Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 16:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 303 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Następna strona
 "Bóg Urojony" Richarda Dawkinsa 

Czy przeczytałeś książkę "Bóg Urojony"?
TAK 42%  42%  [ 25 ]
NIE 58%  58%  [ 35 ]
Liczba głosów : 60

"Bóg Urojony" Richarda Dawkinsa 
Autor Wiadomość

Moim zdaniem przypisywanie ateistom cech małych, ujadających psów jest nie na miejscu. Nie wiem czy im to przeszkadza - mi tak.

Pn lis 10, 2008 20:03

Moim zdaniem przypisywanie ateistom cech małych, ujadających psów jest nie na miejscu.

W zasadzie się zgadzam. tylko ja tych cech wcale nie przypisuje ateistom, których w Polsce jest tyle co kot napłakał, tylko własnie małym ujadajacym ratlerkom antyklerykalizmu.

Żeby byc ateistą nie wystarczy być wrogiem Krk, a nawet nie jest to warunek konieczny.

A z resztą, prosze o wskazanie jaki punkt regulaminu narusza nazwanie małych ujadających ratlerków małymi ujadajacymi ratlerkami?

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pn lis 10, 2008 20:26

Odebrałem to jako obrazę ateistów, a niewiele zrobiłeś, żebym tak tego nie odczytał. Żeby w przyszłości uniknąć takich sytuacji lepiej jak będziemy nazywać ludzi ludźmi (nawet tych, co mają 15 lat, przeczytali Dawkinsa, obrazili się na Kościół i myślą, że są panami świata). No i to chyba tyle ;),
pozdrawiam i respect for all 8)

Pn lis 10, 2008 21:04

Odebrałem to jako obrazę ateistów, a niewiele zrobiłeś, żebym tak tego nie odczytał.

Zaraz, zaraz. Czyżbyś jako ateista poczuł się obrażony? Z resztą na obrazalstwo cierpią najczęsciej ludzie zakompleksieni i niedowartościowani. Gdyby mnie ktoś nazwał "ratlerkiem antyklerykalizmu' (czy nawet klerykalizmu), tobym się usmial, a nie obrażał. Przypominam, że poównanie z ratlerkiem nie jest powszechnie uważane za obelżywe (w przeciwieństwie do np osła, czy świni)

Prosze o wskazanie pkt regulaminu, który zabrania nazywania malych ujadających ratlerków małymi ujadajacymi ratlerkami

Pn lis 10, 2008 21:35
zbanowany na stałe

Pilaster na innym forum czesto czytam twoje posty i musze przyznac, ze duzo sie z nich dowiedzialem. Lubie rowniez zartobliwy, nawet lekko arogancki jezyk wypowiedzi ale wszystko w zaleznosci od srodowiska
i przyjetych zwyczajow.
Dzisiaj doszedlem do wniosku, ze niewatpliwie masz mocno rozbudowana lewa polkule mozgu za to prawa ogranicza sie do malego obszaru reprezentacji penisa.
Masz tutaj dwa numery telefonow. Zadzwon, wyjasnij posiadane mozliwosci rozumienia szczekania psow i wyciagania z nich wnioskow. Zobaczymy jakie otrzymasz odpowiedzi.
Numer pierwszy 08-6630920 do Sztokcholmu, scislej Komitet Nagrody Nobla.
Numer drugi 022 739-13-26 Szpital w Tworkach, psychiatryczna izba przyjec.
Oczywiscie psychiatra nie jestem i z mozgiem moge sie mylic. Na wszelki wypadek do modow: Prosze o wskazanie pkt regulaminu, który zabrania sie mylic.

Pn lis 10, 2008 22:22

Widzę, że zaczynamy offtopy. Prosiłbym o powrót do tematu.

Przypomnę, że istnieje coś takiego jak regulamin a w nim § II pkt. 4. Prosiłbym o zaprzestanie się wypowiadania w takim tonie.

Dalsze posty w tym wątku kontynuujące dyskusję na temat stosowności różnego rodzaju zwrotów będą kasowane.

Ewentualne uwagi odnośnie pracy moderatorów proszę kierować do odpowiedniego działu.

Pn lis 10, 2008 23:03
"Bóg urojony" jest zaś książką dla plebsu.

Jakieś argumenty, czy "bo tak", czy może to jest juz argument na brak argumentów?

Wt lis 11, 2008 16:18

Cytuj:
"Bóg urojony" jest zaś książką dla plebsu.

Jakieś argumenty, czy "bo tak", czy może to jest juz argument na brak argumentów?

Przeciez to oczywiste. poprzednie ksiazki Dawkinsa wymagają duzego wysiłku intelektualnego. Opuszczenie jakiegoś akapitu, mże skutkowac kompletnym niezrozumieniem kolejnego rozdziału. Dlatego miażdżaca większosć tutejszych wrogów krk nigdy ich nie przeczytała.

natomaist "Bóg urojony" czyta sie gładko i bez wysiłku. argumentacja dostosowana do poziomu przeciętnego antyklerykała, czyli kogoś, o nienachalnej inteligencji i nieoneiśmielającej wiedzy., Poszczególne frazy i zwroty wielokrotnie powtarzane, aby łatwiej zapadły w pamięć

Lektura ksiązki pozwala zrozumieć, dlaczego w USA i w ogóle w krajach anglojęzycznych (sam Dawkins jest Brytyjczykiem, ale nie czyni to w tym przypadku dużej różnicy) toczy się tak zażarty spór wokól teorii ewolucji i dlaczego kreacjoniści mają tam tak wielu zwolenników. Otóż dzieje się tak dlatego, ze temtejsi ateiści (w tym Dawkins niestety) narzucili pewien styl rozumowania w którym ateistę poznaje się po tym, ze jest ewolucjonistą, natomiast człowiek wierzący został utozsamiony z kreacjonistami. W związku z tym równiez wielu wierzących stiwerdziło, ze skoro ewolucjonizm = ateizm, to oni oczywiscie ewolucję musza zanegować.

Ma to konsekwencje w obie strony. Kiedy Dawkins w swojej ksiażce używa sformułowania "religia", "ludzie religijni", etc, to ma na mysli prawie wyłącznie biblijnych fundamentalistów - kreacjonistów. W ogole u Dawkinsa religia = chrześcijaństwo w wydaniu fundamentalistyczno-protestanckim , w niektórych przypadkach równiez islam. Inne religie w zasadzie u Dawkinsa nie wystepują. Z resztą sam Dawkins się zastrzega, że wszystkie religie "mojżeszowe" traktuje łącznie, co pozwala mu wygodnie zbrodniami islamu obciążac wszystkich wierzących.

A tyle się pisało, że zbrodnie Stalina, czy Hitlera nie moga być uznawane za zbrodnie ateizmu :(

I dlatego tez ów "Bóg" ktorego Dawkins tak zajadle obala, to nie jest żaden tam Bóg prawdziwy, tylko kreacjonistyczny bożek. nic dziwnego, ze tak łatwo poszło :)

Ksiązka napisana jest w sposób, jak na Dawkinsa, wyjątkowo niechlujny. Autorowi nawet nie chciało sie sprawdzać założen ideologicznych religii o kórych pisze. NP zarzuca Dawkins wszystkim religiom, że zakłądają one dualzm duchowo (psychicznie)- cielesny, podczas gdy jest to cecha typowa dla sekt manichejskich, a np w Krk dualizm jest uważany za herezję.

Zwracam ponadto uwagę, że zdaniem Dawkinsa poglądy religijne można i nalezy krytykować. Ośmieszać. Kpić. Wyśmiewać. Polemizować. Zwalczać. Argumentować przeciw. etc. Natomiast takich czynności absolutnie nie mozńa się dopuszczać wobez poglądów "gejistycznych" :-(

Osobnego omówienia wymaga tez polskie wydanie i twórczosc polskiego tłumoka

tłumacz nie ograniczył się do przetłumaczenia Dawkinsa. tłumacz Dawkinsa chciał bowiem jeszcze poprawić i wszedzie tam, gdzie zdaniem tłumacza, Dawkins nie jest dośc ostry, mamy dołożone uwagi odtłumackie. O moherach, o klerykalnej telewizji, etc. Chwała tłumaczowi przynajmniej za to że swoje "poprawki" umieszcza w przypisach. natomiast przerasta sam siebie tłumacz w posłowie, gdzie jako reprezentację polskich ateistów podaje ....serwis (irr)racjonalistę. :( I tak oto ta kloaka, przechowalnia sierot po marksistwie i lenistwie przemieszanych pół na pół z "alterglobalistami", która nie jest w stanie umieścić choćby jednego tekstu bez manipulacji, przekrętów i zwyczajnych łgarstw, która nawołuje do wprowadzenia państwa (anty)wyznaniowego, Która postuluje obrabowanie z mienia ludzi pracowitych, zdolnych i oszczednych, kora pragnie cenzury i wsadzania do więzień za nieprawidłowe poglądy ma wobec świata stanowić twarz polskiego ateizmu. :-(

Bez trudu jestem w stanie wyobrazić sobie siebie jako ateistę, z reszta wg kwalifikacji Dawkinsa jestem w połowie pomiędzy agnostycyzmem, a ateizmem (co najlepiej świadczy, ze Dawkins wie bardzo dużo o nauce, ale bardzo mało o religii), i takiego upapranie ateizmu w lewacki humanizm po prostu nie jestem w stanie przełknąć. :-(

Wt lis 11, 2008 18:24
Przeciez to oczywiste.

Rozpoczynając od takiego zdania swoją wypowiedź podpisujesz się niejako pod stwierdzeniem "cokolwiek mi nie napiszesz, ja wiem swoje".

Cytuj:
natomaist "Bóg urojony" czyta sie gładko i bez wysiłku.

W większosci czyta się łątwo i bez wysiłku, lecz są fragmenty zmuszające do zatrzymania się i przemyślenia. "Bóg Urojony" nie jest książką naukową napewno, sam nie wiem jak ją dokładnie sklasyfikować. Spodziewałeś się wzorów? Książka jest logicznie spójna, brak w niej błędów merytorycznych (a jeśli się nei zgadzasz, wskaż mi je).

Cytuj:
argumentacja dostosowana do poziomu przeciętnego antyklerykała, czyli kogoś, o nienachalnej inteligencji i nieoneiśmielającej wiedzy

Wkładanie takich zdań świadczy jedynie o twoim zubożeniu intelektualnym.

Cytuj:
Poszczególne frazy i zwroty wielokrotnie powtarzane, aby łatwiej zapadły w pamięć

np?

Cytuj:
Lektura ksiązki pozwala zrozumieć, dlaczego w USA i w ogóle w krajach anglojęzycznych (sam Dawkins jest Brytyjczykiem, ale nie czyni to w tym przypadku dużej różnicy) toczy się tak zażarty spór wokól teorii ewolucji i dlaczego kreacjoniści mają tam tak wielu zwolenników. Otóż dzieje się tak dlatego, ze temtejsi ateiści (w tym Dawkins niestety) narzucili pewien styl rozumowania w którym ateistę poznaje się po tym, ze jest ewolucjonistą, natomiast człowiek wierzący został utozsamiony z kreacjonistami. W związku z tym równiez wielu wierzących stiwerdziło, ze skoro ewolucjonizm = ateizm, to oni oczywiscie ewolucję musza zanegować.

Hmm powiem nie wiem. Może masz rację, a może tylko jest to próba usprawiedliwiania wierzących. Ja uważam, że jeśli ktoś daje sobie narzucić schemat myślenia, to sam jest pozbawiony umiejętności myślenia krytycznego - nie jest człowiekiem mądrym.

Cytuj:
Ma to konsekwencje w obie strony. Kiedy Dawkins w swojej ksiażce używa sformułowania "religia", "ludzie religijni", etc, to ma na mysli prawie wyłącznie biblijnych fundamentalistów - kreacjonistów. W ogole u Dawkinsa religia = chrześcijaństwo w wydaniu fundamentalistyczno-protestanckim , w niektórych przypadkach równiez islam. Inne religie w zasadzie u Dawkinsa nie wystepują. Z resztą sam Dawkins się zastrzega, że wszystkie religie "mojżeszowe" traktuje łącznie, co pozwala mu wygodnie zbrodniami islamu obciążac wszystkich wierzących.

nie czytałeś książki

Cytuj:
I dlatego tez ów "Bóg" ktorego Dawkins tak zajadle obala, to nie jest żaden tam Bóg prawdziwy, tylko kreacjonistyczny bożek. nic dziwnego, ze tak łatwo poszło

Jak wyżej, albo Ci coś umknęło.

Cytuj:
Ksiązka napisana jest w sposób, jak na Dawkinsa, wyjątkowo niechlujny. Autorowi nawet nie chciało sie sprawdzać założen ideologicznych religii o kórych pisze. NP zarzuca Dawkins wszystkim religiom, że zakłądają one dualzm duchowo (psychicznie)- cielesny, podczas gdy jest to cecha typowa dla sekt manichejskich, a np w Krk dualizm jest uważany za herezję.

o_O? My wogóle piszemy o tej samej książce?

Cytuj:
Zwracam ponadto uwagę, że zdaniem Dawkinsa poglądy religijne można i nalezy krytykować. Ośmieszać. Kpić. Wyśmiewać. Polemizować. Zwalczać. Argumentować przeciw. etc. Natomiast takich czynności absolutnie nie mozńa się dopuszczać wobez poglądów "gejistycznych"

Polemizować, krytykować, lecz nie napisał, że ośmieszać i kpić, dlaczego wkładasz w jego usta słowa których nie wymówił?

Wt lis 11, 2008 18:48

"Bóg Urojony" nie jest książką naukową napewno, sam nie wiem jak ją dokładnie sklasyfikować. Spodziewałeś się wzorów? Książka jest logicznie spójna, brak w niej błędów merytorycznych (a jeśli się nei zgadzasz, wskaż mi je).

Wskazałem, np kwestia monizmu i dualizmu. Kolejna rzecz, to zaliczenie panteistów do ateistów.

Cytuj:
Ja uważam, że jeśli ktoś daje sobie narzucić schemat myślenia, to sam jest pozbawiony umiejętności myślenia krytycznego - nie jest człowiekiem mądrym.

Tak jest. i dlatego większośc (miażdżąca większosć) polskich antyklerykałów to włąsnie ludzie o nieonieśmielającej wiedzy i nienachalnej inteligencji

Cytuj:
nie czytałeś książki

I kto to mówi. :D

Przeczytałem bardzo dokładnie, jak z resztą wszystkie ksiażki Dawkinsa. Zarówno angielski oryginał, jak i polskie tłumaczenie

Cytuj:
Cytuj:

o_O? My wogóle piszemy o tej samej książce?

Ach to Ealendil nie rpzeczytał jednak Dawkinsa? Nawet "Bóg urojony" okazał się za trudny?

Cytuj:
Like most scientists, I am not a dualist, but I am nevertheless
easily capable of enjoying Vice Versa and Laughing Gas. Paul
Bloom would say this is because, even though I have learned to
be an intellectual monist, I am a human animal and therefore
evolved as an instinctive dualist.
The idea that there is a me
perched somewhere behind my eyes and capable, at least in fiction,
of migrating into somebody else's head, is deeply ingrained in
me and in every other human being, whatever our intellectual
pretensions to monism. Bloom supports his contention with experimental
evidence that children are even more likely to be dualists
than adults are, especially extremely young children. This suggests
that a tendency to dualism is built into the brain and, according
to Bloom, provides a natural predisposition to embrace religious
ideas.

Dawkins, "The God delusion" rozdział PSYCHOLOGICALLY PRIMED FOR RELIGION

Jak widac, choć Dawkins postawił sobie za cel napisac książkę tak prostą (czy wręcz prostacką), żeby zrozumiał ją przeciętny wróg religii, to i tak znacznie przecenił poziom przeciętnego wroga Krk przynajmniej w Polsce :biggrin:

Cytuj:
Zwracam ponadto uwagę, że zdaniem Dawkinsa poglądy religijne można i nalezy krytykować. Ośmieszać. Kpić. Wyśmiewać. Polemizować. Zwalczać. Argumentować przeciw. etc. Natomiast takich czynności absolutnie nie mozńa się dopuszczać wobez poglądów "gejistycznych"

Cytuj:
Polemizować, krytykować, lecz nie napisał, że ośmieszać i kpić, dlaczego wkładasz w jego usta słowa których nie wymówił?

Wiesz co Eandil? Może byś jednak Dawkinsa przeczytał? bo wygląda na to, ze znasz go z drugiej ręki.

Wystarczy samo to, że Dawkins z wielkim entuzjazmem rozpisuje się o niejakim Hitchensie, którego inaczej niż prostackim chamem, oszustem nieukiem i kłamca, nazwac nie można. Zatem dla Dawkinsa, to co wypisuje Hitchens jest jak najbardziej prawidłowe i uzasadnione.

Wt lis 11, 2008 19:13
zbanowany na stałe

Wyglada na to, ze w Polsce juz nie mozna byc przecietnym bo przecietny
to nie tylko przecietny ale i glupi.
Jako jeden z tych przecietnych zdecydowanie twierdze, ze ksiazke nalezy
przeczytac bo zawiera opis wielw ciekawych spraw zwiazanych z wiara a
napisanych w prostym i zrozumialym tonie.(czego nie mozna powiedziec
o nagminnie cytowanej Biblii :) )

Wt lis 11, 2008 19:46

ksiazke nalezy
przeczytac bo zawiera opis wielw ciekawych spraw zwiazanych z wiara a
napisanych w prostym i zrozumialym tonie.

a konkretnie jakich?

Dwie najlepsze książki o religii (nie o jakiejśś konkretnej religii, ale o religii w ogóle) to "Palec Galileusza" Petera Atkinsa, oraz ..."Ślepy zegarmistrz" Richarda Dawkinsa :biggrin: Dzięki tej drugiej książce (upraszczam) odszedłem od ateizmu :-D

Wt lis 11, 2008 19:52
Wskazałem, np kwestia monizmu i dualizmu. Kolejna rzecz, to zaliczenie panteistów do ateistów.

Dawkins dokładnie wyjaśnia dlaczego nie powinniśmy traktować panteistów (np. Einsteina) do ludzi wierzących. W jego uzasadnieniu nie dostrzegłem błędów merytorycznych.

Cytuj:
Tak jest. i dlatego większośc (miażdżąca większosć) polskich antyklerykałów to włąsnie ludzie o nieonieśmielającej wiedzy i nienachalnej inteligencji

Doskonale odbiłeś piłeczkę, antyklerykalizm może mieć różne źródła, proponuję jednak odróżnić chamstwo i ignorancję od świadomych poglądów.

Cytuj:
Jak widac, choć Dawkins postawił sobie za cel napisac książkę tak prostą (czy wręcz prostacką), żeby zrozumiał ją przeciętny wróg religii, to i tak znacznie przecenił poziom przeciętnego wroga Krk przynajmniej w Polsce

Angielskim nie posługuję się na tyle swobodnie, abym mógł odnieść się do tego fragmentu, więc proszę o polskie cytaty.

Cytuj:
Wiesz co Eandil? Może byś jednak Dawkinsa przeczytał? bo wygląda na to, ze znasz go z drugiej ręki.

Znowu odbijasz piłeczkę ;]

Wt lis 11, 2008 20:02
zbanowany na stałe

a konkretnie jakich?

No teraz to Cie nie rozumiem. Czy chcesz mnie przepytac aby udowodnic
ze nie czytalem? Czy uwazasz ksiazke za kompletnie nic niewyjasniajaca?
A moze spryciarzu sam nie czytales i szukasz frajera?
"Zegarmistrza" mialem nawet w rekach, w bibliotece, jednak druk byl nie
na moje oczy i odrzucilem. Po Twojej zachecie przeczytam z pewnoscia.

Wt lis 11, 2008 20:39

Cytuj:

Dawkins dokładnie wyjaśnia dlaczego nie powinniśmy traktować panteistów (np. Einsteina) do ludzi wierzących. W jego uzasadnieniu nie dostrzegłem błędów merytorycznych.

A jakie błędy by Eandil mógł dostrzec? jedynym uzasadnieniem, dla umieszczenia panteistów pomiędzy ateistami było stwierdzenie, że panteisci (najwybitniejsi fizycy i kosmolodzy) sa "za mądrzy" żeby nie być ateistami. Według klasyfikacji zamieszczonej przez Dawkinsa, sam pilaster wylądował w połowie drogi miedzy agnostycyzmem, a ateizmem :-D Taka klasyfikacja mierzy bowiem właściwie nie stosunek kogoś do istnienia Boga, ale do istnienie kreacjonistycznego bożka

Cytuj:
Angielskim nie posługuję się na tyle swobodnie, abym mógł odnieść się do tego fragmentu, więc proszę o polskie cytaty.

Prosze sobie znaleźć w polskim tłumaczeniu. Nie mam go w tej chwili pod ręką

Dural

Cytuj:
Czy chcesz mnie przepytac aby udowodnic
ze nie czytalem?

A musze udowadniać?

Cytuj:
Czy uwazasz ksiazke za kompletnie nic niewyjasniajaca?

Na polskich wrogach krk zrobiła bez wątpienia duze wrażenie. Ale ja wszystkie te argumenty znałem już wcześniej, większość nawet z marksistowskich broszurek z lat 50 i 60 XX wieku (Gagarin był w kosmosie i żadnego Boga nie widział :-D )

Właściwie jedyne co się Dawkinsowi udało wykazać, to to, ze "hipoteza Boga" nie jest potrzebna do wyjaśnienia istnienia materialnego swiata i wszystkiego co się w nim znajduje (zwłaszcza organizmów żywych). Tylko ze w ten sposób podważył jedynie istnienie kreacjonistycznego bożka-prestidigitatora, co i tak było bardzo łatwym zadaniem, ale w żadnym wypadku Boga Prawdziwego.

Dawkinsowi wydaje się, ze im dalej posunie się z naukowym redukcjonizmem (czyli wyjaśnianiem istnienia złożonych rzeczy i zjawisk za pomocą mniejszej ilosci prostszych praw) tym bardziej postawi istnienie Boga pod znakiem zapytania. Tymczasem w rzeczywistości, a już na pewno w Krk jest dokładnie na odwrót. Redukcjonizm zwiększa szanse na spotkanie Boga, a nie zmniejsza. Prosze sobie przeczytać cokolwiek autorstwa Michała Hellera, np "Pojmowalny Wszechświat"

jak już kilkakrotnie wspomniałem, Dawkins walczy z Bogiem urojonym, a nie z prawdziwym :biggrin:

Cytuj:
"Zegarmistrza" mialem nawet w rekach, w bibliotece, jednak druk byl nie na moje oczy i odrzucilem.

Biedaczek :-D Za dużo literek, za mało obrazków :D

Śr lis 12, 2008 10:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 303 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Następna strona