Czy wszyscy ateiści uważają się za zwierzęta ?
Autor |
Wiadomość |
wieczny_student
|
 Re: Czy wszyscy ateiści uważają się za zwierzęta ?
Seweryn napisał(a): Rozum to coś co odróżnia człowieka tak diametralnie ,że nauka postawiła wyraźną granicę między zwierzętami a ludźmi .
Zwierzęta- stworzenia nie posiadające rozumu . Ludzie - stworzenia posiadające rozum. Skoro mówisz, że nauka tak twierdzi, to podaj naukowe źródło, które tak twierdzi. Seweryn napisał(a): podaj link w którym nauka zmieniła zdanie w tej kwestii.
Podam, jak podasz link, w którym nauka wypowiada takie zdanie jak twoje.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Wt sie 26, 2008 16:49 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
wieczny_student napisał(a): Seweryn napisał(a): Rozum to coś co odróżnia człowieka tak diametralnie ,że nauka postawiła wyraźną granicę między zwierzętami a ludźmi .
Zwierzęta- stworzenia nie posiadające rozumu . Ludzie - stworzenia posiadające rozum. 1)Skoro mówisz, że nauka tak twierdzi, to podaj naukowe źródło, które tak twierdzi. Seweryn napisał(a): podaj link w którym nauka zmieniła zdanie w tej kwestii. Podam, jak podasz link, w którym nauka wypowiada takie zdanie jak twoje.
Nie muszę szukać naukowych źródeł aby wiedzieć , że mój żółw i twój pies nie jest istotą rozumną, bo rozum nauka przypisuje tylko człowiekowi. No chyba że uważasz że twój pies ma zdolność do operowania pojęciami abstrakcyjnymi takimi jak np. filozofia i sztuka .
rozum http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozum
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt sie 26, 2008 17:04 |
|
 |
Sareneth
|
Jaka nauka twierdzi, że zwierzęta nie posiadają rozumu?? Nowa ewolucja Watykanu? Hiszpańska Inkwizycja? Co twoim zdaniem udowadnia, że zwierzęta nie mają rozumu? To że patrząc w lustro wiedzą, że to odbicie? To, żę mogą nauczyć się jezyka migowego, i LOGICZNIE się nim posługiwać? To, że potrafią obsługiwać komputer? Że odróżniają kolory? Zwierzęta? Ludzi? Rośliny? Że jak kopniesz psa, to ten cię następnym razem ugryzie? Że zwierzęta myślą przyczynowo - skutkowo? Że budują skomplikowane społeczeństwa?
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Wt sie 26, 2008 17:07 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt sie 26, 2008 17:09 |
|
 |
Seweryn
|
Sareneth napisał(a): Jaka nauka twierdzi, że zwierzęta nie posiadają rozumu?? Nowa ewolucja Watykanu? Hiszpańska Inkwizycja? Co twoim zdaniem udowadnia, że zwierzęta nie mają rozumu? To że patrząc w lustro wiedzą, że to odbicie? To, żę mogą nauczyć się jezyka migowego, i LOGICZNIE się nim posługiwać? To, że potrafią obsługiwać komputer? Że odróżniają kolory? Zwierzęta? Ludzi? Rośliny? Że jak kopniesz psa, to ten cię następnym razem ugryzie? Że zwierzęta myślą przyczynowo - skutkowo? Że budują skomplikowane społeczeństwa?
Posiadając rozum można wyciągnąć taki właśnie logiczny wniosek.
rozum http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozum
|
Wt sie 26, 2008 17:11 |
|
|
|
 |
Sareneth
|
Cytuj: Używanie zdobytych doświadczeń do radzenia sobie w sytuacjach życiowych.
To obala twoją tezę, o nieposiadaniu rozumu przez zwierzęta. Jeżeli kopniesz psa raz, drugi, to za trzecim razem odgryzie ci nogę. Wilk biegnąc samemu za sarną dostrzega, że sam nie jest w stanie jej złapać. Dlatego poluje w grupach. Kot dostrzega, żę klamka otwiera drzwi. Zaczyna skakać na klamkę.
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Wt sie 26, 2008 17:24 |
|
 |
wieczny_student
|
Seweryn napisał(a): Nie muszę szukać naukowych źródeł aby wiedzieć , że mój żółw i twój pies nie jest istotą rozumną, bo rozum nauka przypisuje tylko człowiekowi. No chyba że uważasz że twój pies ma zdolność do operowania pojęciami abstrakcyjnymi takimi jak np. filozofia i sztuka . rozum http://pl.wikipedia.org/wiki/RozumWikipedia to nie jest źródło naukowe, raz. W artykule nie ma stwierdzenia "zwierzęta nie mają rozumu" lub mu równoważnego, dwa. To, że w definicji, pisze: Cytuj: Rozum - zdolność do operowania pojęciami abstrakcyjnymi lub zdolność analitycznego myślenia i wyciągania wniosków z przetworzonych danych. Używanie zdobytych doświadczeń do radzenia sobie w sytuacjach życiowych. oznacza, że zdolność do operowania pojęciami abstrakcyjnymi nie jest konieczna do posiadania rozumu, jeżeli spełniony jest drugi warunek: zdolność analitycznego myślenia i wyciągania wniosków z przetworzonych danych". Twój argument o psie jest więc chybiony, trzy. Miałeś okazję poszukać czegoś lepszego, a tak wyszło na jaw, że twoja "nauka" to hasła z wikipedii i rozumowanie z błędami logicznymi. Straciłeś swoją szansę. Moja riposta: http://www.blurtit.com/q239228.htmlCytuj: Then what about using reason? This means finding a solution to a problem or difficulty which they have never met before, and which they do not know how to solve from some inborn instinct. Experiments have shown that apes and monkeys are able to reason to a certain extent. In one experiment, a monkey was brought into a room where a banana was hanging that it could not reach. There were two small boxes in the room. The monkey sat and looked at the banana and the boxes. Then it suddenly got up, placed one box on top of the other, climbed up and got the banana! The monkey had actually thought out how to do it— it had used reason. Scientists believe that dogs, cats, and even some wild animals can probably reason to a certain extent, but it is hard to prove this is so.
Tłumaczenie:
A co z używaniem rozumu? Czyli znajdywania rozwiązań dla problemów z którym się nigdy nie spotkały i których nie mogą rozwiązać poprzez wrodzony instynkt. Doświadczenia wykazały, że małpy są w stanie rozumować w pewnym zakresie.
W jednym eksperymencie, małpa została umieszczona w pokoju, w którym wisiał banan tak, że nie mogła go dosięgnąć. Były też w pokoju dwa małe pudła. małpa usiadła i przyglądała się bananowi i pudłom. Nagle wstała, umieściła jedno pudło na drugim, wspięła sie i sięgnęła banana. Małpa naprawdę wymyśliła jak to zrobić - musiała użyć rozumu.
Naukowcy uważają że psy, koty i nawet niektóre dzikie zwierzęta są w stanie do pewnego stopnia używać rozumu, ale trudno jest to udowodnić.
|
Wt sie 26, 2008 17:31 |
|
 |
Seweryn
|
Sareneth napisał(a): To obala twoją tezę, o nieposiadaniu rozumu przez zwierzęta. Jeżeli kopniesz psa raz, drugi, to za trzecim razem odgryzie ci nogę. Wilk biegnąc samemu za sarną dostrzega, że sam nie jest w stanie jej złapać. Dlatego poluje w grupach. Kot dostrzega, żę klamka otwiera drzwi. Zaczyna skakać na klamkę.
To nie rozum tylko instynkt samozachowawczy i wyuczone nawyki.
Jeśli uważasz że twój pies posiada rozum to czemu go prowadzisz na smyczy.
|
Wt sie 26, 2008 17:33 |
|
 |
wieczny_student
|
Sareneth napisał(a): Wilk biegnąc samemu za sarną dostrzega, że sam nie jest w stanie jej złapać. Dlatego poluje w grupach.
To akurat uważa się za zachowanie instynktowne.
|
Wt sie 26, 2008 17:33 |
|
 |
wieczny_student
|
Seweryn napisał(a): Sareneth napisał(a): To obala twoją tezę, o nieposiadaniu rozumu przez zwierzęta. Jeżeli kopniesz psa raz, drugi, to za trzecim razem odgryzie ci nogę. Wilk biegnąc samemu za sarną dostrzega, że sam nie jest w stanie jej złapać. Dlatego poluje w grupach. Kot dostrzega, żę klamka otwiera drzwi. Zaczyna skakać na klamkę. To nie rozum tylko instynkt samozachowawczy i wyuczone nawyki. Jeśli uważasz że twój pies posiada rozum to czemu go prowadzisz na smyczy.
Kto niby nauczył kota skakać na klamkę i to tak, że stało się to nawykiem? Co prawda obserwował ludzi, ale sam wymyślił sposób w jak on mógłby robić to samo.
|
Wt sie 26, 2008 17:35 |
|
 |
Sareneth
|
Cytuj: Jeśli uważasz że twój pies posiada rozum to czemu go prowadzisz na smyczy. Kto powiedział, że prowadzę go na smyczy? Mi nie chodzi o to, że TERAZ biega za sarną. Kiedyś musiał biegać sam. Teraz obserwujemy tego wyniki. Cytuj: To nie rozum tylko instynkt samozachowawczy i wyuczone nawyki. Tak samo jak obsługa komputera, jedzenie widelcem i nożem, łyżką, siadanie na krześle, jazda rowerem, chodzenie w pozycji wyprostowanej, korzystanie z toalety, mycie się mydłem i szamponem, używanie talerzy i wiele innych rzeczy zaobserwowanych u ludzi.
|
Wt sie 26, 2008 17:39 |
|
 |
Sareneth
|
Robiłem doświadczenie w szkole: w labiryńcie były dwie drogi lewa i prawa. Prawa została podpięta do prądu. Wpuściłem dżdżownice do labiryntu. Po kolejnych próbach ŻADNA nie skręcała w prawo. Ja nie ingerowałem w eksperyment (dostałem za niego 6 na koniec liceum).
|
Wt sie 26, 2008 17:42 |
|
 |
Seweryn
|
wieczny_student napisał(a): A co z używaniem rozumu? Czyli znajdywania rozwiązań dla problemów z którym się nigdy nie spotkały i których nie mogą rozwiązać poprzez wrodzony instynkt. Doświadczenia wykazały, że małpy są w stanie rozumować w pewnym zakresie. W jednym eksperymencie, małpa została umieszczona w pokoju, w którym wisiał banan tak, że nie mogła go dosięgnąć. Były też w pokoju dwa małe pudła. małpa usiadła i przyglądała się bananowi i pudłom. Nagle wstała, umieściła jedno pudło na drugim, wspięła sie i sięgnęła banana. Małpa naprawdę wymyśliła jak to zrobić - musiała użyć rozumu. Naukowcy uważają że psy, koty i nawet niektóre dzikie zwierzęta są w stanie do pewnego stopnia używać rozumu, ale trudno jest to udowodnić.
Wieczny studencie przestudiuj temat . Napisałem tam, że to co odróżnia człowieka od zwierząt to rozum i intelekt.
Celowo nie napisałem , że rozum i intelekt znany tylko człowiekowi, bo to logiczny wniosek, którego niestety nie wyciągnąłeś, podobnie jak reszta osób uważających się za zwierzęta .
Co z tego że małpa potrafi wspiąć się po banana ? skoro nie posiada rozumu i intelektu znanego tylko u cżłowieka.
|
Wt sie 26, 2008 17:45 |
|
 |
R6
|
Ale problem.  Niektóre zwierzęta posiadają rozum. To takich zwierząt zalicza się przynajmniej ludzi. Wszystko gra z logicznego punktu widzenia. A o inne zwierzęta możecie sobie toczyć boje z Sewerynem Genialnym.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Wt sie 26, 2008 17:51 |
|
 |
Sareneth
|
Geniusz Seweryna polega na tym, że idealnie potrafi zmieniać zasady gry tak, aby zawsze wygrywał. Gratulacje...
Ale mylisz się w tym co piszesz. Sam napisałeś, że zwierzęta to "stworzenia nie posiadające rozumu".
|
Wt sie 26, 2008 17:53 |
|
|
|