Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 0:17

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 33  Następna strona
 Argumenty na ISTNIENIE BOGA 
Autor Wiadomość
jak dla mnie to oczywistym jest coś innego:

byt jest, niebytu nie ma.
byt nie pochodzi z niebytu, ani niebyt z bytu.

byt był zawsze. zapewne wyglądał inaczej, ale to nie szkodzi.

N paź 19, 2008 15:48

Cytuj:
Teiści uważają, że to jest Bóg bo mają ku temu argumenty historyczne ,filozoficzne i inne . Natomiast ateiści z jakiego powodu uważają, że to nie jest to Bóg skoro sam piszesz że nic na ten temat nie wiecie.

Ateiści uważają, że to nie jest Bóg, ponieważ argumenty historyczne, są niewystarczające, aby uznać którąś z religii za prawdziwą (jeszcze nie znalazłem przekonującego), filozoficzne nie mówią koniecznie o jakimś bogu, a co do innych, to dość szerokie pojęcie.

Piszesz, że ateiści uważają, że to nie jest Bóg stworzył wszechświat bo argumenty są niewystarczające, aby uznać którąś z religii za prawdziwą- rozumiem.

Jednak weź pod uwagę, że na powtanie wszechświata dzięki przyczynie innej niż Bóg , nie ma żadnych argumentów , a jednak ateiści w to wierzą.

N paź 19, 2008 15:51
Jednak weź pod uwagę, że na powtanie wszechświata dzięki przyczynie innej niż Bóg , nie ma żadnych argumentów , a jednak ateiści w to wierzą.

Można opracować nieskończenie wiele teorii czynniku który doprowadził do powstania wszechświata. Jedną z nich jest byt zwany Bogiem, a nieskończenie wiele innych teorii może w miejsce Boga postawić coś innego. Oczywiście jak najbardziej możliwe jest, że był to Bóg, lecz równie możliwym jest Flying Spaghetti Monster.

N paź 19, 2008 15:57

Cytuj:

Można opracować nieskończenie wiele teorii czynniku który doprowadził do powstania wszechświata. Jedną z nich jest byt zwany Bogiem, a nieskończenie wiele innych teorii może w miejsce Boga postawić coś innego. Oczywiście jak najbardziej możliwe jest, że był to Bóg, lecz równie możliwym jest Flying Spaghetti Monster.

Oczywiście , że jest możliwe ,jednak z uwagi na brak wiarygodnych argumentów można go wykluczyć.

N paź 19, 2008 16:02
Oczywiście , że jest możliwe ,jednak z uwagi na brak wiarygodnych argumentów można go wykluczyć.

Czyli coś ku czemu nie mamy wiarygodnych argumentów można wykluczyć. Ok jestem w stanie przyjać takie stanowisko, jednak dopiero po wyznaczeniu kryterium wiarygodności. Jeśli wyznaczysz takie kryterium, zbadajmy nastepnie kryteria wg których je wyznaczyłeś, a później kryteria owych kryteriów itd...

Dlaczegoi tak napisałem? Otóż odwołasz się do wiarygodnych wg Ciebie argumentów na istnienie Boga (Jahwe) wzorując sie zapewne na Biblii a dokładnie jej interpretacji.
Widzisz więc, że niemożliwym jest ustalenie owego czynnika sprawczego, tak ażeby był niezaprzeczalnie pewnym. I to własnie chciałem podkreślić, Teisci wierzą, ze był to Bóg, Ateiści, że Bóg to nie był. Dwa odmienne poglądy na chwile obecną nie podległe jakiejkolwiek weryfikacji.

Nie mylę się chyba, ze na tym powinniśmy skończyć dyskusję?

N paź 19, 2008 16:19

Teisci wierzą, ze był to Bóg, Ateiści, że Bóg to nie był. Dwa odmienne poglądy na chwile obecną nie podległe jakiejkolwiek weryfikacji.

Nie mylę się chyba, ze na tym powinniśmy skończyć dyskusję?

Teiści wierzą, że to był Stwórca na podstawie róznorakich argumentów w tym wydarzeń historycznych. Natomiast ateiści wierzą , że to nie był Stwórca nie mając ma to żadnych argumentów.

N paź 19, 2008 18:56
zbanowany na stałe

Bo ateisci wierza w historie a nie argumenty, szczegolnie te emocjonalne. :)

N paź 19, 2008 19:01

Bo ateisci wierza w historie a nie argumenty, szczegolnie te emocjonalne. :)

Historia Chrześcijaństwa mówi o zmatrwychwstaniu.

N paź 19, 2008 19:04

Na tej samej zasadzie co historia islamu mówi o objawieniu.

N paź 19, 2008 19:42
Teiści wierzą, że to był Stwórca na podstawie róznorakich argumentów w tym wydarzeń historycznych.

Jezus był osobą historyczną.

Mahomet również.

Te argumenty historyczne są bardzo słabe, czyny opisane w Biblii nie są już wydarzeniami historycznymi...

N paź 19, 2008 19:50
Argumenty na ISTNIENIE BOGA. Podałem ich bardzo wiele z róznych dziedzin nauki , wplecione w racjonalny wywód.
Czy Katolik szuka PEWNOSCI istnienia Boga? Nigdy!!!!!
Katolik chce wiedziec , ze WIARA I ROZUM IDA REKA W REKE - jak to powiedzal Jan Pawel II Wielki.
Bo "pewnosc " nie jest zamysłem Boga. "Pewnosc" wyklucza wolną wolę.
"Pewnosc" to koniec ludzkiej wolnosci. Bog nie chce niewolnikow.
Zamyslem Boga dla czlowieka jest wolna i nieprzymuszona WIARA .

N paź 19, 2008 20:08
Rozum i Wiara ida ręka w rękę. Jakze piękne sa te slowa Papieża Polaka,
geniusza intelektu i profesora Uniwersytetu.
Bo wlasnie człowiek myslący, krytyczny, wykształcony i inteligentny to
ideal Katolika o silnej Wierze.
Wiara i Rozum to dwa skrzydla katolika. Nie można fruwac wysoko na jednym skrzydle.

N paź 19, 2008 20:15

Ja bym powiedział tak: rozum daje fundamenty. Wiara ( która z niego wprost wynika - gdzie nie ma rozumu, tam nie ma wiary ) daje otwarcie na całą resztę.

N paź 19, 2008 20:21
Argumenty na ISTNIENIE BOGA. Podałem ich bardzo wiele z róznych dziedzin nauki , wplecione w racjonalny wywód.
'

Nie śmię tego zanegować. Jeśli argumenty zostały już przytoczone myślę że rozmowę należy skierować na tory kryterium ich wiarygodności dla poszczególnych osób. Więc mimo argumentów wiara pozostaje wiarą, więc nie są niezbite. Jeśli wierzysz są one dla Ciebie potężnym wyznacznikiem wiary. Jeśli nie wierzysz są dla Ciebie na tyle słabe że bez znaczenia.

Myślę, że temat argumentów powinniśmy zamknąć, a rozmowy niedokonczone w nim przenieść do innych tematów.

Jeśli mogę pozwolić sobie na dygresję to stwierdzę, że i tak nawzajem siebie nie przekonamy w żadnych religijnych kwestiach :) Mogę się założyć, że każda taka rozmowa tylko przekonuje każdego do swoich poglądów, wszak inaczej patrzymy na omawiane sprawy. Myślę, ze jednak prowadzi to wszystko do lepszego zrozumienia się nawzajem. Ośmielę się powiedzieć jeszcze, ze ateiście łatwiej uwierzyć, niż teiście stracić swą wiarę, bo ateista może jedynie zyskać, a wierzący stracić przyjmując dane poglądy (czyż nie brzmi to jak zakłąd Pascala?), a wypowiedzi tutaj mam nadzieje przekonają was do tego, że ateiści nie są totalnymi ignorantami :)

N paź 19, 2008 20:22
Chcialem panstwu podziękować za kulturalną dyskusję i koncze na tym mój udział w tym temacie. Szczęsc Boże.
Andrew Leonard P. PhD (Chemia Fizyczna) , MD (doktor medycyny)
Wizytujący profesor State University of Florida
(w tej duskusji nicki krzak111 oraz aniolgabriel)

N paź 19, 2008 20:23
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 33  Następna strona