Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Dlaczego Bog nie dal nam pewnosci swego istnienia? 
Autor Wiadomość
Ej dziekan - co horyzont dla ciebie za szeroki?
PEWNOSC istnienia Boga to koniec "moge wierzyc albo mogę nie wierzyć w Boga". Koniec ateizmu. Przymus Teizmu.

Pt gru 26, 2008 23:29

Ateistyczne Świat stworzył Świat wymaga takiej samej wiary jak religijne Bóg stworzył Świat.

Według ateistów, nic stworzyło świat , bo świata wcześniej nie było ,więc jest to bez sensu bo z niczego może powstać tylko nic ,jeżeli w ogóle może coś powstać. Pozostaje pytanie jak nic tworzy coś, no i poco mu to skoro wcześniej nie było nic i było OK. Oczywiście kierując się tylko nauką należałoby to udowodnić aby mieć pewność .

Natomiast Bóg stworzył świat w jakimś celu , bo inteligencja charakteryzuje sie zamierzonym działaniem . Posiada cel i sens w przeciwieństwie do pierwszego przypadku . Oczywiście wiadomo, że istoty wszechświata i Boga nie da się udowodnić gdyż metoda udowadniania jest zbyt prymitywna w stosunku do założenia udowadnianego .

Pt gru 26, 2008 23:34

ufff a to swiat tez mogl nie miec poczatku, zapraszam najpierw do poczytania i zaznajomienia sie z nauka o ktorej tak czesto wspominasz, a nie wypisywaniu bredni.

Pt gru 26, 2008 23:39
Seweryn, moze masz dobre intencja ale niepotrzebnie sciemniasz.
Kosmologia i Religia Katolicka twierdzą to samo.
Ograniczony (skonczony) kosmos powstał ex nihilo z Nieskonczonosci.

Pt gru 26, 2008 23:43

ufff a to swiat tez mogl nie miec poczatku, zapraszam najpierw do poczytania i zaznajomienia sie z nauka o ktorej tak czesto wspominasz, a nie wypisywaniu bredni.

Początek wszechświata datowany jest na około 13,73 mld lat temu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_Wybuch
więc proszę o :

Atryu napisał(a):
nie wypisywaniu bredni.

i do poczytania i zaznajomienia sie z nauką .

Pt gru 26, 2008 23:45
atryu, bla, bla, bla. Nie potrafisz nic merytorycznie?

Pt gru 26, 2008 23:46

Jak Bog stworzył sam siebie? a kto ci tak natruł w ucho?
Jak mozna stworzyc cos co było zawsze i zawsze bedzie?
Jak można opisac ślepej dżdżownicy , ktora całe życie spedziła w glebie
bezmiar nieboskłonu?
Ateista zadający pytania o Nieskonczonego Boga to jak slepy od urodzenia
nieszczęsnik zadający pytania o malarstwie Rubensa,
Człowieku ateistyczny - ty nawet pytania nie potrafisz sformułować.

Człowieku teistyczny - pytanie sformułowałem, proste i logiczne, niestety nie potrafisz na nie odpowiedzieć.

Zaprzeczasz sam sobie. Najpierw wypisujesz coś o tym jak to "wszechświat sam powstał" i to twoim zdaniem irracjonalne, podczas gdy już wiecznie istniejący Bóg jest oczywiście całkowicie zgodny z logiką. Najpierw jedno, potem drugie. Powiem ci, tak jak ty pisałeś: ograniczony teistyczny umysł, ma bożka o nazwie "wiecznie", wasz Bóg "wiecznie" istnieje, ale już to że wszechświat istnieje wiecznie jest w ogóle nie do pomyślenia...
Daruj... ale to głupie...

Cytuj:
Natomiast Bóg stworzył świat w jakimś celu , bo inteligencja charakteryzuje sie zamierzonym działaniem . Posiada cel i sens w przeciwieństwie do pierwszego przypadku . Oczywiście wiadomo, że istoty wszechświata i Boga nie da się udowodnić gdyż metoda udowadniania jest zbyt prymitywna w stosunku do założenia udowadnianego .

To nadal nie wyjaśnia, skąd wziął się Bóg.

Cytuj:
PEWNOSC istnienia Boga to koniec "moge wierzyc albo mogę nie wierzyć w Boga". Koniec ateizmu. Przymus Teizmu

Tylko skąd masz tą pewność? To tylko pusta, niczym nie potwierdzona, irracjonana wiara, przecząca nauce, logice i racjonalnemu myśleniu.

Pt gru 26, 2008 23:46
Czy kosmos jest skonczony?

Pt gru 26, 2008 23:51

Co to ma do rzeczy? Nadal nie udzieliłeś odpowiedzi na pytanie - skąd się wziął Bóg...

Pt gru 26, 2008 23:53

Według ateistów, nic stworzyło świat , bo świata wcześniej nie było ,więc jest to bez sensu bo z niczego może powstać tylko nic ,jeżeli w ogóle może coś powstać.

Jeśli już tak piszesz, to pisz "według niektórych".

So gru 27, 2008 0:02

To nadal nie wyjaśnia, skąd wziął się Bóg.

Jeśli nie możesz wyjaśnić skąd wziął się wszechświat, to również nie wyjaśnisz skąd wziął się Bóg. Religia zakłada iż istnieją rzeczy ,które są poza zdolnością poznawczą człowieka .
Wynika to również z logiki. Otóż gdyby wszystko dało sie wyjaśnić, nauka nie miałaby racji bytu zaraz po tym jak wyjaśni ostatnią rzecz jaka jest do odkrycia ,a w to chyba sam nie wierzysz. Więc słuszne jest założenie iż istnieją rzeczy niepoznawalne, wykraczające poza zdolności poznawcze człowieka . Należą do nich rzeczy fundamentalne , między innymi początek wszechświata, czy istota Stwórcy.

So gru 27, 2008 0:03
Czy KOsmos jest skonczony?
Kiedy Kosmos powstał?

So gru 27, 2008 0:04

A gdyby założyć że wszechświat sam w sobie jest Bogiem?

So gru 27, 2008 0:08

A gdyby założyć że wszechświat sam w sobie jest Bogiem?

Być może , podobno Bóg jest wszędzie.

So gru 27, 2008 0:10
Gdyby załozyc , ze kosmos jest Bogiem? No takiego idiotyzmu to nawet mozdżek aborygena nie wypluje.
Kosamos to smierdzący worek wodoru ktory powstal 13,7 miliardow lat temu. I to ma byc Bog? Dziękuję , postoję

So gru 27, 2008 0:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona