Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 21:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Bahai 
Autor Wiadomość

Ale ja nie mówię, że to nie jest prawda. tylko jaki jest sens w obrażaniu uczuć innych religii? Jak czuli się chrześcijanie po publikacji "Kodu LEONARDA DA VINCI"?
Normalnie. Film jakich tysiace.

Co do obrazania innych religii, sory, ale kolejna sekta to daleko do religii.

N cze 29, 2008 17:49

tytuł filmu to kod da vinci. mi chodziło o książkę.

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

N cze 29, 2008 18:40

ale czy powinnam podawać to na tacy np. "marpiotrow", który przyjął tego człowieka za proroka nie wiedząc nic o nim ??

Piszesz tak jakby każdy kto zostaje Chrześcijaninem znał życie Abrahama czy Mojżesza. Ile wydarzyło się mordów w dziejach Starego Testamentu, w imię Boga? Wszystko to omijamy bo przyszedł Chrystus i przyniósł nowe nauki.
Poza tym historia Chrześcijaństwa też daje powody do krytyki. Twoje "fakty" z życia Mahometa prześlę znajomym muzułmanom. Zobaczymy, co odpiszą. Nie bój się:) to są ludzie na poziomie. Chociaż dla niektórych każdy muzułmanin to terrorysta.

Gdy chcesz poznać życie Chrystusa nie pytasz o fakty ortodoksyjnego Żyda tylko oddanego Chrześcijanina. Podobnie tu, czego można się spodziewać od kogoś kto Mahometa nie uznaje? Tylko krytyki. Inaczej musiałby przyjąć prawdziwość Jego Objawienia.

Podobnie teraz muzułmanie odnoszą się do Objawienia Baha'u'llaha. Bahaici prześladowani są w Iranie choć stanowią największą mniejszość religijną. Historia się powtarza z każdym kolejnym Przyjściem. Ludzie oczekują Obiecanego ale gdy przychodzi odrzucają Go, a nawet z chęcią uśmiercają, chociaż Boskie Nauki przepojone są miłością.

N cze 29, 2008 19:01

a bliźniego swego jak siebie samego
Niema to jak stosowanie się do nauk waszego miłościwego boga...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn cze 30, 2008 10:30

Ja mieszkam w kraju muzulmanskim, ale bardzo swieckim - Kirgistan, nigdy nie lubilem Islamu ale dopiero wtedy kiedy poznalem sie z Wiara Bahai zrozumialem Islam i Mohameta, teraz bardzo szanuje Islam, ale Chrzescianstwo tez nie za bardzo mi pasowalo - tylko teraz zrozumialem roznice miedzy wielkimi religiami i to JASNE zrozumienie dal mi wlasnie Bahaullah i wiara Bahai.
Tak mi to wszystko zachwycilo - ze zalozylem blog o Bahai!

N lip 20, 2008 22:24
Zobacz profil WWW

Zajrzałam do bahaitów i bardzo mi się spodobali. Koncepcja Boga tylko dla naszych nigdy mi się nie podobała.
Och nauki sa bardzo ciekawe.Nim sie ich potępi, warto się z nimi zaznajomić.

Pn wrz 15, 2008 20:53

no wreszcie ktos powiedzial cos pozytywnego i racjonalnego:))
dzieki

Pn wrz 15, 2008 21:20
Zobacz profil WWW

za kilka dni wyloze na youtubie video ze spotkan bahai w warszawie:)
bedziecie mogli to zobaczyc sami:)

Śr wrz 17, 2008 21:51
Zobacz profil WWW

krotki wywiad na temat wiary bahai po polsku

link usunięty - saxon

Cz wrz 25, 2008 16:24
Zobacz profil WWW

Niestety żadna religia, która uznaje Mahometa za proroka nie może być traktowana poważnie... :?

Teresse :) Jesteś genialna! Twoje nastawienie bardzo mi imponuje.
(Wybaczcie, że ten post nic nie wnosi do tematu, ale naprawdę czułam silną potrzebę wyrażenia tego)

Pt wrz 26, 2008 18:29

a ja mysle ze islam jest religia dzieki niej mielismy postep
ale teraz przezywa ten samy kryzys co chrzeciajanstwo w sriedniowiczu
a wiara bahai dopiero rozkwita i nauczyla mnie szanowac inne religie - zwlaszcze islam - nie rozumialem islamu w ogolie dopoki nie poznalem wiare bahai

N wrz 28, 2008 21:36
Zobacz profil WWW

zrobilem kilka krotkich filmikow na temat wiary bahai - to zobaczcie sobie

link usunięty - saxon

dowiecie sie troche wiecej na ten temat

Śr paź 01, 2008 8:54
Zobacz profil WWW

nie wiem czy to szczerze czy ironia- jeśli ironia- to powiem Ci, że bardzo mi przykro pisząc źle o islamie- gdyż jest wielu sympatycznych mahometan, zwłaszcza kobiet... :-(
A Ci, którzy nie są sympatyczni- zostali niestety skrzywdzeni przez islam... :?
Jak ktoś mądry powiedział- muzułmanie to pierwsze ofiary islamu...

Cytuj:
Zajrzałam do bahaitów i bardzo mi się spodobali. Koncepcja Boga tylko dla naszych nigdy mi się nie podobała.
Och nauki sa bardzo ciekawe.Nim sie ich potępi, warto się z nimi zaznajomić.
:D

Tak- typowa sekciarska taktyka...Niby przypadkowe i obiektywne osoby oczarowane doktryną...A tak naprawdę wszytko ustawione i dokładnie zaplanowane...

Pt paź 03, 2008 20:48

Jesteś w błędzie, nie jestem członkiem baha'i tylko takim amatorskim religioznawcą. Na nich trafiłam przez.. esperanto, którego uczyłam się przed wielu laty.,
Ostatnio przypadkiem znalazłam ich w internecie. Zaciekawili mnie, ich strona jest dość skromna, więc niewiele się z niej dowiedziałam. Nigdy nie wydaję o jakiejś religii opinii, jeśli jej dobrze nie znam. Przegryzałam się przez sporą porcję ich literatury.
Zaskoczyli mnie zasadami absolutnie nie spotykanymi w innej religii.
I tak nie potępiają ż a d n e j religii, każdą uznają za objawienie boże odpowiednie dla konkretnej epoki.
Zakazują prozelityzmu, czyli akurat tego, o co ich podejrzewasz. W praktyce wygląda to tak, że głoszą swoją wiarę ale nikogo nie namawiają, żeby do nich przystąpił. Nikogo nie straszą, że jak nie zostanie bahaitą to pójdzie do piekła czy w jakisśinny sposób Bóg go ukarze.
Mają zatem spory problem, bo jak kogoś namówić by stał się bahaitą, skoro nie można zarzucać jego religii błędu.
Nie uznają istnienia piekła jako miejsca, w którym potępieni się smażą .Karą jest dla nich oddzielenie od Boga.
Zawsze zastanawiałam się, jak protestanci prosto dzielą ludzkość na zbawionych i potępionych,Nie miejsce tu, ale konsekwentnie wyciągając wnioski z doktryny protestanckiej to lepiej urodzić się i umrzeć jako poganin niż mieć pecha i zostać chrześcijaninem, z całym kodeksem obowiązków i zakazów z ryzykiem, że się jednak od piekła nie wymigasz.
Los pogan załatwił Ap.Paweł jednym zwrotem, chrześcijanin musi się przejmować całą Biblią.
Mnie zaskoczyło twierdzenie ich założyciela, Baha 'ul'laha, że kobieta i mężczyzna są sobie równi.
Powiedział to mężczyzna w połowie 19-tego wieku w fanatycznym islamskim Iranie. Gdy jedna z jego wyznawczyń odsłoniła twarz, jeden z jego zwolenników chciał popełnić samobójstwo, tak przeraził go ten akt bluźnierstwa.
Islamiści prześladują bahaitów , uciekają się do morderstw , pozbawiania majątku i podstawowych praw.

Nie każdy wyznawca religii niekatolickiej jest od razu sekciarzem. Bahaici na pewno nimi nie są.

Pt paź 03, 2008 23:08
Islamiści prześladują też hindusów, Żydów, chrześcijan i siebie nawzajem...

A w Chinach prześladują sektę Falung Gong...

Fakt prześladowania sam w sobie nic nie znaczy...

kościół Moona - który założył Koreańczyk z południa miał za zadanie min. bronić Korei Południowej- gdyby zaatakowała ją Północ...

Ponieważ bahaici są skoncentrowani na Iranie- wrogu Izraela numer 1- zastanawiam się, czy nie jest to powielenie pomysłu Moona- tylko że tym razem chodzi o obronę Izraela...

Zaś co do prozelityzmu- to musisz o tym powiedzieć "kusztarowi" bo werbował tutaj do bahai i na spotkania w centrum w Warszawie...za co wątek został skasowany...

So paź 04, 2008 19:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona