8:40

Czyli np. dziecko urodzone w biednej rodzinie nie ma szansy na chrzest?

Śr sie 20, 2008 10:57

Ma. Nie wierzę, że komuś kogo nie stać na wydanie 50 zł ksiądz nie udzieli Chrztu Św. Jeśliby postawił taki warunek (choć samą supozycję uważam za absurdalną), zgłosiłabym kwestię jego przełożonemu...

Śr sie 20, 2008 11:39
Nie byłam takiej sytuacji, więc nie wiem, czy obecny proboszcz odmówiłby Chrztu Dziecku z biednej rodziny. W każdym razie, gdyby taka sytuacja spotkała mnie lub kogoś z moich Bliskich, to postąpiłabym tak samo jak jotka. Moja Siostra gdy zamawiała Chrzest w tej parafii, to usłyszała, że najmniej 50zł ma zapłacić.

Śr sie 20, 2008 12:03
Dajmy na to, gdyby za możliwość pisywania na forum trzeba było płacić, to mniej tu byłoby przelewania pustego w próżne. Ubyłoby żartownisiów, prowokatorów, wylewania osobistych fobii i żalów, fałszywych uogólnień.
Warto by administracja forum Wiara.pl przyjrzała się takiemu rozwiązaniu.
Tak sobie myślę.

Myślę, że wielu by ubyło i nie tylko z tych, których wymieniłeś, Stasiu:))). Być może nie miałbyś za bardzo z kim dyskutować...

Śr sie 20, 2008 12:09
Cytuj:
Gdy się za coś nie płaci to się tego nie ceni.

Gdyby twórca wiary Pan Jezus kierował sie Twoimi zasadami to gdy nauczał pobierałby opłaty w formie biletów a uczniowie sprzedawaliby by wejściówki by postronni mogli podziwiać Ostatnią Wieczerzę.

Wt sie 26, 2008 10:09

St.Adam napisał (powiedzmy że mądrze):
Cytuj:
Gdy się za coś nie płaci to się tego nie ceni.

Gdyby twórca wiary Pan Jezus kierował sie Twoimi zasadami to gdy nauczał pobierałby opłaty w formie biletów a uczniowie sprzedawaliby by wejściówki by postronni mogli podziwiać Ostatnią Wieczerzę.

Gdyby babcia miała wąsy, byłaby dziadkiem.

Wt sie 26, 2008 11:36
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Gdyby babcia miała wąsy, byłaby dziadkiem.

Niekoniecznie bo według wojujących wiernych mogła by być ukrytym transwestytą i (o zgrozo) homoseksualistą.

Wt sie 26, 2008 11:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2