Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Dlaczego portal wp.pl krzywdzi i obraża katolików? 
Autor Wiadomość

Post Dlaczego portal wp.pl krzywdzi i obraża katolików?
Witam serdecznie.
Przeglądałem dzisiaj portal www wp pl i ku mojej początkowej radości zobaczyłem, że ten antychrześcijański portal zamieścił artykuł z Gościa Niedzelnego pt "Mordowani księża i gwałcone zakonnice". Dopiero kiedy przeczytałem komentarze pod artykułem początkowa radość zanikła. Okazuje się, że administratorzy Wirtualnej Polski dopuszczają przede wszystkim komentarze obrażające i krzywdzące katolików i chrześcijan.... Nawołujące do jeszcze większego prześladowania katolików!! To straszne!! Ja zamieściłem swój komentarz w którym wyraziłem swój sprzeciw przeciwko komentarzom, które bez uzasadnienia krzywdzą katolików - komentarz nie został opublikowany.
Czy w Polsce nie ma już miejsca dla katolików? Czy każdy prawdziwie wierzący katolik powinien przygotowywać się już na prześladownaie? ( o ile już nie jest prześladowany)

Pt paź 24, 2008 14:11

Nieopublikowanie komentarza może ewentualnie oznaczać stronniczość, ale - wybacz - do prześladowania to mu daleko.

A co do przygotowań - prześladowanie oczywiście jest opcją teoretycznie możliwą (w końcu zapowiedzianą przez Chrystusa), ale przygotowywanie się na nie niespecjalnie ma chyba sens.

Jak przyjdzie, trzeba będzie je znieść lub zareagować. Ale co miałbyś robić w ramach przygotowań? Wleźć do twierdzy i zatrzasnąć drzwi, profilaktycznie zaatakować (najlepszą obroną jest atak), czy po prostu badawczo rozglądać się wokół, bo może już zaczynają prześladować?

Żadne z tych rozwiązań nie wydaje mi się sensowne...

Pt paź 24, 2008 14:39
A dlaczego nie spytasz o to gospodarzy tamtego portalu ?

Wszędzie są różni ludzi. Wiara.pl też nie jest kryształowa. Tutaj również zdarza się, że ludzie się krzywdzą ... Czy cały portal jest przez to zły? Chyba nie :) A komentarze pod publikacją są zazwyczaj prywatnymi opiniami autorów, a nie stanowiskiem całego portalu. Często jest dopisek, że portal nie ponosi odpowiedzialności za zamieszczane komentarze.

Z jednej strony walka o wolność słowa i wyrażanie swoich poglądów- z drugiej chęć, żeby niektórzy milczeli ? Przyznaję, ze komentarzy nie czytałam. Ale dla mnie jedynym problemem może być nie treść (każdy może mieć własne zdanie), ale sposób wypowiedzi.

Pt paź 24, 2008 15:07
Post Re: Dlaczego portal wp.pl krzywdzi i obraża katolików?
dominikb
Dlaczego tak dużo osób publicznie pisze krytycznie lub nawet obraźliwie o katolikach? Twój post jest na to odpowiedzią.
Uważasz, że każda krytyczna wobec katolików wypowiedź powinna być już usuwana? Wy możecie oczerniać każdego, ale was krytyka powinna omijać, bo obrażacie się o byle co?

Najzabawniejsze jest zdanie:
Cytuj:
Czy w Polsce nie ma już miejsca dla katolików? Czy każdy prawdziwie wierzący katolik powinien przygotowywać się już na prześladownaie? ( o ile już nie jest prześladowany)

Nie ważne, że Polak i patriota to tylko katolik, bo jak jest Żydem albo ateistą to już jest z polskości wyklęty, że wszyscy niezależnie od wyznania muszą utrzymywać wasz Kościół, obchodzić częściowo wasze święta, że wasze "uczucia religijne" chronione są prawem a prawo to jednocześnie szkolnictwu czy mediom narzuca chrześcijański charakter, że księża oczerniają niekatolików a z ateistów to w ogóle robią całe zło świata itd. Ile to ja razy słyszałem od katolików (którzy ponoć stanowią większość) "won z tego kraju". To wszystko nie ważne, bo przeważa to kilka głupawych komentarzy pod jakimś artykułem!
Robicie z siebie takie ofiary, że już krytyczne komentarze oznaczają, ze dla was nie ma tu miejsca? Co ja mam w takim razie powiedzieć?

Pt paź 24, 2008 21:45

@Aton jak Ci tak dobrze w tym Twoim światku to sobie w nim siedź!
Czyżby na tyle był nieciekawy,że wchodzisz na strony katolickiego forum
i robisz sobie propagandę.
To jest najlepszy dowód,że dla potwierdzenia i usprawiedliwienia swoich poglądów szukasz poklasku.
Jak jesteś pewny tego co robisz i w co wierzysz to żyj sobie w tym swoim światku i spoko.Widać,że nie jest to tak do końca z tymi Twoimi poglądami.
Byleś nie musiał się 4 razy spowiadać jak gen Zawadzki raz przed księdzem,potem przed KC itd i znów przed księdzem.

