Czy zabilibyscie kogoś gdyby Bóg Wam kazał?
Autor |
Wiadomość |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Ja rozumiem,że to było normalne i w zwyczaju,ale Bóg przecież nie jest 'normalny'i nie obowiązują Go żadne zwyczaje. Mógł np. dać spokój z tym zabijaniem i powiedziec im żeby sobie poszli a rzeczony Baranek żeby sobie dalej trawe skubał tam gdzie go zastali. generalnie gusta Boga podejrzanie zbiegają mi się ze zwykłymi gustami ludzkim--np. zamiłowaniem do dramatycznych brutalnych ceremonii ,.,
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Pn wrz 29, 2008 18:39 |
|
|
|
 |
movsd
|
WaszJudasz napisał(a): Baranek żeby sobie dalej trawe skubał tam gdzie go zastali. generalnie gusta Boga podejrzanie zbiegają mi się ze zwykłymi gustami ludzkim--np. zamiłowaniem do dramatycznych brutalnych ceremonii ,.,
Dokładnie, nie rozumiem jak nieskończenie (!) mądra i miłosierna istota mogła podejmować tak hmm irracjonalne i amoralne decyzje.
|
Pn wrz 29, 2008 18:46 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Po pierwsze, słusznie zauważyłeś NaszJudaszu, że jest to ludzki sposób oddawania czci. Bo przecież to że zabijano młode baranki to ustalili ludzie. Bóg wcale nie powiedział, że lubi młode baranki więc mamy Mu je ofiarowywać. Nie. To wymyślili ludzie.
Po drugie postu głupsze niż moje poczucie humoru zostały usunięte. Jak chcecie dowcipkować, to nie ten dział.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn wrz 29, 2008 19:53 |
|
|
|
 |
movsd
|
szumi napisał(a): Po pierwsze, słusznie zauważyłeś NaszJudaszu, że jest to ludzki sposób oddawania czci. Bo przecież to że zabijano młode baranki to ustalili ludzie. Bóg wcale nie powiedział, że lubi młode baranki więc mamy Mu je ofiarowywać. Nie. To wymyślili ludzie.
To czemu nie zatrzymał baranko-bójców a wysłał anioła by zatrzymać Abrahama?
|
Pn wrz 29, 2008 20:21 |
|
 |
szumi
Moderator
|
A kto powiedział, że wysłał?
Mój drogi, jeśli chcesz dyskutować o tym, co chce nam powiedzieć Księga Rodzaju, zdobądź jakieś podstawy.
Jest to historia ludowa, opowiadana w Palestynie wiele wieków temu na dobranoc więc prawdopodobieństwo, że jest prawdziwa jest takie samo jak to, że nie jest prawdziwa- tego nie wiadomo. I wcale to nie podważa autorytatywności Biblii.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn wrz 29, 2008 20:45 |
|
|
|
 |
movsd
|
szumi napisał(a): A kto powiedział, że wysłał?
 W zasadzie to można całą Biblię tak zinterpretować.
-Co powiedział Jezus?
-A kto powiedział, że Jezus istniał - to tylko taka historia sprzed 2000 lat.
Po prostu zakładam, że to co czytam ma jakieś odniesienie do rzeczywistości.
Wiem, że nie można traktować pewnych fragmentów dosłownie, ale nie ma różnicy pomiędzy aniołem łapiącym za rękę Abrahama i Aniołem rozmawiającym z Maryją o jej roli jako matce Jezusa - jedno traktujesz z przymrożeniem oka, a drugie nie.
|
Pn wrz 29, 2008 22:10 |
|
 |
szumi
Moderator
|
movsd napisał(a): Wiem, że nie można traktować pewnych fragmentów dosłownie, ale nie ma różnicy pomiędzy aniołem łapiącym za rękę Abrahama i Aniołem rozmawiającym z Maryją o jej roli jako matce Jezusa - jedno traktujesz z przymrożeniem oka, a drugie nie.
A kto powiedział, że rozróżniam jedno na przymrużone oko, a drugie nie? Jest to tak samo prawdopodobne. Więc mogło być, albo mogło nie być.
Inna sprawa, że okres od powstania danej historii do jej spisania odgrywa pewną rolę.
Nie mniej nie tu na ten temat.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt wrz 30, 2008 7:38 |
|
 |
Sympatyk Lewicy
|
Kamyk napisał(a): Jeśli masz taki obraz Boga-Ojca Starego Testamentu, to... najzwyczajniej w świecie nie znasz Pisma Świętego. Jeśli natomiast odrzucasz Boga-Ojca ze Starego Testamentu, jeśli w ogóle nie uznajesz Starego Testamentu... to jak możesz uznawać Jezusa za Boga...
No, to bardzo ciekawe spostrzeżenie. Stary Testament i Nowy Testament to raczej nie są dwa odcinki tego samego serialu. To zupełnie różne dzieła i dwie zupełnie rożne doktryny religijne. Upraszczając można by powiedzieć że Bóg Starego testamentu to wyłącznie Bóg Izraela. Dzięki przymierzu ze swoim Bogiem, Izraelici mogą pokonać inne plemiona. Bóg Izraela jest srogi, zazdrosny, wojowniczy i bezlitosny. Izraelitom pozwala nie tylko zabijać wrogów, ale nie przeszkadza mu, że wykorzystują do tego wszelkie środki jak podstęp, kłamstwo itp.
Nowy testament to zupełnie inna bajka. Jezus zabronił Piotrowi bronić go mieczem. Idea chrześcijaństwa z Nowego Testamentu jest bardziej uniwersalna, można by powiedzieć internacjonalna. Co spowodowało, że Bóg ze Starego Testamentu zmienił zdanie i nawet poświecił swego syna. Czyżby zrozumiał, że więcej much złapie na miód niż na ocet?
|
Wt wrz 30, 2008 12:57 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Sympatyk Lewicy napisał(a): No, to bardzo ciekawe spostrzeżenie. Stary Testament i Nowy Testament to raczej nie są dwa odcinki tego samego serialu. To zupełnie różne dzieła i dwie zupełnie rożne doktryny religijne.
No to ja dodam, że nie tylko nie znasz Pisma Święte,ale i nauczania Kościoła. Odsyłam do Konstytucji dogmatycznej o Objawieniu Bożym "Lumen gentium" Soboru Watykańskiego II.
Wówczas dowiesz się, że nie jest to inny "serial", oraz dlaczego.
Dowiesz się, że jest to ten sam "serial" i że występuje tam ten sam Bóg.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt wrz 30, 2008 15:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szumi napisał(a): Mój Drogi, chyba nie znasz tej historii. Abraham miał zabić syna. Nie zabił go dlatego, że Bóg widząc iż Abraham jest gotów to uczynić, dał mu w zamian zwierzę, które ten złożył w ofierze. Sam Bóg ("Anioł Pański") wyraźnie mu nakazał oszczędzić syna i zabić baranka.
Pozwolisz, że zapytam. Jak Abraham miał zabić syna, skoro z tego syna miał być wielki naród? Sara miała być matką królów. A co zrobiłby Bóg, gdyby Abraham naprawdę chciał zabić syna? Wskrzesiłby go?
|
Pt paź 10, 2008 18:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
a to Sara nie mogła mieć nowego?
jak cuda to cuda.
|
So paź 11, 2008 9:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fajnie poczytać jak unikacie odpowiedzi na proste pytanie
Bóg Ojciec, niejednokrotnie kazywał Izraelitom wymordować całe narody - i ci chętnie wypełniali jego wolę.
Gdyby kazał Wam zamordować swego syna, lub sąsiada, czy zrobilibyście to ?
|
Pn paź 13, 2008 0:22 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Aztec napisał(a): Bóg Ojciec, niejednokrotnie kazywał Izraelitom wymordować całe narody - i ci chętnie wypełniali jego wolę. 
Mój Drogi nie pisz takich głupot nie mając o tych sprawach żadnego pojęcia.
Bo takie głupie bajeczki to możesz sobie na dobranoc opowiadać.
Poczytaj nieco o tym jak powstawały księgi historyczne Starego Testamentu i jak należy przedstawione wydarzenia odczytywać, bo nie zawsze to jest takie proste jak się wydaje!
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn paź 13, 2008 7:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szumi napisał(a): Poczytaj nieco o tym jak powstawały księgi historyczne Starego Testamentu i jak należy przedstawione wydarzenia odczytywać, bo nie zawsze to jest takie proste jak się wydaje!
Czyli jak, np. Pan Bóg kazał wymordować Jozuemu, wszystkich mieszkańców, kobiety i dzieci miasta Aj, to jak należy to odczytywać ?
|
Pn paź 13, 2008 8:44 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Po pierwsze nie jest to dział Biblia by zajmować się tutaj egzegezą i sprawą interpretacji tekstów starotestamentowych.
Jak naprawdę poczytasz i czegoś się dowiesz to będziesz wiedział jak to należy odczytać.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn paź 13, 2008 11:36 |
|
|
|