Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 18:15

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 LAIK 
Autor Wiadomość

Post LAIK
Witam

Chcialem sie zapytac czy mozna mowic rano i wieczorem ojcze nasz czy trzeba cos wiecej albo czy wieksza roznorondosc?

Czy po spowiedzi jesli sie dostalo pokute na dluzsza ilosc czasu, to mozna isc do komuni czy dopiero po odprawionej pokucie?

Pozdrawiam

Pt paź 31, 2008 22:24

Jest coś takiego jak modlitwa ciszy. Uklęknij, uświadom sobie, że Bóg jest przy Tobie i trwaj w tej ciszy choćby przez minutę. Niech to będzie Twoją różnorodnością :)).

Co się tyczy Eucharystii to możesz przystąpić zanim skończysz pokutę.
pozdrawiam 8) i respect for all

Pt paź 31, 2008 23:07

a iles razy moge ja przyjac czy tylko, czy dopuki nie popelnie jakiegos grzechu?

Pozdrawiam

Pt paź 31, 2008 23:24

Komunię możesz przyjmować dopóki nie popełnisz grzechu ciężkiego - wtedy trzeba iść do spowiedzi.

So lis 01, 2008 6:43

a jak sie zapomnialo jakiegos grzechu powiedziec albo przypomnialo sie cos dopiero po spowiedzi to mozna isc do komunii? i dopiero przy nastepnej spowiedzi to powiedziec?

sorki ze to moze banalne pytania ale wole sie upewnic :)

Pozdrawiam

So lis 01, 2008 11:30

http://www.zapytaj.wiara.pl/?grupa=8&ar ... 8812&dzi=0

So lis 01, 2008 13:07

Chciałbym tylko przypomnieć że jest to forum dyskusyjne. Nie potępiam nawet za dośc proste jak dla mnie pytania, ale dziwie się że odpowiedz nie została udzielona albo na katechezie, albo w odpowiednich książkach np. kiedyś dawano takie książeczki na pamiątkę I komunii świętej, ostatecznie w necie gdzie nie trudno znaleść informacje związane z tym jak dobrze przeżyć spowiedz. Mamy też katechizm, dla mnie napisany jasny i prostym językiem właśnie dla ludzi, nie teologów po doktoracie.

No i prosze tytułować temat zgodnie z jego treścią co jest wymogiem tego forum i okazaniem szcunku dla tych którzy tu wchodzą, bo wiedzą od razu po tytule czego mają się spodziewać i czy chcą poświęcić czas na ten wątek.

So lis 01, 2008 15:03

Oczywiscie mam szacunek do wszystkich na tym forum. Ale chcialęm zalozyć ten temat żeby nie blądzic tyle po internecie.
I jeszcze mam dylemat z ostatnim pytaniem poniewaz z tego linku http://www.zapytaj.wiara.pl/?grupa=8&ar ... 8812&dzi=0 wiem ze zapomniany grzech ciężki należy wyznać w następnej spowiedzi i przyjmowanie komunii z grzechem lekkim na sumieniu nie jest niczym złym ale chcialbym sie dowiedziec czy z zapomnianym grzechem ciezkim przy spowiedzi mozna isc z ta swiadomoscia do komuni i przy nastepnej spowiedz to powiedziec czy nie isc?

Pozdrawiam serdecznie.

So lis 01, 2008 19:20
Moderator

A czy jest podczas spowiedzi taka formułka jak: więcej grzechów nie pamiętam, za które żałuję...."?
Skoro nie pamiętasz, a wiesz, że pamiętając żałowałbyś grzech jest odpuszczony.
Co innego zatajenie, ale tego tu nie rozpatrujemy.

Można iść do Komunii.

(J 8, 32b)

So lis 01, 2008 20:28

Pozdrawiam :)

So lis 01, 2008 20:36

michaju i dlatego że masz dobre intencje nikt nie ma pretensji, ale pamiętaj o tym co napisałem na przyszłość, co nie znaczy że masz się zrazić do forum i do mnie. Natomiast pewna praktyka i obeznanie się z internetem sprawia że nie koniecznie musisz bądzić aby otrzymac odpowiedz na Twoje, jednak bardzo proste ale i podstawowe przecież, pytania.

Podczas Mszy mamy coś takiego jak spowiedz powszechna. Spowiadam się Bogu Ojcu Wszechmogącemu i Wam Bracia i Siostry... Nie mówi się tego bez powodu, ale to właśnie zmazuje (jako skrót myślowy, zawsze Bóg przebacza) nasze drobniejsze przewinienia. W ostateczności grzech lekki zmazuje sama Komunia Święta, zatem sam widzisz że nie ma mowy o żadnym grzechu podczas przyjmowania Eucharystii.

A jeśli masz grzech cięzki to niech Cie ręka boska broni przed pójściem do Komunii. Nie ma że potem pójdziesz, nie ma że teraz już żałujesz, grzech jest tu i teraz, do czasu spowiedzi on na Tobie ciąży. Wpierw spowiedz, potem Eucharystia.

So lis 01, 2008 21:11

Teraz to sie zupelnie pogubilem. Nie wiem czy isc. Wiem ze jest spowiedz powszechna na mszy ale mialem spowiedz generalna to znowu mialbym isc 2 dni pozniej zeby wyspowiadac tego co zapomnialem? Albo moze nie isc wogole do komuni zeby nie myslec ze mam cos sumieniu. Czy jak powiedzial szumi Mozna isc? :-(

So lis 01, 2008 23:15

http://www.zapytaj.wiara.pl/index.php?g ... 1029&dzi=0
cytat ze strony:
Jeśli się o grzechu ciężkim przy spowiedzi zapomniało, to można przystępować do Komunii. Przy najbliższej spowiedzi trzeba go jednak wyznać zaznaczając o co chodzi.
pozdrawiam i respect for all 8)

So lis 01, 2008 23:19

To moze zupelnie inaczej sie zapytam czy to sie cos stanie jak nie pojde do komunii ? Bo juz sie zadreczam kazda mysla czy moze to byc grzech lekki albo ciezki :?

So lis 01, 2008 23:40

Nie pójście do Komunii nie jest żadnym grzechem, ale to na pewno jakaś strata. Prawdę mówiąc na Twoim miejscu posłuchałbym tych odpowiedzi, które cytuję (należą do świeckiego teologa) - jeśli jednak się boisz to nie masz się co zmuszać - spokój sumienia to cenna rzecz ;). A jeśli żal Ci, że nie przystąpisz do Eucharystii to po spowiedzi moższ iść dodatkowo na jakąś Mszę w środku tygodnia :). pozdrawiam i respect for all 8)

So lis 01, 2008 23:56
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona