Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 21:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Sześć argumentów przemawiających za tym by uwierzyć 
Autor Wiadomość

Mikolaj9 napisał:
Cytat:
Sprzeczności nie widzę, jedynie uzupełnienie. To co może wydawać się sprzecznością, czasem może być brakiem wiedzy.

A ja widzę bardzo wyraźną sprzeczność. Nie podciągajmy wszystkiego pod jedną religię, bo tak najwygodniej.

Cytat:
Tak, ale jeżeli coś powtarza się tak często to przynajmniej ja wątpię w taki przypadek, ale jeżeli ktoś nie chce wierzyć, zazwyczaj dla wygody, to woli to w taki sposób usprawiedliwiać, bo to najprościejsze.

Ok, ale to bardzo często są jedynie wymysły.

Cytat:
Podaj jakieś linki do tych świadectw reinkarnacji itp., jakiś świadków. Chętnie poczytam, bo nie natknąłem się nigdy.

Kto szuka ten znajdzie, podam je później, bo muszę wychodzić. Jak na razie mogę podać książkę Soygala Rinpoche - Tybetańska Księga Życia i umierania. Do tego długie tradycje wyboru Dalajlamów.

To podaj parę sprzeczności skoro je tak wyraźnie widzisz.

Na "wymysłach", jak niektórzy mogą nazwać Pismo Święte, opiera się wiara.

Świadectwa na przykład reinkarnacji, dowodzą, że życie rządzi się kompletnie innymi prawami niż ktoś z religii chrześcijańskiej czy jakiejkolwiek innej może myśleć. Jak np. pogodzić jedno życie po którym następuje wieczna nagroda lub kara, od wszechmogącego stwórcy, sędziego i karzącego zarazem, z ich nieskończonym cyklem, w którym siła działań kreuje twoje kolejne istnienia?

Nie przejmuje się za bardzo tym, w co wierzysz, to nie moja sprawa, masz do tego całkowite prawo. Jednak to co dla ciebie jest niepodważalną prawdą, dla mnie, czy wyznawcy innej religii wcale nie musi nią być. A podciąganie tradycji i objawień innych religii, pod swoją własną to po prostu arogancja.

Pt lis 07, 2008 0:39

Nie przepisywałem a Arthurze Flowerdew, i nie znalazłem nic o nim po polsku. Aczkolwiek bardzo ciekawa historia, o człowieku, który w szczegółach znał miasto, w którym jak twierdził umarł w I w.p.n.e. Wskazał on miejsca wielu nie odkrytych wcześniej budowli. Większość jego przepowiedni sprawdziła się. Spowodowało to zdumienie u eksperta, archeologa Joana Formana.

"Każda dusza przychodzi na świat pokrzepiona zwycięstwami lub osłabiona klęskami poprzednich żywotów" - Orygenes. (Doktryna reinkarnacji była obecna do pewnego czasu w Kościele katolickim.)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ian_Stevenson - zbadał wiele przypadków.

Wikipedia

Cytuj:
Rozpoznawanie Tulku [edytuj]
Tulku bliski śmierci może zostawić wskazówki na temat swoich kolejnych narodzin. Czasem są to przepowiednie odnośnie miejsca, gdzie można szukać jego kolejnej inkarnacji. Kandydaci na tulku są rozpoznawani przez najwyższych nauczycieli danej Linii Przekazu nauk, które ów tulku udzielał. Dziecku, które rozpatruje się o bycie inkarnacją nauczyciela daje się do sprawdzenia przedmioty z poprzedniego życia albo pyta o rzeczy, na temat których odpowiedzi mogą znać tylko najbliższe osoby z życia poprzedniej inkarnacji.

Pt lis 07, 2008 9:31

Obiecane źródła.

Nie przepisywałem a Arthurze Flowerdew, i nie znalazłem nic o nim po polsku. Aczkolwiek bardzo ciekawa historia, o człowieku, który w szczegółach znał miasto, w którym jak twierdził umarł w I w.p.n.e. Wskazał on miejsca wielu nie odkrytych wcześniej budowli. Większość jego przepowiedni sprawdziła się. Spowodowało to zdumienie u eksperta, archeologa Joana Formana.

Proste - może to być działanie szatana chcącego zwieść ludzi.

Mikolaj9 napisał(a):
(Doktryna reinkarnacji była obecna do pewnego czasu w Kościele katolickim.

Podasz jakieś dokumenty i źródła oficjalne albo udowodnisz to, czy może będzie to tylko pustosłowie i próba wprowadzenia w błąd?

Pt lis 07, 2008 10:32
Zobacz profil WWW

Może, ale tak samo istnienie Kościoła z wszystkimi jego znakami i cudami może być działaniem szatana chcącego zwieść ludzi. Powstaje więc pytanie, czy istnieją jakieś metody na rozpoznanie działania szatana?

Pt lis 07, 2008 10:52

jumik napisał(a):

Może, ale tak samo istnienie Kościoła z wszystkimi jego znakami i cudami może być działaniem szatana chcącego zwieść ludzi. Powstaje więc pytanie, czy istnieją jakieś metody na rozpoznanie działania szatana?

Pewnie dobre owoce :)
Dobro, miłość, chwała Boga, itd.

Ale także dar/charyzmat rozeznawania duchów.

Pt lis 07, 2008 10:56
Zobacz profil WWW

Problem w tym, że jak takie owoce wydaje osoba niezwiązana z KK to pojawia się podejrzenie działania szatana.

jumik napisał(a):
Ale także dar/charyzmat rozeznawania duchów.

Jak wyżej ;)

Pt lis 07, 2008 11:05

jumik napisał(a):

Problem w tym, że jak takie owoce wydaje osoba niezwiązana z KK to pojawia się podejrzenie działania szatana.

... w tej religii, a nie w tych dobrych owocach. (to tak tylko gwoli sprecyzowania :) )

Pt lis 07, 2008 11:15
Zobacz profil WWW

... w tej religii, a nie w tych dobrych owocach. (to tak tylko gwoli sprecyzowania :) )

To gwoli sprecyzowania proponuję następującą zagadkę ;)

Mamy pana A i pana B, jeden i drugi dokonał cudownego uzdrowienia w imię Boga, Jezusa Chrystusa, z mocą Ducha Świętego (tak obaj twierdzą). Czy bez dodatkowych danych jesteś w stanie stwierdzić, że:
1. A i B wydali jednakowo dobre owoce.
2. A wydał dobry owoc, a B zły.
3. A wydał zły owoc, a B dobry.
4. A i B wydali jednakowo złe owoce.

Pt lis 07, 2008 11:47

Nie zdziwiła mnie ta odpowiedź. Może to też być dowód na to, że reinkarnacja istnieje, z tym że to nie są jedyne 2 możliwości.

Cytuj:
Podasz jakieś dokumenty i źródła oficjalne albo udowodnisz to, czy może będzie to tylko pustosłowie i próba wprowadzenia w błąd?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Reinkarnac ... .C5.84stwo

Pt lis 07, 2008 13:04

Post Wytłumaczcie mi proszę...
Jesli przyjmniemy, że Boga nie ma to uznać musimy że człowiek jest najintelegentniejszą istotą. Więc jak jest to możliwe że taki np. Nostradamus (i nie tylko on) tak trafnie przepowiedzał przyszłość ??? Pewnie zaraz mi odpiszecie że czynił to nie mocą Boga ale szatana - ok może i tak ale jeśli istnieje szatan to istnieje równiż Bóg !!!!! Wiele objawień można podważyć oskarżajac doznających ich o choroby psychiczne - ale jaka choroba psychiczna jest w stanie przepowiedzieć przyszłosc, która (zakładając że nie istnieje świat duchowy - Bóg, demon, ktoś ponad czasem) jest przypadkiem???

Pt lis 07, 2008 13:23

Cytuj:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Reinkarnac ... .C5.84stwo

W takim razie nie wprowadzaj w błąd, bo zdanie "Doktryna reinkarnacji była obecna do pewnego czasu w Kościele katolickim." sugeruje, że Kościół tak do pewnego czasu uważał, a to zdecydowanie nieprawda.

Powtarzam: podaj dokumenty Kościoła mówiące, że Kościół tak uważał, nauczał.

Pt lis 07, 2008 13:25
Zobacz profil WWW

Źle się wyraziłem. Nie była obca chrześcijanom w tamtych czasach. Zniesiono ją oficjalnie w 553 roku na drugim Soborze Konstantynopolitańskim.

Pt lis 07, 2008 13:45

Jeśli ktoś jest zdeklarowanym ateistą, żaden argument nie przekona go by uwierzyć. Czegokolwiek ( dosłownie: czegokolwiek ) byśmy ateiście nie przedstawili, zawsze będzie miał w zanadrzu jedną z poniższych odpowiedzi:

1) na pewno istnieje naukowe wyjaśnienie
2) skoro to zachodzi, to musi być jakoś możliwe
3) to, że na razie nie znamy wytłumaczenia nie znaczy, że kiedyś go nie znajdziemy.
4) nawet jeśli tego się nie da wyjaśnić, to jeszcze nie znaczy, że sprawił to Bóg
5) a już tym bardziej wasz Bóg
6) ostatecznie mogło nam się to po prostu zwidzieć, nie można do końca ufać swojemu mózgowi.

itd.itp. charakterystyczne dla tych zdań jest to, że zawsze mogą być prawdziwe - więc mozna nimi odpowiedzieć na każdy argument.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lis 07, 2008 17:07
1) na pewno istnieje naukowe wyjaśnienie

Owszem, pewnie każdy ateista tak uważa.

Cytuj:
2) skoro to zachodzi, to musi być jakoś możliwe

Z doświadczenia wiemy, że wiele na pozór rzeczy nieprawdopodobnych udało się już wyjaśnić.

Cytuj:

3) to, że na razie nie znamy wytłumaczenia nie znaczy, że kiedyś go nie znajdziem

Nauka rozwija się stopniowo.

Cytuj:
4) nawet jeśli tego się nie da wyjaśnić, to jeszcze nie znaczy, że sprawił to Bóg

Tutaj przypomina mi się Bóg zapchajdziura Dawkinsa. Wszystko czego nauka nie jest w stanie wyjaśnić tymczasowo przypisuję się Bogu. Jednak pamiętajmy, że Bóg przez naukę jest spychany do coraz dalszego abstraktu. Już kiedyś na forum o tym wspomniałem, nauka łata takie dziury, a Bóg coraz to bardziej się oddala. Nauka nie jest doskonała, jest jeszcze wiele pytań bez odpowiedzi, ale przecież z historii wiemy, że stopniowo odpowiedzi są udzielane.

Cytuj:
5) a już tym bardziej wasz Bóg

Nauka raczej zaprzecza idei jakiegokolwiek Boga, nie potrzeba osobno krytykować Allacha, Jahwe, Thora, Zeusa, Sziwy, Latającego Potwora Spaghetti, etc. Po prostu krytykujemy ideę Boga, w jakie konkretniejsze cechy go ubierzemy to nie jest już istotne.

Cytuj:
6) ostatecznie mogło nam się to po prostu zwidzieć, nie można do końca ufać swojemu mózgowi.

Psychologia mówi nam, że nie.

Cytuj:
itd.itp. charakterystyczne dla tych zdań jest to, że zawsze mogą być prawdziwe - więc mozna nimi odpowiedzieć na każdy argument.

Również jak argument o niepojętości Boga.

Pt lis 07, 2008 17:30
zbanowany na stałe

To wynika z wiekszego doswiadczenia zyciowego. Ja mimo wszystko nie wierze w kazdy post napisany na "Racjonaliscie", Ty we wszystko co w NT.
Dla mnie cudem jest stworzenie kiwnieciem palca nowego slonca w naszym ukladzie dla Ciebie uzdrowienie z pryszczy. Ja podchodze z dystansem do nieznanego TY wiesz od razu co jest prawda itd. itp. Gdyby Jezus powiedzial "Plyn na zachod, znajdziesz dwa ogromne lady" lub z kawalka drutu i metalu pokazal zasade dzialania silnika, latwiej zrozumialbym Jego boskosc.
W tamtych czasach prorokowalo wielu nic szczegolnego w Jezusie nie widze.

Pt lis 07, 2008 17:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona