Dowody na istnienie Boga-Koniec Ateizmu
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Odpowiedziałem ci na to pytanie 2 czy 3 posty wyżej. Stwierdzenie "coś jest poza wszechświatem" sugeruje istnienie granicy wszechświata - a takowa nie istnieje, gdyż wszechświat nie jest klasyczną 3-wymiarową kulą.
Sugerujesz ,że wszechświat nie ma końca?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz wrz 18, 2008 22:36 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Odpowiedziałem ci na to pytanie 2 czy 3 posty wyżej. Stwierdzenie "coś jest poza wszechświatem" sugeruje istnienie granicy wszechświata - a takowa nie istnieje, gdyż wszechświat nie jest klasyczną 3-wymiarową kulą.
To może inaczej.
Wszechświat jest ograniczony z uwagi na to że się powiększa i nie osiągnął on jeszcze swojej max wielkosci .Czyli obecna wielkość ogranicza go .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz wrz 18, 2008 22:44 |
|
 |
movsd
|
To zależy co masz na myśli, bo wyrażasz się tu nieprecyzyjnie.
Wszechświat jest nieograniczony, bo możesz się poruszać w dowolnym kierunku i nie spotkasz granicy a jedynie trafisz z powrotem w to samo miejsce.
Wszechświat jest skończony, bo zawiera skończoną liczbę materii oraz ma skończoną objętość.
|
Cz wrz 18, 2008 22:45 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
movsd napisał(a): To zależy co masz na myśli, bo wyrażasz się tu nieprecyzyjnie. Wszechświat jest nieograniczony, bo możesz się poruszać w dowolnym kierunku i nie spotkasz granicy a jedynie trafisz z powrotem w to samo miejsce. Wszechświat jest skończony, bo zawiera skończoną liczbę materii oraz ma skończoną objętość.
Mam na myśli wielkość wszechświata
Piszesz że jest nieograniczony - nie ma na to dowodów ,natomiast logiczne jest założenie że jeśli miał początek (czytaj był mniejszy ,młodszy) to ma również brzeg ( większy , straszy)
Tym brzegiem niezależnie jak on wygląda jest jego obecna wielkość.
|
Cz wrz 18, 2008 22:50 |
|
 |
movsd
|
Wszechświat nie ma ani środka ani brzegu. Mówi o tym zasada kopernikańska:
http://portalwiedzy.onet.pl/4868,3920,1 ... pisma.html
Cytuj: Sytuacja uległa radykalnej zmianie po opublikowaniu, w 1916 roku, przez Alberta Einsteina (1879–1955), ogólnej teorii względności. Zgodnie z tą teorią przestrzeń (a właściwie czasoprzestrzeń) jest zależna od materii. Materia deformuje (czaso)przestrzeń, zakrzywiając ją, a zakrzywienie (czaso)przestrzeni wpływa na ruch materii. Problem kształtu Wszechświata i jego środka nabrał więc nowego sensu, zwłaszcza że z teorii względności wynikało, iż Kosmos nie może być statyczny – musi się rozszerzać lub kurczyć.
To zdumiewające przewidywanie ogólnej teorii względności zostało potwierdzone obserwacyjnie w latach dwudziestych ubiegłego wieku przez Edwina Hubble’a (1894–1953), który odkrył zjawisko ucieczki galaktyk. Okazuje się, że wszystkie galaktyki oddalają się od siebie z prędkościami proporcjonalnymi do odległości pomiędzy nimi. Chwila zastanowienia i odrobina geometrycznej wyobraźni pozwalają zauważyć, że nie oznacza to, iż którakolwiek z nich jest wyróżniona. Ekspansja Wszechświata obserwowana z którejkolwiek z nich będzie wyglądała tak samo.
Przeprowadzone kilka lat temu, między innymi przy użyciu Teleskopu Kosmicznego noszącego imię odkrywcy ekspansji Wszechświata, Hubble’a, szczegółowe obserwacje rozkładu galaktyk w przestrzeni, pozwalają stwierdzić, że żadna z nich nie jest uprzywilejowana. Podobnie nie jest uprzywilejowany, wyróżniony, żaden kierunek ani żaden obszar w Kosmosie. Wszystkie miejsca we Wszechświecie wyglądają tak samo. Każdy obserwator, znajdujący się na planecie krążącej wokół dowolnej gwiazdy w dowolnej galaktyce, stwierdzi, że Wszechświat średnio, w dużej skali, wygląda tak samo.
To stwierdzenie stanowi treść ZASADY KOPERNIKAŃSKIEJ mówiącej, iż żaden obserwator nie jest wyróżniony, a Wszechświat z punktu widzenia każdego z nich wygląda tak samo. Oczywiście, Kopernik nie sformułował tej zasady. Jest ona produktem nowoczesnej, dwudziestowiecznej nauki. Wyraża głęboką prawdę o wysokiej symetrii Wszechświata. Przydanie tej zasadzie imienia Kopernika jest wyrazem powszechnego uznania dla jego wkładu w poznanie budowy Wszechświata i naszego w nim miejsca.
Z zasady kopernikańskiej wynika, że skoro żaden obserwator nie jest uprzywilejowany, skoro Wszechświat z każdego miejsca i oglądany w każdym kierunku wygląda (średnio) tak samo, to każdy punkt jest w nim środkiem symetrii. Mówiąc potocznie, każde miejsce jest „środkiem” Wszechświata.
Na tytułowe pytanie: „gdzie leży środek Wszechświata?” można więc w pełni, ściśle i naukowo odpowiedzieć: „środek Wszechświata znajduje się w miejscu, w którym Ty stoisz, mój Czytelniku, ORAZ W KAŻDYM INNYM MIEJSCU”.
|
Cz wrz 18, 2008 22:52 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Wszechświat nie ma ani środka ani brzegu. Mówi o tym zasada kopernikańska Ktoś kiedyś powiedział : Tam gdzie kończy się wszechświat kończy się nauka, a zaczyna filozofia i religia. Cytuj: Zasada kopernikańska - zasada filozoficzna
|
Cz wrz 18, 2008 23:00 |
|
 |
movsd
|
Seweryn napisał(a): Zasada kopernikańska - zasada filozoficzna Zabrakło ci siły woli by przeczytać 2 akapity więcej wikipedii? Bo czytamy: Cytuj: Zasada kopernikańska jest częścią współczesnej metodologii nauki. W kosmologii nazywana jest zasadą kosmologiczną.
Radzę ci żebyś przeczytał tekst który wyżej zalinkowałem - może ci sporo kwestii wyjaśnić.
|
Cz wrz 18, 2008 23:04 |
|
 |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Zabrakło ci siły woli by przeczytać 2 akapity więcej wikipedii? . Nie zmienia to faktu, że jest tylko zasadą filozoficzną i w tym wypadku metodologia nauki jak i zasada kosmologiczna rozkłada ręce i opiera się na filozofii . Cytuj: Zasada kosmologiczna - Postulat ten ma przesłanki filozoficzne I jak pisze jeden z najwiekszych autorytetów laureat nagrody Nobla Leon Max Lederman Cytuj: niestety, nie mamy żadnych danych na temat Samego Początku. Żadnych, zero. Nie wiemy nic o wszechświecie, aż do momentu, gdy osiąga on dojrzały wiek bilionowej trylionowej części sekundy - to jest, pewnego bardzo krótkiego czasu po stworzeniu w Wielkim Wybuchu. Kiedy czytasz lub słyszysz cokolwiek na temat narodzin wszechświata, to ktoś to zmyśla. Jesteśmy w sferze filozoficznych rozważań. Tylko Bóg wie co stało się na Samym Początku
I na końcu.
Dobranoc.
|
Cz wrz 18, 2008 23:19 |
|
 |
movsd
|
Seweryn napisał(a): Nie zmienia to faktu, że jest tylko zasadą filozoficzną Wyciągasz błędne wnioski. Zasada kopernikańska była wyłącznie zasadą filozoficzną dopóki nie potwierdziły jej obserwacje. Seweryn napisał(a): I jak pisze jeden z najwiekszych autorytetów laureat nagrody Nobla Leon Max Lederman(...)
Nie pisałem o początku wszechświata tylko o jego geometrii wynikającej z ogólnej teorii względności.
I nie musisz mówić dobranoc kiedy ci się zachce spać - to nie przedszkole, Sewerynku.
|
Cz wrz 18, 2008 23:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I.Kant powiada że: "Bezwzględnie konieczne jest to czego przeciwieństwo jest niemożliwe, o ile sam przedmiot nie zawiera w sobie sprzeczności"
(Zob. Jedyna możliwa podstawa dowodu na istnienie Boga)
Dlatego próbuję po kolei badać jak mogły się potoczyć losy wszechświata i gdy dojdziemy do absurdu , oznacza to wtedy że założenie było błędne i należy zająć stanowisko przeciwne, to nosi zaś nazwę według słownika PWN dowód z zasady sprzeczności, czyli wykluczenie absurdu.
Tyle co do formy tego co to jest za dowód. Co do waszych argumentów to napiszę później.
|
Pt wrz 19, 2008 8:37 |
|
 |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Wyciągasz błędne wnioski. Zasada kopernikańska była wyłącznie zasadą filozoficzną dopóki nie potwierdziły jej obserwacje.
Nie pisałem o początku wszechświata tylko o jego geometrii wynikającej z ogólnej teorii względności.
I nie musisz mówić dobranoc kiedy ci się zachce spać - to nie przedszkole, Sewerynku. Nie była tylko jest : Cytuj: Zasada kopernikańska - zasada filozoficzna
Ps Wiem, że nie muszę mówić dobranoc, jednak kultura tego wymaga, czego i Tobie życzę.
|
Pt wrz 19, 2008 8:42 |
|
 |
movsd
|
Seweryn napisał(a): movsd napisał(a): Wyciągasz błędne wnioski. Zasada kopernikańska była wyłącznie zasadą filozoficzną dopóki nie potwierdziły jej obserwacje.
I nie musisz mówić dobranoc kiedy ci się zachce spać - to nie przedszkole, Sewerynku. Nie była tylko jest : Cytuj: Zasada kopernikańska - zasada filozoficzna Ps Wiem, że nie muszę mówić dobranoc, jednak kultura tego wymaga, czego i Tobie życzę.
Seweryn, czy ty masz klapki na mózgu? Powiedziałem ci przecież, że znalazły się dowody umożliwiające włączenie jej do kosmologii.
Kultura nie wymaga mówienia dobranoc na forum - nikt inny tego tu tego nie robi.
|
Pt wrz 19, 2008 10:03 |
|
 |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Seweryn, czy ty masz klapki na mózgu? Powiedziałem ci przecież, że znalazły się dowody umożliwiające włączenie jej do kosmologii. Kultura nie wymaga mówienia dobranoc na forum - nikt inny tego tu tego nie robi. '
Skoro znalazły się dowody to szkoda, że ich nie przedstawiłeś . Póki co Zasada kopernikańska jak i postulat kosmologiczny opiera sie na filozofii.
A co do kultury to wiele osób na forum ją przejawia używając zwrotów grzecznościowych typu: pozdrawiam, witam, proszę, dziękuję, więc Twoja teza jakoby nikt inny tego tu tego nie robi, jest fałszywa .
|
Pt wrz 19, 2008 10:24 |
|
 |
movsd
|
Seweryn napisał(a): Skoro znalazły się dowody to szkoda, że ich nie przedstawiłeś .
Przedstawiłem - w cytacie wyżej z portalu wiedzy. Tylko trzeba przeczytać cały tekst.
Seweryn, nie obchodzi mnie czy idziesz spać, jeśli musisz się z tego spowiadać to trudno.
|
Pt wrz 19, 2008 10:46 |
|
 |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Przedstawiłem - w cytacie wyżej z portalu wiedzy. Tylko trzeba przeczytać cały tekst.
Seweryn, nie obchodzi mnie czy idziesz spać, jeśli musisz się z tego spowiadać to trudno.
W cytacie wyżej jest mowa o zasadzie Koprnikańskiej i postulacie kosmologicznym ,a one oparte sa na filozofii.
Moderatorzy nie pozwolą! To nie temat o grzeczności językowej, a o dowodach na istnienie Boga! edit by szumi
|
Pt wrz 19, 2008 11:11 |
|
|
|