Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 20, 2025 17:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Zadośćuczynienie 
Autor Wiadomość

Post Zadośćuczynienie
Jak wiadomo zadośćuczynienie jest jednym z pięciu warunków dobrej spowiedzi. Jest to naprawa zła wyrządzonego wcześniej przez dopuszczenie się grzechu, ale w jakim stopniu? Chodzi mi tu głównie o to, czym dla was jest zadośćuczynienie? Biegacie po każdym obgadanym, obrażonym czy znieważonym przez was człowiekiem, żeby go przeprosić?

N wrz 07, 2008 19:33

Wolne żarty. Tylko by cię wyśmiali. Ciekawe jak mam mojej narzeczonej zadośćuczynić, że z nią współżyłem. Albo Kościołowi ponieważ on "cierpi" przez moje "grzechy" ???? 8)

N wrz 07, 2008 22:51
Post Dlaczego mamoniarze nienawidzą mówienia o zadośćuczynieniu?
Głównym powodem tego nienawidzenia jest to, że mamoniarze (materialiści - wyznawcy religii opartej na wierze, że świat materialny samoistnie, bez przyczyny powstał z niczego) swój byt, który polega głównie na niepohamowanym konsumowaniu, zażywaniu wszelkich przyjemności i zaciekłym zwalczaniu wszystkich, którzy stoją im na przeszkodzie do tego celu, budują na ludzkiej krzywdzie, czyli kradnąc, rabując, mordując i oszukując.
Zadośćuczynienie to naprawa wyrządzonych krzywd w możliwym zakresie i prośba do poszkodowanych o darowanie krzywd niemożliwych do naprawienia,czyli stanowi ono przywrócenie sprawiedliwości.
Zadośćuczynienie więc spowodowałoby całkowitą ruinę bytu mamoniarzy, dlatego na samo to słowo wpadają we wściekłość.

Pn maja 14, 2012 7:57
Post Re: Zadośćuczynienie
z tym zadośćuczynieniem to trzeba ostrożnie, bo czasem można jedynie kogoś utwierdzić w przekonaniu, ze jest taki poszkodowany...niewinny.
a tu jak się dobrze przyjrzeć, to na trudna sytuacje w relacji miedzy osobami, często składa się zachowaniu oby stron.
ja nie jestem w stanie zadośćuczynić komuś kto sam źle się zachowuje i prowokuje do złych zachowań.

moim zdaniem, zadośćuczynić należy komuś niewinnemu, kogo się mniej lub bardziej świadomie skrzywdziło.
za resztę przypadków modlić się, a przede wszystkim przepraszać Boga.

Pn maja 14, 2012 8:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]