Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 16:09

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Co ma wspólnego Władca Pierścieni z Pismem Świętym? 
Autor Wiadomość

Mroczny Pasażer, Tolkien nie zapożyczał żywcem z innych utworów literackich jak to ma miejsce w przykładzie naszym, bo jeśli tak jest to wskaż miejsce. Podałem wcześniej w tym poście wiele informacji na temat życiorysu Tolkiena itd. dla mnie oczywistym jest że WP jest inspirowany Ewangelią, a oto chodzi w tym poście, jeżeli ty tego nie widzisz no to ja już na to nic nie poradzę. A to że hp imituje WP no to działa tylko na niekorzyść hp. Zresztą podstawową moją lekturą jest Biblia a WP traktuje tylko czasami jako model na którego przykładzie mogę niektórym np. tkwiacym w swiecie bajek (takim neopoganom i innym) wyjaśniać prawdy wiary w JEZUSA CHRYSTUSA.

So gru 27, 2008 22:38
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Tolkien nie zapożyczał żywcem z innych utworów literackich jak to ma miejsce w przykładzie naszym, bo jeśli tak jest to wskaż miejsce.

Sam już wskazałeś jedno zapożyczenie, człowieku pogrążasz się naprawdę...

I wiesz co? To nie jest nic niezwykłego, że Tolkien, Rowling, Mickiewicz i Sienkiewicz zapożyczali cokolwiek z czegokolwiek innego. Zapożyczali, inspirowali się, czerpali, na tym polega ogólnie pojęta sztuka nie tylko pisarska, ale i malarska czy muzyczna. Nie ma w tym nic niezwykłego tylko ty starasz się wszystkim udowodnić, że tak jest. I że tak jest tylko i wyłącznie w przypadku HP, w którym to wszelkie zapożyczenia i inspiracje świadczą tylko na niekorzyść książki. Ale nie dostrzegasz jednocześnie, że w milionach innych dzieł takie zapożyczenia również istnieją. To się nazywa ignorancja or sth.

Cytuj:
Podałem wcześniej w tym poście wiele informacji na temat życiorysu Tolkiena itd. dla mnie oczywistym jest że WP jest inspirowany Ewangelią

A my podaliśmy ci, że równie oczywista może być inspiracja Biblią przy książkach takich jak Potter. Wystarczy skojarzenie faktów, miejsc, sytuacji i do Biblii porównamy wszystko.

Cytuj:
A to że hp imituje WP no to działa tylko na niekorzyść hp.

HP nie imituje WP, przeczytaj sagę Pottera i jeśli czytałeś sagę WP to zobaczysz, że nie imituje.

Nie wiem jak inni, ale ja się chyba poddaję, nie wytłumaczę ci.

So gru 27, 2008 23:10

Mam nadzieję, że wiesz iż fantastyka nie zamyka się na WP, czy HP?
W wielu innych książkach i nie tylko, są bardzo podobne motywy.
Dlaczego?
Bo nie są niczym oryginalnym i pasują do wielu opowieści.

So gru 27, 2008 23:28
Zobacz profil WWW

Białe drzewo symbolem eucharysti? Jakbyś nie wiedział jest ono martwe. Większej bujdy dawno nie słyszałem. Moria może być symbolem wszystkiego, co tylko sobie wyobrazisz (np. może być symbolem manhattanu). Jaki jest cel, w dorabianiu sobie ideologi do książki? A może WP jest podobny do Koranu? A Saruman do Latającego Potwora Spaghetti? A Barlog jest daleką alegorią bitwy o Neptuna, w której padł Wielki Bagietek? Udowodnisz AHAWO, że tak nie jest?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

N gru 28, 2008 11:54

Mroczny Pasażer, HP to książka okultystyczna, jest zła bez względu co o tym myślisz i jakie "podobieństwa" do Biblii będziesz przytaczał. Zło równiez opisywane jest w Biblii, napiętnowane, wskazane palcem, i o to chodzi również w WP, czego nie mogę powiedzieć o hp gdzie zło jest skrycie gloryfikowane i wynoszone na piedestał.

dobry_dziekan, co to za książki może podasz jakiś tytuł, z góry dziękuję.

Sareneth, Białe Drzewo było martwe tylko tymczasowo. Co do Mori, to faktycznie może być symbolem dzisiejszych miast odpowiadających strukturze moralnej, Babilonowi. I na koniec nie mam zamiaru nic udawadniać w związku z WP, oprócz tego że jest pisany w wyniku inspiracji autora, Ewangelią. Jedynym udawadnianiem jakim się zajmuje obecnie w rozmowach z innymi to to że JEZUS ŻYJE i jest obecny w każdej sekundzie mojego życia.

