Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 11:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Czy jako Katolik, czcisz Szatana? 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Aha i jeszcze jedno.
Przyrównując szatan jako Boga, jest to jeden z największych błędów które nie dopuszcza chrześcijaństwo. Jest to prawie herezja. Oczywiście najpierw trzebaby zdefiniować słowo Bóg, czy rozumiemy to jako stwórcę i Pana świata, czy np. boga z mitologii.
Jednak szatan jest tylko aniołem, nie zaś Bogiem.

Analogia nasuwa się sama Ahura Mazda i Aryman... Jeśli naprawdę jest "tylko" aniołem to czemu przypisujecie mu tak ogromną moc min. wszechobecność - jest w umysłach wszystkich ludzi i kusi ich do złego czasem przejmuje nawet nad ludźmi kontrole być może nawet wieloma jednocześnie ale to nie przeszkadza mu być w tym samym czasie w umysłach całej ludzkości czy nawet wszystkich inteligentnych istot we wszechświecie i co ważne jest nieśmiertelny tak niesamowite zdolności można jak najbardziej przypisać Bogu i to potężnemu nawet jeśli nie jest wszechmocny to starożytni Grecy mogliby go otoczyć kultem chtonicznym nie gorszym niż Hadesa.

Tak, ja tez o to chcialabym zapytac- bardzo dobrze sformulowane pytanie

Skoro szatan nie jest bogiem, to dlaczego mowi sie o nim jak o bogu i przypisuje mu sie nadludzkie i boskie cechy?

Wyglada na to ze oprocz Trojcy Przenajswietszej (ktora jest trudno pojac) jest na dodatek jeszcze jedno potezne i wszechobecne bostwo ktore ma osobne imie ale w ktore Katolicy musza wierzyc (bo jak nie uwierza, to sie ich straszy ze ono nimi zawladnie)

Wt gru 02, 2008 1:25

Skoro szatan nie jest bogiem, to dlaczego mowi sie o nim jak o bogu i przypisuje mu sie nadludzkie i boskie cechy?

Każdy anioł posiada " nadludzkie " cechy. W chrześcijaństwie " nadludzki " nie równa się " boski ". Chrześcijaństwo ponadto nie absolutyzuje cech nadludzkich - anioł pod pewnymi względami jest " nadludzki ", ale pod innymi stoi niżej od człowieka.

Wszechobecnośc jest zupełnie oczywista - nie da się określić, gdzie w danym momencie miała by się dokładnie znajdować istota wyłącznie duchowa.

Nieśmiertelny ? W chrześcijaństwie to wręcz nieistotny banał - każdy człowiek jest nieśmiertelny.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt gru 02, 2008 14:57

Cytuj:
Aha i jeszcze jedno.
Przyrównując szatan jako Boga, jest to jeden z największych błędów które nie dopuszcza chrześcijaństwo. Jest to prawie herezja. Oczywiście najpierw trzebaby zdefiniować słowo Bóg, czy rozumiemy to jako stwórcę i Pana świata, czy np. boga z mitologii.
Jednak szatan jest tylko aniołem, nie zaś Bogiem.

Analogia nasuwa się sama Ahura Mazda i Aryman... Jeśli naprawdę jest "tylko" aniołem to czemu przypisujecie mu tak ogromną moc min. wszechobecność - jest w umysłach wszystkich ludzi i kusi ich do złego czasem przejmuje nawet nad ludźmi kontrole być może nawet wieloma jednocześnie ale to nie przeszkadza mu być w tym samym czasie w umysłach całej ludzkości czy nawet wszystkich inteligentnych istot we wszechświecie i co ważne jest nieśmiertelny tak niesamowite zdolności można jak najbardziej przypisać Bogu i to potężnemu nawet jeśli nie jest wszechmocny to starożytni Grecy mogliby go otoczyć kultem chtonicznym nie gorszym niż Hadesa.

Jak czytałem ten fragment, to mi się od razu nasunął obraz człowieka i marionetki. Pomimo iz jest on sam może sterować więcej niż tylko jedną marionetką.
Szatan jest Aniołem, a wszystkie anioły żyją w sferze duchowej. Tam nie ma pojęcia czasu czy przestrzeni w takim rozumieniu jakim my operujemy. Dla niego to nie ograniczenie kusić ciebie w jednej części polski, a zarazem przykładowo mnie w tym samym czasie.

Czemu się przypisuje mu cechy Boże?
Tu raczej chodzi o człowieka, aniżeli o szatana lub Boga. To człowiek uważa iż jest Bogiem lub nim nie jest.
Czemu tak jest?
Nie wiem. Może dlatego, że podobnie jak Bóg żyje w sferze duchowej co dla nas żyjących na ziemi jest jakby jedną z cech Bożych, dlatego mu przypisujemy te cechy. Jednak to tylko moja hipoteza na dodatek nie potwierdzone. :?
Kościół tylko mówi, że szatan nie jest Bogiem, bo Bóg jest od niego wiele potężniejszy.

Cytuj:
Cytuj:
Też oto pytałem kiedyś jak to jest w teologii.
I teologowie wywnioskowali że szatana nie da się nawrócić. Można powiedzieć, że jego czas wyboru bycia z bogiem lub przeciw jemu się skończył. Podobnie stanie się z nami gdy pójdziemy do nieba, tam już nie będziemy mogli zdecydować czy pójdziemy do nieba czy do piekła, to za nas życie tu na ziemi zdecyduje o tym.
Szatan to nie jest człowiek, który wybiera, jak już powiedziałem on wybrał, zanim jeszcze człowiek został stworzony. Był świadom do czego ta droga prowadzi i najprawdopodobniej wiedział że przegra, pomimo tego odszedł od Boga.

Widzisz a na tym forum można przeczytać na ten temat różne rzeczy zdaje się, że szumi uważa iż z nieba można "wypaść" więc każdy ma na ten temat inne zdanie co poważnie utrudnia dyskusje...

Ja tylko twierdzę co słyszałem od ludzi wiele ode mnie mądrzejszych i mające większe doświadczenie w Kościele niż ja. :)
Cytuj:
Ciekawi mnie natomiast jakich to argumentów użyto by udowodnić, że Szatan niema już wolnej woli bo jakby nie patrzeć sytuacja ludzi jest inna.

Też mnie to ciekawi.
Jednak nie zapominajmy, że udowadnianie takich rzeczy nigdy nie było proste.

Wt gru 02, 2008 15:02
Zobacz profil WWW
Jak czytałem ten fragment, to mi się od razu nasunął obraz człowieka i marionetki. Pomimo iz jest on sam może sterować więcej niż tylko jedną marionetką.
Szatan jest Aniołem, a wszystkie anioły żyją w sferze duchowej. Tam nie ma pojęcia czasu czy przestrzeni w takim rozumieniu jakim my operujemy. Dla niego to nie ograniczenie kusić ciebie w jednej części polski, a zarazem przykładowo mnie w tym samym czasie.

dokładnie- inny przykład, miedzy nami a szatanem jest taka różnica jak miedzy nami a Myszką Miki na kartce papieru...On operuje w zupełnie innej przestrzeni- dla nas niewyobrażalnej...

Co nie znaczy, że Bóg nie jest o wiele potężniejszy...

Wt gru 02, 2008 20:17

Wszechobecnośc jest zupełnie oczywista - nie da się określić, gdzie w danym momencie miała by się dokładnie znajdować istota wyłącznie duchowa.

Materia nie powinna dla takiej istoty stanowić przeszkody ale jak ogromnej "mocy obliczeniowej" wymagał by umysł który utrzymuje swoją świadomość w trylionach umysłów jednocześnie w końcu Szatan jest jednocześnie w umyśle zabójcy i jego ofiary a każdego musi przecież kusić w innych sposób by robić to skutecznie musiałby nas znać niemal równie dobrze jak Bóg. Oczywiście trudno o tym dyskutować bo nikt nie wie jak funkcjonuje świadomość aniołów ani nawet jak właściwie Szatan może na nas wpływać bo jeśli np. podsuwa nam grzeszne myśli to by oznaczało, że nas kontroluje bo niby jak mamy odróżnić jego myśl od własnej przecież nie są oznaczone...

Cytuj:
Nieśmiertelny ? W chrześcijaństwie to wręcz nieistotny banał - każdy człowiek jest nieśmiertelny..

Ale paradoksalnie dopiero po śmierci.

Wt gru 02, 2008 20:38

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt gru 02, 2008 20:39

Kościół tylko mówi, że szatan nie jest Bogiem, bo Bóg jest od niego wiele potężniejszy.

Ogólnie niema jednej definicji Boga w różnych religiach różnie to wygląda ale Szatan a także inne anioły ma wiele cech dość powszechnie wiązanych z Bogami.

Wt gru 02, 2008 20:45

Ależ skąd. Nie po śmierci, tylko teraz.

A ja myślałem, że trzeba czekać na zmartwychwstanie...

Wt gru 02, 2008 20:46

Czy szatan wybrał swoją zagładę? Jeśli jest on poza czasem to kiedy ulegnie zagładzie ?

Śr gru 03, 2008 12:02
Moderator

Czy szatan wybrał swoją zagładę? Jeśli jest on poza czasem to kiedy ulegnie zagładzie ?

Czy przez zagładę uważasz unicestwienie? Jeśli tak, to nigdy.

(J 8, 32b)

Śr gru 03, 2008 15:01

Ja uważam, że szatan jako duchowa postać naszej wyobraźni istnieje. Z nią trzeba walczyć czyniąc dobro, ale o niej trzeba jak najmniej mówić, bo cieszy się, że jest obiektem zainteresowania i obiektem wszelkich rozmów. On-szatan nie może zdominować Miłości Bożej i Bożego Miłosierdzia.
Pytanie zadane przez autora: czy go czcić? Ależ skąd. To była by totalna bzdura i głupota. Naszym zadaniem jest czcić Boga, bo tylko ON jest naszym Panem.
tutaj można przeczytać wspaniałe wyjaśnienie jego bytności w naszej wyobraźni.

Śr gru 03, 2008 17:17

Pytanie, czy można czcić szatana jest wprost absurdalne w stosunku do kogoś takiego, jak upadły, zły anioł!!!
Czcić trzeba przede wszystkim Boga, kochać z całego serca, z całego umysłu, ze wszystkich sił...jak jest napisane w pierwszym przykazaniu Bożym. Czcić należy też Rodziców ! A świętych? -Kochać i naśladować, tak sądzę... :)

Śr gru 03, 2008 17:57

Pytanie, czy można czcić szatana jest wprost absurdalne w stosunku do kogoś takiego, jak upadły, zły anioł!!!

Nie jest absurdalne. Skoro Bóg jest dobrem i czcimy Boga przez dobro, to możliwa jest odwrotna zależność - szatan może się cieszyć z naszej nienawiści do niego, bowiem nie ma znaczenia, że nienawidzimy zło - nienawiść sama w sobie jest po myśli Nieprzyjaciela, jest uczczeniem jego natury i zamysłu.

Śr gru 03, 2008 18:11

niestety nie jesteś "miarą wszystkich rzeczy" więc nie masz co się zżymać i wołać po forach że coś tam jest absurdalne czy nie.
ja również uważam czczenie szatana za absurd ale nie odmawiam ludziom prawa do czczenia dowolnych absurdalnych bytów (szatana, brahmana, adonaja czy kriszny) bo to... absurd.

Śr gru 03, 2008 18:13

Ja uważam, że szatan jako duchowa postać naszej wyobraźni istnieje. Z nią trzeba walczyć czyniąc dobro, ale o niej trzeba jak najmniej mówić, bo cieszy się, że jest obiektem zainteresowania i obiektem wszelkich rozmów.

A ja myślę, że jest wprost przeciwnie - trzeba mówić o szatanie i nie zapominać, że on naprawdę istnieje. Myślę, że to właśnie niewiara w szatana jego samego bardzo cieszy.

Ale oczywiście też czynić dobro, czcić Boga i nie skupiać się na szatanie, a na Bogu....

Śr gru 03, 2008 19:35
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona