Autor |
Wiadomość |
Maro15
|
 Potęga Szatana
Witam
Ostatnio zastanawiałem się nad mocą jaką posiada szatan (jeśli istnieje). Czy to możłiwe zeby był aż tak potężny? Ponoć nie może dawać o sobie widocznego znaku, nie możemy z nim rozmawiać, nie możemy go zobaczyć, i jak to jest że jest niby taki mądry i inteligentny? Skąd zna nasze słabe strony, przecież ponoć nie może czytać w myślach?
|
Pt lis 28, 2008 21:13 |
|
|
|
 |
Sivis Amariama
|
Cytuj: Ponoć nie może dawać o sobie widocznego znaku, nie możemy z nim rozmawiać, nie możemy go zobaczyć, dlaczego nie? Cytuj: jak to jest że jest niby taki mądry i inteligentny? Został stworzony jako anioł światłości... Cytuj: Skąd zna nasze słabe strony, przecież ponoć nie może czytać w myślach?
Ale widzi jak się zachowujesz, jak reagujesz na różne bodźce itd...
|
Pt lis 28, 2008 21:36 |
|
 |
Maro15
|
no cóż, ale zastanawia mni ejedno - dlaczeg jest taki zły? tzn znam historie tego jak został wygnany, jak chce zemsty itd ale czy może być esencją czystego zła i nienawiści?
|
Pt lis 28, 2008 21:39 |
|
|
|
 |
jumik
|
 Re: Potęga Szatana
Maro15 napisał(a): Ponoć nie może dawać o sobie widocznego znaku, nie możemy z nim rozmawiać
Może i daje - np poprzez opętanie. Ale dlaczego tak rzadko? To proste: bo pokazanie się jest jego przegraną - bo udowadnia, że szatan istnieje. A skoro istnieje szatan, to i Bóg. Poza tym, dla niego jest to wgodniejsze, żeb ludzie w niego nie wierzyli.
_________________ Piotr Milewski
|
Pt lis 28, 2008 22:13 |
|
 |
Mikolaj9
|
Cytuj: Może i daje - np poprzez opętanie. Ale dlaczego tak rzadko? To proste: bo pokazanie się jest jego przegraną - bo udowadnia, że szatan istnieje. A skoro istnieje szatan, to i Bóg. Poza tym, dla niego jest to wgodniejsze, żeb ludzie w niego nie wierzyli Nie koniecznie. Skoro istnieje coś przypominającego Szatana czy Arymana z mitów które powstały kilka wieków p.n.e. na bliskim wschodzie, to wcale nie znaczy, że Bóg judaistyczny, czy chrześcijański istnieje. Skoro pokazanie się jest jego przegraną - bo udowadnia, że istnieje, to kościół teoretycznie może to wykorzystać i ponaciągać różne zjawiska do opętań, aby pośrednio udowodnić istnienie jego boga. Polecam egzorcyzmy Annilese Michael, czy jakoś tak - niezła komedia. Bardzo proszę o odrobinę szacunku- dla osoby bohaterki, jak też dla twórców- to film dokumentalny- szumiCytuj: Poza tym, dla niego jest to wgodniejsze, żeb ludzie w niego nie wierzyli. Albo go po prostu nie ma. Kropka. Cytuj: no cóż, ale zastanawia mni ejedno - dlaczeg jest taki zły?
Bo został stworzony przez Boga.
|
Pt lis 28, 2008 22:29 |
|
|
|
 |
mateola
|
Maro, polecam książkę "Listy starego diabła do młodego" autorstwa Clive Staples Lewisa. Stary praktyk sztuki diabelskiej uczy młodego adepta, na czym polega skuteczne kuszenie.
Cytuj: Zabawne jest, jak śmiertelnicy stale wyobrażają nas sobie jako tych, którzy wtłaczają im coś w głowę; w rzeczywistości najlepszą robotę wykonujemy wtedy, gdy pewnych rzeczy nie dopuszczamy do ich świadomości.
Skłania do myślenia, zadania sobie paru pytań - i napisana z humorem.
Naprawdę warto 
_________________ "Kochaj bliźniego jak siebie" - a jak kochasz siebie?
|
So lis 29, 2008 8:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maro15 napisał(a): Witam Ostatnio zastanawiałem się nad mocą jaką posiada szatan (jeśli istnieje). Czy to możłiwe zeby był aż tak potężny? Ponoć nie może dawać o sobie widocznego znaku, nie możemy z nim rozmawiać, nie możemy go zobaczyć, i jak to jest że jest niby taki mądry i inteligentny? Skąd zna nasze słabe strony, przecież ponoć nie może czytać w myślach?
Posłuchaj co w objawieniach spisanych przez Polską mistyczkę -Bóg mówi o szatanie i jego mocy :
...."Szatan drży przede Mną i ucieka, a tylko z zewnątrz naszczekiwać może. Natomiast bez Mojej Obrony zwycięża was łatwo, bo zna tysiące tajnych wejść do twierdzy waszej duszy. Zna je o wiele lepiej, niźli wy sami. Mądrze jest zatem nie ukrywać ich przede Mną, Który je widzę jasno, lecz przeciwnie - przy każdym wejściu postawić Mnie, który pragnę wam pomóc, abym was bronił.
Dlatego ten, kto za Przyjaciela swego Mnie uważa, mówi Mi o lękach i obawach swoich, a miejsca słabe w murach swoich Mojej obronie powierza.
Wszystkie słabości wasze, wady wasze, które was bolą, pożądliwości wasze, nieopanowane uczucia wasze, myśli i wyobrażenia, niepohamowany język, twardość serca, sądy ostre, niemiłosierne słowa i czyny, brak wrażliwości na biedę bliźnich, kręte poczynania i wyrachowaniem kierowane znajomości - te i tysiące innych ciemnych korytarzy, którymi wślizguje się wróg wasz, oddawajcie Mnie i proście o pomoc Moją. Ja pragnę ubezpieczać was. Ale trzeba wam prawdziwie pragnąć obrony Mojej. Wy zaś pozostawiacie nie zamknięte te wszystkie furty waszej duszy, którymi sami lubicie wyprawiać się potajemnie „w świat". Duszno wam bowiem w domu duszy waszej i smutno w Moim - tylko - towarzystwie. Jeszcze nie zasmakowaliście we Mnie. Nie wiecie, jak ze Mną mówić i o czym, a zwłaszcza -jak ze Mną żyć na co dzień. Prawda?
Ja jestem niewidzialny. W obecność Moją trzeba wierzyć. Wymaga to trudu i męczy was, więc szukacie ucieczki od wysiłku, a „świat" jest taki barwny i pełen rozrywek...
Zapraszam do przeczytania całosci ;
www.annapisze.republika.pl
Pozdrawiam!
|
So lis 29, 2008 13:33 |
|
 |
Maro15
|
na stronie http://spiritlessons.com/ znalazłem troche bardzo ciekawycH świadectw mistyków. Pokazują one jak zły i okrutny jest szatan, racja, ale czy szatan może szykować przeciwko ludzkości jakiś wielki plan?
|
So lis 29, 2008 19:08 |
|
 |
Arhius
|
Maro15 napisał(a): Witam Ostatnio zastanawiałem się nad mocą jaką posiada szatan (jeśli istnieje). Czy to możłiwe zeby był aż tak potężny? Ponoć nie może dawać o sobie widocznego znaku, nie możemy z nim rozmawiać, nie możemy go zobaczyć, i jak to jest że jest niby taki mądry i inteligentny? Skąd zna nasze słabe strony, przecież ponoć nie może czytać w myślach? Szatan jest najpotężniejszy ze wszystkich aniołów. Miał być przecież tym który niesie światłość? Jednak nie ma czym się obawiać, sam Chrystus powiedział, że nawet najmniejszy z was będzie większy od niego. (nie przytaczam dosłownie tekstu Biblii i niestety nie znam konkretnego fragmentu, jednak pamiętam, że był taki sens jego) Szatan nie zna przyszłości, a czy może czytać w ludzkich umysłach to nie wiem, jednakże jest bardzo inteligentny. Inteligentniejszy od ludzi i to znacznie. To pozwala mu bardzo dobrze wydedukować co się stanie. Maro15 napisał(a): no cóż, ale zastanawia mni ejedno - dlaczeg jest taki zły? tzn znam historie tego jak został wygnany, jak chce zemsty itd ale czy może być esencją czystego zła i nienawiści
Dlaczego jest zły?
Dlaczego Lucyfer odszedł od Boga?
Nie wiem i chyba nikt nie wie. To jest tajemnica zła. Wybrał inną drogę, zgrzeszył pychą, najprawdopodobniej chciał być lepszy od Boga. Jednak tej sfery duchowej i jej poczatków człowiek nie moze być pewny.
N lis 30, 2008 21:40 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Arhius napisał(a): Szatan jest najpotężniejszy ze wszystkich aniołów. Ap 12, 7-9: Cytuj: I nastąpiła walka6 na niebie: Michał6 i jego aniołowie mieli walczyć ze Smokiem. I wystąpił do walki Smok i jego aniołowie, ale nie przemógł, i już się miejsce dla nich w niebie nie znalazło. I został strącony wielki Smok, Wąż starodawny, który się zwie diabeł i szatan, zwodzący całą zamieszkałą ziemię, został strącony na ziemię, a z nim strąceni zostali jego aniołowie.
Chyba jednak nie taki najpotężniejszy z aniołów.

_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn gru 01, 2008 7:27 |
|
 |
Arhius
|
szumi napisał(a): Arhius napisał(a): Szatan jest najpotężniejszy ze wszystkich aniołów. Ap 12, 7-9: Cytuj: I nastąpiła walka6 na niebie: Michał6 i jego aniołowie mieli walczyć ze Smokiem. I wystąpił do walki Smok i jego aniołowie, ale nie przemógł, i już się miejsce dla nich w niebie nie znalazło. I został strącony wielki Smok, Wąż starodawny, który się zwie diabeł i szatan, zwodzący całą zamieszkałą ziemię, został strącony na ziemię, a z nim strąceni zostali jego aniołowie. Chyba jednak nie taki najpotężniejszy z aniołów. 
No tak Michał to taki antywirus na niego. ^^
Mówiąc poważnie, to jak napisałem wyżej, słyszałem, że dzięki mocy Bożej on może go powalić, dzięki Jezusowi.
Jakby nie było Szatan swą moc ma też od Boga. 
Pn gru 01, 2008 23:00 |
|
 |
Spragniony
|
Maro15 napisał(a): Pokazują one jak zły i okrutny jest szatan, racja, ale czy szatan może szykować przeciwko ludzkości jakiś wielki plan?
NWO, spisek elit (masoneria, iluminaci, roznie to mozna nazwac, ale wiadomo o co chodzi)
Pozdrawiam
|
Śr gru 03, 2008 21:29 |
|
 |
xeloreu
|
Słyszałem gdzieś, że Szatan strasznie cierpi bez Boga. Skoro wiedział co będzie gdy się mu sprzeciwi to czemu to zrobił? Sam świadomie skazał się na cierpienie bo miał takie widzimisię? To się kupy nie trzyma. No chyba, że się mylę czego wykluczyć się nie da 
_________________ ...
|
Pt gru 05, 2008 0:51 |
|
 |
Maro15
|
Skoro wiedział co będzie gdy się mu sprzeciwi to czemu to zrobił? Cytuj: pewnie czuł się twardy po tym jak miał za sobą 1/3 aniołów. Może myślał że obali wszystkich i nawet pokona Boga. Wątpię żeby cierpiał bez Boga.
|
Pt gru 05, 2008 16:49 |
|
 |
Arhius
|
Właśnie tu jest tajemnica zła. Dlaczego szatan to zrobił?
Nikt tego nie wie prócz Boga i jego samego.
Cytuj: Skoro wiedział co będzie gdy się mu sprzeciwi to czemu to zrobił? Cytuj: pewnie czuł się twardy po tym jak miał za sobą 1/3 aniołów. Może myślał że obali wszystkich i nawet pokona Boga. Wątpię żeby cierpiał bez Boga.
Też możliwe. Ja za to słyszałem, że jednym z powodów odejścia od Boga, był fakt iż nim, miała rządzić istota podobna do Boga, a to się mu nie podobało. Dlatego też sprzeciwił się Bogu.
Pt gru 05, 2008 17:57 |
|
|
|