RÓBTA CO CHCETA PANA OWSIAKA
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Spoko qrczak
To moje poglady, które wyrazałem niejednokrtonie.......jednak prosiłbym by ich nie NADINTERPRETOWAĆ i nie robic ze mnie totalnego wroga RM.
Bo tym NIE JESTEM!
Qrczaku....sprzymierzeńca we mnie nie szukaj......nie ta liga 
|
| Wt sty 04, 2005 23:39 |
|
|
|
 |
|
yasmin
|
Baranek to napisz co proponujesz na miejsce WOSP? Jak proponujesz zebrac tyle kasy ile zbiera Owsiak? Jak?
Yasmin
|
| Śr sty 05, 2005 1:30 |
|
 |
|
Oozie
|
Baranku zatem skoro Hare Kiszna jest legalnym związkiem wyznaniowym to może nie szafuj radośnie hasłem "sekta" z negatywnymi konotacjami.
Co w tym wypadku jest wyznacznikiem zła - że to nie chrześcijanie?
To buddyści to też sekta?
A może liczebność? Bah'ai jest w Polsce mniej to może też są sektą?
A może chabadników (dziesięć sztuk w Polsce) nazwiemy sektą?
I naaaa stos!
Żarcie które robią nie jest bardziej poświęcone Krysznie niż żydowski czulent jest wyrazem szechiny w świecie (wszak brachę przed jedzeniem sie odmawia) albo buddyjsko przygotowana tempura (pod solidnym kanji "oczyszczającym" potrawy). Też nie można jeść bo to "poświęcone"???
A festiwal był formą podziękowania wolontariuszom i młodzieży -- wypada pamiętać własne słowa....i akurat w promocji idei WOŚP to się bardzo sprawdza.
Ja tam na Orkiestrę ZAWSZE dawałem i w tym roku dam.
I gdzie tam cholerka jest ZŁO????
Musi być jednomyślność w kwestii wiary?
A gdzie ekumena?????
|
| Śr sty 05, 2005 9:43 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Oozie
To że Towarzystwo Świadomości Kriszny jest legalne, wcale nie oznacza iz nie jest destrukcyjna sekta........i to nie tylko opinia chrześcijan, ale równiez samych Hindusów.
Owo Towarzystwo ma tyle wspólnego z "oryginalnym" krisznaizmem, co obora z restaruracja.
pozdrówka
|
| Śr sty 05, 2005 10:19 |
|
 |
|
Oozie
|
Możliwe - "nie wiem nie znam się zarobiony jestem" -- może H.K. są destrukcyjni.
Ale to offtop.
|
| Śr sty 05, 2005 11:11 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
yasmin napisał(a): Baranek to napisz co proponujesz na miejsce WOSP? Jak proponujesz zebrac tyle kasy ile zbiera Owsiak? Jak? Yasmin
Yasmin, proponuję się rozejrzeć uważnie wokół . Cały czas organizuje się zbiórki pieniędzy, żywności i innych potrzebnych rzeczy na określoe cele. I bynajmniej nie są to małe kwoty.
Fenomen WOŚP polega nie na wielkości sumy, tylko na czasie potrzebnym do jej zdobycia.
Często jest tak, że wiele osób przechodzi koło leżącego na ziemi pieniążka i nikt się po niego nie schyli..... bo po co? - 1 grosz to nie pieniądz.
Tymczasem w szkołach jest organizowana akcja " Góra grosza". Powiedziałabym, że sumę zebraną przez dzieci można porównać z kwotą uzyskiwaną przez Orkiestrę ( po uwzględnieniu możliwości ofiarodawców- uczniów i ludzi dorosłych) .
Można sobie zadać trochę trudu i poszukać organizacji, której działalnośc nie będzie w nas budzić wątpliwości.
Ja nie popieram WOŚP ktoś inny może nie poprzeć Ligii Ochrony Przyrody, jednak decydując się na wpłatę jakiejkolwiek sumy danej fundacji powinniśmy znać cały obraz jej działalności.
Ja- w opozycji do Belizariusza- przedstawiłam ciemne strony Fundacji WOŚP. Beli wlał w moje posty trochę słońca pokazując, że p. Owsiak robi także dobre rzeczy ( nie przeczę, że zakup sprzętu medycznego jest dobrą inwestycją).
Decyzja należy do każdego z nas
A tak na marginesie- Beli, Radia Maryja też nie popieram
Oozie, nie szafuję radośnie określeniem sekty. Definicję sekty znam bardzo dobrze, a na temat Hari Kryszna toczyła się już dyskusja na Forum w dziale Sekty. Jeśli chcesz, możemy się tam przenieść z kontynuowaniem tego wątku 
|
| Śr sty 05, 2005 16:47 |
|
 |
|
saxon
|
Nie mam czasu na dogłębne rozważania....
Powiem tylko tyle:
"Cel nigdy nie uświęca środków".......
a rozkładając np 100 zł....
20 - na Owsiaka
20 - na Caritas
20 - na Misje
20 - na dożywianie przez Hare Kryszna
20 - na placówki Moona
wolę dać całą stówę na naszą ochronkę parafialną....
bo to i "moje" dzieci i "moja" parafia
Nie lubię dawać Bogu świeczki a diabłowi ogarka......
stąd bardzo bliskie jest mi to co pisze baranek....
|
| Śr sty 05, 2005 17:33 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Gdy wszyscy skoncentrujemy się na "moich" dzieciach, to co z tymi do których nikt się nię przyzna i nie powie "moje" -zostawić samym sobie?
|
| Śr sty 05, 2005 21:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
saxon
Tos strzelił liste....tylko sie załamac.
Zrobiłes wielki tygiel z którego nic nie wynika.
Nie wiem czy rzeczywiscie piszesz tak jak myslisz........bo nie chce mi sie wierzyc, ze ominiesz "z daleka" kogos potrzebujacego, tłumacząc to "daniem na ochronke".
Byc moze (co nie daj Boże), któres z tych "Twoich" dzieci, bedzie kiedys zmuszone do skorzystania z tego co ufundowala WOŚP.
Dając z serca i w dobrej intencji.....nigdy nie daje sie diabłu....a co z tym zrobia obdarowani? To juz jest w gestii ich sumienia.
Etatowy pracownik Caritasu....także może swoja pensje wydac na wódke lub cos gorszego.....
Podpisuje sie pod tym co napisała Alus
Co z tymi o których nikt nie powie "MOJE" ?
pozdrówka
|
| Cz sty 06, 2005 1:08 |
|
 |
|
qrczak7
|
Cytuj: Qrczaku....sprzymierzeńca we mnie nie szukaj......nie ta liga
Rzeczywiście, trzeba miec jakiś szacunek dla samego siebie
Rozumiem, że chodzi o ligę seniorów 
_________________ Jestem człowiekiem i jedyne czego mogę być pewny, to świadomość mojego istnienia. Jakakolwiek teza wygłoszona ponadto staje się dogmatem. Nie bądźmy niczego pewni, bo stworzymy kolejną religię.
|
| Cz sty 06, 2005 1:24 |
|
 |
|
jo_tka
|
Cytuj: Fundacja Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy podjęła decyzję o przekazaniu części zebranych pieniędzy na wyposażenie oddziału noworodkowo-dziecięcego, w jednym ze szpitali na Sri Lance - poinformowała oficjalna strona WOŚP.
Na ten cel WOŚP chce przeznaczyć wszystkie pieniądze uzyskane z aukcji internetowej. prowadzonej poprzez serwis przygotowany przez Allegro.
Z onetu http://info.onet.pl/1033754,11,item.html
Nie wiem, do jakiego stopnia to jest wiarygodne...
A co do dzieci - Alus, Beli... Gdyby każdy i wszędzie pomyślał tylko o "swoich" w tym znaczeniu, o tych blisko, ilość zaniedbanych spadłaby drastycznie...
Wybór czy nakarmić codziennie jedno - blisko, czy dać po odrobinie kilku - gdzieś dalej - jest wyborem dramatycznym, to prawda. Jak zawsze, gdy nie da się pomóc wszystkim...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Cz sty 06, 2005 16:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Witaj jo_tko
Rzeczywiście taka informacja jest na oficjalnej stronce Fundacji WOŚP .
Dla zainteresowanych wklejam cały fragment:
Cytuj: Pomoc Fundacji dla ofiar tsunami w Azji
Fundacja podjęła decyzję o pomocy w postaci wyposażenia w sprzęt medyczny oddziału noworodkowo-dziecięcego, w jednym z wybranych szpitali na Sri Lance.
O jego wyborze zdecyduje Fundacja w porozumieniu z Ambasadą Sri Lanki w Warszawie. Miejsce oraz rodzaj sprzętu zostaną wcześniej uzgodnione przez naszych ekspertów na miejscu. Na ten cel Fundacja pragnie przeznaczyć 250 tys. Euro. Za pieniądze te możemy wyposażyć oddział noworodkowo-dziecięcy w m.in.: 1 rentgen, 1 USG, 5 inkubatorów zamkniętych, 20 pomp infuzyjnych, 45 łóżeczek noworodkowych, niemowlęcych i dziecięcych, 3 kardiomonitory, 2 aparaty EKG. Jest to standardowe wyposażenie wielu polskich oddziałów noworodkowych, dla których Fundacja kupowała i ciągle kupuje sprzęt medyczny.
Na ten cel chcemy przeznaczyć wszystkie pieniądze uzyskane z naszej aukcji internetowej prowadzonej poprzez serwis przygotowany przez Allegro. Rok temu, dzięki tym działaniom uzyskaliśmy 700 tys. złotych na cel XII Finału. Liczymy, że podobnie, a nawet lepiej będzie w tym Finale i to pozwoli Fundacji zrealizować podjęte zobowiązanie.
Realizacja nastąpi w ciągu kilku miesięcy, będziemy na bieżąco informować o wszystkich ruchach, a ostateczne wyniki XIII Finału pozwolą na ewentualne zwiększenie tak zorganizowanej pomocy.
Na dzień dzisiejszy w ramach aukcji internetowych zebraliśmy blisko 155 tys. złotych i za tę sumę możemy już kupić n.p. 5 inkubatorów zamkniętych.
Fundacja od samego początku spotkała się z ogromną ilością pytań od ludzi i instytucji w Polsce o nasze działania w zakresie pomocy regionom dotkniętym kataklizmem tsunami. Dlatego uznaliśmy, że jest w tym ogromne przyzwolenie społeczne, aby oprócz zbierania pieniędzy na zakup sprzętu dla polskich szpitali, wesprzeć miejsca, które dzisiaj tak bardzo potrzebują pomocy.
Jesteśmy w ciągłym kontakcie z Ambasadą Sri Lanki w Warszawie i podczas Finału będziemy non stop informowali o naszych, skierowanych na pomoc dla Azji, działaniach.
(Jurek)
Belizariusz , sprzęt kupowany przez WOŚP jest wykorzystywany w większości do leczenia dzieci, które są kochane, których bliscy o nie walczą.
Dzieci najbardziej zaniedbane potrzebują przede wszystkim coś zjeść i się ogrzać.... a takie potrzeby można zaspokajać jedynie będąc blisko nich i rozumiejąc, co dziecko chce nam powiedzieć. Tego nie zapewni Orkiestra, a życzliwy sąsiad , znajomy. A raczej: może zapewnić.
Chcąc zaspokojać potrzeby wyższe, najpierw trzeba zadbać o podstawy.
|
| Cz sty 06, 2005 16:52 |
|
 |
|
yasmin
|
Zgadza sie. Orkiestra nie zapewnia milosci, ani ciepla, bo nie to jest jej celem, ale konkretne zalozenie: uzbieranie kasy na sprzet z ktorego korzystaja zarowno dzieci kochane i te niekochane.
Jak dziecko jest chore to nie pomoze czułość sąsiada bądź znajomego, ale konkretne działanie, które niejednokrotnie jest bardzo kosztowne i przekracza kieszeń rodziców i wtedy własnie jest potrzebna pomoc. Najpierw muszą zostać zaspokojone te najbardziej podstawowe potrzeby te najniższe, abysmy mogli myśleć o innych.
Yasmin
|
| Cz sty 06, 2005 19:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Yasmin, chyba inaczej pojmujemy , czym są podstawowe potrzeby... dla mnie to oznacza- jak już wyżej pisałam- jedzenie i ciepły kąt do spania, a nie leczenie z wykorzysteniem nowoczesnej aparatury....
To kryterium ważności widać często, gdy jesteśmy zmuszeni do dokonywania wyborów: drogi lek, czy chleb  a niestety zdarza się to coraz częściej.
Widziałam głodne dzieci w szkole. Dzieci, które nie noszą śniadania . Często wstydzą się przyznać, że są głodne lub wziąc od kogoś kanapkę. Tylko dobrze je znając możemy zdobyć ich zaufanie i im pomóc.
Wiele lokalnych organizacji też ma konkretne cele . Wcale nie mniej ważne od zbiórki na sprzęt medyczny.
Wracając do popierania lokalnych inicjatyw- przypomina mi się ( jako, że jestem ochroniarzem  ) hasło: Myśl globalnie, działaj lokalnie. O potrzebie ochrony środowiska mówią wszyscy, ale nikt nic nie robi, czekając, aż inni podejmą inicjatywę.... tymczasem porządki trzeba zacząć od własnego podwórka.
Zasada uniwersalna. W końcu wszyscy jesteśmy cząstką środowiska 
|
| Cz sty 06, 2005 19:54 |
|
 |
|
yasmin
|
Baranku teraz to juz nie rozumiem o co Ci chodzi. o to ze Owsiak ma nie zbierac pieniedzy? Czy o to ze ma zmienic cel działan? Czy o to ze jemu nie powinno sie dawac kasy , bo sa inne potrzeby etc...
yasmin
|
| Cz sty 06, 2005 20:07 |
|
|
|