Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 14:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Kościół a lewica... 
Autor Wiadomość
Obawiam się także, że żadne inne wyznanie czy religia nie prowadzi w Polsce szkół publicznych.

Żadne a nie "żadne inne" wyznanie nie prowadzi w Polsce szkół publicznych. Zdanie które napisałaś jest sprzeczne w sobie. Jak jakaś religia prowadzi szkołę, to nie jest już ona publiczna a prywatna. Pisałem już Ci o tym wiele razy. Czy z braku argumentów udajesz, że nie wiesz o co chodzi, czy na prawdę nie widzisz różnicy pomiędzy działalnością państwową a prywatną?

Cz wrz 11, 2008 16:08

KAtolik nie może być lewicowcem gdyż lewica sprowadza człowieka do materialistycznego poziomu. Ponadto niszczy więzi między ludzkie wstawiając w te relacje państwo które jednych wspiera a drugich prześladuje. Czerwoną zaraze należy zwalczać i prowadzić wolny rynek z konserwatywnymi zasadami obyczajowymi co jest zgodne z przykazaniami Bożymi.

Cz wrz 11, 2008 16:10
Konserwatyzm też sprowadza człowieka do do materialistycznego poziomu - wszak w idealnie wolnym rynku można by też handlować ludźmi a niewolnicy ci musieliby się pogodzić z tym, że jednych Bóg czyni królami, innymi niewolnikami. Niszczy też więzi między ludzkie wstawiając w te relacje religię, która a to dzieli ludzi na Polaków-"patriotów"-katolików i antypolaków, a to mówi, że jedni są gorsi od drugich, a jeszcze gdzie indziej, że w imię Chrystusa można nawet prześladować i zabijać inaczej myślących.

Niesłusznie też utożsamiasz lewicę z komunizmem - to nie jedno i to samo.
Tak czy inaczej wychodzi, że jedyną nieszkodliwą opcją polityczną jest opcja zmierzająca ku libertarianizmowi. :)

Cz wrz 11, 2008 16:17

Nie utożsamiam lewicy z komunizmem. Ponadto wolny rynek nie oznacza wolnej amerykanki, ponieważ zaburzałoby to libertariańską zasadę samoposiadania.
Inna sprawa, że libertarianizm jest najlepszym ustrojem :-)

Cz wrz 11, 2008 16:20
A post wyżej jeszcze chciałeś konserwatywnych zasad? Co więc - konserwatywny liberalizm czy libertarianizm?

Cz wrz 11, 2008 16:26

Aton - udajesz, że nie rozumiesz z braku argumentów? Pisałam wyżej: to są uczelnie bezpłatne, dostępne dla ogółu społeczeństwa i kształcące w świeckich dziedzinach.

Wydaje mi się rozsądne ich dofinansowywanie (nie finansowanie, jak to się dzieje w przypadku uczelni państwowych).

Powtarzać po raz kolejny tego samego nie będę. Na razie to jedyny konkret, który od ciebie usłyszałam a propos finansowania "Kościoła", a i ten wydaje mi się dęty.

Cz wrz 11, 2008 18:04
Pisałam wyżej: to są uczelnie bezpłatne, dostępne dla ogółu społeczeństwa i kształcące w świeckich dziedzinach.

To wiem. Tylko dlaczego bezpłatne skoro prywatne? Wszystkie uczelnie prywatne byłyby bezpłatne gdyby finansowało je państwo.
Nie są dofinansowywane bo w statusie jest zapisane, że mają pełniępraw publicznych - co w każdym innym wypadku byłoby przestępstwem. Nie jest nim jedynie dlatego, że to interes Kościoła a jemu na wszystko się pozwala.

Cz wrz 11, 2008 19:08

Jednym z nurtów libertarianizmu jest minarchizm czyli utrzymanie państwa minimum z konserwatywnymi zasadami. To anarchokapitaliści propoagują pełną nieograniczoną wolność w tym wolność jednostki choć zaprzeczają samym sobie popierając np aborcje.

Cz wrz 11, 2008 22:04
Jednym z nurtów libertarianizmu jest minarchizm czyli utrzymanie państwa minimum z konserwatywnymi zasadami.

Problem w tym, że libertarianizm nie może być konserwatywny bo uznaje też wolność obyczaju. Nie słyszałem o minarchizmie wymagającym konserwatywnej polityki.
Konserwatywna polityka charakteryzuje albo narodowych socjalistów albo prawicę - nie są konserwatywne ani libertarianizm ani lewica.
leon19 napisał(a):
To anarchokapitaliści propoagują pełną nieograniczoną wolność w tym wolność jednostki

Podobnie - anarchokapitalizm nie musi wiązać się z wolnością jednostki. W praktyce przeczyłby jej np. uznając handel ludźmi.
leon19 napisał(a):
choć zaprzeczają samym sobie popierając np aborcje.

W jaki sposób przeczą?

Cz wrz 11, 2008 23:05

KUL funkcjonował jako bezpłatny także w komunizmie - kiedy nauka w Polsce była bezpłatna. Nie było możliwości wprowadzenia odpłatności.

Rozumiem, że wnioskujesz, że należy wprowadzić odpłatność?

Pt wrz 12, 2008 10:02
No widzisz - a mówicie, że komunizm tak walczył z Kościołem.

Tak czy inaczej - teraz nie ma komunizmu i prywatny podmiot powinien działać jak prywatny. KUL więc powinien w całości zarabiać na siebie.
Co do odpłatności - jestem za tym, by wszelkie uczelnie wprowadziły płatne studia. Państwowe dalej utrzymywane byłyby przez państwo, ale mniej by je obciążały i nie były już tak niedofinansowane. Wreszcie też ktoś zająłby się ich poziomem, bo jak wiadomo - jak dają pieniądze z góry to starać się nie trzeba.

Pt wrz 12, 2008 12:07

Tym zaprzeczają że aborcja jest naruszeniem wolności człowieka który ma się narodzić. Czyli aborcja jest czymś antyliberalnym.

Pt wrz 12, 2008 12:13

Tym zaprzeczają że aborcja jest naruszeniem wolności człowieka który ma się narodzić. Czyli aborcja jest czymś antyliberalnym.

Pt wrz 12, 2008 12:16
Tyle, że nie możesz nazwać człowiekiem czegoś co jeszcze nim nie jest. Z drugiej strony w myśl wolności ograniczonej wolnością innego człowieka - aborcja w przypadku gwałtu czy zagrożenia życia byłaby obroną wolności matki.

Pt wrz 12, 2008 12:37

słyszałem kiedyś ciekawy argument przeciwko aborcji. Brzmiał on mniej wiecej tak, że to właśnie ateiści powinni być przeciwko aborcji, bo dla chrzescijanina zycie jest wieczne i nie ma znaczenia czy umrze przed poczeciem czy w wieku 90 lat, a dla ateisty kazde zycie to jedyny, niepowtażalny zestaw genów i niszczenie tego jest barbarzyństwem.

Pt wrz 12, 2008 12:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona