Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 19:25

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 525 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 35  Następna strona
 Czy wszyscy ateiści uważają się za zwierzęta ? 
Autor Wiadomość

R6!! Skończ!! Za chwilę nastąpi wiekopomna chwila: Wieczny_Student po raz kolejny powie, że jest ZWIERZĘCIEM!! !! Nie przeszkadzajmy...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Wt sie 26, 2008 21:00

Około 2000 lat temu narodził się Jezus syn Boży, a jednocześnie człowiek. czy więc jego to też dotyczy?

A w czymś by ci to przeszkadzało?

Wt sie 26, 2008 21:20

Aha, byłbym zapomniał - porzuciłeś ten temat, więc zgaduję, że wycofałeś się z pomysłu, jakoby posiadanie rozumu (w sensie jakościowym, nie ilościowym) wyróżniało człowieka?

Wt sie 26, 2008 21:25

Seweryn napisał(a):
Około 2000 lat temu narodził się Jezus syn Boży, a jednocześnie człowiek. czy więc jego to też dotyczy?

A w czymś by ci to przeszkadzało?

Nie uważam człowieka za zwierzę ,gdyż człowiek jest na obraz i podobieństwo Boga , wiec mi to nie przeszkadza . Czy tobie nie przeszkadza, że Jezus był również człowiekiem, a ty uważasz ludzi za zwierzęta?

I ciągle nie mam odpowiedzi na pytanie czy według ciebie dotyczy to również Jezusa ?

Wt sie 26, 2008 21:52

Jezus był również zwierzęciem rozumnym ale nie tylko.

Wt sie 26, 2008 21:56

Nie uważam człowieka za zwierzę ,gdyż człowiek jest na obraz i podobieństwo Boga . Dlatego jestem ciekaw co na to osoby,które uważają człowieka za zwierzę ,a jednocześnie są wierzące takie jak Wist i Wieczny student.

Wpierw trzeba zrozumieć co to znaczy "na obraz i podobieństwo Boga".
To co Ty piszesz to kwestia wiary, której nie podważam oczywiście. Natomiast wszyscy tu przekonują Ciebie do czysto naukowego, biologicznego spojrzenia, wedle ktorego jesteśmy zwierzętami. Nie ma w tym ani nic obraźliwego, ani smutnego. To kwestia szeregu podobieństw od strony rzecz jasna cielesnej, nasze ciała i ciała innych zwierząt w sensie biologicznym są podobne, a napewno w podstawach stworzone z tej samej materii, gdzieś tam daleko majace wspólnego przodka. Różnice są na poziomie duchowym i moralnym, a także społecznym. A przecież biologia nie o tym mówi.

Wt sie 26, 2008 21:58

Jeśli pozwolisz Wiście najpierw poczekam na odpowiedź studenta.

Wt sie 26, 2008 22:14

Wt sie 26, 2008 22:20

Wt sie 26, 2008 22:26

Ciało Jezusa było ciałem człowieka, zatem ciałem zwierzęcym. Ponieważ biologiczna klasyfikacja opiera swoją systematykę jedynie na podstawie ciała, przypadek Jezusa nie jest tu różny od przypadku jakiegokolwiek innego człowieka.
Człowiek jest szczególnym zwierzęciem, a Jezus jest szczególnym człowiekiem. Z powodu swojej wyjątkowości wyróżniają się z tych grup, nie będąc jednak z nich wykluczonymi.

Wydaje mi się, że nie rozumiesz (lub nie chcesz zrozumieć), że gdy ktoś nazywa człowieka zwierzęciem, ma na myśli tylko punkt widzenia biologiczny, opierając się na systematyce organizmów żywych. Dlatego takie określenie nie stanowi żadnego umniejszenia znaczenia istoty ludzkiej, ale jest pozbawionym emocji i wartościowania stwierdzeniem pewnego faktu naukowego. Dlatego może zostać zastosowane do każdego, niezależnie kim on jest, i w niczym go to nie umniejszy. Jezus nie jest tu wyjątkiem.

Wt sie 26, 2008 23:31

Post Re: Czy wszyscy ateiści uważają się za zwierzęta ?
Seweryn napisał(a):
Rozum to coś co odróżnia człowieka tak diametralnie ,że nauka postawiła wyraźną granicę między zwierzętami a ludźmi .

KŁAMIESZ! I TO W ŻYWE OCZY Wyraźnie pisałem, że ludzie należą do królestwa zwierząt i jest to tożsame z byciem zwierzęciem.

Seweryn napisał(a):
Zwierzęta- stworzenia nie posiadające rozumu .
Ludzie - stworzenia posiadające rozum.

Tu się zgadzam.

Seweryn napisał(a):
Więc ktoś nazywając się zwierzęciem przyznaje otwarcie, że brak mu rozumu .

Głupi i nieuprawniony wniosek.

Seweryn napisał(a):
Według nauki zwierzęta rozumu nie posiadają ,jeśli twierdzisz inaczej podaj link w którym nauka zmieniła zdanie w tej kwestii.

OK Seweryn, podawałem ci tego linka już 123 raz, ale prosze, jeszcze raz:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cz%C5%82owiek
po prawej stronie, jeśli nie pamiętasz

Śr sie 27, 2008 1:58
jak coś co nie ma rozumu może zastanawiać się, wpadać na pomysły i używać nażędzi?

jedyna logiczna ( ;-) lubisz to słówko nie?, fetysz jakiś??) odpowiedź to objawienie...

ale to nie licuje z twoim przekonaniem o wyjątkowości objawienia , które jest ponoć zarezerwowanie dla ludzi.

Śr sie 27, 2008 4:04

Post Re: Czy wszyscy ateiści uważają się za zwierzęta ?
movsd napisał(a):
KŁAMIESZ! I TO W ŻYWE OCZY

Może jednak stonuj swoje wypowiedzi. O kłamstwie można mówić wtedy gdy osoba wygłasza twierdzenia niezgodne z jej prywatnymi przekonaniami. Nie sądzę aby w przypadku Seweryna miało to miejsce, obojętnie jak pokręcone jego przemyślenia Ci się wydają.

Śr sie 27, 2008 8:06

Ile zwierząt jest wśród wierzących ?

Śr sie 27, 2008 8:08

Wśród wierzących (kato - fanatyków) nie ma zwierząt. Oni wszyscy należą do królestwa Humani

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Śr sie 27, 2008 8:41
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 525 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 35  Następna strona