| Autor |
Wiadomość |
|
movsd
|
TutajDaniel napisał(a): Wiesz, że całą jego skuteczność opiera się na dogmacie o tym, ze stężenie węgla 14C i jemu podobnych na Ziemi przez cały czas jest stałe?
Skuteczność opiera się na stałym czasie połowicznego rozpadu. W skałach stężenie c14 jest stałe i warunki zewnętrzne nie mają na nie wpływu.
|
| Cz sie 28, 2008 0:30 |
|
|
|
 |
|
TutajDaniel
|
Cytuj: To bzdura godna Seweryna. Słyszałeś kiedyś o reakcjach chemicznych, które prowadzą do powstania związków bardziej złożonych z mniej złożonych? Albo o grawitacji któa prowadzi do zagęszczenia skupisk materii? I i II zasada termodynamiki się kłania. No właśnie - więc jakim cudem tylko te niezbędne się utrwaliły? Cytuj: No widzisz tak się złożyło że jedno nie wyklucza drugiego. W świetle praw fizyki? Wyklucza i to okrutnie. Prowadziłaby do powstania jednej wielkiej masy, nie układu planet, które właściwie się nie zbliżają do Słońca i krążą po niemal jednakowej płaszczyźnie. Cytuj: Warstwy często są zaburzone. Sposobów datowań są jednak dziesiątki i wzajemnie się uzupełniają.
Nie ma dwóch miejsc na Ziemi z identycznym układem warstw skalnych. Metoda datowania dinozaurów jest tylko jedna i z niczym się nie uzupełnia (poza zakładaniem z góry słuszności ewolucji). No co z tymi drzewami? Może zła "Matka Natura" je tam powtykała, by sprawdzić waszą wiarę? 
_________________ -Dlaczego nie odnajduję w swoim życiu Boga?
-Może z tego samego powodu, dla którego przestępcy nie odnajdują policji.
|
| Cz sie 28, 2008 0:33 |
|
 |
|
WIST
|
Jakie dane? Ja też napisze, dane historyczne dają Ziemi miliardy lat. Masz mi uwierzyć. A wcześniej widocznie nie było cywilizacji, co ma powstanie pierwszych cywilizacji typu Sumer, do powstania Ziemi?
Cytuj: Gdzie to znalazłeś? Żadne albo: jest w większości tam, skąd się pojawiła. Reszta uzupełniła ilość wody na naszej planecie - cała filozofia. Choćby Grenlandia - kiedyś była zielona - dla mnie przed Wielkim Potopem - to kwestia podejścia do sprawy. Odpowiedz: Cytuj: 14 A kiedy w miesiącu drugim, w dniu dwudziestym siódmym ziemia wyschła
To kwestia prawdy, nie podejścia do sprawy. Czyli wsiąkła w Ziemie i wyparowała tak? Rozumiem że na Ziemi potencjał wodny jest na tyle duży aby zalać całą planetę do wysokości 8km? Do tej pory odpowiadasz wedle Twojej nauki, gdy chodzi jednak o przyczynę piszesz Bóg. Czemu wszystkiego nie tłumaczysz w sposób cudowny, namnożenie się wody z nikąd i jej zanik? No tak, bo tak jest w Biblii.
Ile było tych eksplozji supernowych? Czy promieniowanie przypadkiem nie powinno wyniszczyć życia na Ziemi?
A elektronie atomowe to rozumiem od starożytności się buduje?
Czyli naukowcy kłamią, nie zdają sobie sprawy z pewnym niedoskonałości metod badawczych i nie biorą poprawki na te niedoskonałości?
|
| Cz sie 28, 2008 0:38 |
|
|
|
 |
|
movsd
|
TutajDaniel napisał(a): Cytuj: To bzdura godna Seweryna. Słyszałeś kiedyś o reakcjach chemicznych, które prowadzą do powstania związków bardziej złożonych z mniej złożonych? Albo o grawitacji któa prowadzi do zagęszczenia skupisk materii? I i II zasada termodynamiki się kłania. Znam te zasady. I nie przeczą one i prawom chemii czy też prawu grawitacji. TutajDaniel napisał(a): No właśnie - więc jakim cudem tylko te niezbędne się utrwaliły? Dobór naturalny. Osobniki źle przystosowane wyginęły. TutajDaniel napisał(a): Cytuj: No widzisz tak się złożyło że jedno nie wyklucza drugiego. W świetle praw fizyki? Wyklucza i to okrutnie. Nie, nie wyklucza. TutajDaniel napisał(a): Prowadziłaby do powstania jednej wielkiej masy, nie układu planet, które właściwie się nie zbliżają do Słońca i krążą po niemal jednakowej płaszczyźnie. Nie, pierwotny dysk materii miał swój moment pędu. Podobnie na planety działa siła odśrodkowa. TutajDaniel napisał(a): Cytuj: Warstwy często są zaburzone. Sposobów datowań są jednak dziesiątki i wzajemnie się uzupełniają. Nie ma dwóch miejsc na Ziemi z identycznym układem warstw skalnych. Metoda datowania dinozaurów jest tylko jedna i z niczym się nie uzupełnia (poza zakładaniem z góry słuszności ewolucji). No co z tymi drzewami? Może zła "Matka Natura" je tam powtykała, by sprawdzić waszą wiarę? 
Ale ~90% ziemi ma bardzo podobny układ skał. Metod datowań dinozaurów - jak już powiedizałem i podałem i w linku - są dziesiątki.
|
| Cz sie 28, 2008 0:39 |
|
 |
|
WIST
|
Czyli wniosek narazie jest taki, każda ze stron ma swoje własne dane i twierdzenia naukowe.
|
| Cz sie 28, 2008 0:43 |
|
|
|
 |
|
movsd
|
WIST napisał(a): Czyli wniosek narazie jest taki, każda ze stron ma swoje własne dane i twierdzenia naukowe.
Przy czym jedna z tych stron jest pseudonaukowym kreacjonistą.
|
| Cz sie 28, 2008 0:45 |
|
 |
|
WIST
|
Mnie ciekawi tylko skąd ta wiedza, skąd takie wyniki, oraz co było pierwsze - kreacjonizm, czy argumenty.
|
| Cz sie 28, 2008 0:48 |
|
 |
|
movsd
|
WIST napisał(a): Mnie ciekawi tylko skąd ta wiedza, skąd takie wyniki, oraz co było pierwsze - kreacjonizm, czy argumenty.
Mnie ciekawi nie tyle SKĄD ta wiedza tylko GDZIE ta wiedza. Zawsze ostatecznym źródłem jest jakaś mniej lub bardziej autorska interpretacja Biblii.
|
| Cz sie 28, 2008 0:51 |
|
 |
|
TutajDaniel
|
Cytuj: Jakie dane? Ja też napisze, dane historyczne dają Ziemi miliardy lat. Masz mi uwierzyć. A wcześniej widocznie nie było cywilizacji, co ma powstanie pierwszych cywilizacji typu Sumer, do powstania Ziemi? Gdyby to była jedna cywilizacja... Może bym zrozumiał jakoś wytłumaczenie tego ewolucją. Ale powstanie cywilizacji na całym świecie w przeciągu tysiąca lat, podczas gdy ewolucja to ponoć tak powolny proces? I co człowiek robił przez te 150 000 lat istnienia gatunku Homo sapiens? I jak dostał się do Australii? Zbudował statek?  Cytuj: A kiedy w miesiącu drugim, w dniu dwudziestym siódmym ziemia wyschła Tak, jednak było to już po "Zebraniu się wód w jednym miejscu", czy jakoś tak - nie chce mi się przytaczać Biblii. Przeczytaj ten rozdział uważnie, i choćby dla próby załóż moje wyjaśnienie. Cytuj: To kwestia prawdy, nie podejścia do sprawy. Czyli wsiąkła w Ziemie i wyparowała tak? Rozumiem że na Ziemi potencjał wodny jest na tyle duży aby zalać całą planetę do wysokości 8km? Nie wyparowała - została w większości tam, skąd się wzięła (Wielka Otchłań), ta "Z niebios" zapewne jest na powierzchni do dzisiaj. Cytuj: Ile było tych eksplozji supernowych? Czy promieniowanie przypadkiem nie powinno wyniszczyć życia na Ziemi? A elektronie atomowe to rozumiem od starożytności się buduje? Już ci przypominam: wyobraź sobie, że znajdujesz palącą się świeczkę - jak ustalisz, ile czasu się pali? Sprawdzisz, ile czasu potrzeba na spalenie się 1 cm świeczki. Podejmiesz głupie założenie, że świeczka spala się zawsze z tą samą prędkością (jak połowiczny rozkład węgla 14C), a później przyjmiesz, że na początku świeczka miała xxx cm. Cytuj: Czyli naukowcy kłamią, nie zdają sobie sprawy z pewnym niedoskonałości metod badawczych i nie biorą poprawki na te niedoskonałości? Świat naukowy nie ma innej alternatywy, niż wymyślanie opowieści o Magicznym Kapeluszu i pozytywnych mutacjach - nie uzna przecież wersji biblijnej... Ahh czyli grawitacja między planetami jest zbyt słaba, by oprzeć się sile ekspansji Wszechświata, a grawitacja między pierwszymi cząstkami materii była wystarczająca? Potrafisz to wytłumaczyć racjonalnie? Cytuj: Nie, pierwotny dysk materii miał swój moment pędu. Podobnie na planety działa siła odśrodkowa. Nie wszystkie planety obracają się zgodnie z jego kierunkiem. Są księżyce, planety, a ponoć nawet całe galaktyki obracające się "wstecznie" (w naszym układzie 3 planety). Cytuj: Ale ~90% ziemi ma bardzo podobny układ skał. Metod datowań dinozaurów - jak już powiedizałem i podałem i w linku - są dziesiątki.
http://www.odwyk.com/?p=episode&id=18
http://www.czytelnia.chrzescijanin.pl/k ... pop_14.htm
|
| Cz sie 28, 2008 1:02 |
|
 |
|
WIST
|
TutajDaniel
Cytuj: Gdyby to była jedna cywilizacja... Może bym zrozumiał jakoś wytłumaczenie tego ewolucją. Ale powstanie cywilizacji na całym świecie w przeciągu tysiąca lat, podczas gdy ewolucja to ponoć tak powolny proces? I co człowiek robił przez te 150 000 lat istnienia gatunku Homo sapiens? I jak dostał się do Australii? Zbudował statek? Dalej nie rozumiem co to ma do rzeczy. Szczególnie że jedne cywilizacje wpływały na inne, od Sumeru i innych w kierunku zachodnim na Egipt, Krete, Grecje, potem Rzym. Mamy pozatym cywilizacje Chińską, z nad rzeki Indus, również Kmerów. W Ameryce też jeden cywilizacje graniczyły z innymi. A jak dostał się do Australii? Pewnie tak samo jak do Ameryki. No ae z tym statkiem to niezły kawał, pewnie zbudowali lotnie, to najlepszy sposób podróży z wyspy na wyspę. Cytuj: Nie wyparowała - została w większości tam, skąd się wzięła (Wielka Otchłań), ta "Z niebios" zapewne jest na powierzchni do dzisiaj. Czyli pół na pół 4 km powędrowały pod ziemie, a 4 zostały na powierzchni? Cytuj: Już ci przypominam: wyobraź sobie, że znajdujesz palącą się świeczkę - jak ustalisz, ile czasu się pali? Sprawdzisz, ile czasu potrzeba na spalenie się 1 cm świeczki. Podejmiesz głupie założenie, że świeczka spala się zawsze z tą samą prędkością (jak połowiczny rozkład węgla 14C), a później przyjmiesz, że na początku świeczka miała xxx cm. To rozumiem świeczka pali się raz szybciej raz wolniej, powiedzmy przez minute wolno 1cm, a potem cap i reszte 10cm w ciągu pół minuty. Cytuj: Świat naukowy nie ma innej alternatywy, niż wymyślanie opowieści o Magicznym Kapeluszu i pozytywnych mutacjach - nie uzna przecież wersji biblijnej...
Ja raczej myśle że naukowcy znają Biblie. Wiedzą że to nie podrećznik do fizyki i geografii. Ja powiem tak, to kreacjoniści nie znają nauki, dlatego sięgają w jedyne miejsce, szukając czegoś czego nie ma, swoich własnych pragnień, przekłamując Biblie.
Rozumiem zatem że nazwałeś wszystkich naukowców kłamcami, świadomie z premedytacją oszukujących ludzi. No w takim razie ja napewno nie zaufam jako przeciwwadze kreacjonistom, skoro jedni kłamią, to inni tez mogą.
|
| Cz sie 28, 2008 1:16 |
|
 |
|
movsd
|
TutajDaniel napisał(a): Może bym zrozumiał jakoś wytłumaczenie tego ewolucją. Ale powstanie cywilizacji na całym świecie w przeciągu tysiąca lat, podczas gdy ewolucja to ponoć tak powolny proces? I co człowiek robił przez te 150 000 lat istnienia gatunku Homo sapiens? I jak dostał się do Australii? Zbudował statek?  Pangea coś ci mówi? Przez 150.000 lat człowiek prowadził wędrowny styl życia, walczył ze zwierzętami i innymi gatunkami człowieka jak np neandertalczyk. 20.000 lat temu malowali już np wspaniałe malowidła: http://www.zwoje-scrolls.com/zwoje27/text02_3p.htmTutajDaniel napisał(a): Cytuj: Czyli naukowcy kłamią, nie zdają sobie sprawy z pewnym niedoskonałości metod badawczych i nie biorą poprawki na te niedoskonałości? Świat naukowy nie ma innej alternatywy, niż wymyślanie opowieści o Magicznym Kapeluszu i pozytywnych mutacjach - nie uzna przecież wersji biblijnej... Mało kogo obchodzi w świecie nauki egipska Księga Umarłych, muzułmański Koran czy żydowska Biblia. TutajDaniel napisał(a): Ahh czyli grawitacja między planetami jest zbyt słaba, by oprzeć się sile ekspansji Wszechświata, a grawitacja między pierwszymi cząstkami materii była wystarczająca? Potrafisz to wytłumaczyć racjonalnie? Słyszałeś kiedyś, że pole grawitacyjne maleje wraz z kwadratem odległości? TutajDaniel napisał(a): Cytuj: Nie, pierwotny dysk materii miał swój moment pędu. Podobnie na planety działa siła odśrodkowa. Nie wszystkie planety obracają się zgodnie z jego kierunkiem. Są księżyce, planety, a ponoć nawet całe galaktyki obracające się "wstecznie" (w naszym układzie 3 planety). Wszystkie planety krążą w tym samym kierunku. Większość księżyców krązy w tym samym kierunku, niektóre na skutek przechwycenia grawitacyjnego przez planetę w późniejszym stadium rozwoju układu słonecznego krążą inaczej. Co do galaktyk nie ma znaczeni kierunek obrotu, krążą w różne strony, są też galaktyki nieregularne.
Tak czytałem, fragment:
Jak już wspominaliśmy wcześniej, koncepcja, że warunki na Ziemi zostały ukształtowane nie pod wpływem kataklizmów, lecz dzięki powolnym stopniowym procesom, została zaproponowana przez ludzi starających się podważyć autentyczność Biblii
Mniej więcej od końca średniowiecza mało kogo obchodzi stanowisko Biblii w sprawie nauki, gdyż jest to tylko książka o charakterze poetyckim, w każdym razie nie dosłownym.
|
| Cz sie 28, 2008 1:21 |
|
 |
|
TutajDaniel
|
Cytuj: Dalej nie rozumiem co to ma do rzeczy. Szczególnie że jedne cywilizacje wpływały na inne, od Sumeru i innych w kierunku zachodnim na Egipt, Krete, Grecje, potem Rzym. Mamy pozatym cywilizacje Chińską, z nad rzeki Indus, również Kmerów. W Ameryce też jeden cywilizacje graniczyły z innymi. A jak dostał się do Australii? Pewnie tak samo jak do Ameryki. No ae z tym statkiem to niezły kawał, pewnie zbudowali lotnie, to najlepszy sposób podróży z wyspy na wyspę. Pierwsze cywilizacje w przeciągu tysiąca lat ogarnęły cały świat? Do Ameryki dostały się drogą lądową - to ponoć kiedyś było możliwe, bo poziom wód był niższy (kwestia kilkudziesięciu metrów). Do Australii? Pewnie zbudowali statek, czy jak mówisz lotnię! To nic, że wtedy nie powstała jeszcze żadna cywilizacja, bo nie potrafili zasiać ziarenka, a już konstruowali lotnie i łodzie... Cytuj: To rozumiem świeczka pali się raz szybciej raz wolniej, powiedzmy przez minute wolno 1cm, a potem cap i reszte 10cm w ciągu pół minuty. http://www.odwyk.com/?p=episode&id=18 Kliknij tutaj, aby posłuchać odcinka! (20.0 MB)Proszę cię, przesłuchaj tego, zrozumiesz, w czym leży problem. Cytuj: Ja raczej myśle że naukowcy znają Biblie. Wiedzą że to nie podrećznik do fizyki i geografii. Ja powiem tak, to kreacjoniści nie znają nauki, dlatego sięgają w jedyne miejsce, szukając czegoś czego nie ma, swoich własnych pragnień, przekłamując Biblie. Zdziwiłbyś się. Archeologia potwierdza Biblię, a to raczej rzetelna wiedza i namacalna. Zazwyczaj pozbawiona spekulacji. Cytuj: Rozumiem zatem że nazwałeś wszystkich naukowców kłamcami, świadomie z premedytacją oszukujących ludzi. Trudno jest zawrócić rozpędzony pociąg, wierz mi  W historii nie brakuje śmiesznych teorii naukowych. Cytuj: Pangea coś ci mówi? Czy ty sobie wyobrażasz kontynenty, jako mydełka pływające po oceanie? Są na stałe połączone z wnętrzem Ziemi. Zresztą spróbuj zaznaczyć na niej kształt dzisiejszych kontynentów i ich powierzchnię kwadratową - czeka cię niemiła niespodzianka  Cytuj: Przez 150.000 lat człowiek prowadził wędrowny styl życia, walczył ze zwierzętami i innymi gatunkami człowieka jak np neandertalczyk. Skąd wiesz? PS. Piękne malowidła - jak oceniłeś ich wiek? Cytuj: Słyszałeś kiedyś, że pole grawitacyjne maleje wraz z kwadratem odległości? A słyszałeś kiedyś, że jest to tylko jeden z czynników, a drugim jest masa? A to ci niespodzianka! Cytuj: Wszystkie planety krążą w tym samym kierunku. Mówię o kierunku obrotu. Nie, nie wszystkie. Jak to tłumaczysz? Co nadało im ten ruch, skoro nie jest wynikiem kierunku obrotu pierwotnego dysku akrecyjnego? Cytuj: Mniej więcej od końca średniowiecza mało kogo obchodzi stanowisko Biblii w sprawie nauki, gdyż jest to tylko książka o charakterze poetyckim, w każdym razie nie dosłownym
Powiedz to archeologom.
|
| Cz sie 28, 2008 2:02 |
|
 |
|
Dural
zbanowany na stałe
|
TutajDaniel!
Jak wiesz ZAPEWNE ostatnie odkrycia mowia cos o "czarnej energii" i jak to bywa w nauce na razie wiadomo - zero. Czy moglbym Cie prosic o interpretacje biblijna zjawiska? Zachowam Twoj post a po latach gdy dojda juz to jakiegos wniosku, zaswiadcze przy odbieraniu przez Ciebie Honoris causa uczelni ktora sobie wybierzesz.OK? 
|
| Cz sie 28, 2008 11:11 |
|
 |
|
TutajDaniel
|
Nic mi nie wiadomo o "Czarnej Energii". Jeśli przedstawisz mi to zagadnienie, albo podasz artykuł, czy coś, chętnie się z nim zapoznam. Jeśli będzie potwierdzony doświadczalnie i zaprzeczy Biblii, zmienię swoje zdanie na Jej temat.
|
| Cz sie 28, 2008 12:03 |
|
 |
|
movsd
|
TutajDaniel napisał(a): Nic mi nie wiadomo o "Czarnej Energii". Jeśli przedstawisz mi to zagadnienie, albo podasz artykuł, czy coś, chętnie się z nim zapoznam. Jeśli będzie potwierdzony doświadczalnie i zaprzeczy Biblii, zmienię swoje zdanie na Jej temat.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciemna_materia
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciemna_energia
|
| Cz sie 28, 2008 12:22 |
|
|
|