Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 9:25

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 33  Następna strona
 Argumenty na ISTNIENIE BOGA 
Autor Wiadomość
Gdzie "jest" Bog? Racjonalna odpowiedz : Bog "jest" wszędzie i nigdzie.
Zeby to zrozumiec, trzeba sobie przypomniec stan rzeczywistosci przed Big
Bang :
1) nieistnienie przestrzeni
2 nieistnienie kosmicznego czasu
3) nieistnienie materii
4) nieistnienie energii
Big Bang byl tylko 13.7 miliardow lat temu i koniec kosmosu nastąpi za okolo 20 miliardow lat.
Gdzie byl, jest i bedzie Bog Nieskonczony? Ano wszędzie i nigdzie.
W nieczasie i w nieprzestrzeni.

Wt paź 14, 2008 22:07

Bóg jest Nieskończonym Potencjałem Nicości.

Wt paź 14, 2008 22:33
Racjonalna odpowiedz : Bóg "jest" wszędzie i nigdzie.
ta odpowiedź nie jest racjonalna tylko absurdalna.
jeśli coś jest nigdzie, to tego czegoś nie ma a jak jest się wszędzie, to jest się gdziekolwiek.
a ja jakoś nie zauważam boga na moim biurku, więc chyba go tu nie ma (może się schował? kto wie...).
dalej:
być wszędzie i nigdzie to ybyć wewnętrznie sprzecznym, a to co wewnętrznie sprzeczne to NA PEWNO nie istnieje...
jeśli zgodzisz się na powyższe konsekwencję to zgodzę się na twoją konkluzję.

na razie radzę potrenować logikę - to podstawa racjonalizmu.

Śr paź 15, 2008 0:12
Racjonalna odpowiedz : Bóg "jest" wszędzie i nigdzie.

Może sformułujmy to inaczej. Racjonalista może szukać Boga wszędzie, lecz nie znajdzie go nigdzie :)

Śr paź 15, 2008 0:33
zbanowany na stałe

Czy Komunia Swieta wywodzi sie z rytuału narkotykow?
Smiac sie czy płakac mamy? Posmiejmy sie z ateistycznych bzdetów.

W sumie wszystko mi jedno,czy będziesz się śmiać czy płakać, fakty są jednak takie,że do dziś w Amazonii pije się wywar z 'liany dusz' , w Meksyku je nazywane 'ciałem boga' grzyby, tam też zażywa się pejotl traktowany przez Indian jako kukurydzę/jelenia, będące podstawą duchowego i materialnego bytowania tych ludzi, o których indianie mówia,ze są 'nami' , tj. 'nimi'. To jest komunia w formie starszej o tysiące lat od tej,którą zaproponował swoim uczniom podający się za Boga Jezus Chrystus. To jest nasza historia, która zaczyna się na pierwszych afrykańskich pastwiskach z których wszyscy poniekąd się wywodzimy, na których na łajnie sukcesywnie udomowianego bydła ludzie znajdowali pierwsze grzyby psilocybe, które wprowadzali do swojej diety.,.

Śr paź 15, 2008 6:55
W czym kosmos jest "zawieszony"?
Co jest "poza" kosmosem?
Kosmos jest zawieszony "wszędzie i nigdzie".
Kosmos jest zwieszony w nie-przestrzeni, w nie-czasie, w nie-materii i w nie-energii.
osobliwosc pierwotna wielkiego wybuchu to stan w ktorym nie obowiązywały żadne prawa ziemskiej nauki.
Wszedzie i nigdzie - to stan rzeczywistosci

Śr paź 15, 2008 8:29
Religia jest wytworem ewolucji kulturowej.
Czlowiek uzyskał zdolnosc rozpoznania Boga 100 tysiecy lat temu.
I ta zdolnosc ciagle rosnie wraz z rozwojem czlowieka.
Jan Pawel II Wielki nazwal to prawiedzą.
Jezus sial ziarno swoich memetycznych metafor w glebę bogatej prawiedzy
prasummeryjskiej,summeryjskiej,egipskiej, babilonskiejm,judaistycznej, doliny indusu,perskiej,greckej i rzymskiej.
Dlatego Nauka Jezusa znajduje oddzwięk w kazdej kulturze i cywilizacji i będzie trwała aż do końca czasu.

Śr paź 15, 2008 8:43
Ateizm jest wytworem ziemskiej rzeczywistosci. Ateizm nalezy całkowicie
do rzeczywistosci materii, czasu, przestrzeni i energii.
Dlatego ateizm jest skazny na PRZYZIEMNOSC.
Kosmologia wykazuje jak ateizm jest ograniczony i absurdalny.
Wiecznym i mormalnym stanem rzeczywistosci jest nieistnienie
przestrzeni, czasu , materii i energii.

Śr paź 15, 2008 8:57

Zakończ te filozoficzne rozważania bo nie mówią one kompletnie nic, a dodatkowo są wewnętrznie sprzeczne oraz ośmieszają wiarę.

Jeśli zostałeś kilkakrotnie zablokowany na tym forum to powinieneś zdać sobie sprawę z tego że to nie jest już miejsce dla Ciebie.

Śr paź 15, 2008 9:50
To jest komunia w formie starszej o tysiące lat od tej,którą zaproponował swoim uczniom podający się za Boga Jezus Chrystus.

Jezus Chrystus nie podawał się za Boga ( nie ma tego wyraźnie napisanego w Piśmie Świętym), za Boga uznał go Kościół, jak również Kościół zaproponował komunię.

Cytuj:
Zakończ te filozoficzne rozważania

'filozoficzne' - Atei_ czy ty czasem nie przesadzasz :-D ?

Śr paź 15, 2008 10:11

Jezus Chrystus nie podawał się za Boga ( nie ma tego wyraźnie napisanego w Piśmie Świętym)

" Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie ".
" Kto Mnie widzi, widzi i Ojca ".

To mówił Chrystus. I w to samo wierzy Kościół.

Cytuj:
jak również Kościół zaproponował komunię.

" Kto spożywa Moje Ciało i Krew Moją pije, ten trwa we Mnie, a ja w Nim ". To też słowa Jezusa.

Cytuj:
Wiecznym i mormalnym stanem rzeczywistosci jest nieistnienie
przestrzeni, czasu , materii i energii.

Przecież to prawda. Wiele mówimy o " prostocie " Wszechświata. A dlaczego nie mogłoby być jeszcze prościej - nie ma niczego i nigdzie ? Dlaczego tak nie jest ?

Śr paź 15, 2008 11:13
" Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie ".
" Kto Mnie widzi, widzi i Ojca ".

Jednakże te zdania musisz interpretować. Czy nie łatwiejby było powiedzieć: "Ja z moim Ojcem i Duchem Świętym tworzymy Boga w Trójcy Jedynego"? Czy nie prościej by było powiedzieć chociaż "Ja jestem Bogiem"? Powyższe cytaty wcale nie stwierdzają boskości Chrystusa.

Cytuj:
" Kto spożywa Moje Ciało i Krew Moją pije, ten trwa we Mnie, a ja w Nim ". To też słowa Jezusa.

OK tutaj jest to dosłownie powiedziane :)

Śr paź 15, 2008 11:29

Jednakże te zdania musisz interpretować. Czy nie łatwiejby było powiedzieć: "Ja z moim Ojcem i Duchem Świętym tworzymy Boga w Trójcy Jedynego"? Czy nie prościej by było powiedzieć chociaż "Ja jestem Bogiem"? Powyższe cytaty wcale nie stwierdzają boskości Chrystusa.

Interpretacja jest nieunikniona - bo Bóg jest do końca nieodgadniony. Tajemnicy Boga po prostu nie da się ująć w jakieś jednoznaczne stwierdzenie w taki sposób, że dla wszystkich stanie się to jasne i oczywiste. Za stwierdzeniem " Jezus jest Bogiem " kryje się taki ogrom treści, że przeciętny człowiek ( wierzący czy ateista ) w ogóle nie zdaje sobie z tego sprawy. Wielu wierzących uważa np. że chodzi po prostu o to, iż Bóg " przebrał się " za człowieka, i sobie zszedł na Ziemię. Nic podobnego. Niektórzy ujmują to w zgrabne formułki, jak np.: " Jezus był prawdziwym człowiekiem, w którym Bóg wypowiedział ostateczne Słowo o sobie ". Jak rozumieć zdanie w cudzysłowie ? Grube tomy można by pisać, a i tak nie wyczerpie się tematu. Wiara domaga się MYŚLENIA, patrzenia przed siebie, poszukiwania prawdy. Wiara nie jest zbiorem formułek. Religia - może być. Wiara - nie jest.

Śr paź 15, 2008 11:43
Kazdy moze się spytać - dlaczego Bog nie dpostarczył nam silniejszych dowodow na swe istnienie? DLACZEGO BOG NIE DAL NAM PEWNOSCI SWEGO ISTNIENIA?
Czyniąc cuda Jezus zawsze mowil:" Twoja WIARA uzdrowiła cie".
WIARA - to kluczowe słowo. Bog nigdy nie zastąpi Wiary - Pewnoscią.
Bo pewnosc istnienia Boga to koniec ludzkiej wolnej woli i koniec ludzkiej wolnosci. Bog nie chce niewolnikow.

Śr paź 15, 2008 14:48
Wiara domaga się MYŚLENIA, patrzenia przed siebie, poszukiwania prawdy.

Lecz jak ktokolwiek, by nie myślał, Krk wie do czego te myśli mają prowadzić i to właśnie Krk ma monopol na interpretacje Biblii. Na no mi takie myślenie, skoro jeśli nei zaprowadzi mnie ścieżką Krk, będzie uznawane za z góry błędne?

Śr paź 15, 2008 15:11
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 33  Następna strona