Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona
 Właśnie skończyłem czytać książkę "Bóg urojony" 
Autor Wiadomość
decyduje Bóg

Śr lip 16, 2008 1:44
co czwartek zmienia...

Śr lip 16, 2008 11:18
zbanowany na stałe

ów czwartek będzie w sobotę

Śr lip 16, 2008 11:32
więc nie może być wtedy czwartek.

ale dla boga nie ma niemożliwości!

Śr lip 16, 2008 12:08

TutajDaniel napisał(a):
Proszę o źródło lub wyjaśnienie "masowej halucynacji przebiegającej identycznie dla każdego z osobna".

Proszę bardzo:

Gustave Le Bon "Psychologia tłumu"

Psychologia tłumu nie opisuje masowych halucynacji .

To tak jakby ktoś cię poprosił o przepis na indiańskie danie z przeżutych liści ,a ty byś podała książkę: Kuchnia Macieja Kuronia.

Śr lip 16, 2008 12:46
nie komentuj pozycji których nie czytałeś, z łaski swej.

Śr lip 16, 2008 13:23

Temat pachnie wprawdzie stęchlizną, ale właśnie dziś przez niego przebrnęłam, więc chciałam wtrącić swoje 3 grosze.
Dyskusje na temat pochodzenia danego cudu-niecudu są interesujące, aczkolwiek bez sensu z punktu widzenia sporu ateista-wierzący.

Dla człowieka prawdziwie wierzącego nie ma znaczenia czy dany cud da się opisać prawami fizyki, czy wykracza to poza możliwości naukowców.
Po prostu wierząc w Boga, wierzę, że może działać ON poprzez prawa fizyki, które SAM STWORZYŁ...

So lis 01, 2008 0:37

Nawiasem mówiąc, fizyka dochodzi już do momentu, w którym w ogóle zostanie zanegowane istnienie jakichkolwiek " praw fizyki ".

So lis 01, 2008 8:50

Nawiasem mówiąc, fizyka dochodzi już do momentu, w którym w ogóle zostanie zanegowane istnienie jakichkolwiek " praw fizyki ".

Możesz jaśniej? Nie rozumiem.

So lis 01, 2008 12:38

Temat pachnie wprawdzie stęchlizną, ale właśnie dziś przez niego przebrnęłam, więc chciałam wtrącić swoje 3 grosze.
Dyskusje na temat pochodzenia danego cudu-niecudu są interesujące, aczkolwiek bez sensu z punktu widzenia sporu ateista-wierzący.

Dla człowieka prawdziwie wierzącego nie ma znaczenia czy dany cud da się opisać prawami fizyki, czy wykracza to poza możliwości naukowców.
Po prostu wierząc w Boga, wierzę, że może działać ON poprzez prawa fizyki, które SAM STWORZYŁ...

Kapitalnie powiedziane! :) - " Ale istnieje w nas jeszcze potrzeba wiary. Wiem,że nauka dała nam wiele dobrego. Jednak w ostatecznym rozrachunku, John, nauka nie wyjaśnia nam żadnych odwiecznych prawd, lecz dostarcza nam po prostu kolejnych faktów, coraz więcej i więcej...Nauka nie umie wyjaśnić nam znaczenia drzew...chcemy wiedzieć dlaczego, a nie tlko co..."
-"Tablice Mesjasza Irvinga Beniga :o

Pt lis 28, 2008 14:05

Proszę o źródło lub wyjaśnienie "masowej halucynacji przebiegającej identycznie dla każdego z osobna".

Austin Osman Spare "Księga Rozkoszy".

Pt lis 28, 2008 16:04

chcemy wiedzieć dlaczego, a nie tlko co...

Tak, czasami tak chcemy, że to "chcenie" przemienia się w pewność, a to ta pewność powinna być punktem drogi, oczywiście w katolicyźmie nie ma drogi, jest jedynie pewność i chyba to tak ludzi przyciągnęło do tej religii, zastanawianie się, niepewność boli, po obu stronach barykady.

Pt lis 28, 2008 16:07

Nigdy by mnie to nie przekonało - dla mnie jako "uświadomionego" zrozumiałe, ale czasem denerwujące i może niepotrzebne.. Ja uznałem inne argumenty w innej kolejności..

Cz gru 04, 2008 20:22

Czytałem niedawno Dawkinsa. Bardzo przyjemna lektura, tyle mogę powiedzieć. Samego Dawkinsa bardzo lubię, słyszałem m.in. jego wykład z Berkley (również o tematyce wiary) czy fragment z cyklu wykładów o ewolucji "Dorastać we wszechświecie" i parę innych jego wypowiedzi. Utytułowany naukowiec, inteligentny gość i naprawdę dobrze idzie mu wykładanie naukowych tez w prosty i zrozumiały sposób. Oraz obalanie religijnych bzdur, nie tylko dotyczących samej religii ale i jej traktowania przez ogół społeczeństwa.

Cz gru 25, 2008 1:51

Czytałem niedawno Dawkinsa. Bardzo przyjemna lektura, tyle mogę powiedzieć. Samego Dawkinsa bardzo lubię, słyszałem m.in. jego wykład z Berkley (również o tematyce wiary) czy fragment z cyklu wykładów o ewolucji "Dorastać we wszechświecie" i parę innych jego wypowiedzi. Utytułowany naukowiec, inteligentny gość i naprawdę dobrze idzie mu wykładanie naukowych tez w prosty i zrozumiały sposób. Oraz obalanie religijnych bzdur, nie tylko dotyczących samej religii ale i jej traktowania przez ogół społeczeństwa.

Oglądałem kiedyś program naukowy w którm Dawkins tłumaczył istnienie człowieka na Ziemi . Szło to mniej więcej tak :

To wielki zbieg okoliczności że istnieje życie na Ziemii i przez przypadek zbiegło się wiele zdarzeń ,które umożliwiły zaistnienie życia , a każdy z nas ma wielkie szczęście, że spośrób milionów plemników ,akurat ten jeden pozwolił abyśmy to my żyli akurat tu i teraz.

Co to za naukowiec, który życie tłumaczy zbiegiem okoliczniości i przypadkiem. Do tego nie trzeba być naukowcem. Równie dobrze każdy z nas powinien codziennie przypadkiem wygrywać w totolotka . Ciekawe czemu tak się nie dzieje, skoro jest to bardziej pradopodobne niż to że żyjemy.

Cz gru 25, 2008 11:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona