Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 O ewolucji słów kilka , czyli dlaczego świnie nie latają..? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Zawsze zastanawiało mnie,swoją drogą, jak bogata wyobraźnię mają wyznawcy tego typu poglądów by imaginować sobie ekosystem, w którym np. lew konkuruje z tyranozaurem w polowaniu np. na bawoły a hipopotam tapla się obok diplodoka. Albo taka żyrafa opędzająca się od velociraptorów...

Cz wrz 04, 2008 23:07
nigdy nie popuszczałem sobie wodzy fantazji aż tak w tym kierunku - nie wpadło mi do łba tak poważnie traktować kreacjonizm w wersji giertychowskiej, ale słusznie pan prawisz.

Pt wrz 05, 2008 1:46

Albo jak w tym samym czasie mogło istnieć tyle gatunków roślin i zwierząt jednocześnie przystosowanych do zupełnie różnych warunków temperatury, ilości tlenu itd. z których 90% musiało wymrzeć zaraz po stworzeniu przez przemądrego projektanta 6000 lat temu świat musiał być jedną wielką gnijącą kupą :(

Pt wrz 05, 2008 12:11

movsd napisał(a):
Nie dawaj linków z portalu odwyk - nikt tu nie bierze.
Znasz może jakieś poważne publikacje na ten temat?
A kiedy jakaś publikacja jest poważna? Możesz to jakoś określić?

Pozdrawiam

So wrz 06, 2008 8:41

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Rito o "Ewolucji" można rozmawiać z kimś kto juz od szkoły podstawowej uczył się o niej i przyswoił sobie podstawowe wiadomości z przedmiotu "Biologia".
A ja na geografii uczyłem się o erach (paleozoik, mezozoik itp) i epokach (kambr, ordowik, sylur, dewon itp) i wiem, że podział ten powstał jakiś czas przed powstaniem i używaniem metod radiometrycznych. Tak więc czy ten podział - ta tabelka epok i er - to czysta fantazja jej twórców? Bo jak policzyli i podzielili ten czas od okresu prekambru?

Rozmawiałem o tym ze znajomym, który jest doktorem biologii i uczy w szkole geografii i nie wiedział jak to z tym jest. Więc może ktoś tu w tym wątku mi odpowie. Chętnie uzupełnię swoją wiedzę w tej sprawie.

Pozdrawiam

So wrz 06, 2008 8:56
chyba jednak się o nich nie uczyłeś tylko usłyszałeś ich nazwy, bo byś takich pytań nie zadawał.

So wrz 06, 2008 12:01

A ja na geografii uczyłem się o erach (paleozoik, mezozoik itp) i epokach (kambr, ordowik, sylur, dewon itp) i wiem, że podział ten powstał jakiś czas przed powstaniem i używaniem metod radiometrycznych. Tak więc czy ten podział - ta tabelka epok i er - to czysta fantazja jej twórców? Bo jak policzyli i podzielili ten czas od okresu prekambru?

Zauważono, że na całym świecie można zaobserwować warstwowe ułożenie skał, a na dodatek w każdej warstwie skalnej znajduje się skamieniałości innych organizmów (z dokładnością do przemieszczeń wywołanych szczególnymi warunkami i wydarzeniami). Jako że obserwowano już zjawisko tworzenia się nowych warstw ziemi w miarę upływu czasu (widać to nawet w badaniach archeologicznych), wysnuto wniosek, że głębiej położone warstwy powstały wcześniej. Podzielono wiec warstwy geologiczne (a zatem i prehistorię) na ery geologiczne w zależności od znajdowanych w nich skamieniałości przewodnich. Początkowo nie były oczywiście znane granice czasowe określonych epok - zostały one ustalone później, w miarę rozwoju technik geologicznych.

So wrz 06, 2008 12:08

Witam

movsd napisał(a):
Nie dawaj linków z portalu odwyk - nikt tu nie bierze.
Znasz może jakieś poważne publikacje na ten temat?

Kiedy jest opublikowana w renomowanym czasopiśmie, np Nature, bądź jest sygnowana przez jakiś uniwersytet: MiT, Stanford czy też polski UW albo WAT...

So wrz 06, 2008 19:09

wieczny_student napisał(a):
Zauważono, że na całym świecie można zaobserwować warstwowe ułożenie skał, a na dodatek w każdej warstwie skalnej znajduje się skamieniałości innych organizmów (z dokładnością do przemieszczeń wywołanych szczególnymi warunkami i wydarzeniami). Jako że obserwowano już zjawisko tworzenia się nowych warstw ziemi w miarę upływu czasu (widać to nawet w badaniach archeologicznych), wysnuto wniosek, że głębiej położone warstwy powstały wcześniej. Podzielono wiec warstwy geologiczne (a zatem i prehistorię) na ery geologiczne w zależności od znajdowanych w nich skamieniałości przewodnich. Początkowo nie były oczywiście znane granice czasowe określonych epok - zostały one ustalone później, w miarę rozwoju technik geologicznych.
Dziękuję za odpowiedź. A co mówiono, gdy nie znano tych granic? Jakoś je szacowano? Jeśli tak to na podstawie czego?

Idiota napisał(a):
chyba jednak się o nich nie uczyłeś tylko usłyszałeś ich nazwy, bo byś takich pytań nie zadawał.
Dziękuję za raczej ironiczną reakcję; obawiam się, że współgra z nickiem odpowiadającego. ;-)

Jak zadasz jakieś pytanie z mojej dziedziny, które odwołuje się do czasów szkolnych, możesz mieć pewność, że tak Cię NIE POTRAKTUJĘ. ;-) Wszak nie ma człowieka, który pamięta wszystko czego się uczył w szkole. Ale może się mylę i Ty jesteś wyjątkiem - wówczas czapki z głów. ;-)

movsd napisał(a):
mcfunthomas napisał(a):
Kiedy jest opublikowana w renomowanym czasopiśmie, np Nature, bądź jest sygnowana przez jakiś uniwersytet: MiT, Stanford czy też polski UW albo WAT...
Dziękuję za odpowiedź. Generalnie masz rację. Zastanawia mnie tylko fakt czy wszystkie uniwersytety są obiektywne w swoim sygnowaniu. Tak więc nie ująłbym chyba tego w słowach jakiś uniwersytet.

Poza tym patrząc na rozwój nauki widać, że zdarzało się i będzie się zdarzać umieszczać w renomowanych czasopismach fałszywe teorie i nieprawdziwe informacje - choćby zagadnienia z fizyki i astronomii.

Pozdrawiam

N wrz 07, 2008 0:36
coś do mnie napisałeś.
nie bardzo rozumiem co.
szkoda.
idiota ze mnie...

niestety pytania jakie zadajesz nie sugerują chęci poznania ale raczej prowokacja więc niech prowokacja się prowokacją odciska.
choćby to:
Cytuj:
A co mówiono, gdy nie znano tych granic?

mówiono oczywista, że nie są znane dokładne granice czasu ale znane są granice w pokładach i są szacowane na podstawie skamielin tam znalezionych na tyle a tyle.
niestety ciebie nie obchodzi odpowiedź na to pytanie (którą sam możesz wywnioskować z tego co wieczny napisał) tylko wykazanie że coś tam nie było tak obeznane a uważane było za pewne, co na obniżyć wartość wyjaśnień naukowych w oczach co mniej wykształconych czytelników.

hail mussolini!

N wrz 07, 2008 1:30

Idiota napisał(a):
niestety pytania jakie zadajesz nie sugerują chęci poznania ale raczej prowokacja więc niech prowokacja się prowokacją odciska.
Oj, uprzedzony jesteś i tyle. ;-) Ale nie wiem czemu. Może masz jakieś złe doświadczenia w tym temacie. ;-)

Idiota napisał(a):
choćby to:
Cytuj:
A co mówiono, gdy nie znano tych granic?
Toż to normalne pytanie osoby która chce się czegoś dowiedzieć. ;-)

Idiota napisał(a):
mówiono oczywista, że nie są znane dokładne granice czasu ale znane są granice w pokładach i są szacowane na podstawie skamielin tam znalezionych na tyle a tyle.
No z tego co wiem - ale może się mylę - to właśnie jest ponoć tak, że wiek skamielin szacuje się na podstawie tego w jakich warstwach się znajdują. Ale upewnię się jutro jeśli się spotkam ze swoim znajomym geografem. W przeciwieństwie do Ciebie jest to "wiekowy", doświadczony człowiek, który nie ma takiego nastawienia do mnie jak Ty. ;-)

Idiota napisał(a):
niestety ciebie nie obchodzi odpowiedź na to pytanie (którą sam możesz wywnioskować z tego co wieczny napisał) tylko wykazanie że coś tam nie było tak obeznane a uważane było za pewne, co na obniżyć wartość wyjaśnień naukowych w oczach co mniej wykształconych czytelników.
Widocznie to co wieczny napisał mi nie wystarczy. Sam wiem czy czyjaś odpowiedź mnie satysfakcjonuje czy nie. Jeśli nie to pytam dalej. Co w tym dziwnego?

Jak Ci się nie podobają moje pytania w postach to od teraz daję Ci oficjalne prawo do ich ignorowania. Nie musisz ze mną pisać. ;-)

Żegnam Cię, Idiota. Nie mam ochoty już z Tobą pisać.

Pozdrawiam

N wrz 07, 2008 18:26

Najstarsza metoda datowania w geologii opiera się na szacowaniu tempa formowania się skał osadowych. Nie nadawała się do datowania skał magmowych i metamorficznych, ponadto była obarczona dużym błędem, jako że tempo to zależało od miejsca i czasu oraz należy uwzględnić efekty erozji. W praktyce nieźle oszacowała wiek jedynie najmłodszych osadów, kompletnie myląc się co do wieku starszych warstw.

Krytycy tabeli geologicznej często zachowują się tak, jakby od tego czasu nie powstały dokładniejsze metody i nasza wiedza o skali czasowej zjawisk geologicznych opierała się jedynie na łatwych do podważenia szacowaniach, co jest oczywistą bzdurą.

N wrz 07, 2008 20:47

Najstarsza metoda datowania w geologii opiera się na szacowaniu tempa formowania się skał osadowych. Nie nadawała się do datowania skał magmowych i metamorficznych, ponadto była obarczona dużym błędem, jako że tempo to zależało od miejsca i czasu oraz należy uwzględnić efekty erozji. W praktyce nieźle oszacowała wiek jedynie najmłodszych osadów, kompletnie myląc się co do wieku starszych warstw.
Dzięki za info.

Krytycy tabeli geologicznej często zachowują się tak, jakby od tego czasu nie powstały dokładniejsze metody i nasza wiedza o skali czasowej zjawisk geologicznych opierała się jedynie na łatwych do podważenia szacowaniach, co jest oczywistą bzdurą.
Nauka się rozwija i pewne rzeczy, które kiedyś były oczywiste i prawdziwe, ulegają albo zmianie albo uściśleniu. Tak jest właśnie z naukami przyrodniczymi (np. biologia, fizyka, chemia, geografia). Krytykowanie tabeli geologicznej, tej sprzed ok. 130-150 lat, jest podobne do krytyki układu okresowego pierwiastków Mendelejewa, tzn. mimo, że słuszne -jest po prostu przestarzałe i zbędne. :)

Pozdrawiam

N wrz 07, 2008 22:56
Witam

Oj, uprzedzony jesteś i tyle. ;-) Ale nie wiem czemu. Może masz jakieś złe doświadczenia w tym temacie. ;-)

fakt, jestem nieco uprzedzony wobec wiernych pytających o tego typu rzeczy i faktycznie przez złe doświadczenia.

Cytuj:
Toż to normalne pytanie osoby która chce się czegoś dowiedzieć. ;-)

wszak jeśli coś nie zostało zbadane to niema żadnych twierdzeń naukowych na ten temat, są tylko hipotezy. każda równa każdej innej.

Cytuj:
No z tego co wiem - ale może się mylę - to właśnie jest ponoć tak, że wiek skamielin szacuje się na podstawie tego w jakich warstwach się znajdują. Ale upewnię się jutro jeśli się spotkam ze swoim znajomym geografem. W przeciwieństwie do Ciebie jest to "wiekowy", doświadczony człowiek, który nie ma takiego nastawienia do mnie jak Ty. ;-)

hmmmm......
piszesz implicite że jestem uprzedzonym nieopierzonym szczylem a to poniekąd obraźliwe jest. ;-)
niemniej:
postaram się to wyjaśnić jako laik geograficzny który co nieco wie o nauce i tym jak ją robią.
naukowcy nie startowali tu do zera.mieli pewne wiadomości o przesówie płyt kontynentalnych i se znaleźli miejsce mało aktywne sejsmicznie nie będące nigdy morzem i tam wykopali dziurę. z tejże dowiedzieli się jak wyglądają warstwy skorupy ziemskiej i porównali z przyrostem tych warstw tam gdzie zbadano wcześniej. to samo zrobiono na morzu. ustalono jakie w jakiej warstwie występują najczęściej organizmy i tak potem szeregowali znaleziska.
mam nadzieję że ta odpowiedź jest pełniejsza jednak na przyszłość zalecam stawianie dokładniejszych pytań.

Cytuj:
Jak Ci się nie podobają moje pytania w postach to od teraz daję Ci oficjalne prawo do ich ignorowania. Nie musisz ze mną pisać. ;-)

Żegnam Cię, Idiota. Nie mam ochoty już z Tobą pisać.

dajesz mi coś co i tak mam więc ukłon ku wielkoduszności pana! ;-)
na szczęście nie muszę zeń korzystać i tego nie zrobiłem.
choć Ty, oczywista, możesz nie czytać ani odpowiadać.

Pn wrz 08, 2008 2:07

Rito o "Ewolucji" można rozmawiać z kimś kto juz od szkoły podstawowej uczył się o niej i przyswoił sobie podstawowe wiadomości z przedmiotu "Biologia" . Nie ma sensu tracić czas dla osób które twierdzą , że ewolucja się myli , że nie ma racji , że świat powstał inaczej , lub że ma 6000 lat , czy tym podobne , bo to po prostu sekciarstwo , organizacja i ludzie kórzy mają na celu tylko robienie ludziom wody z mózgu ,a przy okazji coś sprzedać lub zwerbować do jakiejś wiary czy boga . Każdy kto chce zrobic człowiekowi wodę z mózgu to musi najpierw zaprzeczyć wszystkiemu co poznała nauka i cofnąc się w rozwoju do starożytności .

Rita napisał(a):
IPW, choć użyte cytaty pochodzą spod klawiatury TutajDaniela, to post nie był kierowany wyłącznie do niego.
Dlatego też napisałem swój i on również nie był skierowany wyłącznie do Ciebie.

Wt wrz 09, 2008 10:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona