Co wam daje wiara/niewiara, a czego wam nie daje?
Autor |
Wiadomość |
Sareneth
|
 Co wam daje wiara/niewiara, a czego wam nie daje?
Są wakacje, a ja czytając wypowiedzi na forum, stwierdzam, że nie mam co robić i zakładam kolejny debilny wątek (co jest ostatnio modne). Ze zgrozą zauważyłem, żę debilne wątki cieszą się dużym zainteresowaniem...
Pytanie jak z tematu. Kieruję je do katolików, ateistów, fanatyków religijnych i innowierców.
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Wt sie 26, 2008 17:31 |
|
|
|
 |
wieczny_student
|
 Re: Do wam daje wiara/niewiara, a czego wam nie daje?
Sareneth napisał(a): Ze zgrozą zauważyłem, żę debilne wątki cieszą się dużym zainteresowaniem...
Wiesz jak głupcy wygrywają dyskusje? Ściągają oponenta do swojego poziomu i pokonują doświadczeniem.
Odnośnie tematu: wiara daje m.in. poczucie sensu życia, własnej wartości, oparcie psychiczne, uczy pokory, dodaje odwagi, wzmaga współczucie... wymieniać dalej?
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Wt sie 26, 2008 17:48 |
|
 |
Sareneth
|
Ok. zapomniałem dodać, że lepiej napisać jaka to wiara (oczywiście, jeżeli ktoś chce). I w jaki ssposób, ta wiara daje ci to wszystko? Sam to odkrywasz, czy masz to nałożone odgórnie (pytanie do każdego)?
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Wt sie 26, 2008 17:55 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
 Re: Do wam daje wiara/niewiara, a czego wam nie daje?
wieczny_student napisał(a): Wiesz jak głupcy wygrywają dyskusje? Ściągają oponenta do swojego poziomu i pokonują doświadczeniem.
Odnośnie tematu: wiara daje m.in. poczucie sensu życia, własnej wartości, oparcie psychiczne, uczy pokory, dodaje odwagi, wzmaga współczucie... wymieniać dalej?
Czyżbyś chcial ściągnąć oponenta do swojego poziomu?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt sie 26, 2008 17:56 |
|
 |
Sareneth
|
Nie. Ty chcesz sprowadzić dyskusję do swojego poziomu. I uczynić ją jeszcze debilniejszym...
|
Wt sie 26, 2008 17:59 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Sareneth napisał(a): Nie. Ty chcesz sprowadzić dyskusję do swojego poziomu. I uczynić ją jeszcze debilniejszym...
Myślę, że student poradzi sobie sam.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt sie 26, 2008 18:02 |
|
 |
Sareneth
|
Weź się nie udzielaj nie na temat. Czytałeś TUTUŁ TEGO TEMATU??
|
Wt sie 26, 2008 18:06 |
|
 |
Seweryn
|
OK
|
Wt sie 26, 2008 18:12 |
|
 |
wieczny_student
|
Sareneth napisał(a): Ok. zapomniałem dodać, że lepiej napisać jaka to wiara (oczywiście, jeżeli ktoś chce). I w jaki ssposób, ta wiara daje ci to wszystko? Sam to odkrywasz, czy masz to nałożone odgórnie (pytanie do każdego)?
Jestem chrześcijaninem, katolikiem.
Nie jestem w stanie wyjaśnić dokładnie, jak to wszystko się dzieje, ale to stanowi jeszcze jeden impuls do pogłębiania wiary i lepszego poznawania jej i samego siebie. A mniej dokładnie:
Wierząc, mam świadomość, że nawet jeżeli zycie się nie układa, jeżeli moje plany nie wypalają a wszystko zdaje się działać przeciwko mnie - to jest ktoś mądrzejszy ode mnie, kto wszystko to przewidział i wie, że wszystko to dzieje się dla mojego dobra, abym z doświadczeń życia wyszedł umocniony. Wiem, że jestem dla Boga ważny, że nie zostawi mnie w potrzebie i nawet jeśli tego nie widzę, on zawsze troszczy się o mnie, gdyż mu na mnie zależy.
Wiara we własne powołanie i wewnętrzne dobro pozwala mi uwierzyć we własne siły, że nawet gdy mi coś nie wychodzi, jestem w stanie czynić dobro.
To podstawy tego, o czym wspomniałem.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Wt sie 26, 2008 18:12 |
|
 |
Sareneth
|
Ok. Ok> Kiedy napisałeś jaką wyznajesz wiarę wszystko stało się jasne (bez obrazy).
|
Wt sie 26, 2008 18:14 |
|
 |
cau_kownik
|
Wiara jest wartoscia sama w sobie. Cos jak nadzieja, czy milosc.
_________________ ---
teh podpiss
|
Wt sie 26, 2008 21:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
cau_kownik napisał(a): Wiara jest wartoscia sama w sobie. Cos jak nadzieja, czy milosc.
czy bez zbawienia wiara ma sens?
|
Śr sie 27, 2008 4:43 |
|
 |
snafu
|
Według mnie wiara, podobnie jak każdy system przekonań, nadaje określone znaczenie życiu i uzasadnienie dla pewnych wartości.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
Śr sie 27, 2008 8:01 |
|
 |
Sareneth
|
Zgadzam się. Tylko żę wiara nie jest potrzebna każdemu do życia. Dlaczego?
|
Śr sie 27, 2008 8:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
snafu napisał(a): Według mnie wiara, podobnie jak każdy system przekonań, nadaje określone znaczenie życiu i uzasadnienie dla pewnych wartości.
wiara w boga "uzasadnia wartości"??
chyba raczej je odziera z ich wagi.
jeśli uznaję sprawiedliwość bo czuję że jest wiele warta to czynię coś bardziej wzniosłego, niż gdy uznaję ją ze strachu przed Miłosiernym.
|
Śr sie 27, 2008 12:45 |
|
|
|