|
|
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
nietypowy zestaw kolędowy
| Autor |
Wiadomość |
|
andrea
|
 nietypowy zestaw kolędowy
w tym roku po raz pierwszy bedziemy przyjmować w naszym domu księdza z wizytą duszpasterską i mam takie pytanie: po babci odziedziczyliśmy krzyz z "zestawu koledowego", ale bez świeczników i zastanawiam się czy jest jakaś sztywna zasada, ze po obu stronach krzyża muszą być zapalone świeczki? zawsze kupuję świecę adwentową z caritasu i chciałam ją zapalić w czasie wizyty, ale nie wiem: może powinnam zapalić 2?
|
| Pn lis 10, 2008 14:25 |
|
|
|
 |
|
szumi
Moderator
|
Można i tak.
Może być ta świeca z Caritasu 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
| Pn lis 10, 2008 16:01 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Te "zestawy" kolędowe - tj. krzyżyk + 2 świeczki - mało piękne są.
Osobiście - a nachodziłem się w życiu po kolędzie sporo dość - najbardziej lubiłem, jak ktoś wystawiał na stole jakiś ładny, bynajmniej nie z zestawu, krzyżyk, najlepiej drewniany. I do tego wspomniana właśnie świeca Cartitasu - proste są, ale symbolizują włączenie się w piękne dzieło.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Wt lis 11, 2008 14:06 |
|
|
|
 |
|
Dezyderia
|
No właśnie. Chodzi przecież o symbol. Krzyż - czyli Ten do którego się odwołujemy. Świeca - światło Ewangelii, światło Boże. I woda święcona - jako ta która obmywa, oczyszcza, uświęca mocą Bożą
Dobrze zinterpretowałam?
|
| Pn lis 17, 2008 20:39 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
|