Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 29, 2025 20:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Matka Boska patronką UE? 
Autor Wiadomość

Post Matka Boska patronką UE?
http://wiadomosci.onet.pl/1819560,11,item.html

Rozumiem, że psy i inne zwierzęta jako istoty kierujące się instynktem przy każdej okazji znaczą teren.
Zastanawiam się jednak, po co to Katolikom.
Co daje Katolikom wieszanie wszędzie krzyży, budowanie kapliczek itp.?
Ok. w Polsce to się udaje, ale Europa ich wyśmieje.
Polscy Europosłowie zgłaszając tę inicjatywę doskonale wiedzą, że ośmieszą siebie i nasz kraj, ale zrobią to tylko po to by przypodobać się hierarchii Krk.
Pytanie czy nie robią Kościołowi niedźwiedziej przysługi?

Pt wrz 05, 2008 8:43

Sympatyku Lewicy! Katolik zdrowego rozsądku i zdrowej wiary, na pewno nie jest przesadnym dewotem i nie wiesza wszędzie krzyża- do tego przynależą najważniejsze miejsca w jego życiu( kościół, dom, szkoła, urzędy).
Kapliczki na przydrożnych polach, dlaczego nie?! Niech strzegą ludzi jak dobrzy Aniołowie!
Polscy europosłowie ośmieszają swój kraj - i owszem- ale poprzez kłótnie i swary, tematy zastępcze, poprawność polityczną i niemoralność, tym sposobem psują jego obraz...zniekształcają jego prawdziwe oblicze... :-(

Śr wrz 24, 2008 13:29
"Europa ich wyśmieja"...ta "Europa", która zapomniała o ojcach założycielach wspólnoty ich intencjach, ideach i udaje, że kontynuuje ich dzieło :(
http://ekai.pl/europa/?MID=3775

Śr wrz 24, 2008 18:26
Dla mnie to, że pierwsze kraje UE były katolickie nie znaczy, że dalsza wspólnota ma obierać symbol religijny za patronkę.

Lepiej pozostać bez patrona.

A wzajemna tolerancja i nie faworyzowanie żadnej religii (a co za tym idzie żadnych ludzi) powinno być dla mnie najwyższą wartością UE.

Crosis

Śr wrz 24, 2008 18:35
Takie "znaczenie" jest traktowane przez kler raczej jako "wbicie flagi" w nowo zdobyty ląd. Takimi symbolami Kościół chce pokazać swoją dominację, ekspansywne dążenia i to, że zawłaszcza sobie coś. Niebawem więc być może będą katolicy mówić - "tylko katolik może być prawdziwym Europejczykiem" tak jak dziś "tylko katolik może być prawdziwym Polakiem". Zapewne też Kościół będzie rościł sobie jakieś prawa do decydowania o losach UE i zacznie narzucać "katolickie wartości".

Zastanawiam się, czy Glemp w ogóle zdaje sobie sprawę, że wielowyznaniowa UE raczej nie przyjmie symbolu zdominowania jej przez jedno tylko wyznanie. Jeżeli tak, to tego typu próby są oznaką desperackiego zaistnienia upadającego Kościoła.

Śr wrz 24, 2008 23:04
na pewno nie jest przesadnym dewotem i nie wiesza wszędzie krzyża- do tego przynależą najważniejsze miejsca w jego życiu( kościół, dom, szkoła, urzędy).

Szkoła i urzędy to właśnie to "wszędzie" - nie są to miejsca kultu a są to miejsca publiczne, nie tylko dla katolików. Zawłaszczenie więc ich przez jedną grupę wyznaniową, wieszaniem symboli, jest egoizmem.

Śr wrz 24, 2008 23:11

Takie "znaczenie" jest traktowane przez kler raczej jako "wbicie flagi" w nowo zdobyty ląd. Takimi symbolami Kościół chce pokazać swoją dominację, ekspansywne dążenia i to, że zawłaszcza sobie coś.

Sądzę, że to TY będziesz mówić że Kościół chce pokazać, że zawłaszcza i TY traktujesz to jako wbicie flagi.
Cóż, każdy może mieć własne zdanie.

Jak żywą kadzielnicę bujam go przed Tobą! (Beata Obertyńska)

Cz wrz 25, 2008 6:20

A ja zostanę przy swoim. Znaczą teren. Jak pies podlewał mi Tuje w ogrodzie to dostał w pysk i się oduczył.

Cz wrz 25, 2008 7:21

Ja również pozostanę przy swoim, możemy się przecież...pięknie różnić :-D

Cz wrz 25, 2008 10:38

A ja zostanę przy swoim. Znaczą teren. Jak pies podlewał mi Tuje w ogrodzie to dostał w pysk i się oduczył.

Poniższy zdjęci pochodzi z okładki i jest troche słabo widoczne(może kto ma lepsze dla Symapatyka lewicy) ,niemniej widać tam Matke Boską z otoczką gwiazd nad głową. Symbol ten jest starszy niż UE. Aureola gwiazd na fladze UE wzietat wzięta właśnie z Matki Boskiej Lourd. Kard Glemp tylko przywraca symbolowi jego korzenie.
http://www.kolporter.pl/290584,Ksiazki_ ... urdes.html

Pustką nie zastapi sę niczego , przyjdzie islam.

Cz wrz 25, 2008 10:46
vi a jak Ty to widzisz? Może chcesz powiedzieć, że katolicy modlą się w urzędach i Sejmie tak często, że ten symbol jest tam niezbędny a matka boska zostanie przyjęta przez wszystkich w UE jako patronka - w tym protestantów, muzułmanów i ateistów? Watykan nie jest w UE więc wszelkie roszczenia do symboliki są bezpodstawne. Nie dość, że UE nie jest instytucją katolicką - czyli nie powinna symbolizować monopolu religijnego, to jeszcze do niedawna była wrogiem Kościoła!

Robur obraz matki boskiej był jedynie inspiracją dla flagi - flaga nie ma symbolizować niczego religijnego. Bezpośrednio flaga UE nawiązuje do dewizy UE - Jedność w różnorodności.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Flaga_Unii ... lika_flagi

Cz wrz 25, 2008 13:34
Moderator

OT na temat mojej interpretacji został usunięty. Polecam powrót do meritum!

(J 8, 32b)

Pt wrz 26, 2008 14:53

Cytuj:
Robur obraz matki boskiej był jedynie inspiracją dla flagi - flaga nie ma symbolizować niczego religijnego. Bezpośrednio flaga UE nawiązuje do dewizy UE - Jedność w różnorodności.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Flaga_Unii ... lika_flagi

Wikipedia miejscami jest rzetelne, miejscami pisze historie na nowo, byłby chłodniejszych w miłosnych uniesieniach nad owym wynalazkiem.
Wystarczy poczytać Liczba gwiazd nawiązuje do starożytnej symboliki liczby 12 oznaczającej doskonałość i całość.... ta starożytność , to dwanaście pokoleń Izraela, dwunastu apostołów, dwanaście bram Jeruzalem, raczej takie pisanie obliczone jest na klasyczne ogłupienie ludzi. Teraz rozumiesz dlaczego Matka Boska z Lourd ma te gwiazdy.

Co najwyżej można powiedzieć, że zerżnięto symobole z religii. Po za tym nie rozumiem jakim prawem chcesz zabraniać uznania Matki Boskiej za Królowa Europy ? Kto powiedział i gdzie to napisane ,że Europa musi być laicka ...?
Najwyraźniej nie rozumiesz prostej rzeczy - wolności ludzkiej. Ludzie tworzą UE i oni nadają jej kształt, wszystkie zdania i poglądy są równe. Jeśli taka będzie wola większości, islam będzi rządził w Europie i prawo szariatu - wola ludu , rzecz święta.

Zobacz jak lewica w Kolonii dzielnie broni budowy nowych meczetów, to jest właśnie trendii w Europie. Pewnie jakby Fatima miała być partronką, to nikt by nie protestował na lewicy..... .

Pt wrz 26, 2008 23:28

Demokracja nie polega na wyłącznym respektowaniu woli większości. Gdyby tak było większość mogłaby w majestacie prawa przegłosować np. czystki etniczne. W demokratycznym państwie nie ma znaczenia czy wyznawców danej religii jest 5% czy 95%. Mają te same prawa.
Lewica nie broni Islamu ani żadnej innej religii. Broni świeckości państwa i wolności sumienia i wyznania.

Zastanów się trochę nad swoimi argumentami. Ja zrozumiałem to tak:

Wybierzcie mniejsze zło czyli Katolicyzm, bo jak nie to zapanuje Islam.
A ja jestem pewny, że islam zemrze śmiercią naturalną tak samo jak katolicyzm.

Wt wrz 30, 2008 11:51
Kto powiedział i gdzie to napisane ,że Europa musi być laicka ...?

Może tam gdzie napisano o "różnorodności"? UE ma być wspólnotą wszystkich jej obywateli, niezależnie od wyznania i działać ma dla nich wszystkich - nie być tylko dla katolików.
Kto powiedział i gdzie napisali, że UE ma być katolicka? Zapominasz, że żyją w niej nie tylko katolicy i może chcą instytucji laickiej, szanującej ich wyznanie i światopogląd a nie instytucji religijnej, która zmarginalizuje ich, zdyskryminuje itd.?
Robur napisał(a):
Najwyraźniej nie rozumiesz prostej rzeczy - wolności ludzkiej.

Wolność jednego powinna się kończyć tam gdzie zaczyna się wolność drugiego. Ty chcesz by kler miał wolność taką, że podepcze wolność kogokolwiek innego?
Robur napisał(a):
Ludzie tworzą UE i oni nadają jej kształt, wszystkie zdania i poglądy są równe. Jeśli taka będzie wola większości, islam będzi rządził w Europie i prawo szariatu - wola ludu , rzecz święta.

Skoro równe, to dlaczego UE ma być zdominowana przez katolicyzm - w którym już nie wszyscy będą równi?
Skoro są równe to nikt nie ma prawa narzucać swojego wyznania komukolwiek.

Cz paź 02, 2008 23:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona