Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 17:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Następna strona
 radiestezja i bioenergoterapia 
Autor Wiadomość

Cóż - skoro coś piszesz, to wypadałoby być pewnym...

A ja nie wydaję wyroku, chciałam zauważyć, mówię jedynie o przesłankach którymi się kieruję w swoich decyzjach, które polecam innym jako bezpieczne i które wskazuje również Kościół katolicki.

Powtarzam: jeśli udowodnisz brak działania złych mocy, to się odczepię.

Jak dajesz komuś obcemu pieniądze do przewiezienia, też żądasz gwarancji, że nie ukradnie, a nie wierzysz mu na słowo. A tu chcesz żebym ryzykowała wielokrotnie więcej niż pieniądze.

Niespecjalnie mam ochotę zmieniać poglądy tylko dlatego, że ktoś ma podobne ;-) Widać ów ktoś nie jest głupi ;-)

Śr gru 03, 2008 7:14

Jotka, niebezpieczne to są różne rzeczy,przechodzenie przez ulicę też.To nie znaczy że nie wychodzimy z domu.Już przekraczając ramy samej bioterapii
to wchodzenie w każdą mistykę niesie ze sobą zagrożenia.Zauważ ,że Chrystus przebywając na pustyni nie spotkał nikogo innego jak szatana.Inne religie jak np. Buddyzm głoszą,że Gautama medytując pod drzewem Bodhi też był niepokojony przez demony. Niektórzy autorzy chrześcijańscy głosza, że człowiek podejmujący różne praktyki duchowe budzi nienawiść złego i może być narażony na ataki.Odloty nie zdarzają się wyłącznie u ludzi praktykujących jogę ,zen itp. ale również u ludzi zagłębiających sie w mistykę chrześcijańską.
Żądasz dowodu braku działania złych mocy, a czemu nie żądasz dowodu na działanie złych mocy?

Śr gru 03, 2008 14:28

Jeśli chodzi zaś o link do wypowiedzi abp.Pylaka to znajduje sie na tym forum już od dawna.Wystarczy poszukać.

Cz gru 04, 2008 14:01

Dla mnie potrzebne jest wykluczenie na innym poziomie. To wszystko :-)

Cz gru 04, 2008 14:27

A poziom zdrowego rozsądku Ci nie wystarcza?

Pt gru 05, 2008 13:55

Poziom zdrowego rozsądku to określenie bardzo ogólne i zależy od poziomu akceptowalnego ryzyka.

Poziom zdrowego rozsądku czasem nakazuje kupno obligacji (mimo że zysk śladowy) a czasem pójście w obrót akcjami. Wybór funduszu zrównoważonego (50/50%) nie zawsze jest przejawem zdrowego rozsądku, czasem głupoty.

Rozumiesz?

Jeśli nie akceptuję żadnego ryzyka jeśli chodzi o dopuszczenie do siebie sił zła (a nie akceptuję) to potrzebuję dowodu, że w danej metodzie nie chodzi o ich działanie. To zdrowy rozsądek. Jeśli nie zamierzam stracić ani grosza nie inwestuję niebezpiecznie. Nawet jeśli nie przyniesie to zysku.

Więcej, wszystkim, którzy nie chcą stracić, takie rozwiązanie będę polecała. A tym, którzy się wahają myśląc o potencjalnych zyskach będę pokazywać ryzyko związane z ewentualną (możliwą) stratą.

Nic z tego nie jest sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem ;-)

So gru 06, 2008 10:07

Porównanie do rynku papierów wartościowych uważam za mało trafne /wirtualny rynek rządzony paniką i owczym pędem przez grupę manipulatorów/.A my tu dyskutujemy o nieco bardziej ponadczasowych sprawach.Za wszelką cenę nie chcesz dopuścić do siebie zła? Tego nie unikniesz przynajmniej w tej rzeczywistości,ponieważ ono istnieje w naszym otoczeniu,często w miejscach gdzie się go najmniej spodziewamy i wcześniej czy póżniej będziesz musiała mu stawić czoła w takiej czy innej formie .Można Twoją postawę nazwać asekurancką.Najlepiej zamknąć się we własnej skorupce i pogrążyć w złudzeniu dobrostanu.Z moich obserwacji osób głoszących podobne do Twoich poglądy często zrzeszonych w różnych wspólnotach i ruchach identyfikujących się z Kościołem widzę wpojony do podświadomości lęk przed nieznanym /moim zdaniem jest to świadoma psychomanipulacja liderów chcących sprawować rząd dusz/.Nie jestem w stanie stwierdzić czy ty jesteś członkiem jakiegoś ruchu ,czy to jest tylko przypadkowa zbieżność poglądów /chociaż ja najmniej wierzę w przypadki,prawdopodobnie wysłuchiwałaś takich,a nie innych "autorytetów"/.Ja też byłem na spotkaniach różnych grup i mogę powiedzieć jedno,że stwarza się wśród tych ludzi pewnego rodzaju psychozę czychającego wszędzie na zewnątrz szatana,demonów itp. Osoby te czują się najbezpieczniej we własnej grupie, a najlepiej z księdzem egzorcystą na czele ,nie lubią wystawiać nosa na zewnątrz.A może lepiej jednak odważnie powiedzieć,że nie boimy się "czarnego luda"?

Pn gru 08, 2008 15:29

Cyryl, jeśli trwasz w łasce uświęcającej to nie musisz się bać czarnego:), ale jeśli nie, to lepiej jest się bać.

Pn gru 08, 2008 22:00
Zobacz profil WWW

Nie napisałam "za wszelką cenę", znów coś sobie dośpiewałeś.

Napisałam, że nie dopuszczam ryzyka. Dokładnie: nie dopuszczam ryzyka, którego można łatwo uniknąć. Nie dopuszczam ryzyka bezcelowego i nie będę zła zapraszać do siebie. Najzupełniej wystarczy mi to, z którym można się spotkać na co dzień.

Grupy się nie doszukuj, bo do żadnej nie należę. Oczywiście pomijając Kościół Katolicki. A do analizy podświadomosci trzeba mieć ukończony kurs psychoterapeutyczny i własną psychoterapię - skończyłeś? Inaczej to tylko czysta demagogia w sytuacji braku argumentów.

I nie wydaje mi się, żebym miała jakąkolwiek obsesję na punkcie zła. Po prostu nie zamierzam wpaść pod samochód, więc w tym celu nie biegam w poprzek autostrady (jeśli przykład giełdowy ci nie pasuje).

Zresztą nie rozumiem, dlaczego. Logika giełdy doskonale wyjaśnia mój punkt widzenia. Niezależnie od paniki.

Pn gru 08, 2008 22:08

Wiedzę z zakresu psychologii posiadam z racji wykształcenia ,aczkolwiek kursu psychoterapeutycznego nie kończyłem, psychoterapii nie prowadzę ponieważ mam inne wystarczająco absorbujące zajęcia.Niemniej mając dużo do czynienia z ludżmi często ową psychologią muszę się posługiwać.Neurotyka wyczuwam na 100 m,a czasem i dalej.Wiele razy miałem do czynienia z osobami cierpiącymi na zaburzenia psychiczne .Jeśli chodzi zaś o temat główny czyli ogólnie mówiąc medycynę holistyczną to porównujesz korzystanie z niej do przechodzenia przez autostradę.W terapiach naturalnych też istnieją swoiste przepisy BHP i stosujący je może się czuć bezpiecznie /myślę,że doświadczony naturoterapeuta mógłby lepiej napisać na ten temat/.Niebezpieczne może być w równym stopniu korzystanie z terapii konwencjonalnych /statystyczne stwierdzony związek pomiędzy strajkami służby zdrowia w różnych krajach,a spadkiem ilości zgonów/.Ja bynajmniej nie dyskredytuję medycyny akademickiej tylko widzę jej ograniczenia, bo nie działa na wszystkich obszarach obejmujących człowieka.

Wt gru 09, 2008 14:01

Też mogę napisać: wiedzę psychologiczną posiadam z racji wykształcenia ;-)

A jak dla mnie stawianie diagnoz przez net dyskwalifikuje fachowość diagnozującego. Kropka.

Śr gru 10, 2008 9:27

Nie analizuje Twojej podświadomości ale wypowiadałem sie na temat osób,które widziałem i słyszałem naocznie.

Śr gru 10, 2008 15:07

2. Jeśli coś ma podłoże duchowe, to muszę mieć pewność że pochodzi od Boga -> takim dowodem (przesłanką) mogą być owoce. A tu mam świadectwa ludzi, niekoniecznie pozytywne.

Jest również wiele negatywnych świadectw o chrześcijaństwie.

Śr gru 10, 2008 22:55

Owszem. Ale ja nie wierzę w chrześcijaństwo, tylko w Boga w Trójcy Jedynego i interesuje mnie świadectwo o Bogu, nie działalności Jego wyznawców.

Natomiast w ocenie konkretnej działalności chrześcijan również warto posługiwać się tym kluczem...

Cz gru 11, 2008 7:39

jo_tka, piszesz jakby można było oddzielić pojęcie Trójcy od chrześcijaństwa. Jest to dogmat przyjęty na soborze nicejskim w 325 roku. Ma więcej wspólnego z chrześcijaństwem niż Biblią w której nie ma o nim mowy.

Cz gru 11, 2008 18:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Następna strona