Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Konserwatysta II napisał(a): Marks23, naucz się proszę poprawnie pisać po polsku, to porozmawiamy, pozdrawiam 
Przepraszam za pomyłkę... Młodzież Wszechpolska
W takim razie czekam, co chciałeś mi powiedzieć...
|
Pt gru 17, 2004 12:16 |
|
|
|
 |
Marks 23
|
To ja zapomniełam się zalogować
|
Pt gru 17, 2004 12:19 |
|
 |
Jawnogrzesznica Maga
|
Konserwatysta II napisał(a): Daidoss, dziwne i przykre zarazem jest to, że swoje sądy opierasz na pogłoskach i np. poście feministki, która obraża moje uczucia religijne i mojego (Twojego?) Boga. Po prostu inaczej pisać nie może.
Drogi konserwatysto, chyba nie masz praw własności do Boga?
Mam prawo Go rozumieć tak, jak uważam za słuszne.
_________________ http://maga-prostak.blog.onet.pl
Bóg jest feministką.
|
Pt gru 17, 2004 13:23 |
|
|
|
 |
Konserwatysta II
|
Droga Mago, nie wydaje mi się, aby Bóg był feministką, a tym bardziej popierał zasady moralne, którym Ty hołdujesz. Zakładam oczywiście, że jak "typowa" feministka jesteś np. za aborcją, co z pewnością Bogu by się nie spodobało. Rozumiem, że Twój tekst ma na celu poruszyć, może zdenerwować. Ale zapewniam Cię, że jest On nie na miejscu i jest po prostu niesmacznym żartem. Mam nadzieję, że mnie rozumiesz, tak, jak ja próbuję zrozumieć Ciebie.
Szanowny Marks_23, cóż Ci mogę odpowiedzieć, jeśli swoje sądy opierasz na nieobiektywnych, liberalnych mediach? Zapraszam na forum MW, a sam sobie wyrobisz zdanie na temat tej organizacji, pozdrawiam 
|
So gru 18, 2004 6:13 |
|
 |
Daidoss
|
Witam
Niestety nie musze opierać się na opini, na tym co wykreowali ludzie...
U nas w Sulechowie istnieje Młodzież Wszechpolska. Ale nie widze ich konkretnego celu. Wiekszosc z nich to skini. I nie sknini stateczni tylko tacy, ktorzy dzialaja. Dlatego procz sprzedawania flag na swieta narodowe nie widze ich dzialania wcale. Chodzi o dzialanie pozyteczne.
_________________ ProGóry Team www.progory.pl
|
So gru 18, 2004 9:17 |
|
|
|
 |
saxon
|
Forum Wszechpolaków.... hmmm, dawno już tam nie zaglądałem, ale mam nadzieję, że zmieniło się choć trochę na lepsze, po mojej interwencji:
http://forum.wszechpolacy.pl/viewtopic. ... sc&start=0
bo zbyt dobrego świadectwa Wszechpolakom raczej nie wystawiało.
|
So gru 18, 2004 10:37 |
|
 |
Jawnogrzesznica Maga
|
Cytuj: Droga Mago, nie wydaje mi się, aby Bóg był feministką, a tym bardziej popierał zasady moralne, którym Ty hołdujesz.
Tłumaczyłam już w ktorymś wątku dlaczego tak uważam....
_________________ http://maga-prostak.blog.onet.pl
Bóg jest feministką.
|
So gru 18, 2004 12:04 |
|
 |
HYACYNTHVS
|
Cieszy mnie ze istnieje organizacja w Polsce o nazwie Mlodziez Wszechpolska broniaca zasady cywilizacji lacinskiej.
Oczywiscie, jak w kazdej organizacji, sa rozni ludzie.
Cytuj: Chodzi o dzialanie pozyteczne.
O ile sie nie myle MW jest stowarzyszeniem wychowawczym.
|
So gru 18, 2004 22:19 |
|
 |
Marks 23
|
Konserwatysta II napisał(a): Szanowny Marks_23, cóż Ci mogę odpowiedzieć, jeśli swoje sądy opierasz na nieobiektywnych, liberalnych mediach? Zapraszam na forum MW, a sam sobie wyrobisz zdanie na temat tej organizacji, pozdrawiam 
A na czym mam opierać? Ważne są czyny a nie słowa...
|
So gru 18, 2004 23:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: O ile sie nie myle MW jest stowarzyszeniem wychowawczym.
O ile sobie przypominam to ZMP (ZSMP)...a jeszcze dawniej Hitler Jugend, tez były stowarzyszeniami wychowawczymi.
Mam jednak nadzieje, ze MW nie podazy w slady swoich "poprzedników" w wychowaniu młodzieży.
pozdrówka
|
N gru 19, 2004 0:58 |
|
 |
HYACYNTHVS
|
Belizariusz, wydaje mi sie, ze jestes zbyt malo obiektywny. Przypomne fragment dzisiejszej lekcji z listu św. Pawła Ap. do Koryntjan.
Itaque nolite ante tempus judicare, quoadusque veniat Dóminus :qui et illuminabit abscóndita tenebrarum et manifestabit consilia córdium : et tunc laus erit unicuique a Deo.
Nie sądźcie przeto przed czasem, aż przyjdzie Pan, który ukaże w świetle, co się kryje w ciemnościach i objawi tajniki serc, a wtedy otrzyma każdy od Boga pochwałę zasłużoną.
|
N gru 19, 2004 19:41 |
|
 |
Konserwatysta II
|
Marks 23 napisał(a): A na czym mam opierać? Ważne są czyny a nie słowa...
Masz rację, najważniejsze są czyny i dlatego MW działa dość prężnie. Chodzi tylko o to, aby swoją opinię na dany temat kształtować na podstawie własnych doświadczeń i przemyśleń, a nie na opinii jakiegoś lewicującego dziennikarza czy polityka, który obiektywnym w pewnych sprawach, po prostu być nie może, pozdrawiam 
|
Cz gru 23, 2004 5:42 |
|
 |
meritus
|
Belizariuszu.
Poprzednikiem współczesnej Młodzieży Wszechpolskiej jest Młodzież Wszechpolska, a nie Hitler Jugend.  Młodzież Wszechpolską (starą) powołał do życia Roman Dmowski twórca Narodowej Demokracji i jeden z architektów II RP. Była to organizacja przede wszystkim akademicka. Początkowo ich poglądy było mocno nacjonalistyczne (należy brać pod uwagę sytuację przełomu lat "10-tych" i 20-tych) i stopniowo ewoluowały ku nauce społecznej Kościoła. Dzięki temu nacjonalizm ów nie stał się szowinizmem, lecz przede wszystkim zdrowym patriotyzmem (owszem zdarzały się zbyt często wybryki i zajścia niewłaściwe). Wszelkie zapędy rewolucyjne były szybko tłumione.
Program Narodowej Demokracji (zwany ideą wszechpolską) był jedną z podstaw ukształtowania się nowoczesnego poczucia tożsamości narodowej. Młodzież zaś wychowana w duchu miłości Ojczyzny jako wartości nadrzędnej wobec własnych potrzeb, ale nie absolutnej, była zdolna do najwyższych aktów bohaterstwa zwłaszcza podczas II wojny światowej. Poglądy ND-eckie były najpopularniejsze wśród młodego pokolenia lat 30-tych.
|
Cz gru 23, 2004 22:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
meritusie
Ja niegdzie nie napisałem, ze Hitler Jugend jest protoplasta MW.
Ja tylko odniosłem sie do stwierdzenia iz MW to "stowarzyszenia wychowawcze"
Takimi samymi stowarzyszeniami byly własnie Hitler Jugend i ZMP (ZSMP).
Nie jest moim celem przyrownywanie tych stowarzyszen.....i mam wielka nadzieje, ze ich dzialania nie sa podobne
pozdrówka
|
Cz gru 23, 2004 23:39 |
|
 |
meritus
|
Belizariuszu
Całkowicie błędnie zrozumiałem niedokładnie przeczytaną Twoją wypowiedź. Przepraszam. Nie zgodzę się z tym, że HJ i ZMP były organizacjami wychowawczymi - tu można długo wyliczać argumenty przeciwne.
|
Pt gru 24, 2004 20:33 |
|
|
|