Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 23:27

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 525 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 35  Następna strona
 Czy wszyscy ateiści uważają się za zwierzęta ? 
Autor Wiadomość

Znasz może znaczenie skrótu "m.in."?
Pozdrawiam ;P

Są jeszcze inne dziedziny zoologii , jednak antropologia nie jest dziedziną zoologii , jest odrębną nauką, tak jak zoologia jest odrębną nauką. Czyli nauka o człowieku i nauka o zwierzętach .

http://www.bryk.pl/teksty/liceum/biolog ... logia.html

Czy więc movsd będziesz dalej podważał stanowisko nauki?

Śr sie 27, 2008 16:48

Cytuj:
W skład zoologi wchodzą nauki zajmujące się poszczególnymi grupami zwierząt, m.in.: protozoologia, entomologia, ichtiologia, herpetologia, ornitologia i teriologia.

Żadna z nich nie zajmuje się badaniem człowieka .

Co oznacza to "m.in." raczyłbyś wyjaśnić?

Seweryn napisał(a):
Najlepszym dowodem tego, że człowiek nie jest zwierzęciem jest to, że nauka zajmująca się badaniem zwierząt czyli zoologia nie zajmuje się badaniem człowieka. Znaczy to ni mniej ni wiecej tylko tyle, że człowiek nie jest zwierzęciem, bo gdyby tak było to zoologia badałaby również człowieka.

Powtórzę cytat, który zechciałeś zignorować:
Cytuj:
Zoologia (od gr. zoon = zwierzę, i logos = słowo, myśl, rozumowanie) jest nauką o zwierzętach, czyli o wszystkich żywych organizmach zdolnych do przemieszczania i odżywiania się, z wyjątkiem mikroorganizmów (o których traktuje mikrobiologia) a także ich zachowaniach i budowie.

Jeżeli człowiek jest "żywym organizmem zdolnym do przemieszczania i odżywiania się" i nie jest mikroorganizmem, to należy do dziedziny zainteresowań zoologii.

Seweryn napisał(a):
Nauką która bada człowieka jest antropologia i nie zajmuje się ona badaniem zwierząt, bo badaniem zwierząt zajmuje się zoologia .
Antropologia nie jest dziedziną zoologii jest odrębną nauką, która bada tylko człowieka, nie bada zwierząt . Z tego jano wynika stanowisko nauki ,że człowiek nie jest zwierzęciem .

Czy akceptujesz stanowisko nauki w tej kwestii ?

Antropologia zajmuje się człowiekiem, ale nie pod każdym względem, koncentrując się głównie na aspektach społecznych. Człowiek jako szczególne zwierzę, ma dziedzinę nauki, która właśnie tymi wyjątkowymi jego aspektami się zajmuje. Biologią człowieka zajmuje się fizjologia człowieka, która w istocie jest częścią fizjologii zwierząt (która z kolei należy do zoologii).

Fizyka zajmuje się prawami przyrody i materii. Biologia zajmuje się organizmami żywymi. Rozumowanie analogiczne do zaprezentowanego przez ciebie dałoby wniosek, że organizmy żywe nie są materialne.

Śr sie 27, 2008 16:52

Silva774 napisał(a):

Znasz może znaczenie skrótu "m.in."?
Pozdrawiam ;P

Są jeszcze inne dziedziny zoologii , jednak antropologia nie jest dziedziną zoologii , jest odrębną nauką, tak jak zoologia jest odrębną nauką. Czyli nauka o człowieku i nauka o zwierzętach .
http://www.bryk.pl/teksty/liceum/biolog ... logia.html

Seweryn znowu nie rozumiesz.
Antropologia jest to nauka o człowieku.
Zoologia jest to nauka o zwierzętach za wyjątkiem człowieka.
Dlaczego tak? Dlatego, że dla nas ludzi poznanie działania ludzkiego organizmu jest ważniejsze niż poznanie funkcjonowania innych zwierząt.
To wcale nie oznacza, że człowiek nie jest zwierzęciem.

Seweryn napisał(a):
Czy więc movsd będziesz dalej podważał stanowisko nauki?

Dalej będę ci udowadniał jakie jest prawdziwe stanowisko nauki. Zresztą - nie tylko ja, rozejrzyj się po tym forum, wszyscy ci wytykają że jesteś niedouczony i co gorsza tkwisz w swoim błędzie.

Śr sie 27, 2008 16:59

Zgadzam się z movsd i z wiecznym_studentem. Odnoszę wrażenie, że nei ma sensu, żeby wypisywała tu jeszcze raz tą samą opinię ujętą w innych słowach ;)

Śr sie 27, 2008 17:02
Zobacz profil YIM

W skład zooologi wchodzą również: anatomia, fizjologia, morfologia, embriologia, cytologia. Czy uczyłeś się w liceum ANATOMII człowieka? FIZJOLOGII człowieka? A może słyszałeś o tym, że KOBIETA powinna robić sobie cytologię? Badania morfologiczne krwii CZŁOWIEKA są ci oczywiście nieznane... Piszę jeszcze raz, bo może masz problemy z czytaniem...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Śr sie 27, 2008 17:04

Antropologia zajmuje się człowiekiem, ale nie pod każdym względem, koncentrując się głównie na aspektach społecznych. Człowiek jako szczególne zwierzę, ma dziedzinę nauki, która właśnie tymi wyjątkowymi jego aspektami się zajmuje. Biologią człowieka zajmuje się fizjologia człowieka, która w istocie jest częścią fizjologii zwierząt (która z kolei należy do zoologii).

Fizyka zajmuje się prawami przyrody i materii. Biologia zajmuje się organizmami żywymi. Rozumowanie analogiczne do zaprezentowanego przez ciebie dałoby wniosek, że organizmy żywe nie są materialne.

Prawdopodobnie wiesz, że jesteś w błędzie, lecz mimo to dalej brniesz, podważając naukę .Czasem lepiej przyznać się do błędu.

Co z tego że antropologia zajmuje się człowiekiem, ale nie pod każdym względem, skoro nauka zrobiła wyraźny podział na ludzi i zwierzęta? I człowiek nie jest zwierzęciem, bo nie zajmuje się nim nauka zajmująca się zwierzętami.

.

Śr sie 27, 2008 17:14

Człowiekiem zajmuje się nauka zajmująca się zwierzętami. Pisałem to we wcześniejszym poście...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Śr sie 27, 2008 17:17

Prawdopodobnie wiesz, że jesteś w błędzie, lecz mimo to dalej brniesz, podważając naukę .Czasem lepiej przyznać się do błędu.

Co z tego że antropologia zajmuje się człowiekiem, ale nie pod każdym względem, skoro nauka zrobiła wyraźny podział na ludzi i zwierzęta? I człowiek nie jest zwierzęciem, bo nie zajmuje się nim nauka zajmująca się zwierzętami.

.

Seweryn, patrz:
* antropologia ogólna
* antropologia filozoficzna
* antropologia fizyczna
* antropologia kulturowa
* antropologia społeczna
* paleoantropologia
* antropologia religii
* antropologia, system filozoficzny Maxa Schelera
* antropologia sportu
* antropologia systemowa
* antropologia polityczna
* antropologia interpretatywna
TYLE jest podrodzajów antropologii.

Cytuj:
skoro nauka zrobiła wyraźny podział na ludzi i zwierzęta?

Nauka zrobiła podział na ludzi i inne zwierzęta nie będące ludźmi.

Śr sie 27, 2008 17:18

Człowiekiem zajmuje się nauka zajmująca się zwierzętami. Pisałem to we wcześniejszym poście...

Antropologia nie zajmuje się zwierzętami.
Cytuj:
Antropologia - nauka, która zajmuje się badaniem człowieka jako jednostki i jako społeczności. W znaczeniu obszerniejszym wykorzystuje wiele nauk zajmujących się w mniejszym lub większym stopniu człowiekiem i jego życiem (medycyna, psychologia, socjologia),

Śr sie 27, 2008 17:21

Sareneth napisał(a):

Antropologia nie zajmuje się zwierzętami.
Cytuj:
Antropologia - nauka, która zajmuje się badaniem człowieka jako jednostki i jako społeczności. W znaczeniu obszerniejszym wykorzystuje wiele nauk zajmujących się w mniejszym lub większym stopniu człowiekiem i jego życiem (medycyna, psychologia, socjologia),

A człowiek należy do królestwa zwierząt, tak więc antropologia jest to taka wąska nauka która zajmuje się tylko jednym gatunkiem - człowiekiem.
NIE wszystkimi zwierzętami - tylko jednym.

Śr sie 27, 2008 17:23

.

Ja nie mówię o tylu rodzjach , tylko o antropologii jako nauce badającej człowieka , a nie zwierzęta?

Śr sie 27, 2008 17:28

movsd napisał(a):

.

Ja nie mówię o tylu rodzjach , tylko o antropologii jako nauce badającej człowieka , a nie zwierzęta?

I znowu sam nie wiesz o co chodzi ;P Ichtiologia bada ryby, ale nie zwierzęta, nie? :D Chodzi o to, że zoologia zajmuje się w pewnych aspektach także człowiekiem, tak trudno załapać? ;)

Śr sie 27, 2008 17:30
Zobacz profil YIM

movsd napisał(a):

.

Nauce badającej podzbiór zwierząt, jakim są ludzie.

Śr sie 27, 2008 17:31

Nie ma problemu, by dwie nauki zajmowały się jednym tematem. Np. problemem łamliwości kości może zająć się zarówno biolog, jak i fizyk - opiszą sytuację trochę naczej, używając innej terminologii, ale pracują nad jednym tematem.

Tak opisem człowieka może zajmować się jednocześnie antropologia jak i zoologia. Antropolog zrobi to dokładniej, gdyż zajmuje się wyłącznie człowiekiem, zoolog będzie formułował myśli bardziej ogólne, koncentrując się na tych aspektach człowieka, które występują także u innych zwierząt, ale oboje są w stanie dokonać pewnej analizy istoty ludzkiej, każdy ze swojego punktu widzenia.

Śr sie 27, 2008 17:41

Seweryn napisał(a):

Nauce badającej podzbiór zwierząt, jakim są ludzie.

Nie ma takiej dyscypliny Biologii .Zwierzętami i jego podzbiorami zajmuje się zoologia ,która nie zajmuje się badaniem człowieka ,gdyż nie jest on zwierzęciem. Jest to wiedza na poziomie liceum lub może nawet podstawówki.

Więc
movsd napisał(a):
jesteś niedouczony i co gorsza tkwisz w swoim błędzie.

Śr sie 27, 2008 17:42
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 525 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 35  Następna strona