Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 12:27

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Stwórca istnieje 
Autor Wiadomość

Post Stwórca istnieje
Na Ziemii jest wiele organizmów zbudowanych z atomów . Człowiek jest najbardziej rozwiniętą istotą zbudowaną z atomów zamieszkującą Ziemię.
Zbiór atomów poznaje sam siebie, odczówa miłość , rozumie konieczność istnienia Stwórcy tego stanu rzeczy, itd.

Nie jest dane żadnemu zbiorowi atomów zamieszkującemu Ziemię poznawanie prawdy o wszechświecie . Do tego zdolny jest tylko zbiór atomów o nazwie człowiek ,dlaczego? gdyż dane jest mu posiadać odpowiedni ku temu rozum. Bez odpowiedniego rozumu zbiór atomów nie jest w stanie zastanawiać sie nad istnieniem wszechświata. Tylko człowiek jest zdolny wyznawać istnienie Stwórcy . Żadne zwierzę* tego nie potrafi i myśli, jeśli w ogóle, że wzięło się samo z nikąd. Nie zastanawia się skąd się wzięły gwiazdy , a jeśli nawet to myśl, że wzieły się z niczego lub w ogóle nie powstały czyli ich nie ma. Żadne zwierzę* nie wie czemu i po co żyje, a jedynym ich sensem życia jest konsumpcja i prokreacja , tylko po co? Żadne zwierzę się nad tym nie zastanawia . Dlaczego? bo nie posiada odpowiednio rozwiniętego rozumu.
Jakie to szczęście, że jesteśmy ludźmi i mamy możliwość wyznawać Stwórcę , przecież to takie oczywiste.

*(mówiąc zwierzęta mam na myśli zbiory atomów będące głównym obiektem badań zoologii)

N lis 02, 2008 21:03
zbanowany na stałe

Nie wiem czy zauważyłeś, ale mnóstwo posiadającyh rozum zbiorów atomów bedących ludźmi nie wyznaje istnienia żadnego stwórcy.

Tak z ciekawości - skąd wiesz co myślą zwierzęta?

N lis 02, 2008 21:20

Tylko człowiek jest zdolny wyznawać istnienie Stwórcy

Tylko człowiek jest zdolny wymyślić sobie stwórcę.
O czym właściwie chcesz tu rozmawiać?

N lis 02, 2008 21:28
Wywód, który przedstawiłeś powyżej, nie jest dowodem na to, że stwórca istnieje, ale bardziej na to, że człowiek poszukuje Boga, i zastanawia się nad tym, kto stworzył to wszystko.

Cytuj:
Człowiek jest najbardziej rozwiniętą istotą zbudowaną z atomów zamieszkującą Ziemię.

Tak, ale tylko pod niektórymi względami.
Nie potrafi np wytrzymać pod wodą dłużej niż inne istoty, lub dłużej wytrzymać bez braku powietrza, i tak dalej.
Pod wieloma względami jest lepszy, ale i pod wieloma nie dorasta zwierzętom do pięt, np. węch, wzrok, słuch, dotyk. W żadnej z tych umiejętności nie przewyższa zwierząt.

Cytuj:
rozumie konieczność istnienia Stwórcy tego stanu rzeczy, itd.

Niekoniecznie. Ateiści np, nie odczuwają konieczności istnienia stwórcy, nie widzą nawet takiej mozliwości.

Cytuj:
Nie jest dane żadnemu zbiorowi atomów zamieszkującemu Ziemię poznawanie prawdy o wszechświecie . Do tego zdolny jest tylko zbiór atomów o nazwie człowiek ,dlaczego?

Nieprawda! Każde zwierze poznaje prawdę o wszechświecie, tylko w tym zakresie do którego jest zdolne.
Dżdżownica kilka metrów gleby. Dla gąsienicy będzie to gałąź drzewa. Dla ryby mały zbiornik wodny. Dla człowieka ta planeta.
Mamy po prostu większe możliwości niż ryba, czy inne zwierze. Ale nie możemy sobie np. polecieć do najbliższej galaktyki w Andromedzie, i zobaczyć co tam słychać.
Możemy sobie badać, tylko to co jest w zasięgu naszych zmysłów - dokładnie jak zwierzęta.
Cytuj:
Nie zastanawia się skąd się wzięły gwiazdy , a jeśli nawet to myśl, że wzieły się z niczego lub w ogóle nie powstały czyli ich nie ma.

A z czego się wzięły ? :-)
Każdy myśli po swojemu. Założę się, że i wielu ludzi ma różne koncepcje na temat powstania gwiazd.
Cytuj:
Żadne zwierzę* nie wie czemu i po co żyje

To dlaczego się broni, gdy chcesz je zabić ?

Cytuj:
a jedynym ich sensem życia jest konsumpcja i prokreacja

Patrząc na ludzi też można odnieść wrażenie, że jedynym sensem jest konsumpcja i prokreacja. :-)

Cytuj:
Jakie to szczęście, że jesteśmy ludźmi i mamy możliwość wyznawać Stwórcę , przecież to takie oczywiste.

Racja, nawet dla małych dzieci. :-)

Czyli podsumowywując.
Nie wymyśliłeś nic nowego niż prymitywne plemiona.
Tłumaczysz stwórcą, to czego nie rozumiesz.

N lis 02, 2008 21:28

Nie wiem czy zauważyłeś, ale mnóstwo posiadającyh rozum zbiorów atomów bedących ludźmi nie wyznaje istnienia żadnego stwórcy.

Tak z ciekawości - skąd wiesz co myślą zwierzęta?

1) Być może, ja tylko zauważam fakt że wyznawanie istnienia Stwórcy jest jest domeną tylko człowieka.

2)Pisałem jeśli myślą, ale z obserwacji wynika, że ich to nic nie obchodzi.

N lis 02, 2008 21:29
zbanowany na stałe

Seweryn, zeby wierzyc w stworce trzeba najpierw czlowieka ktory tej wiary nauczy. Bog jakos sie nie kwapi.

N lis 02, 2008 21:37

To tak jak człowiek?

N lis 02, 2008 21:39

Z wieloma rzeczami mogę się zgodzić, natomiast treść nie pasuje do tytułu.

N lis 02, 2008 21:40

Cytuj:

To tak jak człowiek?

miał być !

N lis 02, 2008 21:40

Dopowiedz do ostatniego: chyba że chciałeś Sewerynie przedstwić tutaj tylko wlasną opinię, zachwyt nad tym co uznałeś za piękne, ale w takim razie o czym tu dyskutować?

N lis 02, 2008 21:41

Z wieloma rzeczami mogę się zgodzić, natomiast treść nie pasuje do tytułu.

Ja w sumie też ale wciąż nie rozumiem o czym Seweryn chce z nami dyskutować...

N lis 02, 2008 21:43

1)Wywód, który przedstawiłeś powyżej, nie jest dowodem na to, że stwórca istnieje, ale bardziej na to, że człowiek poszukuje Boga, i zastanawia się nad tym, kto stworzył to wszystko.

2) Każde zwierze poznaje prawdę o wszechświecie, tylko w tym zakresie do którego jest zdolne.
Dżdżownica kilka metrów gleby. Dla gąsienicy będzie to gałąź drzewa. Dla ryby mały zbiornik wodny. Dla człowieka ta planeta.
Mamy po prostu większe możliwości niż ryba, czy inne zwierze. Ale nie możemy sobie np. polecieć do najbliższej galaktyki w Andromedzie, i zobaczyć co tam słychać.
Możemy sobie badać, tylko to co jest w zasięgu naszych zmysłów - dokładnie jak zwierzęta.

3)Czyli podsumowywując.
Nie wymyśliłeś nic nowego niż prymitywne plemiona.
Tłumaczysz stwórcą, to czego nie rozumiesz.

1)Wywód ten nie miał być dowodem nie wiem czemu odbierasz go jako dowód.

2)Mamy większe możliwosci dlatego jesteśmy w stanie zrozumieć konieczność istnienia Stwórcy tego stanu rzeczy. Dżdzowinca nie ma tej możliwości.

3)Wierzę w Stwórcę bo lubię wiedzieć skąd pochodzę i dokąd zmierzam.

N lis 02, 2008 21:47

Ludzie, jesteście naiwni jak dzieci i chyba w ogóle nie wyciągacie wniosków z własnego doświadczenia. Seweryn pisze n-ty post o treści "Bóg istnieje, bo świat jest bardzo skomplikowany" a Wy się n-ty raz na to łapiecie i zaczynacie produkować, choć już n - 1 razy mieliście okazję zaobserwować, że to do niczego nie prowadzi.

N lis 02, 2008 21:49

A wcale nie, bo ja już nie wchodze w dalsze dyskusje, występuje bardziej z racji funkcji aby ustalić temat do dyskusji Panie Zenkognito.

N lis 02, 2008 21:51
wierzę w Stwórcę bo lubię wiedzieć skąd pochodzę i dokąd zmierzam.

To dokładnie jak nasi przodkowie,
Wierzyli w Stwórcę, bo lubieli wiedzieć skąd pochodzą pioruny i zaćmienia Słońca. :-)

N lis 02, 2008 21:54
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona