Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 19:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy Jezus wskrzesił Łazarza? Czy to tylko oszustwo? 
Autor Wiadomość

Jest prawdziwa, a wręcz bliźniaczo podobna do tego co napisaleś. Czy Ty nie rozumiesz prostych tekstów i nie potrafisz ich porównać? :?

LVL
To, że wykraczam poza kazania nie świadczy, że piszę od siebie i na dodatek błędnie.
:razz:

Pt lis 28, 2008 13:09
Czyli każdy pisze prawde. Jeśli ktoś pisze coś sprzecznego z poglądami 'On' to tylko nam się tak wydaje, bo źle interpretujemy te wypowiedzi.

Pt lis 28, 2008 13:19
Moderator

Panowie, proszę darować sobie te wypowiedzi, które nie odnoszą się do tematu, a są skierowane raczej do konkretnych użytkowników forum, a nie do ogółu!
I przypominam, że nie jest to temat o autorstwie ksiąg biblijnych, ani o ich historycznej prawdziwości! O tym można w dziale Biblia porozmawiać.

(J 8, 32b)

Pt lis 28, 2008 13:30

J 12,1-12
Na sześć dni przed Paschą Jezus przybył do Betanii, gdzie mieszkał Łazarz, którego Jezus wskrzesił z martwych. Urządzono tam dla Niego ucztę. Marta posługiwała, a Łazarz był jednym z zasiadających z Nim przy stole. Maria zaś wzięła funt szlachetnego i drogocennego olejku nardowego i namaściła Jezusowi nogi, a włosami swymi je otarła. A dom napełnił się wonią olejku. Na to rzekł Judasz Iskariota, jeden z uczniów Jego, ten, który miał Go wydać: «Czemu to nie sprzedano tego olejku za trzysta denarów i nie rozdano ich ubogim?» Powiedział zaś to nie dlatego, jakoby dbał o biednych, ale ponieważ był złodziejem, i mając trzos wykradał to, co składano. Na to Jezus powiedział: «Zostaw ją! Przechowała to, aby [Mnie namaścić] na dzień mojego pogrzebu. Bo ubogich zawsze macie u siebie, ale Mnie nie zawsze macie». Wielki tłum Żydów dowiedział się, że tam jest; a przybyli nie tylko ze względu na Jezusa, ale także by ujrzeć Łazarza, którego wskrzesił z martwych. Arcykapłani zatem postanowili stracić również Łazarza, gdyż wielu z jego powodu odłączyło się od Żydów i uwierzyło w Jezusa.
LVL relacja Janowa wydaje się najbardziej wiarygodna , dlatego że był Apostołem .

N lis 30, 2008 22:47

Ewangelia czwarta jest późna, i jest raczej opowiadaniem dokonanym z perspektywy refleksji popaschalnej!
Więc to, że opis wskrzeszenia Łazarza znajduje się właśnie u Jana a nie u synoptyków, świadczy raczej na niekorzyść historyczności wydarzenia.
A poza tym, skąd Wiesz, że ewangelię czwartą napisał Jan?[b][/b]
Pozdrawiam

Pn gru 01, 2008 0:29

Zbędny offtop usunąłem. To nie jest wątek a autorze Czwartej Ewangelii

Pn gru 01, 2008 10:21

Kamyku, ja nie jestem zbyt bystry, ale nie za bardzo już wiem, o czym ma być pisane w tym wątku, skoro co chwile ktoś coś wycina.
Myślę, że kwestia autorstwa ewangelii, i pewnych okoliczności powstawania Ewangelii jak i jej interpretacji pomagają lepiej rozumieć opowiadanie o wskrzeszeniu Łazarza.
Pozdrawiam miło u początku tygodnia

Pn gru 01, 2008 12:01

Owszem, pewne dane z zakresu powstania Ewangelii są tu pomocne, a nawet potrzebne, dlatego też sporo zostawiłem. Natomiast dyskusja nie może skoncentrować się na osobie autora Czwartej Ewangelii w taki sposób, jak to zaczął On. I ten offtop poleciał

Pn gru 01, 2008 12:12

Może tego nie czytałem, co wyleciało. Fakt, by pamiętać, że Ewangelie, nie są kroniką historyczną. I warto mieć na uwadze podstawowe dotychczasowe osiągnięcia naukowo-teologiczne w tej sprawie.
Polecam tak przy okazji:

INTERPRETACJA PISMA ŚWIĘTEGO
W KOŚCIELE - PAPIESKA KOMISJA BIBLIJNA

http://apologetyka.katolik.net.pl/conte ... 2/152/102/

Oczywiście w wątku tym warto faktycznie pochylić się na d tą perykopą o Łazarzu. Może do jakiegoś słownika, który by wyjaśniał więcej to wydarzenie?
Ja polecam:
Ks. Marian Rusecki, Cud w chrześcijaństwie. W książce tej autor omawia wiele cudów Jezusa i wyjaśnia dlaczego wielu autorów odrzuca historyczność pewnych opowiadań. Miedzy innymi, wskrzeszenie Łazarza zaliczone jest do takich cudów, których nie należy interpretować w kontekście wydarzenia historycznego.
Pozdrawiam.

Nie mam niestety teraz dostępu do tej książki, ale może któryś z księży lub młodych teologów tego forum będą mogli przytoczyć autora i jego argumentację.
Pozdrawiam

Pn gru 01, 2008 12:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2