N gru 28, 2008 14:18
Zobacz profil WWW

Mroczny Pasażer, HP to książka okultystyczna, jest zła bez względu co o tym myślisz i jakie "podobieństwa" do Biblii będziesz przytaczał. Zło równiez opisywane jest w Biblii, napiętnowane, wskazane palcem, i o to chodzi również w WP, czego nie mogę powiedzieć o hp gdzie zło jest skrycie gloryfikowane i wynoszone na piedestał.

Okej, ja się poddaję. Żyj sobie w swoim świecie złudzeń, może to i lepiej dla Ciebie...

N gru 28, 2008 14:29

Uwielbiam takie interpretowanie książek na siłę.

Z Tolkienem kiedyś próbowali komuniści, teraz próbują katolicy. Tyle że komuniści próbowali na odwrót: komunistyczna interpretacja Tolkiena, nazywała orków "ludem pracującym", Saurona "władcą małego, biednego kraju", a Sarumana ich rzecznikiem. Z kolei Gondor, Rohan, Shire itp. to były państwa kapitalistyczne, w których to zgodnie z zachodnią propagandą, dobra konsumpcyjne rosną niemal na drzewach, nie ma biedy, nie ma problemów społecznych, jest idealnie, a biedny ludek socjalistycznego kraju to ZŁO... :twisted:

Można też inaczej. Nie uważacie, że Władca Pierścieni to oczywista propaganda antyislamska? Wróg na wschodzie oczywiście symbolizuje destrukcyjny, fundamentalistyczny islam. Ci "dobrzy" na zachodzie, to oczywiście cywilizacja chrześcijańska, coraz bardziej jednak zagrożona wpływami islamu. Shire, to zgodnie z przeniesieniem geograficznym mapy Śródziemia na mapę Europy, Wielka Brytania, z której pochodził autor i z której pochodzi główny bohater. Tak więc zachodnia Europa, musi obronić się przed napływem złego islamu. A jak wiadomo, zwłaszcza współcześnie, obserwujemy taki we Francji i Wielkiej Brytani.
Na pewno właśnie o to chodziło Tolkienowi :D

N gru 28, 2008 16:01

Witold nie gadaj tak bo jeszcze niejaka Teresse z tym islamem podłapie i dopiero będzie. :S

N gru 28, 2008 16:23
Ahym... dramat może być. Lepiej poproś moderację o dyskretną kasację posta - z Teresse to nie przelewki, może nam krucjatę zorganizować, z WP w ręku ;)

Crosis

N gru 28, 2008 16:30

Ahym... dramat może być. Lepiej poproś moderację o dyskretną kasację posta - z Teresse to nie przelewki, może nam krucjatę zorganizować, z WP w ręku

Brzmi nieźle.

Tolkien był chrześcijaninem, więc jak najbardziej móg napisać antyislamski paszkwil, a to intepretacja nie gorsza od tego, że WP jest oparty na ewangeliach.

N gru 28, 2008 16:37
Wierzba, jak coś cytujesz to podaj źródło.

Mówisz i masz... Przedmowa Tolkiena do drugiego wydania angielskiego powieści "Władca Pierścieni" z 1966 r., zamieszczona w polskim wydaniu z 2002 r. w przekładzie Marii Skibniewskiej.

Skoro sam autor wyraźnie i dobitnie powiedział, że jego powieść nie miała być alegoryczna, to trudno się z nim kłócić. Można doszukiwać się alegorii tam, gdzie jej tak naprawdę nie ma, ale będzie to interpretacja wybitnie na siłę. I będzie tak samo uprawniona, jak doszukiwanie się we "Władcy Pierścieni" odniesień do II wojny światowej, idei komunistycznych itp.

Jak tak dalej pójdzie, to wyjdzie na to, że "Władca Pierścieni" to dzieło objawione, napisane przez autora natchnionego, który alegoryzował, tak naprawdę o tym nie wiedząc. Ostrożnie, bo może nam się z tego nowy ruch religijny utworzy :)

N gru 28, 2008 16:56

Przegladając wypowiedzi stwierdzam, że niektórzy chyba skupili się tylko na obejrzeniu filmu, a nie na przeczytaniu książki...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

N gru 28, 2008 17:41

dobry_dziekan, co to za książki może podasz jakiś tytuł, z góry dziękuję.

Na ten przykład:
R.A. Salvatore - cała seria mrocznego elfa Drizzta Do’Urdena.
Sam jeden sprzeciwił się swojej rasie (która jest tak w ogromnym skrócie: "Naprawdę zła do szpiku kości") i niosąc brzemię bycia jednym z znienawidzonych, postanowił żyć wśród tych "dobrych" ras.
No taka historia aż się prosi o podobną nadinterpretację :>

Słuchaj, takie motywy w fantastyce to rzecz normalna i naprawdę ciężko jest znaleźć coś oryginalnego. Ahawa widać, że tematu nie znasz, więc czemu brniesz w tym dalej? Trochę się fantastyką interesuję, i pierwsze co zrobiłem czytając ten temat to pacnąłem się otwartą dłonią w czoło.

N gru 28, 2008 19:57
Zobacz profil WWW

dobry_dziekan, wiesz ja zatrzymałem się z fantastyką na etapie komiksów Yansa i Thorgala przeważnie taka forma mnie pociągała, nie zagłębiałem się nigdy np. w pismo Fantastyka. Wp to raczej baśń, bajka, choć fantazji tam nie brakuje, to jaki jest to gatunek literacki trzeba by było spytać jakiegoś poloniste.

co do wpływu Ewangelii na twórczość nie tylko Tolkiena, to ma ona nie zaprzeczalne znaczenie i to chyba przyznacie, bo skoro tak bardzo nagle zaczęliście mówić, że wszystko można porównać do Biblii to wnioskuje że uznajecie że ogół twórców europejskich opiera swoją twórczość na moralności chrześcijańskiej, a jeżeli nie opiera w dosłownym znaczeniu to przynajmniej czerpie z moralności jakiej uczy Ewangelia.

Wierzba, dzięki.

Co do interpetowania, na języku polski uczyli nas że dany wiersz trzeba rozumieć w sposób w który autor chce żebyśmy rozumieli i nigdy z tym nie miałem kłopotu, zawsze mówiłem to co oczekiwała nauczycielka, ale poza lekcją uważałem że to największa głupota zamykać jakieś dzieło literackie w ramach ustanowionych przez jakichś profesorków z warszawy. Twórczość ma to do siebie że stworzona raz (obraz namalowany przez jakiegoś artystę może być różnie postrzegany), rozwija się sama i tak też jest z Władcą Pierścieni. Oparty jest o wyraźną drogę moralną która wynika z życiorysu Tolkiena i jego świata duchowego dlatego bardzo łatwo jest w jego baśniach tak jak i w Braci Grimm, Lewisa, odróżnić dobro od zła i dlatego chrześcijanin może używać porównań wydarzeń z WP do wydarzeń z Ewangelii. Całość tej lektury nie wpływa negatywnie na młodego czytelnika, jasno i przejrzyście mówi o moralności, trudnych wyborach życiowych i wielu innych wątkach, trzeba tylko chcieć to zauważyć. Oczywiście nie możliwym jest widzenie czegoś jeśli w realnym życiu człowiek hołduje antycnotą czyli np. tchórzostwu, lenistwu, nieczystości itd.. Dla mnie lata temu gdy pierwszy raz zobaczyłem i przeczytałem WP to była to wielka przygoda w świecie wyobraźni ale kompletnie nie miała żadnego odniesienia do mojego życia, nawet nie starałem się doszukiwać czegokolwiek w tej historii, gdyż moje życie było jałowe, pogrążone w ciemności, a gdy siedzi się w ciemności to nic nie widać. Teraz oglądając jakikolwiek film, czy czytając jakąkolwiek książkę jestem w stanie odróżnić co jest dobre a co złe, przychodzi mi to z łatwością, w większości przypadków nie mam dylematów, dana scena czy sytacja jest dobra albo zła. Oczywiście gdy jest zła odrazu pojawia się myśl że Bóg i tak przekuje ją na dobro w życiu danego bohatera. Jednak ten stan zawdzieczam temu ze oparlem swoje zycie na Pismie Swietym, to Slowo jest dla mnie Pamietnikiem Boga Zywego przez ktory wciaz przemawia i stwarza.

Pozdrawiam

N gru 28, 2008 21:01
Zobacz profil WWW

dobry_dziekan, zobacz co pisza o Salvatore: studiował na uniwersytecie w Fitchburgu. Zainteresował się fantastyką po przeczytaniu Władcy Pierścieni. http://pl.wikipedia.org/wiki/R._A._Salvatore

http://www.rasalvatore.com/biography.aspx?selection=3

N gru 28, 2008 21:30
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona