Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 8:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Szkodliwość Ateizmu 
Autor Wiadomość
"Po trzecie przedsawiłaś błędy historyczne ludzi kościoła a nie doktrynalne. Ja też należąc przez chrzest do wspólnoty kościoła popełniłem w życiu wiele błędów ale przez to chyba nie będziesz podważac doktryny katolickiej? "

Nie podważam.Ale ja mam na myśli błędy ZWIERZCHNIKÓW Kościoła.
To,że jest wielu upadających chrześcijan,to wiemy switnie.Ale nie można popełniac błędów u samej góry,gdy przedstawia sie doktryne o nieomylności papieża.

"Gdyby ten wypadek zniszczył owej pielęgniarce związek małżeński to swiadczyłoby to że nie był to udany związek. "

W jednej z katolickich radiostacji jest prowadzony program pt"Katechizm poręczny",padło tam do pewnego ksiedza pytanie, o mieszkanie narzeczonych razem przed ślubem.Słuchacz pytał,czy nie współzyjąc,a jedynie mieszkając razem czynią coś złego.Ksiądz stwierdził(co mnie zaskoczyło),że mieszkanie razem kochających sie ludzi i niewpółżycie jest znakiem,że z tym związkiem jest coś nie tak.
Byłam w szoku,bo ja tak nie myślę.Kochając nawet do szaleństwa,można się opanować.Ale to jest odpowiedz na to co powiedziałeś.Ksiadz stwierdził,że seks stanowi podstawę wydania sądu o miłości.Katastrofa!

"Jestem pewien że nie tylko seks stanowi o udanym związku dwojga kochających się ludzi"

Ja też.

'UŻYWANIE PREZERWATYWY JEST WBREW ZAMYSŁOWI STWÓRCY"
To juz w moim mniemaniu,jest przesadą.

"Ja wiem i potwierdzam ich jakość w 100%. "
W seksie nie ma metody 100%.A kobieta,która nie może mieć juz dzieci,bo umrze?Jeżeli jednak coś się zadrzy nie tak,to...brrr.Niedobrze.

Podsumowując,chrześcijanie to duża grupa.Tworzą ją też protestanci.Oni maja potężną ilość błędów w swoim wyznaniu,ale też są chrześcijanami.Dobrymi.Doktryna katolicka różni sie od protestantyzmu.Dognmat o nieomylności papieża jest dla nich bzdurą.Ale nie zmienia to faktu,że są dobrymi chrześcijanami.Jestem po pierwsze chrześcijanką,po drugie katoliczką.I czasami nie dam się przekonać do pewnych kwestii.Nie umniejsza to jednak mojej wiary.Jezus jest dla mnie pierwszym i podstawowym wyzancznikiem.

Pt sty 02, 2009 14:37

UŻYWANIE PREZERWATYWY JEST WBREW ZAMYSŁOWI STWÓRCY.

Stwórca w swojej wszechwiedzy musiał przecież przewidzieć, że człowiek wynajdzie prezerwatywę. Gdyby było to wbrew jego zamysłowi, zaprojektowałby człowieka inaczej.

:D[/quote]

Pt sty 02, 2009 15:14

Idąc tym tropem - zgodne z zamysłem Pana są też komory gazowe, dragi, bomby kasetonowe, itp itd
Argument zwala z nóg...serio.

Pt sty 02, 2009 15:26
co za różnica w użyciu prezerwatwy czy naturalnego planowania rodziny,skoro w naturalnym są dni bezpłodne i plemniki gina tak czy siak.W organizmie kobiety,czy poza nim,gina i tyle.
Obie to metody antykoncepcyjne.

Pt sty 02, 2009 16:07

Super... A jedzenie marchewki poprawia widzenie. Po co ci lekarze? A trzepot skrzydełek motyla w USA może wywołać tornado w Chinach. po co ci prognoza pogody?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pt sty 02, 2009 16:35

Nie no ja nie mówię, żę wikipedia jest zła, czy coś ;d
Chodzi mi raczej o ludzi, którzy po przeczytaniu jednego zagadnienia, myślą, że wiedzą w temacie wszystko i wdają się dyskusję mając zatknięte uszy na wypowiedzi innych, często studiujących dany temat. Przeczytaj cał temat od początku, Cały czas powtarza jedno omijając niewygodne dla niego zdania. :>
Nie piszę tego by mu dogryźć, ale by w końcu zrozumiał, że nie da się z nim gadać.

Nie jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie posty . Ja jestem jeden a osób piszących jest wiele . Poza tym wiele postów to zwykłe głupoty . I tak zbyt dużo czasu poświeciłem rozmawiając z ateistą który twierdzi, że trzmiel nie powinien latać . Przecież to nie moja wina że trzmiel lata .

Pt sty 02, 2009 16:59

Idąc tym tropem - zgodne z zamysłem Pana są też komory gazowe, dragi, bomby kasetonowe, itp itd
Argument zwala z nóg...serio.

Owszem. Dokładnie tak musiało być. Jeśli Bóg jest wszechwiedzący, to komory gazowe po prostu MUSIAŁY być częścią jego planu, bo gdyby sobie tego nie życzył, to zwyczajnie zaprojektowałby świat inaczej
No chyba że nie potrafił... a jeśli nie potrafił to nie jest ani wszechwiedzący, ani tym bardziej wszechmogący.

Pt sty 02, 2009 17:12
Komory gazowe dla przykładu są tworem zła. Zło musiało być i musi być, skoro aktualnie siedzimy na Ziemi, a nie w raju. Człowiek ma wolną wolę, więc może czynić zło. Skutki zła istnieją. Akcja i reakcja. Utniesz sobie rękę-nie ma jej. Dlatego też powstały komory gazowe- skutek zła, złej woli, grzechu.
Gdyby Bóg chciał, to po ucięciu sobie ręki miałbyś ją nadal. Ale widocznie tak musiało być, Bóg tego chciał, żebyś sobie uciął rękę. To, że sobie obciąłeś rękę było częścią planu. Taa...to Jego wina, że możliwe jest ucięcie ręki. Tym samym Jego wina, że zło można czynić.
Sorry Winnetou. Świat jest niesprawiedliwy. Istnieje wolna wola i jej skutki. Komory gazowe są stworzone przez człowieka. Bóg wiedział, że powstaną. Wiedział centyliony lat temu, ale widocznie nie wymazuje skutków złej woli człowieka.

Pt sty 02, 2009 18:17

Hasło z dzisiejszej "Plebanii": "Dobrze, że jest dobro bo dzięki niemu może istnieć zło" - Tracz ;)

Pt sty 02, 2009 19:33

Hasło z dzisiejszej "Plebanii": "Dobrze, że jest dobro bo dzięki niemu może istnieć zło" - Tracz ;)

Taaaaaak. ZŁOOOOO :twisted: :twisted: :twisted:

Cytuj:
Bóg wiedział, że powstaną. Wiedział centyliony lat temu, ale widocznie nie wymazuje skutków złej woli człowieka.

Bóg wiedział, że powstaną, jeszcze zanim stworzył człowieka. Mimo to stworzył go właśnie tak, wiedząc co będzie.

Jeśli tak było, to Bóg ponosi całkowitą odpowiedzialność za to zło (a nie? Stworzył człowieka - jego dzieło, on za nie odpowiada. Czy może Trójca Święta to spółka z ograniczoną odpowiedzialnością?).

Jeśli nie ponosi tej odpowiedzialności to opcje są następujące:

- Bóg zwyczajnie nie wiedział, jakie będą konsekwencje stworzenia człowieka, zatem nie jest wszechwiedzący ani wszechmogący
- Bóg chciał tego zła
- Bóg stworzył człowieka i wiedział, co z tego wyniknie, ale jest na tyle nieodpowiedzialny i na tyle brak mu cywilnej odwagi, że zamiast przyznać się do swojego błędu, stwierdza że to człowiek jest grzeszny i każe mu się spowiadać z tego, że sam go takim stworzył

Trzecia opcja to punkt widzenia religii, choćby katolicyzmu...

jest jeszcze czwarta opcja:
- Bóg zwyczajnie nie istnieje i nie stworzył człowieka ;-)

Wszystkie te cztery opcje - są całkowicie nie do obalenia.

Pt sty 02, 2009 19:56

Nie można popełniać błędów u samej góry? Jednak:wiemy świetnie że jest wielu upadających chrześcijan?
Tytuł papieża nie sprawia że człowiek nagle przestaje być grzeszny. To sa zwykli ludzie na niezwykłym stanowisku. Tak jak apostołowie. Uznajesz ich autorytet? Tak? a to nimi posłużył się Bóg aby rozprzestrzeniać swoją PRAWDĘ. Wsród nich jednak też byli zwykli ludzie a nie jakieś istoty nadprzyrodzone. Judasz zdradził, Piotr wyparł się Chrystusa, reszta uciekła aż się kurzyło. Dlaczego ich nastepcy nie mieliby doswiadczyc podobnych słabości. Powtarzam się: Kościół nie jest wspólnota nadludzi. Gdyby tak było ja nie miałbym tam czego szukać z tą swoją głupotą i beznadziejnością.
Dogmat o nieomylności papieża nie mówi o tym że: a)on nigdy nie grzeszy, b)że nie popełnia ludzkich błędów. Oznacza on że papież nie popełnia błędów w sprawach doktryny chrześcijańskiej.
Dogmat ten wywodzi się z PRAWDY o tym, że kościołem kieruje Duch Święty.
O mieszkaniu razem nie wypowiadam sie, jednak pamiętaj że chrześcijanin jest odpowiedzialny za wiarę swoich współbraci. Mieszkając z kimś i nawet nie współżyjąc może prowadzić innych do zgorszenia. Przecież oni nie wiedzą co sie dzieje w ich łóżku (to ze nie powinno ich to interesowac to druga sprawa).
Kolejny problem. Tak jak mówiłem metody naturalne są niezawodne. Jasne można się pomylic jeśli czlowiek ryzykuje (dla wierzacego - dziecko- to nie ryzyko) jednak osoba zagrożona smiercia może uprawiać seks w dniach o 100% bezpłodnych. Metody naturalne nie sa rodzajem antykoncepcji ponieważ nieubezpłodniaja aktu małżeńskiego. Bóg dał nam rozum aby wykorzystywac naturalny cykl płodności kobiety dla naszej radości. On chce dzieci chcianych i kochanych a nie porzuconych przez rodziców "wpadek" po pękniętej gumie.
Słusznie zauważyłaś że istnieją różne wyznania chrześcijańskie. Powstały one bo wielu ludzi miało tak jak Ty własną wizję Boga. Kościół katolicki nie zmieniał dla nich swoich poglądów bo on stoi na straży prawdziwej Ewangelii. Ci ludzie odchodzili z kościoła przez co stawał sie on uboższy. KK jednak nie mógł i nie może zmieniać swoich poglądów bo wtedy zdradziłby Chrystusa.

Pt sty 02, 2009 20:42

Nie jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie posty . Ja jestem jeden a osób piszących jest wiele . Poza tym wiele postów to zwykłe głupoty . I tak zbyt dużo czasu poświeciłem rozmawiając z ateistą który twierdzi, że trzmiel nie powinien latać . Przecież to nie moja wina że trzmiel lata .

Kiedy ja piszę o tym, co robisz w tej chwili.
Dalej notorycznie pomijasz jego ostatnie zdanie, w którym prosto piszę zupełnie co innego.
Nie mogłeś go nie zauważyć, bo jeszcze raz swoje słowa zacytował, byś mógł zobaczyć, że się mylisz.
Ty jednak dalej idziesz w zaparte.
Robisz to celowo, albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem.

Pt sty 02, 2009 21:24
Zobacz profil WWW
Ókaż,z dogmatem masz rację,ale wciąż nie zgodzę się,by można przejść obojętnie obok cichego zezwolenia Kościoła na zbrodnie,lub wręcz zbrodnie z Jego inicjatywy,jak inkwizycja.Wychodzi wtedy ma to,że ,jak stare powiedzenie mówi"rację ma silniejszy"Wytępic zamiast użyć argumentów.
Ewangelie daja nam szeroki obraz postaw ludzi,nie tylko apostołów. W postawach wszystkich wspomnianych tam ludzi możemy znalezć cos,co odnosi sie do nas,czy jest to Piłat,Weronika,Zacheusz czy ktokolwiek inny.Mają być nam drogoswkazem lub po prostu przesterzegać.

"Dlaczego ich nastepcy nie mieliby doswiadczyc podobnych słabości. Powtarzam się: Kościół nie jest wspólnota nadludzi"
Nie,ale nie mówimy tu o słabościach,jak w przypadku apostołów...Zbrodni,często pasm zbrodni nie można nazwać"słabością"...

"a to nimi posłużył się Bóg aby rozprzestrzeniać swoją PRAWDĘ."
To w sredniowieczu musiał mieć kiepski wybór wśród ludzi,skoro skończyło sie na inkwizycji...

Co do ciebie,to przeraża mnie twoja samokrytyka.Ze świecą szukać takich ludzi,jak ty,a Kościół może byc z ciebie dumny.Przede wszystkim jednak,Jezus ma w twoim sercu wspaniałe i duze mieszkanie :)
Choć nie zgadzamy się w pewnych kwestiach,to wiedz,że bardzo szanuję twoje poglądy.

"jednak pamiętaj że chrześcijanin jest odpowiedzialny za wiarę swoich współbraci. Mieszkając z kimś i nawet nie współżyjąc może prowadzić innych do zgorszenia."
Wiem,oczywiście.Tylko byłam zszokowana wypowiedzia księdza.
To,że ksiądz jest tylko człowiekiem powoduje czasami ,że wiele z jego indywidualnego myślenia przenika do uniwersalnych nauk.I wtedy takie buty,jak z tym ksiedzem.
Nie myśl tylko,że chce ich atakować..Nigdy w życiu!Miałam możliwość poznać tak cudownych księży,którzy oddali całych siebie innym,są pełni ciepła i wielkiej madrości i są po prostu aniołami wcielonymi.Byle takich więcej!
"Kościół katolicki nie zmieniał dla nich swoich poglądów bo on stoi na straży prawdziwej Ewangelii"
Ale wżyciu codziennym niestety znajdujemy przykład,że znowu wiele mówi,ale tego,co mówi nie robi.Wiesz pewnie sam,jak wielu ludzi odwróciło sie od Boga,bo zraził ich kościół.
Przykład?Notorycznie (bądz raz,wystarczy) zdradzana żona wg Ewangelii św.Mateusza powinna dostać rozwód.Rozpusta.A nie dostanie.Mąż ja opuszcza,a ona jest złamana całkowiecie,raz przez męża,dwa przez Kościół.

"bo wielu ludzi miało tak jak Ty własną wizję Boga."
Nie mam własnej wizji Boga,tylko wiem,co znaczy życie.I nie da sie go ująć w zbyt proste ramy.
I nie jestem zaślepiona,Kościół zrobił jakże wiele dobrego,ale nie można po prostu przekłamać,że nie zrobił też złego.Jezus jest dla mnie Panem.Tyle. :)

So sty 03, 2009 1:25

Kiedy ja piszę o tym, co robisz w tej chwili.
Dalej notorycznie pomijasz jego ostatnie zdanie, w którym prosto piszę zupełnie co innego.
Nie mogłeś go nie zauważyć, bo jeszcze raz swoje słowa zacytował, byś mógł zobaczyć, że się mylisz.
Ty jednak dalej idziesz w zaparte.
Robisz to celowo, albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem.

Do czego mam się ustosunkowywać to dego?

greg(R) napisał(a):
I kolejna wpadka.

Trzmiel nie lata dlatego bo jest jest owadem latającym.

Trzmiel jest owadem latającym bo lata.

Oczywiście nie widzisz różnicy? Podpowiem: mylisz skutek z przyczyną.

Od razu widać że;
greg(R) napisał(a):
Facet po prostu bredzi.

Ale jeżeli wiesz o co gregowi chodzi z tym trzmielem to sam się ustosunkuj.

So sty 03, 2009 10:20

Oto posty Grega z poprzedniej strony, które pokazują jak omijasz jego ostatnie zdanie:

greg(R) napisał(a):
@Seweryn

Mam prośbę. Jeśli mnie cytujesz to przytocz cały akapit. Dalej było:

"Oczywiście zagadka lotu trzmiela została już rozwiązana. Jak będzisz chciał to znajdziesz jej rozwiązanie. O dziwo obyło się bez boskiej ingerencji."

Ale czego oczekiwać od kogoś, kto nie jest ssakiem? :lol:

Proponuję Ci abyś stworzył nową jednostkę taksonomiczną: katolicy. :lol:

greg(R) napisał(a):
@Seweryn

Dlaczego miałby nie latać skoro jest owadem latającym

I kolejna wpadka.

Trzmiel nie lata dlatego bo jest jest owadem latającym.

Trzmiel jest owadem latającym bo lata.

Oczywiście nie widzisz różnicy? Podpowiem: mylisz skutek z przyczyną.

I to co mówi nie jest brednią.
Istoty klasyfikuje się po ich zdolnościach, a nie na odwrót.
Nie mówi się, że lata bo jest owadem latającym, ale jest owadem latającym ponieważ lata.

Jeżeli nie widzisz różnicy, to nie umiesz czytać ze zrozumieniem.

So sty 03, 2009 12:30
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona