Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 33  Następna strona
 Co to znaczy ze Kosmos powstal ad nihilum? 
Autor Wiadomość

Seweryn napisał(a):
będe uwazał za coś na co brak dowodów.

Twój błąd - twoja sprawa.

Powołuję się na wydział fizyki uniwersytetu im. Adama Mickiewicza odnośnie dowodu na bezprzyczynowowść.
Cytuj:
Można powiedzieć, że w tym miejscu tkwi błąd w rozumowaniu. Z faktu, że dla określonego wydarzenia nie znalazło się jeszcze przyczyny, nie można przecież wnioskować, że przyczyny nie ma. Wiedza, jaką posiadamy o stanie tego atomu przed wysłaniem elektronu, jest najwidoczniej niepełna bo w przeciwnym razie powinniśmy umieć przewidzieć, kiedy i w jakim kierunku będzie wysłany elektron. Należy więc szukać dalej, aż zdobędzie się pełną wiedzę i określi się przyczyny takiej a nie innej emisji elektronu. http://www.staff.amu.edu.pl/~zbigonys/o ... enia11.htm

To dowód, że Twoje rozumowanie jest błędne.

Pn wrz 15, 2008 10:27

Pozwól, Sewerynie, że odpowiem ci cytatem z tej samej strony, a konkretnie 2 akapity niżej czytamy:
http://www.staff.amu.edu.pl/~zbigonys/o ... enia11.htm
Cytuj:
Z jednej strony, nasza wiedza o tym atomie jest niepełna, bo nie wiemy, kiedy i w jakim kierunku wyemitowany będzie elektron. Z drugiej strony twierdzimy, że wiedza nasza jest pełna, bo gdyby istniały dodatkowe charakterystyki atomu, to wpadlibyśmy w sprzeczność z eksperymentami interferencyjnymi. Wygląda to na nonsens. Nasza wiedza nie może być jednocześnie pełna i niepełna.

To jeszcze nie wszystko. Przed wykryciem, przez odpowiednią makroskopową aparaturę pomiarową, emisji elektronu przez atom w danym kierunku, elektron, jak już wspomniałem, był reprezentowany przez falę prawdopodobieństwa. Falę tę można przedstawić jako liniową superpozycję wszystkich możliwych do realizacji położeń elektronu. Ewolucja tej fali prawdopodobieństwa jest ściśle zdeterminowana przez równania teorii kwantów. W momencie wykrycia elektronu przez odpowiednią aparaturę pomiarową, ze wszystkich możliwych położeń elektronów, określonych przez fale prawdopodobieństwa, zostaje nagle (skokowo) urzeczywistnione (w idealnym przypadku) tylko jedno położenie. Ten proces urzeczywistnienia (aktualizacji) nie ma charakteru procesu zdeterminowanego przez prawa teorii kwantów, które są w stanie określić tylko prawdopodobieństwo takiej, czy innej, aktualizacji. Proces urzeczywistnienia danej możliwości wydaje się wyraźnie ograniczać zakres stosowalności zasady przyczynowości w mikroświecie.

Zanim przejdziemy do próby wyjaśnienia tego problemu omówimy doświadczenia jeszcze bardziej ograniczające prawdziwość zasady przyczynowości w fizyce.

Po kliknięciu na link "dalej" ukazuje się:
Cytuj:
Wydaje się, że nie istnieje żaden obiektywny, przyczynowy i czasoprzestrzenny opis aktualizacji stanu kwantowego następujący w momencie pomiaru, który byłby zgodny z wymogami teorii względności.

W mikroświecie obserwuje się nie tylko procesy akazualne, lecz także względność pojęcia "teraźniejszości", która relatywizuje pojęcie łańcucha przyczynowo-skutkowego. Obraz rzeczywistości generowany przez teorię względności nie przystaje do holistycznego wizerunku rzeczywistości wynikającego z teorii kwantów, która perfekcyjnie opisuje własności obiektów mikroskopowych.

Kończ już, oszczędź sobie żenady.

Pn wrz 15, 2008 10:57

Cytuj:

Ten proces urzeczywistnienia (aktualizacji) nie ma charakteru procesu zdeterminowanego przez prawa teorii kwantów, które są w stanie określić tylko prawdopodobieństwo takiej, czy innej, aktualizacji. Proces urzeczywistnienia danej możliwości wydaje się wyraźnie ograniczać zakres stosowalności zasady przyczynowości w mikroświecie.
Zanim przejdziemy do próby wyjaśnienia tego problemu omówimy doświadczenia jeszcze bardziej ograniczające prawdziwość zasady przyczynowości w fizyce.

Pisze wyraźnie ograniczać , czyli nie wykluczać . Ty natomiast mówiąc nie ma przyczyny, wykluczasz ją i w ten sposób podważasz naukę.

Pn wrz 15, 2008 11:14

Ja zwykle Sewerynie masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. To zdanie (na czerwono) było wstępem do rozważań, których wnioski są następujące:
Cytuj:
W mikroświecie obserwuje się nie tylko procesy akazualne, lecz także względność pojęcia "teraźniejszości", która relatywizuje pojęcie łańcucha przyczynowo-skutkowego.

Nie zarzucaj mi podważania nauki, jeszcze ci sporo brakuje żeby mnie zagiąć na czymkolwiek. No może poza bzdurologią w której się specjalizujesz 8)

Pn wrz 15, 2008 11:19

Ja zwykle Sewerynie masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. To zdanie (na czerwono) było wstępem do rozważań, których wnioski są następujące:
Cytuj:
W mikroświecie obserwuje się nie tylko procesy akazualne, lecz także względność pojęcia "teraźniejszości", która relatywizuje pojęcie łańcucha przyczynowo-skutkowego.

Nie zarzucaj mi podważania nauki, jeszcze ci sporo brakuje żeby mnie zagiąć na czymkolwiek. No może poza bzdurologią w której się specjalizujesz 8)

Relatywizować również nie oznacza wykluczać , więc podajesz kolejne cytaty, które potwierdzają to co mówię i udowadniają że :

movsd napisał(a):
masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem

Pn wrz 15, 2008 11:26

Bo tobie Seweryn trzeba jak krowie na miedzy tłumaczyć. Masz jak byk napisane procesy akazualne, czyli procesy przypadkowe lub inaczej mówiąc niedeterministyczne czyli bezprzyczynowe(od cause czyli przyczyna(ang)).

Przyczynowość w mechanice kwantowej jest zredukowana do pewnej funkcji prawdopodobieństwa zajścia jakiegoś zjawiska, nie ma bezpośrednich przyczyn i na tym polega to ograniczanie przyczynowości.
Mam nadzieje, że teraz już Seweryn zrozumiał i dyskusja dobiegła końca.

Pn wrz 15, 2008 11:44

Przyczynowość w mechanice kwantowej jest zredukowana do pewnej funkcji prawdopodobieństwa zajścia jakiegoś zjawiska, nie ma bezpośrednich przyczyn i na tym polega to ograniczanie przyczynowości.
Mam nadzieje, że teraz już Seweryn zrozumiał i dyskusja dobiegła końca.

Ograniczenie przyczynowości lub jej zredukowanie nie oznacza jej wykluczenie , ale i tak się cieszę, że dyskusja dobiegła końca bo po co dyskuytować o czymś czego nie zrozumiesz.

Pn wrz 15, 2008 11:54
przestań...
nie ma sensu.

Pn wrz 15, 2008 11:57

Ograniczenie przyczynowości lub jej zredukowanie nie oznacza jej wykluczenie

Przyczynowość w pewnej formie istnieje - sprowadza się ona do pewnej funkcji prawdopodobieństwa, jednak nie jest to klasyczna przyczynowość i dlatego nazywa ją się indeterminizmem.

Seweryn napisał(a):
o co dyskuytować o czymś czego nie zrozumiesz.

I kto to mówi - największy ignorant na forum ex equo z TutajDanielem :cojest:

Pn wrz 15, 2008 11:58

Ignorant jako dowody naukowe podaje:

-sztuczne tezy sprzed 2400 lat
-instrukcje ciągnika
-gdybanie profesora

Taki ktoś nie powinien w ogóle powoływać się na naukę, bo to śmieszne.

Pn wrz 15, 2008 12:15

albo się powołuj.
będzie śmieszniej!

Pn wrz 15, 2008 12:22

-instrukcje ciągnika
-gdybanie profesora

Podawałem dzisiątki argumentów, w tym:
-przemyślenia Arystotelesa
-przykład prawidłowego toku rozumowania na podstawie prawniczych sformułowań
-uniwersytecki wykład profesora fizyki
Ty nie wiesz jak się pisze wyraz "dopóki", co dość dobrze oddaje dół intelektualny jaki sobą reprezentujesz.

Pn wrz 15, 2008 12:24

movsd napisał(a):

Ignorant jako dowody naukowe podaje:

-instrukcje ciągnika
-gdybanie profesora

Podawałem dziesiątki argumentów, w tym:
-przemyślenia Arystotelesa
-przykład prawidłowego toku rozumowania na podstawie prawniczych sformułowań
-uniwersytecki wykład profesora fizyki

Więc przestań mnie rozśmieszać :D ty nawet nie wiesz jak się pisze wyraz "dopóki".

Pn wrz 15, 2008 12:25

Sorry za double post, się uśmiałem i 2 razy poszło :D

Pn wrz 15, 2008 12:26

Sorry za double post, się uśmiałem i 2 razy poszło :D

Nie ma sprawy, niech są dwa w końcu to dwa różne posty.

Pn wrz 15, 2008 19:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 33  Następna strona