|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Pawerbo
|
 Zadośćuczynienie
Jak wiadomo zadośćuczynienie jest jednym z pięciu warunków dobrej spowiedzi. Jest to naprawa zła wyrządzonego wcześniej przez dopuszczenie się grzechu, ale w jakim stopniu? Chodzi mi tu głównie o to, czym dla was jest zadośćuczynienie? Biegacie po każdym obgadanym, obrażonym czy znieważonym przez was człowiekiem, żeby go przeprosić?
|
N wrz 07, 2008 19:33 |
|
|
|
 |
xeloreu
|
Wolne żarty. Tylko by cię wyśmiali. Ciekawe jak mam mojej narzeczonej zadośćuczynić, że z nią współżyłem. Albo Kościołowi ponieważ on "cierpi" przez moje "grzechy"  ?? 
_________________ ...
|
N wrz 07, 2008 22:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Dlaczego mamoniarze nienawidzą mówienia o zadośćuczynieniu?
Głównym powodem tego nienawidzenia jest to, że mamoniarze (materialiści - wyznawcy religii opartej na wierze, że świat materialny samoistnie, bez przyczyny powstał z niczego) swój byt, który polega głównie na niepohamowanym konsumowaniu, zażywaniu wszelkich przyjemności i zaciekłym zwalczaniu wszystkich, którzy stoją im na przeszkodzie do tego celu, budują na ludzkiej krzywdzie, czyli kradnąc, rabując, mordując i oszukując. Zadośćuczynienie to naprawa wyrządzonych krzywd w możliwym zakresie i prośba do poszkodowanych o darowanie krzywd niemożliwych do naprawienia,czyli stanowi ono przywrócenie sprawiedliwości. Zadośćuczynienie więc spowodowałoby całkowitą ruinę bytu mamoniarzy, dlatego na samo to słowo wpadają we wściekłość.
|
Pn maja 14, 2012 7:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zadośćuczynienie
z tym zadośćuczynieniem to trzeba ostrożnie, bo czasem można jedynie kogoś utwierdzić w przekonaniu, ze jest taki poszkodowany...niewinny. a tu jak się dobrze przyjrzeć, to na trudna sytuacje w relacji miedzy osobami, często składa się zachowaniu oby stron. ja nie jestem w stanie zadośćuczynić komuś kto sam źle się zachowuje i prowokuje do złych zachowań.
moim zdaniem, zadośćuczynić należy komuś niewinnemu, kogo się mniej lub bardziej świadomie skrzywdziło. za resztę przypadków modlić się, a przede wszystkim przepraszać Boga.
|
Pn maja 14, 2012 8:21 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
|