Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 0:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
 Dlaczego fałszywa religia może mieć miliony wyznawców? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Bilbli jest bardzo zlozona, pisana przez wielu i nie do konca skorygowana. Wydaje sie, ze nawet czlowiek wierzacy przy odrobinie checi nie moze jej uznac za prawdziwa w calosci(chodzi mi o slowo boze). Na konkretne pytanie znajdziesz wiele odpowiedzi czesto przeciwnych i prawie zawsze dwuznacznych, ze nie wspomne o mylnych z punktu widzenia nauki.

Pn wrz 08, 2008 20:53

Proroctwa biblijne już wypełnione, chronologia biblijna, to przekonało mnie do tego, że Bóg jest jej Autorem.

Mógłbyś szerzej to opisać? Niby co Cię przekonało?

Pn wrz 08, 2008 22:46
Skoro Bóg jest autorem Biblii to dlaczego są w niej błędy ?
Przecież Bóg podobno jest istotą nieomylną i w każdym calu doskonałą...

Wt wrz 09, 2008 8:14
bóg pisał z błędami żeby ludzie mogli zrozumieć ;-)

Wt wrz 09, 2008 14:11

marcus napisał(a):
bóg pisał z błędami żeby ludzie mogli zrozumieć ;-)

Wykładnia jest taka, że to ludzie pisali i dlatego są błędy, ale byli natchnieni i dlatego to pochodzi od Boga - czyli jak zwykle mętne i pokrętne tłumaczenia...

Wt wrz 09, 2008 14:30

Jakie błedy? błędne może być twoje rozumowanie.

Wt wrz 09, 2008 14:37
Christianity--“I have come into the world as Light.”
Buddhism--“The radiance of Buddha shines ceaselessly.”
Hinduism--“In the effulgent lotus of the heart dwells Brahman, the Light of lights.”
Judaism--“The Lord is my Light; whom shall I fear?”
Shinto--“The Light of Divine Amaterasu shines forever.”
Taoism--“Following the Light, the sage takes care of all.”
Islam--“Allah is the Light of the heavens and the earth.”
Sikhism--“God, being Truth, is the one Light of all.”
African Faiths—“God is the Sun beaming Light everywhere.”
Native American Faiths—“The Light of Wakan-Tanka is upon my people.”

“Truth is One, path are many.”

Wt wrz 09, 2008 14:38

Wszystkie religie prowadzą do Stwórcy , tak jak wszystkie drogi prowadzą do Rzymu.

Wt wrz 09, 2008 14:52

Wszystkie religie prowadzą do Stwórcy , tak jak wszystkie drogi prowadzą do Rzymu.

Tak? Satanizm, kult voodoo, kulty kanibali, poganie czczący Światowida czy Thora, muzułmanie mordujący chrześcijan w imię Allaha - oni wszyscy wyznają tego samego Boga?

Wt wrz 09, 2008 14:56

Tak? Satanizm, kult voodoo, kulty kanibali, poganie czczący Światowida czy Thora, muzułmanie mordujący chrześcijan w imię Allaha - oni wszyscy wyznają tego samego Boga?

Mówiłem o religiach, a ty mi tu sekty pomieszane z religiami :)

Ktoś kto morduje nie jest prawdziwym wyznawcą.

Wt wrz 09, 2008 15:04

Mówiłem o religiach, a ty mi tu sekty pomieszane z religiami

Dla np czcicieli Thora wy jesteście sekciarzami.

Seweryn napisał(a):

Krucjaty, stosy, inkwizycja... btw Abraham:
Po tych wydarzeniach Pan wystawił Abrahama na próbę. Kazał mu na jednym z pagórków złożyć w ofierze swojego syna. Abraham długo się zastanawiał, lecz w końcu podjął decyzję. Narąbał drzewa do spalenia ofiary i wyruszył w drogę. Na górze zbudował ołtarz, związał syna i sięgnął ręką po nóż.
Faktem jest, że Abraham nie zabił swojego syna, ale miał zamiar - przygotował narzędzia, zawlókł syna na odpowiednie miejsce i gdyby nie widzimisię Jahwe to syn zostałby zabity. Czy on nie był prawdziwym wyznawcą?

Wt wrz 09, 2008 15:11

Seweryn napisał(a):
Mówiłem o religiach, a ty mi tu sekty pomieszane z religiami

Dla np czcicieli Thora wy jesteście sekciarzami.

Seweryn napisał(a):

Krucjaty, stosy, inkwizycja... btw Abraham:
Po tych wydarzeniach Pan wystawił Abrahama na próbę. Kazał mu na jednym z pagórków złożyć w ofierze swojego syna. Abraham długo się zastanawiał, lecz w końcu podjął decyzję. Narąbał drzewa do spalenia ofiary i wyruszył w drogę. Na górze zbudował ołtarz, związał syna i sięgnął ręką po nóż.
Faktem jest, że Abraham nie zabił swojego syna, ale miał zamiar - przygotował narzędzia, zawlókł syna na odpowiednie miejsce i gdyby nie widzimisię Jahwe to syn zostałby zabity. Czy on nie był prawdziwym wyznawcą?

1) Dla wielu ty możesz być sekciażem wiec to zaden argument.
2) Nikogo nie zabił więc był.

Wt wrz 09, 2008 15:15

ad 1 Seweryn... to jest argument.

ad 2 Ale usiłowanie zabójstwa też jest naganne moralnie. Wyobraź sobie, że ciebie ktoś zaciąga na jakieś dalekie pole i wyciąga nóż bo twierdzi, że Jahwe mu kazał.

Wt wrz 09, 2008 15:17

Seweryn napisał(a):

ad 1 Seweryn... to jest argument.

ad 2 Ale usiłowanie zabójstwa też jest naganne moralnie. Wyobraź sobie, że ciebie ktoś zaciąga na jakieś dalekie pole i wyciąga nóż bo twierdzi, że Jahwe mu kazał.

Wystawienie na próbę to nie usiłowanie zabójstwa .Poza tym jedno z przykazań mówi nie zabijaj.

Wt wrz 09, 2008 15:26

Niekoniecznie manewr Idioto. Zauważ że temat brzmi: Dlaczego fałszywa religia może mieć miliony wyznawców? Założenie tematu sugeruje że dane religie są fałszywe. Od razu można zadać pytanie czy jest uzasadnione. Tak, ale dla każdego, ateisty i wierzącego, jest to subiektywne, bo każdy patrzy ze swojej perspektywy. Ale jeśli iść dalej, to trzebaby wskazać co jest fałszywe i zwyczajnie w świecie to zaanalizować. Przecież bez konkrenego przykładu to możemy sobie tutaj spekulować. A teoria zrodzona w umyśle nie musi odpowiadać praktyce. Religia dobrze tłumaczy świat, odpowiada na wiele pytań, stanowi jasny drogowskaz, wskazuje na kogoś kto się nami opiekuje, potwierdza nasze racje, pozwala osiągnąć sukces itd. Każdy z tych elementów jest atrakcyjny, ale nie jest powiedziane z góry że są one fałszywe, lub prawdziwe. A jednak takowe przyciągają ludzi. Według mnie bez konkretu poprostu się nie możemy obejść.

zbyszek58-61 mnie to przekonuje, natomiast względem tematu jest to właśnie subiektywne podejście. I tak dyskusja może trwać długo, także to nie jest rozwiązanie problemu. Widać zresztą ze niektórzy przeskoczyli na hasełka, w Biblii są błędy, sprzeczności itd. nie ma konkretów, są zarzuty.

Wt wrz 09, 2008 16:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona