Autor |
Wiadomość |
Sympatyk Lewicy
|
 Matka Boska patronką UE?
http://wiadomosci.onet.pl/1819560,11,item.html
Rozumiem, że psy i inne zwierzęta jako istoty kierujące się instynktem przy każdej okazji znaczą teren.
Zastanawiam się jednak, po co to Katolikom.
Co daje Katolikom wieszanie wszędzie krzyży, budowanie kapliczek itp.?
Ok. w Polsce to się udaje, ale Europa ich wyśmieje.
Polscy Europosłowie zgłaszając tę inicjatywę doskonale wiedzą, że ośmieszą siebie i nasz kraj, ale zrobią to tylko po to by przypodobać się hierarchii Krk.
Pytanie czy nie robią Kościołowi niedźwiedziej przysługi?
|
Pt wrz 05, 2008 8:43 |
|
|
|
 |
bietka.romaniak
|
Sympatyku Lewicy! Katolik zdrowego rozsądku i zdrowej wiary, na pewno nie jest przesadnym dewotem i nie wiesza wszędzie krzyża- do tego przynależą najważniejsze miejsca w jego życiu( kościół, dom, szkoła, urzędy).
Kapliczki na przydrożnych polach, dlaczego nie?! Niech strzegą ludzi jak dobrzy Aniołowie!
Polscy europosłowie ośmieszają swój kraj - i owszem- ale poprzez kłótnie i swary, tematy zastępcze, poprawność polityczną i niemoralność, tym sposobem psują jego obraz...zniekształcają jego prawdziwe oblicze... 
|
Śr wrz 24, 2008 13:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Europa ich wyśmieja"...ta "Europa", która zapomniała o ojcach założycielach wspólnoty ich intencjach, ideach i udaje, że kontynuuje ich dzieło
http://ekai.pl/europa/?MID=3775
|
Śr wrz 24, 2008 18:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dla mnie to, że pierwsze kraje UE były katolickie nie znaczy, że dalsza wspólnota ma obierać symbol religijny za patronkę.
Lepiej pozostać bez patrona.
A wzajemna tolerancja i nie faworyzowanie żadnej religii (a co za tym idzie żadnych ludzi) powinno być dla mnie najwyższą wartością UE.
Crosis
|
Śr wrz 24, 2008 18:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Takie "znaczenie" jest traktowane przez kler raczej jako "wbicie flagi" w nowo zdobyty ląd. Takimi symbolami Kościół chce pokazać swoją dominację, ekspansywne dążenia i to, że zawłaszcza sobie coś. Niebawem więc być może będą katolicy mówić - "tylko katolik może być prawdziwym Europejczykiem" tak jak dziś "tylko katolik może być prawdziwym Polakiem". Zapewne też Kościół będzie rościł sobie jakieś prawa do decydowania o losach UE i zacznie narzucać "katolickie wartości".
Zastanawiam się, czy Glemp w ogóle zdaje sobie sprawę, że wielowyznaniowa UE raczej nie przyjmie symbolu zdominowania jej przez jedno tylko wyznanie. Jeżeli tak, to tego typu próby są oznaką desperackiego zaistnienia upadającego Kościoła.
|
Śr wrz 24, 2008 23:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bietka.romaniak napisał(a): na pewno nie jest przesadnym dewotem i nie wiesza wszędzie krzyża- do tego przynależą najważniejsze miejsca w jego życiu( kościół, dom, szkoła, urzędy).
Szkoła i urzędy to właśnie to "wszędzie" - nie są to miejsca kultu a są to miejsca publiczne, nie tylko dla katolików. Zawłaszczenie więc ich przez jedną grupę wyznaniową, wieszaniem symboli, jest egoizmem.
|
Śr wrz 24, 2008 23:11 |
|
 |
vi
|
Aton napisał(a): Takie "znaczenie" jest traktowane przez kler raczej jako "wbicie flagi" w nowo zdobyty ląd. Takimi symbolami Kościół chce pokazać swoją dominację, ekspansywne dążenia i to, że zawłaszcza sobie coś.
Sądzę, że to TY będziesz mówić że Kościół chce pokazać, że zawłaszcza i TY traktujesz to jako wbicie flagi.
Cóż, każdy może mieć własne zdanie.
_________________ Cóż z tego, że go kiedyś zdmuchniesz w mgnieniu oka, skoro wciąż przemijając – wciąż jeszcze jest sobą? Ja ten Twój świat, co mija, kocham Panie! – kocham! Jak żywą kadzielnicę bujam go przed Tobą! (Beata Obertyńska)
|
Cz wrz 25, 2008 6:20 |
|
 |
Sympatyk Lewicy
|
A ja zostanę przy swoim. Znaczą teren. Jak pies podlewał mi Tuje w ogrodzie to dostał w pysk i się oduczył.
|
Cz wrz 25, 2008 7:21 |
|
 |
bietka.romaniak
|
Ja również pozostanę przy swoim, możemy się przecież...pięknie różnić 
|
Cz wrz 25, 2008 10:38 |
|
 |
Robur
|
Sympatyk Lewicy napisał(a): A ja zostanę przy swoim. Znaczą teren. Jak pies podlewał mi Tuje w ogrodzie to dostał w pysk i się oduczył.
Poniższy zdjęci pochodzi z okładki i jest troche słabo widoczne(może kto ma lepsze dla Symapatyka lewicy) ,niemniej widać tam Matke Boską z otoczką gwiazd nad głową. Symbol ten jest starszy niż UE. Aureola gwiazd na fladze UE wzietat wzięta właśnie z Matki Boskiej Lourd. Kard Glemp tylko przywraca symbolowi jego korzenie.
http://www.kolporter.pl/290584,Ksiazki_ ... urdes.html
Pustką nie zastapi sę niczego , przyjdzie islam.
|
Cz wrz 25, 2008 10:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
vi a jak Ty to widzisz? Może chcesz powiedzieć, że katolicy modlą się w urzędach i Sejmie tak często, że ten symbol jest tam niezbędny a matka boska zostanie przyjęta przez wszystkich w UE jako patronka - w tym protestantów, muzułmanów i ateistów? Watykan nie jest w UE więc wszelkie roszczenia do symboliki są bezpodstawne. Nie dość, że UE nie jest instytucją katolicką - czyli nie powinna symbolizować monopolu religijnego, to jeszcze do niedawna była wrogiem Kościoła!
Robur obraz matki boskiej był jedynie inspiracją dla flagi - flaga nie ma symbolizować niczego religijnego. Bezpośrednio flaga UE nawiązuje do dewizy UE - Jedność w różnorodności.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Flaga_Unii ... lika_flagi
|
Cz wrz 25, 2008 13:34 |
|
 |
szumi
Moderator
|
OT na temat mojej interpretacji został usunięty. Polecam powrót do meritum!
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt wrz 26, 2008 14:53 |
|
 |
Robur
|
Anton napisał
Wikipedia miejscami jest rzetelne, miejscami pisze historie na nowo, byłby chłodniejszych w miłosnych uniesieniach nad owym wynalazkiem.
Wystarczy poczytać Liczba gwiazd nawiązuje do starożytnej symboliki liczby 12 oznaczającej doskonałość i całość.... ta starożytność , to dwanaście pokoleń Izraela, dwunastu apostołów, dwanaście bram Jeruzalem, raczej takie pisanie obliczone jest na klasyczne ogłupienie ludzi. Teraz rozumiesz dlaczego Matka Boska z Lourd ma te gwiazdy.
Co najwyżej można powiedzieć, że zerżnięto symobole z religii. Po za tym nie rozumiem jakim prawem chcesz zabraniać uznania Matki Boskiej za Królowa Europy ? Kto powiedział i gdzie to napisane ,że Europa musi być laicka ...?
Najwyraźniej nie rozumiesz prostej rzeczy - wolności ludzkiej. Ludzie tworzą UE i oni nadają jej kształt, wszystkie zdania i poglądy są równe. Jeśli taka będzie wola większości, islam będzi rządził w Europie i prawo szariatu - wola ludu , rzecz święta.
Zobacz jak lewica w Kolonii dzielnie broni budowy nowych meczetów, to jest właśnie trendii w Europie. Pewnie jakby Fatima miała być partronką, to nikt by nie protestował na lewicy..... .
|
Pt wrz 26, 2008 23:28 |
|
 |
Sympatyk Lewicy
|
Demokracja nie polega na wyłącznym respektowaniu woli większości. Gdyby tak było większość mogłaby w majestacie prawa przegłosować np. czystki etniczne. W demokratycznym państwie nie ma znaczenia czy wyznawców danej religii jest 5% czy 95%. Mają te same prawa.
Lewica nie broni Islamu ani żadnej innej religii. Broni świeckości państwa i wolności sumienia i wyznania.
Zastanów się trochę nad swoimi argumentami. Ja zrozumiałem to tak:
Wybierzcie mniejsze zło czyli Katolicyzm, bo jak nie to zapanuje Islam.
A ja jestem pewny, że islam zemrze śmiercią naturalną tak samo jak katolicyzm.
|
Wt wrz 30, 2008 11:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robur napisał(a): Kto powiedział i gdzie to napisane ,że Europa musi być laicka ...? Może tam gdzie napisano o "różnorodności"? UE ma być wspólnotą wszystkich jej obywateli, niezależnie od wyznania i działać ma dla nich wszystkich - nie być tylko dla katolików. Kto powiedział i gdzie napisali, że UE ma być katolicka? Zapominasz, że żyją w niej nie tylko katolicy i może chcą instytucji laickiej, szanującej ich wyznanie i światopogląd a nie instytucji religijnej, która zmarginalizuje ich, zdyskryminuje itd.? Robur napisał(a): Najwyraźniej nie rozumiesz prostej rzeczy - wolności ludzkiej. Wolność jednego powinna się kończyć tam gdzie zaczyna się wolność drugiego. Ty chcesz by kler miał wolność taką, że podepcze wolność kogokolwiek innego? Robur napisał(a): Ludzie tworzą UE i oni nadają jej kształt, wszystkie zdania i poglądy są równe. Jeśli taka będzie wola większości, islam będzi rządził w Europie i prawo szariatu - wola ludu , rzecz święta.
Skoro równe, to dlaczego UE ma być zdominowana przez katolicyzm - w którym już nie wszyscy będą równi?
Skoro są równe to nikt nie ma prawa narzucać swojego wyznania komukolwiek.
|
Cz paź 02, 2008 23:59 |
|
|
|