Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 15:34

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Kopiowanie płyt 
Autor Wiadomość

Dlaczego płyty z pieśniami kościelnymi chwalącymi Pana Boga nie sa udostępniane za darmo ?

Jak to? Nie raz się spotkałem z darmowymi takimi (trzeba było tylko znaleźć się w odpowiednim miejscu i czasie).

Zresztą, głupie pytanie. Może sama wydaj płytę z pieśniami kościelnymi i rozdawaj!

M-em napisał(a):
Czy ich kopiowanie jest grzechem ?

Jeśli na płycie jest jakaś informacja lub hologram, to kopiując łamiesz prawo, ale czy prawo boskie? nie wiem.

Pn wrz 01, 2008 12:16
Sam piszesz- trzeba się znaleźć w odpowiednim miejscu i czasie żeby dostać je za darmo...

A płyty z czytanym przez lektora Pismem Świętym ? Tez niewolno ich kopiować ? Też trzeba za nie płacić ?

Pn wrz 01, 2008 13:05

Sam piszesz- trzeba się znaleźć w odpowiednim miejscu i czasie żeby dostać je za darmo...

Oczekujesz, że będą zrzucać z samolotu?

M-em napisał(a):
A płyty z czytanym przez lektora Pismem Świętym ? Tez niewolno ich kopiować ? Też trzeba za nie płacić ?

A są takie?

Pn wrz 01, 2008 13:31
Mi księża mówili, że oglądanie pirackich filmów, granie w pirackie gry,słuchanie z pirackich płyt to grzech lekki. Natomiast zarabianie na sprzedawaniu takich płyt to już ciężki.

Pn wrz 01, 2008 15:51
Czyli można spokojnie ściągać takie płyty byle ich nie rozprowadzać. I za każdym razem na mszy za to przepraszać :D.

Pn wrz 01, 2008 17:45

cau_kownik napisał(a):
Pytasz, czy mozesz zagrac utwor dokladnie tak jak autor, bo masz sprzet, umiejetnosci, talent, a tylko nocami ktos Ci plyte udostepnia zebys mogl sobie posluchac i uczyc sie grac jak na tej plycie. Owszem, jesli masz talent, wolna droga, graj tak samo jak autor.A jesli nawet potrafisz komponowac takie same utwory jak autor, to komponuj, wydawaj, sprzedawaj! Nikt Ci tego nie zabroni, a ja nawet zachecam.
Właśnie. Istnieją prostsze narzędzia żeby osiągnąć ten sam cel: płyta CD i komputer z nagrywarką.
To nie to samo. W jednym przypadku korzystasz z wlasnej pracy inspirujac sie inna praca. W drugim przypadku korzystasz z cudzej pracy. Jak rasowy pasozyt.
Po cichu napisał(a):
cau_kownik napisał(a):
Jedno i drugie jest niemoralne. W jednym i drugim przypadku przedkladasz swoje chciejstwo (nie chce Ci sie pracowac -> jestes glodny, szkoda Ci grosza -> kopiujesz zamiast kupowac) ponad wlasnosc prywatna drugiego czlowieka.
Pytanie było inne: co jest bardziej wg Ciebie niemoralne?
A odpowiedz byla inna niz pytanie.
Po cichu napisał(a):
cau_kownik napisał(a):
Dla socjalisty wlasnosc prywatna nie ma zadnego znaczenia, wiec faktycznie, argument zaden. Najlepiej caly przemysl muzyczny znacjonalizowac i odgornie ustalic, ile artysta ma zarabiac. To juz bylo, slusznie minelo.
Po części tak jest ustalone. Jeśli ja kupuję płytę, to tylko mała część trafia w ręce artysty. To jest dopiero niemoralne!
Nie jestes ani artysta, ani pracownikiem studia, ani nie robisz reklamy, ani sprzedajesz tych plyt w sklepie. Ciebie ten problem nie dotyczy, tego watku tez.
Po cichu napisał(a):
cau_kownik napisał(a):
Nie tylko Ty musisz rezygnowac z rzeczy, ktore lubisz. Wielu z forumowiczow rezygnuje z rzeczy o wiele powazniejszych, niz ulubiona muzyka. Moralnosc nie jest za darmo, w tym konkretnym przypadku ma cene plyty audio. Tak tanio chcesz ja sprzedac?
Ostro brzmią Twoje słowa, ale ciągle nie czuję żebym robił coś złego słuchając sobie jedną piosenkę mp3 raz na miesiąc.
Jedna piosenke raz na miesiac mozesz posluchac w radiu, tv, sklepie. Mozesz sobie z tych zrodel skopiowac bez zadnych moralnych rozterek.

Pn wrz 01, 2008 18:10

To nie to samo. W jednym przypadku korzystasz z wlasnej pracy inspirujac sie inna praca. W drugim przypadku korzystasz z cudzej pracy. Jak rasowy pasozyt.

Mnie nie chodzi o inspirowanie się, ale o nagranie nuta w nutę dokładnie tego samego (tak dokładnie, że nikt by się nie poznał co jest oryginałem).

cau_kownik napisał(a):

Tak. A czy mógłbyś odpowiedzieć na pytanie, które zadałem? Szczerze mówiąc najbardziej na tym pytaniu mi zależy. Jeśli nie chcesz odpowiadać, napisz "nie chcę".

cau_kownik napisał(a):
Jedna piosenke raz na miesiac mozesz posluchac w radiu, tv, sklepie. Mozesz sobie z tych zrodel skopiowac bez zadnych moralnych rozterek.

Tak? Czyli leci piosenka w radiu, a ja włączam REC na magnetofonie i nagrywam piosenkę na kasetę. To nie jest niemoralne? Nie jest niezgodne z prawem?

Pn wrz 01, 2008 20:30

cau_kownik napisał(a):
Tak. A czy mógłbyś odpowiedzieć na pytanie, które zadałem? Szczerze mówiąc najbardziej na tym pytaniu mi zależy. Jeśli nie chcesz odpowiadać, napisz "nie chcę".
To pytanie bylo w stylu - co gorsze? Kopnac psa? Czy kopnac kota? Nie ma sensu stopniowac zla, ktore mozna uniknac w calosci.

Po cichu napisał(a):
cau_kownik napisał(a):
Tak? Czyli leci piosenka w radiu, a ja włączam REC na magnetofonie i nagrywam piosenkę na kasetę. To nie jest niemoralne? Nie jest niezgodne z prawem?
Kupujac magnetofon zaplaciles juz oplate za piosenki nagrywane z radia. To jest wliczone w cene urzadzenia. Taki swoisty podatek. To samo z magnetowidami i nagrywaniem tv.

Pn wrz 01, 2008 20:55

Kupujac magnetofon zaplaciles juz oplate za piosenki nagrywane z radia. To jest wliczone w cene urzadzenia. Taki swoisty podatek. To samo z magnetowidami i nagrywaniem tv.

W takim razie zobacz jaki absurd:

Dwie sytuacje:
1. Słucham radia, włączam REC na magnetofonie i nagrywam fajną piosenkę x. Następnie magnetofon podpinam do komputera, włączam PLAY i za pomocą programu zapisuję piosenkę x w formacie WAV, a następnie konwertuję do MP3. (Nawiasem mówiąc nie raz już przegrywałem coś z taśmy na komputer).
2. Ściągam tę samą piosenkę x z internetu w formacie MP3.

Skutki:
1. Piosenka x.mp3 na komputerze.
2. Piosenka x.mp3 na komputerze.

Moralność:
1. Moralnie.
2. Niemoralnie.

Gdzie tu logika?

Wt wrz 02, 2008 9:52

Dwie sytuacje:
1. Słucham radia, włączam REC na magnetofonie i nagrywam fajną piosenkę x. Następnie magnetofon podpinam do komputera, włączam PLAY i za pomocą programu zapisuję piosenkę x w formacie WAV, a następnie konwertuję do MP3. (Nawiasem mówiąc nie raz już przegrywałem coś z taśmy na komputer).
2. Ściągam tę samą piosenkę x z internetu w formacie MP3.

Skutki:
1. Piosenka x.mp3 na komputerze.
2. Piosenka x.mp3 na komputerze.

Moralność:
1. Moralnie.
2. Niemoralnie.

Gdzie tu logika?
Wlasnie ja zademonstrowales. Fakt, ze do uzyskania 'szemranej' kopii nie trzeba prawie zadnego wysilku, niczego nie zmienia.

A masz racje, zrobisz cos sam, albo ktos za Ciebie, praca ta sama.

Wt wrz 02, 2008 18:29

Nie wiem, albo ja Cię nie rozumiem teraz albo Ty mnie nie zrozumiałeś wcześniej...

Śr wrz 03, 2008 9:07

Jeśli chodzi o ściąganie filmów czy muzyki z neta, to ostatnio pytałem o to księdza w spowiedzi, konkretnie czy TRZEBA się z tego spowiadać. Ksiądz powiedział, że oczywiście że tak, bo to oszustwo jest. Myślę, że każdy ksiądz ma swój pogląd na tą sprawę. Jeśli ściągam sam dla siebie, nie mam z tego żadnych zysków, nie ściągam dziennie 10 filmów, to chyba taki zły nie jestem. Zły w sensie, że do komunii iść nie mogę.

Cz wrz 04, 2008 17:20
czasowo zablokowany

Zawsze można sobie samemu nagrać np. podczas Mszy

ale jeśli ktoś nagrał i sprzedaje to nie możesz kopiować

możesz skopiować gdy płyta nie była sprzedana tylko rozdana.

Podobnie możesz sam nagrać i potem sprzedawać lub rozdawać.

Należy się też stosować do informacji zawartch na materiale
np. zakaz publicznego oddtwarzania, zakaz kopiowania, pozwolenie na dowolne rozpowszechnianie pod warunkiem podania źródła, zakaz sprzedaży ....

Cz wrz 04, 2008 17:31
Zobacz profil WWW
czasowo zablokowany

Jeśli chodzi o ściąganie filmów czy muzyki z neta, to ostatnio pytałem o to księdza w spowiedzi, konkretnie czy TRZEBA się z tego spowiadać. Ksiądz powiedział, że oczywiście że tak, bo to oszustwo jest. Myślę, że każdy ksiądz ma swój pogląd na tą sprawę. Jeśli ściągam sam dla siebie, nie mam z tego żadnych zysków, nie ściągam dziennie 10 filmów, to chyba taki zły nie jestem. Zły w sensie, że do komunii iść nie mogę.

Po ściąganiu nie możesz isć do Komunii bo to grzech.

Możesz ściągać do woli tylko wtedy gdy pisze, że materiał można pobrać bezpłatnie.

Jest też kwestia prawa - prawo dopuszcza pobranie na dysk próbki nagrania dzwiękowego (nie filmu) do przetestowania - jednak po upływie danego czasu (chyba 48 godzin) trzeba to usunąć lub kupić.

Cz wrz 04, 2008 17:37
Zobacz profil WWW

Po ściąganiu nie możesz isć do Komunii bo to grzech.

Nie.

Cytuj:
Możesz ściągać do woli tylko wtedy gdy pisze, że materiał można pobrać bezpłatnie.

Nie tylko.

Cytuj:
Jest też kwestia prawa - prawo dopuszcza pobranie na dysk próbki nagrania dzwiękowego (nie filmu) do przetestowania - jednak po upływie danego czasu (chyba 48 godzin) trzeba to usunąć lub kupić.

Powołując się na prawo cytuje się konkretny paragraf konkretnej ustawy. Czekam więc.

Cz wrz 04, 2008 18:54
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona