Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Jezus i Maryja- tak samo narażeni na grzech czy nie? 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Jezus i Maryja- tak samo narażeni na grzech czy nie?
Wydzielone z wątku: "spowiedź a współżycie seksualne"

baranek napisał(a):
Nie ma człowieka, który nie popełniłby żadnego grzechu.

Ja znam dwoje- Maryję i Jezusa.
I dali mi dobry przykład na to jak grzechu nie popełnić.
I wcale nie byli lepsi, byli tacy sami, tak samo narażeni na upadek, tak samo słabi i silni jak każdy człowiek.

Dla zupełności wątku wklejam opinię saxona, której ze względu na złożoność postu tu nie umieściłem w całości
saxon napisał(a):
Odnośnie sporu baranka z szumim - wg. nauki katolickiej zarówno Maryja jak i Pan Jezus byli narażeni na pokusy i mogli popełnić grzech - i w tym właśnie sensie "nie byli lepsi" od nas.

(J 8, 32b)

Ostatnio edytowano N lis 16, 2008 19:49 przez szumi, łącznie edytowano 2 razy

N lis 16, 2008 14:56
baranek napisał(a):
Nie ma człowieka, który nie popełniłby żadnego grzechu.

Ja znam dwoje- Maryję i Jezusa.
I dali mi dobry przykład na to jak grzechu nie popełnić.
I wcale nie byli lepsi, byli tacy sami, tak samo narażeni na upadek, tak samo słabi i silni jak każdy człowiek.

:shock:

- Maryja- poczęta bez grzechu pierworodnego - jak każdy człowiek ??
- Jezus- będąc człowiekiem nie przestał być Bogiem ... był podobny do nas we wszystkim, oprócz grzechu

Hbr 4,15 napisał(a):
Nie takiego bowiem mamy arcykapłana, który by nie mógł współczuć naszym słabościom, lecz doświadczonego we wszystkim na nasze podobieństwo, z wyjątkiem grzechu

O ile się nie mylę, to jest to także w tręsci IV Modlitwy Eucharystycznej

Ja się nie odważę porównywać do Boga i Maryi ...

N lis 16, 2008 15:17
Moderator

Maryja miała taką samą możliwość popełnienia grzechu uczynkowego jak każdy z nas... nie skorzystała.
Jezus był takim samym człowiekiem w swym człowieczeństwie jak każdy z nas. Dowodem na to, że mógł zgrzeszyć, niech będą kuszenia jakich doznawał podczas swojego życia. Szatan jest inteligentny. Wie, że z Bogiem nie ma szans, dlatego atakuje ludzi. Atakował też Jezusa, bo wiedział, że może zgrzeszyć. Ale On miał dobre metody walki- Słowo Boże.

Bądźcie doskonali jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski- mówi Pan.

A to, że nie popełnił grzechu świadczy o tym, że wygrał, co może uczynić każdy z nas.

Więcej wiary w potęgę Bożą :)

(J 8, 32b)

N lis 16, 2008 15:25
Moderator

Dlatego Jezus może być naszym wzorem. Co to za wzór by był, gdyby w samym punkcie wyjścia był lepszy ode mnie... Wówczas mam łatwą wymówkę, na to że nie daję rady... Przecież On był lepszy... Nie nie był. Pokazał nam na co nas stać.

(J 8, 32b)

N lis 16, 2008 15:27
Odnośnie sporu baranka z szumim - wg. nauki katolickiej zarówno Maryja jak i Pan Jezus byli narażeni na pokusy i mogli popełnić grzech - i w tym właśnie sensie "nie byli lepsi" od nas.

Jesli ktoś się chce przyglądnąc dokładniej jakim pokusom poddawany był Jezus w swoim życiu (a były to dokładnie te wszystkie pokusy jakie i nas dotykają), jak sobie z nimi radził i jak my możemy z nimi walczyć, to polecam wydaną niedawno ksiązkę Paul'a Butler'a "Pokusy i próby".
http://www.wdrodze.pl/?s=ksiazka&id=707

N lis 16, 2008 17:40

A napisałam gdzieś, że nie mogli ? :) Uważam jedynie, że dysponowali większą siłą/łaską niż my - przez fakt bycia Bogiem i brak grzechu pierworodnego, dlatego porównanie nie jest zbyt dobre.

Cytuj:
Co to za wzór by był, gdyby w samym punkcie wyjścia był lepszy ode mnie...

Czemu zatem stawiasz za wzór Maryję, która była od początku na "lepszej" pozycji ?

Więcej później :)

N lis 16, 2008 19:10
Moderator

Czemu zatem stawiasz za wzór Maryję, która była od początku na "lepszej" pozycji ?

Nie była.
Ja też już z grzechem pierworodnym się pożegnałem- Ona go nie miała od początku, owszem, ale to nie zmienia faktu o możliwości upadku.

(J 8, 32b)

N lis 16, 2008 19:17
Moderator

Co do tej większej siły... Jezusowe bóstwo nie determinowało wcale Jego natury ludzkiej. Miał taką samą możliwość upadku.
Jego wola ludzka, która była w pełni nastawiona na wypełnienie "bądź wola Twoja" dawała Mu tę siłę. Ale i my mamy taką możliwość. Choć łatwe to nie jest.

(J 8, 32b)

N lis 16, 2008 19:19
Moderator

abs, Twoja wypowiedź choć bardzo ciekawa, jednak zupełnie nie na temat dlatego została usunięta!

(J 8, 32b)

N lis 16, 2008 19:58

Czy aby na pewno była na lepszej pozycji? Uczestniczyła w tej samej słabej, upadłej i grzesznej ludzkiej naturze jak każdy z nas - miała taką samą możliwość zgrzeszenia. Poza tym - jeśli Jezus miał taką możliwość (a nie powiemy, żeby miał grzech pierworodny), to tym bardziej Maryja

Cytuj:
Uważam jedynie, że dysponowali większą siłą/łaską niż my

Siłą być może, ale łaską... Hmm... Bałbym się takiego stwierdzenia, że ktoś ma więcej łaski, a ktoś mniej...Albo inaczej - każdy ma co najmniej tyle łaski, ile faktycznie potrzebuje do przezwyciężania zła

N lis 16, 2008 20:06

Ten kto posiada wiedzę jak nie grzeszyć ten nie grzeszy. Całą wiedzę. Nie tylko wiedzę że tego czy tamtego nie wolno. Czy my mamy taką wiedzę od początku. Czy możemy ją zdobyć aby panować na sobą i wiedzieć jak postępować?

N lis 16, 2008 21:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]