So paź 25, 2008 5:52

Czyżby na tyle był nieciekawy,że wchodzisz na strony katolickiego forum
i robisz sobie propagandę.
To jest najlepszy dowód,że dla potwierdzenia i usprawiedliwienia swoich poglądów szukasz poklasku.

Bynajmniej, to jest zachowanie analogiczne do tego co robią katolicy, którzy też wychodzą ze swoją religią do innych, otwarcie krytykują inne wierzenia (np. New Age) i ewangelizują niewierzących/innowierców.
sołtys napisał(a):
Jak jesteś pewny tego co robisz i w co wierzysz to żyj sobie w tym swoim światku i spoko.

Tak? To może zabrać krzyże ze wszystkich szkół, urzędów itp. i wycofać ze szkół lekcje religii, skoro każdy ma wierzenia zachować dla swojego światka?

So paź 25, 2008 10:24

Post Re: Dlaczego portal wp.pl krzywdzi i obraża katolików?
dominikb napisał(a):
Witam serdecznie.
Przeglądałem dzisiaj portal www wp pl i ku mojej początkowej radości zobaczyłem, że ten antychrześcijański portal zamieścił artykuł z Gościa Niedzelnego pt "Mordowani księża i gwałcone zakonnice". Dopiero kiedy przeczytałem komentarze pod artykułem początkowa radość zanikła. Okazuje się, że administratorzy Wirtualnej Polski dopuszczają przede wszystkim komentarze obrażające i krzywdzące katolików i chrześcijan.... Nawołujące do jeszcze większego prześladowania katolików!! To straszne!! Ja zamieściłem swój komentarz w którym wyraziłem swój sprzeciw przeciwko komentarzom, które bez uzasadnienia krzywdzą katolików - komentarz nie został opublikowany.
A ja przeglądając forum wiara.pl i wchodząc na kolejne linki zastanawiam się, dlaczego katolickie forum nawiązi\ujące do miłości bliźniego tak otwarcie i nachalnie prześladuje innowierców (zwłaszcza New Age) i ateistów...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So paź 25, 2008 17:54

@ Słuchajcie jeden i drugi ja nie wchodzę na fora ateistów bo mi one latają i powiewają.
Bardzo mnie to ciekawi co Wy tu robicie skoro jesteście ateistami.
Jeżeli jesteś ateistą to co Ci przeszkadza krzyż czy obraz.Wg Was Boga nie ma a na ścianach urzędów wiszą nie tylko krzyże.Powiedzcie lepiej,że Was to drażni!
Gdybyście byli pewni wypowiadanych i pisanych słów i deklaracji to dla Was byłaby to bardziej lub mniej estetyczna dekoracja.
Widać,że Wasze słowa są puste i nieprawdziwe im bardziej się oszukujecie tym tragiczniejsze będzie przebudzenie.

edit - saxon

So paź 25, 2008 19:02

Bardzo mnie to ciekawi co Wy tu robicie skoro jesteście ateistami.

Nie jestem ateistą tylko buddystą i siedzę tu jako stały bywalec.
sołtys napisał(a):
Jeżeli jesteś ateistą to co Ci przeszkadza krzyż czy obraz.

Nic mi nie przeszkadza, po prostu napisałem jakie by były konsekwencje wprowadzenia Twojego pomysłu trzymania tego co się wierzy w swoim światku.

edit - saxon

So paź 25, 2008 19:20
i ewangelizują niewierzących/innowierców.

Zen - a Ty od urodzenia jesteś buddystą?

So paź 25, 2008 20:21

So paź 25, 2008 20:24

sołtys - od decydowania, kto może być na tym forum, a kto nie jest moderacja

Zencognito i sołtys - poproszę o kulturę wypowiedzi, to jest pierwsze ostrzeżenie :)

So paź 25, 2008 20:43
Nie, od roku z hakiem, a czemu pytasz?

Chrześcijanie ewangelizują - podobnie jak wszystkie inne religie, które szerzą swoja wiarę :)

So paź 25, 2008 20:44

@Mam pytanie do zencognito skoro jesteś neofitą w nowej wierze to powiedz mi tak naprawdę czego tu szukasz.
I jeszcze jedno sam na to wpadłeś z ta zmiana religii czy Cie laleczka przemieniła?

So paź 25, 2008 21:17

echhh - przypominam, że temat brzmi: "Dlaczego portal wp.pl krzywdzi i obraża katolików?" Prywatne rozmowy proszę prowadzić na PW

So paź 25, 2008 21:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona