Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 10:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 245 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Następna strona
 boję się Tarota 
Autor Wiadomość

Witek, jesteś na dobrej drodze skoro zacząłeś nazywać Boga idiotą, cieszy mnie to niezmiernie.

N gru 28, 2008 21:36
Zobacz profil WWW

Witek, jesteś na dobrej drodze skoro zacząłeś nazywać Boga idiotą, cieszy mnie to niezmiernie.

To nie ja przypisuje Bogu zaciemnienie i głupotę. Ja właśnie stwierdzam, że byt który stworzył świat NIE MOŻE być taki głupi, jak o nim myślą jego wyznawcy. Przypisujecie mu taką bzdurną małostkowość i głupotę, że aż żal ściska - jakim cudem taki ciemniak mógł stworzyć świat?

Szatańskie karty, satanistyczna muzyka, złe książki, okultyzm - to śmieszne. Stwierdzając, że Bóg przejmuje się takimi niepoważnymi bzdetami, robisz właśnie z Boga idiotę.

N gru 28, 2008 21:53

Chyba nie rozumiem ... Jak to może cieszyć ??

N gru 28, 2008 22:55

Cytuj:
10) Nie znajdzie się pośród ciebie nikt, kto by przeprowadzał przez ogień swego syna lub córkę, uprawiał wróżby, gusła, przepowiednie i czary; (11) nikt, kto by uprawiał zaklęcia, pytał duchów i widma, zwracał się do umarłych. (12) Obrzydliwy jest bowiem dla Pana każdy, kto to czyni. Z powodu tych obrzydliwości wypędza ich Pan, Bóg twój, sprzed twego oblicza. (13) Dochowasz pełnej wierności Panu, Bogu swemu.

Jak widać Bóg przejmuje się takimi "bzdetami".
Poza tym czemu nie uwierzyć osobom doświadczonym w tym temacie (np. ksieza egzorcysci) tylko tworzyć własne teorie. Często wlasnie niewinne zabawy czy posiadanie takich przedmiotów staje się furtką dla dręczenia przez demony.
Jesli Bóg mowi, że to jest złe, wyrzuć to, a my sie upieramy, że nie dorabiając różne wygodne ideologie, to podpada to już raczej grzech idolatrii.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

N gru 28, 2008 23:05

AHAWA napisał(a):

Chyba nie rozumiem ... Jak to może cieszyć ??

Może AHAWA ma nadzieję, że szybko pójdę do piekła?

Pn gru 29, 2008 0:00
Witoldzie,jako dawna ateistka,pasjonowałam sie parapsychologia.Pasjonowałam,to mało powiedziane...Chłonęłam to latami całą soba...
I wierz mi,że odbiło sie to na moim zdrowiu psychicznym.Kiedys przypadkiem wpadłam na dyskusje pewnego księdza o tym i nagle wszystko stało sie jasne...Wole nie wnikać w szczegóły,ale to nie jest pozytywne doświadczenie.I odradzam całym sercem takie rzeczy,włącznie z tarotem,którym tez sie parałam.
Wbrew temu,co byś chciał sądzić,to nie są pierdoły.
Wiem z autopsji...

Pn gru 29, 2008 2:39

Owieczka przytoczyła dardzo dobry fragment. Bóg sam mówi, że nie jest złem posiadanie przedmiotu, a jedynie wróżenie, przepowiednie i czary. Wyrzucanie przedmiotów, z których się niekorzysta jest bezsensem...

jumik: Mój kolega najpierw był niewierzący, potem okultystą i na końcu bawił się tarotem.

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn gru 29, 2008 10:16

Owieczka przytoczyła dardzo dobry fragment. Bóg sam mówi, że nie jest złem posiadanie przedmiotu, a jedynie wróżenie, przepowiednie i czary.

Gdzie w tym fragmencie Bóg mówi, że nie jest złem posiadanie przedmiotu? Bo twierdzę, że zmyślasz i że nic o tym nie ma.

Sareneth napisał(a):
Wyrzucanie przedmiotów, z których się niekorzysta jest bezsensem...

Jeżeli nie ufasz Kościołowi, to nie dziwne, że nie ufasz egzorcystom oraz świadectwom. Jednak Ci co ufają, powinni na takie przedmioty uważać.

Sareneth napisał(a):
jumik: Mój kolega najpierw był niewierzący, potem okultystą i na końcu bawił się tarotem.

I co z tego, że w takiej kolejności? Szatanowi chodzi o to, żeby człowiek odrzucił Boga, aby Mu nie ufał, aby był napełniony pychą i grzechem. Okultyzm jest okropnym grzechem, którego częścią jest także tarot. Okultyzm właśnie do takich rzeczy może prowadzić, a jeżeli już taki stan jest, to w nim utwierdzać. To co napisałeś nijak nie potwierdza, że tarot nie miał złego wpływu, co wcześniej stwierdziłeś.

Pn gru 29, 2008 12:15
Zobacz profil WWW

W tym fragencie nie ma żadnej mowy o posiadaniu. Wasz bóg potępia jedyie tych, którzy się zajmują okultyzmem. Więc pisanie, że samo posiadanie jest złe, jest bzdurą, gdyż sam Bóg nic o tym nie naucza.

swiadectwa świadectwom nierówne. powinieneś o tym wiedzieć jako katolik. Zreszta przyznaj, że nie wszystkie świadectwa są uznawane przez kościół?

Swoją drogą, co kościól może wiedzieć o tarocie, skoro Bóg nic o nim nie nauczał? Skąd możecie wiedzieć, że np. Jezus nie pochwalałby tego? Wszystkie sprzeciwy opieracie JEDYNIE na wiedzy swojej i "egzorcystów" któży zajmują się przypadkami, co do których są wątpliości, czy aby nie są chore psychicznie...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn gru 29, 2008 12:30

W tym fragencie nie ma żadnej mowy o posiadaniu. Wasz bóg potępia jedyie tych, którzy się zajmują okultyzmem. Więc pisanie, że samo posiadanie jest złe, jest bzdurą, gdyż sam Bóg nic o tym nie naucza.

W tym fragmencie jest opisane tylko to, że okultyzm jest zły, więc kłamstwem z Twojej strony jest stwierdzenie, że Bóg w tym fragmencie powiedział, że nie jest złe posiadanie, a jedynie okultyzm. Kłamstwem. Wzywam ponownie do odpowiedzi na pytanie: gdzie w tym fragmencie Bóg mówi, że nie jest złe posiadanie? Bo nie mówi o tym.

Sareneth napisał(a):
swiadectwa świadectwom nierówne. powinieneś o tym wiedzieć jako katolik. Zreszta przyznaj, że nie wszystkie świadectwa są uznawane przez kościół?

O jakich świadectwach mówisz? o opętaniach? Czy tylko takie znasz działanie szatana?

Sareneth napisał(a):
Swoją drogą, co kościól może wiedzieć o tarocie, skoro Bóg nic o nim nie nauczał?

Bóg naucza o tym - przez Kościół. Ale widzę, że Ty opierasz się na sprzecznej wewnętrznie wizji chrześcijaństwa p.t. "sola scriptura" czyli "tylko Pismo" i masz fałszywy obraz Kościoła. Bóg prowadzi Kościół do pełni prawdy.

Pn gru 29, 2008 12:50
Zobacz profil WWW

Proszę bardzo mój drogi. Wierz sobie w co chcesz. Ale nie musisz mnie od razu atakować.

Pn gru 29, 2008 13:38

Proszę bardzo mój drogi. Wierz sobie w co chcesz. Ale nie musisz mnie od razu atakować.

Nie atakuję. Napisałem tylko, że napisałeś nieprawdę i pokazałem ją (czy rzeczywistość, fakt może atakować?). W dyskusji trzeba wykazywać nieprawdę.

Napisałem też, że masz fałszywy obraz Kościoła, bo patrzący przez sola scriptura, która to zasada jest sprzeczna wewnętrznie i niekatolicka.

Pn gru 29, 2008 13:50
Zobacz profil WWW

baranek, Witold, chodziło mi o to że cieszy mnie to że zauważasz że Bóg jest osobą, bo nazywanie kogoś idiotą właśnie prowadzi do takiego wniosku, nawiązujesz z nim normalną emocjonalna relacje i myśle, że On też się cieszy. Bo jakby nie było twój podis mówi że nie wierzysz w Boga.

Pn gru 29, 2008 14:16
Zobacz profil WWW

odpowiedz jest na czwartej stronie tego tematu, gdzie zaczerpnąłem ze Starego Testamentu:

viewtopic.php?t=15283&postdays=0&postorder=asc&start=45

ale żebyś nie musiał klikać to skopiowałem poniżej

AHWA napisał(a):
Ale wy strzeżcie się rzeczy obłożonych klątwą, aby was chęć nie ogarnęła wziąć coś z dobra obłożonego klątwą, bo wtedy uczynilibyście przeklętym sam obóz izraelski i sprowadzilibyście na niego nieszczęście.
Izraelici dopuścili się przestępstwa na rzeczach obłożonych klątwą. Akan, syn Karmiego, syna Zabdiego, syna Zeracha z pokolenia Judy, przywłaszczył sobie coś z dobra obłożonego klątwą, dlatego zapłonął gniew Pana przeciw synom Izraela.
Izrael zgrzeszył: złamali przymierze, jakie z nimi zawarłem, wzięli sobie z tego, co było obłożone klątwą - ukradli to, zataili i schowali między swoje rzeczy. Dlatego Izraelici nie będą mogli się ostać wobec wrogów swoich i podadzą tył swoim wrogom gdyż ściągnęli na siebie klątwę. Nie będę nadal z wami, jeśli nie wytępicie wśród siebie dotkniętych klątwą. Powstań, oczyść lud i rozkaż mu: Oczyśćcie się na jutro, bo tak mówi Pan, Bóg Izraela: Rzeczy obłożone klątwą są wśród ciebie, Izraelu; przeto nie ostoicie się wobec wrogów swoich, jeśli nie usuniecie spośród siebie rzeczy obłożonych klątwą. Dlatego jutro z rana wystąpicie pokoleniami, a z pokolenia, które Pan wskaże losem, wystąpią poszczególni mężczyźni. U kogo zaś znajdą rzeczy obłożone klątwą, będzie spalony wraz ze wszystkim, co do niego należy, bo złamał przymierze Pana i popełnił zbrodnię w Izraelu;.
'Po losowaniu':
Odpowiedział Akan Jozuemu: Istotnie zgrzeszyłem przeciw Panu, Bogu Izraela. Oto co uczyniłem: Ujrzałem między łupem piękny płaszcz z Szinearu, dwieście syklów srebra i pręt złoty wagi pięćdziesięciu syklów. Zapragnąłem ich i zabrałem je. Są one zakopane w ziemi na środku mego namiotu, a srebro pod nimi. Wziął więc Jozue Akana, syna Zeracha, srebro, płaszcz i pręt złoty, jego synów i córki, jego woły, osły i owce, jego namiot i wszystko, co do niego należało. Wszyscy Izraelici im towarzyszyli. I wywiedli ich w dolinę Akor. Jozue powiedział: Jak nas wprowadziłeś w nieszczęście, tak niech dziś Pan ciebie w nieszczęście wprowadzi. I wszyscy Izraelici go ukamienowali, a ich spalili i obrzucili kamieniami. I wznieśli nad nim wielki stos kamieni, który jest aż do dnia dzisiejszego. I zaniechał Pan swego gwałtownego gniewu. Miejsce to nazwano doliną Akor aż do dnia dzisiejszego. [- DOLINA NIESZCZESCIA (http://pl.wikipedia.org/wiki/Achor)]

(Joz 6,18; Joz 7,1; Joz 7,11-14; Joz 7, 20-21; Joz 7, 24-26)
źródło: Biblia Tysiąclecia, Wydanie Piąte w roku jubileuszowym 2000, Imprimatur (L. dz. 5158/99)

i jeszcze jedno, Jezus swoją śmiercią na Krzyżu sprawił, że nawet bałwochwalcy (czyli wyznawcy demona, magowie, wróżki i inni) mogą wrócić do Ojca, już nie jest tak jak w Starym Prawie, że do miejsca gdzie stała Arka mieli wstęp tylko wybrani, a balwochwalcy bezposrednio byli skazani na smierc, bo podczas śmierci Jezusa na Krzyżu, zasłona w świątyni rozdarła się na dwie części [Mk 15, 38-39] (a właśnie ta zasłona symbolizował tabu, coś nie dla wszystkich), dlatego każdego kto para się bałwochwalstwem, tak jak i Trzech Króli, Jezus zaprasza do siebie, bo ich również kocha, nie są mu obojętni, mimo tego, że sprawiają Mu tak ogromny ból, ale kto z nas tego nie robi?

ps. i taka dygresja za przyczyna Marcina Jakimowicza: może dlatego ustawa o przywróceni Święta Trzech Króli nie przeszła bo Katolicy tak naprawdę nie rozumieją kim byli Trzej Królowie, a byli oni okultystami, magami, bałwochwalcami. Moze musimy zweryfikowac swoje utarte patrzenie na niektore obrazy z Nowego Testamentu.

Pn gru 29, 2008 14:42
Zobacz profil WWW

AHAWA, jesteś Żydem czy chrześcijaninem? :)
Bo żydowski Zakon obowiązuje tych pierwszych, chrześcijanie mają Nowe Przymierze :)

Pn gru 29, 2008 14:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 245 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Następna strona