Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 8:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 2 pytania 
Autor Wiadomość

Post 2 pytania
Witam Wszystkich:)

Mam 2 pytania na temat ktorych sie zastanawiam, dotycza one Komunii Świętej:

1. Podczas Komunii Świętej udzielane jest nam Ciało Chrystusa w formie Hostii z Tabernakulum. Z tego co widzę podczas Mszy Św. ksiądz dokonuje przeistoczenia nad darami na stole, ale na pewno musi to obejmować Hostie w tabernakulum. Wiec dokonanie przemiany, czyli miedzy innymi np. wzniesienie darów odpowiada za wszystkie Hostie znajdujące się w kościele?

2. Na pewno zdarzyło się kiedyś że zabrakło Hostii podczas udzielania Komunii Św. Co wtedy robi ksiądz? Skąd bierze Hostie, i kiedy stają się one Ciałem Chrystusa, jeśli np. nie znajdowały się wcześniej na ołtarzu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam serdecznie! Z Bogiem :-)

Hostia jest synonimem Ciała Pańskiego więc z wielkiej litery - szumi

Pt gru 19, 2008 13:55
Moderator

Ad 1. Kapłan dokonuje konsekracji tych Hostii, które chce konsekrować (intencja).
W tabernakulum są przechowywane Hostie już wcześniej konsekrowane, a nie przygotowane do konsekracji.
Zatem nie dokonuje się ich konsekracja bo już są Ciałem Pańskim.

Ad 2. Są dwie opcje: albo przeprosić wiernych i zakończyć komunikowanie, lub widząc, że Hostii może być za mało połamać je na mniejsze części tak, by każdy mógł otrzymać.

(J 8, 32b)

Pt gru 19, 2008 14:03

Ad 1. Kapłan dokonuje konsekracji tych Hostii, które chce konsekrować (intencja).
W tabernakulum są przechowywane Hostie już wcześniej konsekrowane, a nie przygotowane do konsekracji.
Zatem nie dokonuje się ich konsekracja bo już są Ciałem Pańskim.

Może warto dodać, że chwalebne jest aby wierni otrzymali Hostie konsekrowane na tej mszy, w której uczestniczą. Dlatego niektórzy księża (nie zawsze) proszą (kościelnego, zakrystianina, siostrę zakonną) o przygotowanie do mszy (wraz z kielichem i jedną dużą hostią) określonej liczby komunikantów (opłatków jeszcze nie konsekrowanych).

Jednak trudno przewidzieć dokładną liczbę wiernych (Ad. 2), którzy przystąpią do Komunii, dlatego (ale nie tylko z tego powodu) zawsze (poza Wielkim Piątkiem) w każdym tabernakulum jest przechowywany Najświętrzy Sakrament.

Pt gru 19, 2008 18:35

Kapłan nie dokonuje przeistoczenia. Kapłan konsekruje - przeistoczenie dokonuje się mocą Ducha Świętego. Kapłan nie jest magiem.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt gru 19, 2008 18:56

Gdyby akt konsekracji Hostii obejmował wszelkie Hostie i komunikanty znajdujące się w kościele, to :

ad1: te znajdujące się w tabernakulum byłyby konsekrowane wielokrotnie- raz podczas Eucharystii na której je konsekrowano, pozostałe razy podczas innych mszy. Hostia używana do wystawień Najśw. Sakramentu przechodziła by setki konsekracji (praktycznie od Wielkiego Czwartku do Wielkiego Czwartku)

ad2: ministrantom nie uchodziłoby bezkarnie podjadanie komunikantów w zakrystii :P

ad3: mogłoby dojść do nadużycia ze strony wiernych i niewiernych - każdy z nich by sobie przyniósł w kieszeni parę komunikantów a potem hulajdusza na całego.

Tabernakulum zawiera Hostie konsekrowane, czyli przeistoczone w Ciało Pańskie, dlatego kapłan i służba ołtarza przyklękają przed tabernakulum na rozpoczęcie Eucharystii a i oni i cała reszta wiernych przyklękają za każdym razem przechodząc przed tabernakulum.

Tak dla ścisłości - ta śmieszna czerwona lampka przy tabernakulum nie oznacza "gotowe do konsekracji" ale "tu jest Chrystus pod postacią Chleba". Lampkę tę określa się jako lampkę wieczną, gdyż płonie ona przed Tabernakulum cały czas, gdy są tam konsekrowane Hostie.

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Pt gru 19, 2008 19:45
Moderator

ad1: te znajdujące się w tabernakulum byłyby konsekrowane wielokrotnie- raz podczas Eucharystii na której je konsekrowano, pozostałe razy podczas innych mszy.

Nie byłyby konsekrowane wielokrotnie, bo po przeistoczeniu nie ma już materii chleba potrzebnej do przeistoczenia :P

Jest już Ciało Pańskie,a nie pszenny chleb.

(J 8, 32b)

Pt gru 19, 2008 20:21

opat_90 napisał(a):
ad1: te znajdujące się w tabernakulum byłyby konsekrowane wielokrotnie- raz podczas Eucharystii na której je konsekrowano, pozostałe razy podczas innych mszy.

Nie byłyby konsekrowane wielokrotnie, bo po przeistoczeniu nie ma już materii chleba potrzebnej do przeistoczenia :P

Jest już Ciało Pańskie,a nie pszenny chleb.

Mi tego tłumaczyć nie musisz :D Ja tylko odniosłem się do toku myślenia autora wątku :D

Pozdrawiam

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Pt gru 19, 2008 20:36

Ad 2. Są dwie opcje: albo przeprosić wiernych i zakończyć komunikowanie, lub widząc, że Hostii może być za mało połamać je na mniejsze części tak, by każdy mógł otrzymać.

Jest jeszcze jedna...
Ojcu Pio Hostie nigdy się nie kończyły - nawet gdy miał ich kilkadziesiąt, a wiernych było więcej - i wcale nie musiał łamać ;).

Pt gru 19, 2008 20:39

Ech, ci święci.. zawsze muszą robić zamęt :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt gru 19, 2008 20:41
Moderator

Jest jeszcze jedna...
Ojcu Pio Hostie nigdy się nie kończyły - nawet gdy miał ich kilkadziesiąt, a wiernych było więcej - i wcale nie musiał łamać ;).

A zatem przepraszam są trzy opcję, choć proponuję kapłanom nie ryzykować podczas Mszy i nie sprawdzać, czy mają taki dar ;)
A jak mają to chwała Panu :)

(J 8, 32b)

Pt gru 19, 2008 20:45

A może i czwarte wyjście jest? Nie można "dokonsekrować" Ciała i Krwi Chrystusa? W czasie rozdzielania Komunii, brakuje Ciała Chrystusa, ksiądz bierze opłatki, wino, wypowiada Słowa i.... no właśnie, wolno czy nie?

Pt gru 19, 2008 21:59

To moje zdanie, może trochę przesadzone, ale odnośnie tej czwartej możliwości jest to już dla mnie zbytnie skupianie uwagi na czynnościach kapłana. Naprawdę to Duch Święty i wiara robią tu główną " robotę ", im bardziej skupimy się na formalistycznie rozumianym rycie, tym bardziej skłaniamy się ku myśleniu magicznemu ( najważniejsze staje się nie działanie Ducha Św. i wiary, tylko wypowiedzenie " zaklęcia " ).

Pt gru 19, 2008 22:43

Przeistoczenie dokonuje się mocą Ducha Świętego, fakt, ale Eucharystia jest sakramentem i jako taki dokonuje się ex opere operato, czyli z samego znaku. Przeistoczenie nie będzie miało miejsca, jeśli nie zostaną zachowane materia i forma (słowa) tego sakramentu. Więc nie do końca jest tak jak piszesz, Johny99

Pt gru 19, 2008 23:05

Dzieki wszystkim za odpowiedzi :-) Pomogliscie mi w zrozumieniu, choc wiem ze czasem nie ma co sie za bardzo nad niektorymi rzeczami zastanawiac, tylko trzeba po prostu wierzyc bez zaspokajania swojej ciekawosci.

opat_90 napisał(a):
Tabernakulum zawiera Hostie konsekrowane, czyli przeistoczone w Ciało Pańskie(...)

Jesli w tabernakulum znajduja sie zawsze Hostie przeistoczone, to kiedy zostaly One konsekrowane? Podczas wczesniejszych Mszy Św...?

Pozdrawiam

So gru 20, 2008 11:24
Moderator

Tak, zostały konsekrowane podczas którejś z wcześniejszych Mszy.

Co do "dokonsekrowania" nie ma takiej opcji. Miejsce konsekracji jest podczas Mszy ściśle określone i nie jest ten moment przewidziany podczas komunikowania.
Nie można konsekrować poza Mszą, a w jej trakcie jest na to przewidziany odpowiedni moment. Więc zostają trzy rozwiązania, z których ja polecam dwa pierwsze, bo trzeci to dar Boży, który nie każdemu jest dany.

(J 8, 32b)

So gru 20, 2008 14:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona