Jak lekarz może być ateistą ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Jak lekarz może być ateistą ?
Zastanawiam się w kontekście Zbigniewa Religi.
Znany lekarz który uratował setki ludzi przed śmiercią, wypowiedział takie słowa:
Cytuj: Jestem ateistą. Obserwacja życia i doświadczenie lekarskie utwierdzają mnie, że Boga nie ma - mówi w rozmowie z "Dziennikiem" Zbigniew Religa
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=16f31
Jak sądzicie, jak to możliwe, że lekarz, który widzi, jak Bóg uzdrawia w szpitalu w cudowny sposób setki ludzi, nieraz w bardzo kiepskim stanie może być ateistą ?
Zastanawia się co osoby wierzące myślą na temat Zbigniewa Religi, człowieka, który większą część życia (poza polityką), spędził na ratowaniu ludzi od śmierci ?
|
Śr lis 12, 2008 0:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lekarz
zarabia na ciemnocie
że niby leczy że cos tam umie ze cos tam zrobił
i wyciąga pieniądze pieniądze
a to wszystko od Boga zależy
i w jego to mocy
komu da ile pozyć
więc nie wydawajmy pieniędzy po próznicy
a dawajmy je na zbozny cel
|
Śr lis 12, 2008 0:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: lekarz zarabia na ciemnocie że niby leczy że cos tam umie ze cos tam zrobił i wyciąga pieniądze pieniądze
a to wszystko od Boga zależy i w jego to mocy komu da ile pozyć Hehehehe  na ciemnocie powiadasz? Więc albo się mylisz i medycyna wydłużyła nam życie, albo Bóg kocha nas bardziej niż kiedyś  Cytuj: więc nie wydawajmy pieniędzy po próznicy a dawajmy je na zbozny cel
 na Kościół?
|
Śr lis 12, 2008 0:43 |
|
|
|
 |
jumik
|
 Re: Jak lekarz może być ateistą ?
Wierzysz napisał(a): lekarz zarabia na ciemnocie że niby leczy że cos tam umie ze cos tam zrobił i wyciąga pieniądze pieniądze No bo jasne, że może coś zrobić i może wiedzieć bardzo dużo. Po to Bóg dał nam rozum, żeby byli i lekarze! Wierzysz napisał(a): a to wszystko od Boga zależy [...] więc nie wydawajmy pieniędzy po próznicy a dawajmy je na zbozny cel Sugerujesz, że instytucja lekarzy jest niepotrzebna? Że nie powinno się szkolić lekarzy? Chodzić do nich? Bo nie rozumiem. Aztec napisał(a): Zastanawiam się w kontekście Zbigniewa Religi.[...] jak to możliwe, że lekarz, który widzi, jak Bóg uzdrawia w szpitalu w cudowny sposób setki ludzi, nieraz w bardzo kiepskim stanie może być ateistą ? 
Bo jest człowiekiem. Co za różnica czy lekarz czy wykładowca uczelni czy pracujący na budowie? A jak Ty możesz być ateistą? Równie dobre i ważne pytanie co i do Religi, więc moim zdaniem temat zupełnie niepotrzebny i nie wiem po co założony. Załóż temat: "Jak Zenon K. może być ateistą?".
Poza tym, piszesz, że widzi jak Bóg uzdrawia w szpitalu w cudowny sposób setki ludzi... co to znaczy w cudowny sposób? Nadnaturalnie? Jeśli tak to skąd wiesz, że to widzi? Jeśli nie to pewnie tłumaczy to naturą, nauką - bo przecież natura jakaś określona przez Boga jest i to, że ktoś jest uleczony metodami naturalnymi (zamiast nadnaturalnymi) to nie znaczy, że Bóg nie maczał w tym palcy - przeciwnie.
_________________ Piotr Milewski
|
Śr lis 12, 2008 0:44 |
|
 |
Sareneth
|
Ja tam zgadzam się z Religą. Ja też nie wierzę w Waszego Boga, gdyż podobnie nigdzie Go nie spotkałem, ani nie odkryłem Jego obecności...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Śr lis 12, 2008 8:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wierzysz napisał(a): lekarz zarabia na ciemnocie że niby leczy że cos tam umie ze cos tam zrobił i wyciąga pieniądze pieniądze
Nie w tym przypadku. Jak jesteś po zawale, i grozi ci kolejny. Goście wymnieniają ci zasyfiony fragment żył. W tym przypadku, zrobienie tzw, bajpasów, to nie jest jakieś tam ściemnianie, tylko konkretna operacja dla ratowania życia. Cytuj: a to wszystko od Boga zależy i w jego to mocy komu da ile pozyć Właśnie tak nie jest. Bardzo dużo zależy od operacji. Większą rolę odgrywa umiejętność lekarza niż Bóg... Cytuj: więc nie wydawajmy pieniędzy po próznicy a dawajmy je na zbozny cel
Na zbożny cel ?! - dobre !
Ale mój proboszcz już nie potrzebuje, przeżarł się. 
|
Śr lis 12, 2008 8:21 |
|
 |
R6
|
Dobrze, że gdy ostatnio poszedłem do dentystki nie zaczęła się modlić tylko wyleczyła mi dziurawego zęba zamiast brać kasę za modły. Jeśli już to bardziej ściemniają księża niż lekarze.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Śr lis 12, 2008 9:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sareneth napisał(a): Ja tam zgadzam się z Religą. Ja też nie wierzę w Waszego Boga, gdyż podobnie nigdzie Go nie spotkałem, ani nie odkryłem Jego obecności...
Ale nie unikniesz spotkania z Nim, ropoznasz wtedy Jego obecnośc w Twoim zyciu, wtedy zadziwisz się, że tak byłeś ślepy.
|
Śr lis 12, 2008 9:45 |
|
 |
R6
|
Tak, zobaczysz, że ekspert Alus wie lepiej.
|
Śr lis 12, 2008 9:56 |
|
 |
jumik
|
Alus ma rację. Nie unikniemy spotkania z Bogiem, a wtedy zobaczymy, że sami wybraliśmy np. piekło, że sami wyborami swojego życia potwierdzaliśmy swój wybór. Wtedy dopiero się zdziwimy jak mogliśmy dokonywać takich wyborów i jak mogliśmy sami siebie oślepiać złymi czynami. I z pewnością widząc wszystko będziemy wiedzieć, że w pełni zasługujemy na to co wybraliśmy podczas życia.
|
Śr lis 12, 2008 10:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lecz czy na tym hipotetycznym spotkaniu z Bogiem, nie pomyśli on (Bóg) sobie, że nie ma się co dziwić, że w niego nie wierzyliśmy skoro dał nam tak mało przekonywujących przsłanek co do swojego istnienia?
|
Śr lis 12, 2008 10:46 |
|
 |
Atryu
|
co to za Bog , najpierw obdarowuje nas rozumem i logika , a gdy z nich kozystamy (czytaj zostajemy ateistami), to nas potepia ... same sprzecznosci
|
Śr lis 12, 2008 11:19 |
|
 |
R6
|
Plotki, zgadywanki, fantazje. A może Alus się pofatyguje i napisze dlaczego ma rację. Bo zakładać, że się wie lepiej to sobie można... Ludzie, troszkę odpowiedzialności proszę.
|
Śr lis 12, 2008 11:33 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Jak lekarz moze byc ateista? Tak jak ksiadz generalem.
Ja tam jestem dobrej mysli. O ile taka szycha jak biskup Canterbury wie mniej
niz Alus to co dopiero ja. Bog to zrozumie i pozwoli na jakis PC-t co bym
sie w niebie za bardzo nie rozpil, z nudow.
|
Śr lis 12, 2008 11:36 |
|
 |
jumik
|
Eandil napisał(a): Lecz czy na tym hipotetycznym spotkaniu z Bogiem, nie pomyśli on (Bóg) sobie, że nie ma się co dziwić, że w niego nie wierzyliśmy skoro dał nam tak mało przekonywujących przsłanek co do swojego istnienia?
Każdemu człowiekowi Bóg daje wystarczająco dużo, żeby ten mógł Go wybrać. I żadne usprawiedliwianie się ani zasłanianie się innymi ludźmi nic nie da, wtedy wszystko zobaczymy.
|
Śr lis 12, 2008 11:50 |
|
|
|