Czy dekalog obowiązywał przed mojżeszem?
Autor |
Wiadomość |
jaceg71
|
 Czy dekalog obowiązywał przed mojżeszem?
Wydaje mi się że tak tylko nie był spisany
|
N lis 02, 2008 22:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy dekalog obowiązywał przed mojżeszem?
jaceg71 napisał(a): Wydaje mi się że tak tylko nie był spisany
Jaki Dekalog? Obowiązywało prawo stojące na straży własności złodziei, aby inni złodzieje im niczego nie ukradli. Złodzieje, którzy stanowili prawo byli ponad prawem  .
|
N lis 02, 2008 22:45 |
|
 |
WIST
|
Ale co masz na myśli pytając czy wcześniej obowiązywał Dekalog? Jahwe zawarł przymierze z uciekinierami z Egiptu dając im swoje prawo. Czy obowiązywało ono innych? Czy było to prawo bardziej w sensie prawa czy uniwersalnych norm moralnych dla wszystkich? Inne kraje, cywilizacje też miały swoje prawa, także elementy dekalogu bezpośrednio związane z człowiekim funkcjonowały, ale te związane z Bogiem siłą rzeczy wymagały sprecyzowania przez samego Boga własnie u stóp Synaju.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N lis 02, 2008 22:52 |
|
|
|
 |
No
|
 Re: Czy dekalog obowiązywał przed mojżeszem?
jaceg71 napisał(a): Wydaje mi się że tak tylko nie był spisany
Na pewno istniały różne prawa które potem spisano...
|
N lis 02, 2008 22:53 |
|
 |
jaceg71
|
Jakimi kryteriami kierował się Bóg wybierając Mojżesza?
|
N lis 02, 2008 22:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jaceg71 napisał(a): Jakimi kryteriami kierował się Bóg wybierając Mojżesza?
Ech jakie zabawne pytania . Raz będę mniej poważna, odpowiadając na forum  . Bóg nie kierował sie żadnymi kryteriami, bo On Mojżesza nie wybrał. To Mojżesz wybrał Jego. A jak przekonać ludzi, że jest wybrany - nauczył sie od kapłanów Egipskich. A oni dużo wiedzieli o sztuczkach 
|
N lis 02, 2008 23:30 |
|
 |
jaceg71
|
Wydaje mi się sybillo że faktycznie jesteś z innej bajki
|
N lis 02, 2008 23:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jaceg71 napisał(a): Wydaje mi się sybillo że faktycznie jesteś z innej bajki
No widzisz  . Jezus mówił o sobie, że nie jest z tego świata, a ja piszę o sobie że nie jestem z tej bajki. Prawda, jakie to podobne?  . Dlatego rozumiem, co mówił Jezus...
|
N lis 02, 2008 23:46 |
|
 |
WIST
|
Powiem tak aby była jasność. Są w tym wątku reprezentowane conajmnien dwa różne podejścia. W moim wykonaniu będzie to Biblia i lepsze lub gorsze jej rozumienie, a w przypadku Sybilii zaprzeczenie ST i uznaniu osoby Mojżesza, również Dekalogu za błędne. Zatem można zawęzić obszar pytania do nauki chrześcijańskiej, lub pozostawić je natyle otwarym aby nawet skrajnie różne poglądy mogły być tutaj reprezentowane?
WIST
|
N lis 02, 2008 23:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WIST napisał(a): Powiem tak aby była jasność. Są w tym wątku reprezentowane conajmnien dwa różne podejścia. W moim wykonaniu będzie to Biblia i lepsze lub gorsze jej rozumienie, a w przypadku Sybilii zaprzeczenie ST i uznaniu osoby Mojżesza, również Dekalogu za błędne. Zatem można zawęzić obszar pytania do nauki chrześcijańskiej, lub pozostawić je natyle otwarym aby nawet skrajnie różne poglądy mogły być tutaj reprezentowane?
Myślę moderatorze, że skrajnie różne poglądy mogą być ciekawe. Będę mogła sobie troszkę porozrabiać w tym wątku 
|
N lis 02, 2008 23:57 |
|
 |
Seweryn
|
Moim zdaniem dekalog nie obowiazywał przed Mojżeszem ponieważ go nie było . Były zasady moralne , które przestrzegano lub nie . 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn lis 03, 2008 0:08 |
|
 |
jaceg71
|
Ale czy te zasady moralne były inne niż przykazania
|
Pn lis 03, 2008 0:10 |
|
 |
Seweryn
|
jaceg71 napisał(a): Ale czy te zasady moralne były inne niż przykazania
Pewnie tak ,każdy mógł mieć jakieś swoje np. ktoś mógł mieć zasadę  ko za oko, ząb za ząb.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn lis 03, 2008 0:13 |
|
 |
jaceg71
|
To skąd wiemy które się podobały bogu a które nie
|
Pn lis 03, 2008 0:30 |
|
 |
WIST
|
Właściwie to skąd potrzeba zadawania takich pytań? Np. skąd wiemy co sie Bogu podobało? A wiemy? Wiemy że Bóg stopniowo objawiał pewne rzeczy, a w każdym razie tak odczytywali to starożytni żydzi. Świadomośc jakiegoś dawnego wyjścia z niewoli, otrzymania prawa, ostatecznie utowrzenia państwa i przertrwania kolejnych zawieruch historycznych utwierdzała Żydów że Bóg jest, albo im błogosławi albo karze za ich przewinienia, aż do Jezusa i ostatecznego przymierza które przyniósł. Co było wcześniej? Była jakaś wiara, potem przyszedł Mojżesz jako posłaniec, potem wolny już lud otrzymał Dekalog. Co było przed? Najprostsza odpowiedz to prawo sumienia, z którego wynikały różne prawa zwyczajowe, czy państwowe zarówno te które wyznawali przodkowie Żydów, jak i inne narody.
WIST
|
Pn lis 03, 2008 0:39 |
|
|
|