Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Adam i Ewa - wersja "naukowa" 
Autor Wiadomość

Nie obraź się, ale o czym ty teraz mówisz? Co ma wspólnego zakres stosowania metody węgla 14C do historii Adama i Ewy, jeśli nie przyjmować TE za prawdziwą?

Cz sie 28, 2008 12:06

8 METOD DATOWANIA SKAŁ. Tu warto zauważyć ,że wszystkie z nich można użyć do datowania wieku kości dinozaurów. Proszę się z nimi zapoznać TutajDaniel i nie opowiadać bzdur. Wiem że niektórzy katolicy chcieliby podważyć dorobek geologii, tylko że nie jest to możliwe bo te wiarygodność tych datowań jest udowodniona ponad wszelką wątpliwość i NAWET JEŚLI JEDNO DAJE WYNIKI ABSURDALNE, TO POZOSTAŁE WERYFIKUJĄ TEN WYNIK.

Nawiasem mówiąc, nikt poważny nie kwestionuje już dziś teorii grawitacji, kulistości Ziemi, ewolucji czy metod stratygraficznych.

* Metoda stratygraficzna - metoda ta pozwala na określenie względnego wieku skał na podstawie przestrzennego ułożenia warstw skalnych; jeżeli warstwy skalne w ciągu dziejów nie zostały przemieszczone lub silnie sfałdowane (w wyniku procesów geologicznych), wówczas warstwy leżące niżej są starsze, a młodsze to te, które leżą wyżej (zasada superpozycji).

* Metoda tektoniczna - metoda za pomocą której można określić wiek ruchów mas skalnych; jeżeli na warstwach pofałdowanych skał leżą warstwy o poziomym ułożeniu, możemy wówczas wywnioskować, że najpierw powstały warstwy spodnie, które zostały sfałdowane, a następnie na nich osadziły się warstwy o układzie poziomym; jednym słowem – fałdowanie miało miejsce po utworzeniu się skał sfałdowanych, a przed osadzeniem się utworów leżących poziomo.

* Metoda morfologiczna - opiera się na badaniu rzeźby powierzchni ziemi; wszystkie procesy geologiczne i geomorfologiczne zostawiają ślady, których odczytanie i właściwa interpretacja może ułatwić określenie wieku skał, np. ślady działalności mórz w głębi lądów, kształty dolin rzecznych, materiał skalny pozostawiony przez lądolód (morena powierzchniowa) etc.

* Metoda paleontologiczna (biostratygraficzna) - polega na ustaleniu wieku skał na podstawie znajdujących się w nich skamieniałości przewodnich, czyli takich, które żyły dość krótko, ale za to były bardzo rozpowszechnione (ich szczątki znajdujemy w wielu miejscach kuli ziemskiej); znajdując szczątki tych organizmów w formacjach skalnych położonych w różnych miejscach na kontynencie, możemy wnioskować, że skały te powstały w tym samym czasie.

* Metoda radiometryczna - wykorzystuje właściwości pierwiastków promieniotwórczych. Każdy z izotopów ma określony czas, po którym połowa jego atomów ulega rozpadowi na atomy pierwiastków potomnych oraz jeden lub więcej rodzajów promieniowania. Jest to tzw. czas połowicznego rozpadu. Proporcje miedzy ilością pierwiastka promieniotwórczego, a ilością produktów jego rozpadu, przy znanym okresie połowicznego rozpadu i wyznaczonej eksperymentalnie stałej rozpadu, wskazują liczbę lat, które upłynęły od momentu krystalizacji skały.

* Metoda de Geera - wykorzystuje iły warwowe, powstające w cyklach rocznych: jaśniejsza warstwa w lecie, ciemniejsza – w zimie. Analiza sekwecji grubości poszczególnych pakietów rocznych pozwala ustalić dość precyzyjnie wiek badanych iłów warwowych.

* Metoda magnetometryczna - wykorzystuje cechy magnetyczne skał nabyte w różnych epokach geologicznych w ówczesnym ziemskim polu magnetycznym. Badania cech magnetycznych skał kontynentów pozwoliły na wyznaczenie krzywej względnego ruchu bieguna magnetycznego w przeszłości geologicznej i wyskalowanie jej w jednostkach czasu.

* Metoda sedymentologiczna - wywodząca się z pomiarów tempa sedymentacji osadów w zbiornikach wodnych. Aby określić w jakim czasie powstawał dany zespół osadów, obserwuje się współczesne tempo sedymentacji. Szybkość sedymentacji iłów w Morzu Bałtyckim została oszacowana na 2–3 cm w ciągu 100 lat. W morzach otwartych, szybkość sedymentacji jest znacznie mniejsza, do 1 milimetra na 100 lat. Znając współczesne tempo sedymentacji osadów i ich miąższość można obliczyć, w jakim czasie powstawały te osady. Metody sedymentologiczne pozwalają tylko na określenie szacunkowego czasu tworzenia się osadów, gdyż tempo sedymentacji zależy od wielu czynników, które w dalekiej przeszłości geologicznej mogły być inne niż obecne.

Cz sie 28, 2008 12:17
zbanowany na stałe

A kto to napisal:
Cytuj:
Nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz. Datowanie radiometryczne metodą węgla 14C można stosować tylko w zakresie jakiś 50 000 lat.

Wyjasnienie(zeby nie bylo nieporozumien)
To napisal czlowiek ktory twierdzi, ze Ziemia ma 6000 lat. Jak widzimy CELOWO wprowadza uczciwych ludzi w blad wymaylajac dodatkowe 44 tysiace w celu poparcia tezy! :lol:

Cz sie 28, 2008 12:35

TutajDaniel
A kto to napisal:
Cytuj:
Nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz. Datowanie radiometryczne metodą węgla 14C można stosować tylko w zakresie jakiś 50 000 lat.

Wyjasnienie(zeby nie bylo nieporozumien)
To napisal czlowiek ktory twierdzi, ze Ziemia ma 6000 lat. Jak widzimy CELOWO wprowadza uczciwych ludzi w blad wymaylajac dodatkowe 44 tysiace w celu poparcia tezy! :lol:

Racja racja :D
Metodą C14 można stwierdzić, że dinozaury są starsze (dużo starsze) niż 50.000 lat. Nie mówiąc już o dziesiątkach innych metod które ten wynik potwierdzają...

Cz sie 28, 2008 12:41

Tu się nie ma co śmiać. Za to warto przyjrzeć się głębiej czasowi.

Mnie np. dziwią aluzje jakoby niemożliwe było, aby świat powstał w 6 dni. A skąd wiadomo, czy wówczas istniał ten sam czas, znany nam współcześnie: dzień=12h, doba=24h, godz.=60 min., itd?

Cytuj:
koncepcje rzeczywistości protoczasowej, w której czas zaczyna się dopiero kształtować, mają we współczesnej fizyce i kosmologii swoje ugruntowanie teoretyczne. Dlatego przypisywanie czasowi miana kategorii uniwersalnej obejmującej całą materię, czyli Wszechświat na wszystkich stadiach jego ewolucji, może okazać się nieprawdziwe, z czego wynikną także doniosłe konsekwencje dla filozofii. W podobnej sytuacji może się znaleźć kategoria przestrzeni i, co za tym idzie, kategoria czasoprzestrzeni. Pociągnęłoby to za sobą również pewne zubożenie kategorii materialności świata: nie mogłaby ona zawierać w sobie czasoprzestrzennych charakterystyk, tak istotnych w dotychczasowych jej określeniach.

http://www.nowakrytyka.pl/spip.php?article210

Cz sie 28, 2008 14:08

TutajDanielu, dziwie ci się , że jesteś egzegetą Biblinym bez wcześniejszego zapoznania się z treścią chociażby Księgi Rodzaju . Historia Adama i Ewy , oczywiście tej Biblijnej Ewy , a nie tej którą ty podajesz , jest mitem , jest symbolem , już sama Biblia w tejże samej księdze Rodzaju w rozdziale 4 werset 13-16 zaprzecza jakoby Adam i Ewa byli pierwszymi ludżmi na ziemi .

Cz sie 28, 2008 15:09

TutajDanielu, dziwie ci się , że jesteś egzegetą Biblinym bez wcześniejszego zapoznania się z treścią chociażby Księgi Rodzaju . Historia Adama i Ewy , oczywiście tej Biblijnej Ewy , a nie tej którą ty podajesz , jest mitem , jest symbolem , już sama Biblia w tejże samej księdze Rodzaju w rozdziale 4 werset 13-16 zaprzecza jakoby Adam i Ewa byli pierwszymi ludżmi na ziemi .

(13) Kain rzekł do Pana: Zbyt wielka jest kara moja, abym mógł ją znieść. (14) Skoro mnie teraz wypędzasz z tej roli, i mam się ukrywać przed tobą, i być tułaczem i zbiegiem na ziemi, każdy, kto mnie spotka, będzie mógł mnie zabić! (15) Ale Pan mu powiedział: O, nie! Ktokolwiek by zabił Kaina, siedmiokrotną pomstę poniesie! Dał też Pan znamię Kainowi, aby go nie zabił, ktokolwiek go spotka. (16) Po czym Kain odszedł od Pana i zamieszkał w kraju Nod, na wschód od Edenu

Ja nie wiem czy z tego wynika, że A i E nie byli pierwszymi ludźmi. To, że gdzieś tam był kraj Nod, nie oznacza , że był on zamieszkały (chyba - przyznam że nie wiem).

Cz sie 28, 2008 16:25

To, że gdzieś tam był kraj Nod, nie oznacza , że był on zamieszkały
Wpożądku , a więc co proponujesz zważywszy , że w tym kraju Kain się ożenił i miał dzieci- jeżeli nie było tam ludzi ?

Cz sie 28, 2008 19:11

movsd napisał(a):
To, że gdzieś tam był kraj Nod, nie oznacza , że był on zamieszkały
Wpożądku , a więc co proponujesz zważywszy , że w tym kraju Kain się ożenił i miał dzieci- jeżeli nie było tam ludzi ?

Kain ożenił się z siostrą podobno :D

Cz sie 28, 2008 19:18

Kain ożenił się z siostrą podobno
a "siostra" nie była człowiekiem (przynajmniej w tym kraju ) no to wpożądku teraz cię rozumię .

Cz sie 28, 2008 19:46

movsd napisał(a):
Kain ożenił się z siostrą podobno
a "siostra" nie była człowiekiem (przynajmniej w tym kraju ) no to wpożądku teraz cię rozumię .

Z siostrą rodzoną, córką Ewy.

Cz sie 28, 2008 20:11

movsd ale studentowi chodziło raczej o obawe Kaina że zostanie przez kogoś zabity za swój czyn, a nie o jakiś tam kraj Nod. Czyli tutaj widac że jednak według Biblii byli inni ludzie, choć czy nie byli to poprostu inni synowie i córki Adama i Ewy? Oczywiście to wynik dosłownego patrzenia na treść Biblii.

Cz sie 28, 2008 20:24

movsd ale studentowi chodziło raczej o obawe Kaina że zostanie przez kogoś zabity za swój czyn, a nie o jakiś tam kraj Nod. Czyli tutaj widac że jednak według Biblii byli inni ludzie, choć czy nie byli to poprostu inni synowie i córki Adama i Ewy? Oczywiście to wynik dosłownego patrzenia na treść Biblii.

No mi się wydaje że to byli ci inni synowie i córki Adama i Ewy, ale nie wiem... Jak Biblia to przedstawia? czy byli jeszcze jacyś inni ludzie nie będący dziećmi Ewy i Adama?

Cz sie 28, 2008 20:29

I właśnie tu jest problem, bo Biblia w Księdze Rodzaju, nie przedstawia krok po kroku co się wydarzyło. Nagle wyskauje nam Kain i Abel, w konkretnej sytuacji i kontekście, płynie tu już nauka moralna, nie chęc przekazania potomnym jak się nazywali synowie Adama i Ewy, szczególnie że nic nie wiem o tym aby coś więcej o innych pisano. Poprostu im dalej tym więcej ludzi się pojawia, pojawiają się jakieś postacie ale zawsze z konkretnym celem, nie po to abyśmy wiedzieli jak się pierwsi ludzie nazywali, bo to nauka moralno-teologiczna, nie genealogia ludzkości od początku.

Zresztą to wszystko wyjaśnia, tylko trzeba czytac cała księgę:
Rdz 5, 3-5 napisał(a):
3 Gdy Adam miał sto trzydzieści lat, urodził mu się syn, podobny do niego jako jego obraz, i dał mu na imię Set. 4 A po urodzeniu się Seta żył Adam osiemset lat i miał synów oraz córki. 5 Ogólna liczba lat, które Adam przeżył, była dziewięćset trzydzieści. I umarł.

Ostatnio edytowano Cz sie 28, 2008 20:41 przez WIST, łącznie edytowano 1 raz

Cz sie 28, 2008 20:37

movsd ale studentowi chodziło raczej o

Mi coś chodziło? Ja się tu w ogóle wypowiadałem? Rety, a ja nic nie pamiętam...

Cz sie 28, 2008 20:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona